U bent hier

Toegang tot het Milieupark

Goed om te weten:

 • De meeste fracties zijn gratis.
 • Sorteer goed, dan blijft er weinig grofvuil over.
 • Leg voor het binnenrijden je identiteitskaart (of K-pas) en bankkaart klaar om je aan te melden of te betalen. Handelaars houden hun bedrijfspas en verpakkingsabonnement bij de hand voor een vlot bezoek.

Inwoners en tweede residenten

 • mits geldig toegangsbewijs
  • inwoner en tweede resident Koksijde leggen identiteitskaart voor.
  • ben je als tweede resident in het bezit van een K-pas ? Dan heb je keuze tussen je K-pas of je identiteitskaart.
 • nooit met
  autobanden en -wrakken, oude medicijnen, restafval dat in huisvuilzak past, gasflessen, vuurwerk/munitie, onbekende producten klein gevaarlijk afval, groente- en fruitafval, treinbilzen (breng naar afvalverwerkend bedrijf)., krengen van dieren/slachtafval, bedrijfsafval (uitz. verpakkingsafval mits abonnement), afval van niet-Koksijdenaar en/of voortgebracht in andere gemeente.
 • De parkwachter kan het afval dat niet voldoet aan de vereiste zuiverheid, de modaliteiten van aanbreng of de maximale hoeveelheid weigeren. Hij kan eveneens de bezoeker verzoeken om het door hem bevuilde terrein te reinigen.
 • De verzamelde goederen worden eigendom van de gemeente Koksijde. Het uitzoeken en meenemen van afvalstoffen is verboden.

Handelaars, scholen, kmo's en erkende verenigingen

 • mogen uitsluitend verpakkingsfracties brengen naar het milieupark, 
  • mits verpakkingsabonnement,
  • mits bedrijfspas:
   • te bekomen bij de IVVO: 057/ 21 44 60 of info [at] ivvo.be.

Recyleren is de norm

Materialen die gestort of verbrand worden, zijn we kwijt. Nieuwe producten worden dan met nieuwe grondstoffen gemaakt. In een tijd waarin materialen en energie schaars worden, kunnen we dat niet maken. De Vlaamse overheid legt de gemeenten, op vandaag nog altijd de belangrijkste inzamelaars van huishoudelijk afval, daarom op om een gedifferentieerde tarifering uit te werken. Dat betekent dat er voor bepaalde afvalsoorten moet worden betaald. Zo moet het tarief voor het afleveren van grofvuil dat enkel nog verbrand kan worden, hoger zijn dan het tarief voor het afleveren van materialen die nog gerecycleerd kunnen worden. Wie goed sorteert, wordt dus beloond. De redenering daarachter is dus vrij simpel: verbranden en storten van afval moeten we in de toekomst nog meer kunnen vermijden. 

Eenvoudige tarifering – de meeste afvalfracties blijven gewoon gratis

We kozen er op ons Milieupark bewust voor om het aantal betalende fracties beperkt te houden. Daarom zal je binnen de betalende zone eigenlijk maar twee tarieven vinden voor drie afvalfracties. Enerzijds zijn dat de milieubelastende fracties grofvuil en asbest. Anderzijds worden ook de fracties waarvoor je op vandaag al betaalde (steenachtig bouw- en sloopafval), geïntegreerd in het nieuwe systeem. Voortaan betaal je immers volgens het aangebrachte gewicht. Alle andere fracties kun je gewoon gratis blijven aanleveren. 

Afvalfractie

Tarief

Grofvuil

0,20 euro/kg

Asbest

0,20 euro/kg vanaf 201 kg per huishouden. De eerste 200 kg worden dus wel geregistreerd maar hoef je niet te betalen.

Steenachtig bouw- en sloopafval:
Steenpuin, keramiek, porselein en gips (vb. gyproc).

0,04 euro/kg

Let wel: voor elke levering van een afvalfractie wordt minstens 5 kg aangerekend.

Blijven gratis:

pmd

hout

elektro

metaal

vlak glas

papier en karton

piepschuim

textiel en lederwaren

klein gevaarlijk afval (frituurvet en –olie, motorolie, batterijen, TL- en spaarlampen, autobatterijen, verven en vernissen, pesticiden, ...)

glazen flessen en bokalen

groenafval (snoeihout en fijn tuinafval)

harde plastics (nieuwe fractie in de loop van 2017).

Registratie en verloop van je bezoek: vergeet je identiteitskaart en bankkaart niet.

 1. Aan de ingang van het Milieupark stop je aan de registratiezuil bij de slagboom om je aan te melden. Als inwoner of tweede verblijver krijg je automatisch toegang tot het Milieupark met je identiteitskaart of K-pas.
 2. Je kunt meteen alle gratis afvalfracties in de juiste containers of recipiënten deponeren. Net zoals vroeger.
 3. Heb je ook betalende afvalfracties mee? Rij dan via de weegbrug naar de betaalzone.
 • Meld je met je identiteitskaart of K-pas aan op de eerste weegbrug.Selecteer de afvalfractie die je wenst aan te bieden: grofvuil, steenachtig bouw- of sloopafval of asbest.
 • Deponeer de geselecteerde fractie in de juiste container.
 • Meld je aan op de tweede weegbrug. Je verneemt meteen hoeveel afval je hebt afgeleverd en hoeveel je daarvoor moet betalen. Aan de betaalzuil betaal je met een bankkaart (Bancontact, geen kredietkaart) en ontvang je een betaalbewijs.
 • De slagboom gaat open en je verlaat de betaalzone.
Plattegrond Milieupark

Je komt voortaan eerst bij de vernieuwde zone van elektro en klein gevaarlijk afval. Ook beide verhoogde opslagplatforms en de opslag van groenafval blijven gratis (blauwe vlakken) toegankelijk zoals vroeger. De betaalzone (rode vlakken) werd voorzien in de zone met de perscontainer. Wie geen betalende fracties deponeert, kan daar gewoon buitenom langs rijden (blauwe pijlen).