U bent hier

Verslag tweede ontwerpweek masterplan Koksijde-Dorp ‘Wonen tussen kerk en polder’

Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 november 2019 vond een tweede ontwerpweek plaats in het kader van een ‘Leefbaar Koksijde-Dorp’.
Naar aanleiding van de reconversie van het militair domein, kunnen in Koksijde-dorp, gefaseerd, een 245-tal bijkomende woongelegenheden gecreëerd worden, die zullen ingezet worden voor betaalbaar wonen voor verschillende doelgroepen.
Tijdens deze ontwerpweek dompelde een ontwerpteam van externe deskundigen en medewerkers van de gemeente Koksijde en provincie West-Vlaanderen zich 5 dagen onder in Koksijde-dorp (omgeving Sint Pieterskerk).

Wonen tussen kerk en polder

Door de unieke ligging aan de voet van de overgang tussen de duinen en de polders, willen de ontwerpers het polderlandschap en de dorpskern van Koksijde met elkaar laten versmelten. Het doortrekken van lijnvormige elementen, zowel groene assen als beken, brengt het polderlandschap opnieuw in het bebouwd weefsel van Koksijde-dorp. De centrale ligging van de begraafplaats zorgt er enerzijds voor dat de openheid naar het polderlandschap en zijn bijhorend weidse uitzicht gegarandeerd wordt. Anderzijds zijn de ontwerpers erin geslaagd om een aantrekkelijke nieuwe woonomgeving te maken. Verschillende woonvelden aan weerszijden van de begraafplaats zijn aaneen gekoppeld met tal van publieke pleintjes. De kleinschaligheid en de gezelligheid van het dorp worden hierbij als troeven uitgespeeld en bewaard. Straf is dat dit volledig kan opgehangen worden aan de bestaande wegenis.
Het plein nabij ’t Oud Schooltje wordt uitgebreid tot een publieke plek die zich uitstrekt tot aan de huidige scoutslokalen. Deze plek kan versterkt worden met publieke functies die het dorpsleven levendig moeten maken.

Een mix van verschillende woontypes, trage verbindingen, speelweefsel en publieke functies zorgt voor een toekomstige duurzame wijk. De ruime omgeving kan verder opgeladen worden met bijvoorbeeld een kinderboerderij, pluktuin, blotevoetenpad, …

Na een eerste terugkoppeling met de bevolking op woensdagavond 27 november werden de plannen verder verfijnd. Op vrijdag 29 november wordt het definitief ontwerp voorgesteld aan de bevolking. De maquette en de beelden van dit ontwerp zijn van 9 december 2019 tot en met 5 januari 2020 in het gemeentehuis te bezichtigen.

Meer info: iedereenmee.koksijde.be

Maquette Koksijde Dorp

 

Vertel het verder