U bent hier

Toegang tot het Milieupark

Milieupark op afspraak

Op dinsdag, donderdag en vrijdag zijn we enkel open op afspraak. Op woensdag en zaterdag kun je langs komen zonder afspraak. Hou dan wel rekening met een eventuele wachtrij.

Voorwaarden en veiligheidsrichtlijnen

 • Heb je een afspraak gemaakt? Dan ben je zeker van je plek. Kom op tijd. Niet te vroeg en niet te laat,
 • Staat er een wachtrij aan de ingang, blijf dan in de wagen zitten,
 • Respecteer het werk en de richtlijnen van de parkwachters,
 • Hou afstand (minstens 1,5 meter) tot de parkwachters en andere bezoekers. Kan dat niet, gebruik dan je mondmasker,
 • Sorteer je materiaal goed op voorhand zodat je alles vlot kwijt kunt,
 • Kom alleen (of maximaal met twee personen indien je hulp nodig hebt bij het lossen van de wagen). Hou er rekening mee dat de parkwachters niet zullen helpen bij het open maken of lossen van je wagen,
 • Raak je gezicht niet aan tijdens je bezoek, was je handen grondig eens je thuis bent of neem meteen een eigen handgel mee,

Bedankt voor je medewerking! #topesterk

Goed om te weten

 • De meeste afvalsoorten zijn gratis.
 • Sorteer goed, dan blijft er weinig grofvuil over.
 • Leg voor het binnenrijden je identiteitskaart (of K-pas) en bankkaart klaar om je aan te melden of te betalen. Handelaars houden hun bedrijfspas en verpakkingsabonnement bij de hand voor een vlot bezoek.

Inwoners en tweede residenten

 • mits geldig toegangsbewijs
  • inwoner en tweede resident Koksijde leggen identiteitskaart voor.
  • ben je als tweede resident in het bezit van een K-pas? Dan heb je keuze tussen je K-pas of je identiteitskaart.
 • nooit met
  autobanden en -wrakken, oude medicijnen, restafval dat in huisvuilzak past, gasflessen, vuurwerk/munitie, klein gevaarlijk afval dat niet meer geïdentificeerd kan worden, groente- en fruitafval, treinbilzen (breng naar afvalverwerkend bedrijf)., krengen van dieren/slachtafval, bedrijfsafval (uitz. verpakkingsafval mits abonnement), afval van niet-Koksijdenaar en/of voortgebracht in andere gemeente.
 • De parkwachter kan het afval dat niet voldoet aan de vereiste zuiverheid, de modaliteiten van aanbreng of de maximale hoeveelheid weigeren. Hij kan eveneens de bezoeker verzoeken om het door hem bevuilde terrein te reinigen.
 • De verzamelde goederen worden eigendom van de gemeente Koksijde. Het uitzoeken en meenemen van afvalstoffen is verboden.

Handelaars, scholen, kmo's en erkende verenigingen

Mogen uitsluitend verpakkingsfracties brengen naar het milieupark, mits verpakkingsabonnement

Recyleren is de norm

Materialen die gestort of verbrand worden, zijn we kwijt. Nieuwe producten worden dan met nieuwe grondstoffen gemaakt. In een tijd waarin materialen en energie schaars worden, kunnen we dat niet maken. De Vlaamse overheid legt de gemeenten, op vandaag nog altijd de belangrijkste inzamelaars van huishoudelijk afval, daarom op om een gedifferentieerde tarifering uit te werken. Dat betekent dat er voor bepaalde afvalsoorten moet worden betaald. Zo moet het tarief voor het afleveren van grofvuil dat enkel nog verbrand kan worden, hoger zijn dan het tarief voor het afleveren van materialen die nog gerecycleerd kunnen worden. Wie goed sorteert, wordt dus beloond. De redenering daarachter is dus vrij simpel: verbranden en storten van afval moeten we in de toekomst nog meer kunnen vermijden.

Eenvoudige tarifering

De meeste afvalsoorten zijn en blijven gewoon gratis.

elektro klein gevaarlijk afval (frituurvet en -olie, motorolie, batterijen, tl- en spaarlampen, autobatterijen, verven en vernissen, pesticiden, ...) matrassen (vanaf januari 2021)
glazen flessen en bokalen kurk metaal
groenafval (snoeihout en fijn tuinafval) papier-karton textiel en lederwaren
harde plastics pmd  
hout piepschuim (eps)  

 Het aantal betalende afvalsoorten wordt bewust beperkt gehouden.

Afvalsoorten Tarief
Grofvuil 0,20 euro/kg
Asbest 0,15 euro/kg vanaf 1001 kg in 2020 en 2021, vanaf 201 kg in de daaropvolgende jaren.
Steenachtig bouw- en sloopafval:
Steenpuin, keramiek, porselein en gips (vb. gyproc).
0,04 euro/kg
Let wel: voor elke levering van een afvalsoort wordt minstens 5 kg aangerekend.

Registratie en verloop van je bezoek

Vergeet je identiteitskaart en bankkaart niet.

 1. Aan de ingang van het Milieupark stop je aan de registratiezuil bij de slagboom om je aan te melden. Als inwoner of tweede verblijver krijg je automatisch toegang tot het Milieupark met je identiteitskaart of K-pas.
 2. Je kunt meteen alle gratis afvalsoorten in de juiste containers of recipiënten deponeren.
 3. Heb je ook betalende afvalsoorten mee? Rij dan via de weegbrug naar de betaalzone.
 • Meld je met je identiteitskaart of K-pas aan op de eerste weegbrug. Selecteer de afvalsoorten die je wenst aan te bieden: grofvuil, steenachtig bouw- of sloopafval of asbest.
 • Deponeer de geselecteerde fractie in de juiste container.
 • Meld je aan op de tweede weegbrug. Je verneemt meteen hoeveel afval je hebt afgeleverd en hoeveel je daarvoor moet betalen. Aan de betaalzuil betaal je met een bankkaart (Bancontact, geen kredietkaart) en ontvang je een betaalbewijs.
 • De slagboom gaat open en je verlaat de betaalzone.

Plattegrond Milieupark

Je komt eerst bij de zone van elektro en klein gevaarlijk afval, het eerste verhoogde platform en de zone voor groenafval. Wie geen betalende afvalsoorten deponeert (rode zone), kan gewoon buitenom rijden om het tweede oprijplatform te bereiken.