U bent hier

Stedenband Koksijde-Marowijne (Suriname)

Koksijde werkt reeds jaren hard aan een apart beleid rond internationale samenwerking. Een apart beleid met haar eigen schepen, ambtenaar en dienst. Hierbinnen werd in 2008 een zogenaamde ‘stedenband’ opgericht. Dit staat voor een duurzaam samenwerkingsproces waarbij in een sfeer van gelijkwaardigheid en wederkerigheid kennis wordt uitgewisseld tussen lokale besturen rond gemeenschappelijke thema’s. Van bestuur tot bestuur, van collega tot collega.

Suriname

Er waren verschillende redenen om de stedenbandwerking te realiseren met Suriname, meer bepaald met het district Marowijne. We hadden er reeds bestaande en goed lopende contacten, de Nederlandse taal, gemeenschappelijke kenmerken: Unesco Werelderfgoed (schildpadbroedplaatsen in Galibi/garnaalvisserij), toerisme, kustplaatsen, groene ruimte, ... 

Galibi
strand Galibi

Galibi, bestaande uit twee dorpskernen: Christiaankondre en Langemankondre, is een klein dorpje in het Oosten van Suriname, nabij de Marowijne rivier, op de grens met Frans-Guyana en de zee. Het dorp is enkel te bereiken via de Marowijnerivier, op een 2-tal uur varen vanaf Albina. Er wonen zo’n 750-800 mensen, voornamelijk Carib Indianen. Galibi is het enige dorp in Suriname waar deze etnische groep woont.

Albina

Bestuurlijk hangt Galibi af van de districtshoofdstad, Albina. Vandaar dat Albina eveneens betrokken wordt bij de stedenband.

Moengo

Naast Galibi en Albina wordt er ook samengewerkt met de Marrongemeenschap uit Moengo, dit voornamelijk op cultureel vlak en ism. de KIBII Foundation olv. kunstenaar Marcel Pinas.

Impulsbeleid Vlaanderen

Onze procesmatige stedenband wordt mee ondersteund door het Impulsbeleid Gemeentelijke Ontwikkelingssamenwerking van de Vlaamse Overheid. Daarnaast zorgt onze VZW Koksijde-Marowijne voor een perfecte, meer projectmatige, aanvulling hierop.

Actiedomeinen

Onze actiedomeinen voor de komende jaren werden vastgelegd op Milieu, Cultuur en Jeugd.

Nieuws

september 2017: bezoek Surinaamse leerkrachten

paasvakantie 2018: werkbezoek Suriname 

juni 2018: stage dienst Cultuur en Erfgoed Koksijde