U bent hier

Waarschuw mee voor de dode hoek bij vrachtwagens

Elk jaar gebeuren er zware ongevallen die te wijten zijn aan de dode hoek bij vrachtwagens. De dode hoek is de grote zone naast de vrachtwagen waar de chauffeur je niet kan zien. Door de hoogte van de cabine heeft de chauffeur te weinig zicht op wie zich naast zijn vrachtwagen bevindt. Dicht bij een vrachtwagen staan is dus ronduit levensgevaarlijk!

Vrachtwagens moeten uitgerust zijn met een extra spiegel of camera die de dode hoek zichtbaar maakt. Deze systemen zijn natuurlijk geen wondermiddel. De chauffeur moet in heel wat spiegels kijken, rekening houden verschillende factoren zoals drukke verkeerssituaties of weersomstandigheden. Daarom blijft het nodig dat de andere weggebruikers wegblijven uit de dode hoek.

Levensbelangrijke tips

  • maak altijd oogcontact met de bestuurder;
  • stop nooit onder of ter hoogte van de spiegels;
  • blijf uit de dode hoek;
  • geef veiligheid voorrang, rij niet zomaar een vrachtwagen voorbij;
  • fiets in de kijker (fietsverlichting, heldere kledij, …)

Het provinciebestuur van West-Vlaanderen waarschuwt voor de dode hoek en geeft daarom folders uit met tips voor fietsers en voor de chauffeurs. Je school of bedrijf kan een zeil lenen dat de dode hoek in beeld brengt. Nieuw is de sticker die je als chauffeur op je vrachtwagen kleeft en daarmee de fietsers waarschuwt om afstand te houden van je vrachtwagen.

Ben je leerkracht? Politieagent? Bestuur je een vrachtwagen of heeft jouw bedrijf eigen vrachtwagens? Bestel dan nu je gratis materiaal via www.letopvoordedodehoek.be en voorkom dodehoekongevallen!

Meer informatie over de problematiek: www.letopvoordedodehoek.be.