U bent hier

Ga op stap met een gids

Zoek je een leuke activiteit voor je gezin of vereniging? 

Groepsrondleidingen op aanvraag reserveer je via dit formulier. Een gids (max. 20 personen) kost 70 euro. 

In de toerismekantoren verkopen we sommige van deze wandelingen ook in brochurevorm (prijs: 1,50 euro) als je alleen op pad wil. Doorblader onze brochure of de korte uitleg onderaan deze pagina.

Ook voor scholen hebben we een mooi aanbod. Daarvoor verwijzen we u graag naar deze pagina.


Tijdens de schoolvakanties organiseren we gratis rondleidingen met gids.

 

Meer info over de inhoud van onze wandelingen lees je hieronder.

 


Kunstencentrum Ten Bogaerde

Kunstencentrum ten Bogaerde

Op de site Ten Bogaerde ontdek je een onovertroffen mix van natuur en cultuur! Tijdens de rondleiding op deze rustgevende site, leer je de geschiedenis kennen van dit uithof van de Duinenabdij. Je vindt er ook het kunstencentrum in de monumentale middeleeuwse schuur. Hier worden naast de collectie in de George Grardzaal, de prachtige beelden in de tuin, ook toonaangevende tentoonstellingen hedendaagse beeldende kunst georganiseerd. We raden deze rondleiding aan alle liefhebbers van natuur, architectuur, geschiedenis en hedendaagse kunst aan!

 

Quartier du Bois: in de schaduw van de Hoge Blekker                NIEUW

Tijdens deze gloednieuwe erfgoedwandeling gaan we op zoek naar de ziel van de Quartier du Bois. Samen (her)ontdekken we prachtige ontwerpen van Gaston Lejeune in de typische cottages. We wandelen langs de mooie straten die nog de sfeer van weleer uitstralen. Ook de rijke geschiedenis van La Vigie, een cottage gebouwd op een bunker uit WOI komt aan bod. Een niet te missen verkenningstocht.

 

Koksijde anno 1900                                 NIEUW

 

Ga mee terug in de tijd naar Koksijde-Bad anno 1900. De eerste vakantiegangers verblijven er in hotels of pensions zoals het Hotel Terlinck op de Zeedijk, dat in 1905 werd ingehuldigd. Anderen kochten een perceel grond om in de duinen een villa te bouwen. Bereid je voor op boeiende verhalen over de eerste cafés, hotels en pensions rond het Eugenie Terlinckplein.

 


Drukte op Ten Bogaerde                                   NIEUW

Wist je dat Koksijde tijdens WOI en WOII een belangrijke functie had door zijn vliegveld op de huidige site van Ten Bogaerde. Ontdek het boeiende verhaal over mensen en machines op deze prachtige historische site rond het voormalige uithof van de Duinenabdij.

 

 

 

Koksijde door de ogen van de Zoeaven

Villa's Fendako en de Waterlelie

Ontdek de indrukwekkende oude villa’s in de ‘Quartier Sénégalais’. De eerste villa’s in deze wijk werden reeds vanaf 1910 gebouwd en zijn echte pareltjes. Maak kennis met het verhaal van de Zoeaven die in WO I hun intrek namen in enkele toen leegstaande villa’s. Deze Franse soldaten uit Afrika met hun knalrode pofbroeken en opvallende hoofddeksels lieten een diepe indruk na op de inwoners van Koksijde.


Sint-Idesbald door de ogen van Paul Delvaux

Sint-Idesbald vanuit de ogen van Paul Delvaux

Toen Paul Delvaux in de jaren ’40 zijn vriend George Grard kwam bezoeken in Sint-Idesbald, ontdekte hij enkele van de oudste vissershuisjes en pittoresk ogende cottages, en zelfs majestueuze modernistische villa’s uit de jaren dertig.
Kijkt mee door de ogen van Paul Delvaux en leer de architectuur van Sint-Idesbald en het leven en werk van Paul Delvaux beter kennen. Een must voor elke liefhebber!

 

Oostduinkerke door de ogen van Felix Timmermans

Deze rondleiding geeft een overzicht van de architectuurgeschiedenis van Oostduinkerke-Bad van vissersdorp tot bloeiende badplaats. In de voetsporen van Felix Timmermans brengt de gids je doorheen o.a. de charmante villawijk Duinpark waar de Vlaamse schrijver in het interbellum zijn vakantie doorbracht in het gezelschap van Jan Cox en familie.

 


Willem Elsschot aan zee

Willem Elsschot aan zee

Leer via deze wandeling de charmante badplaats Sint-Idesbald beter kennen en ontdek waar Elsschot verbleef! Alfons De Ridder, beter bekend met zijn schrijversnaam Willem Elsschot woonde en werkte in Antwerpen, maar vond in Koksijde een tweede thuis. Hij bouwde er in de duinen van Sint-Idesbald zijn villa Kerkepanne en sprak in boeken en brieven vol lof over zijn geliefkoosde badstad. Kom alles te weten waarom deze bekende auteur zo verliefd was op zijn tweede thuis.


Paul Delvaux en Georges Grard: Uit vriendschap

Grard-Delvaux: Uit vriendschap

Deze boeiende wandeling door Sint-Idesbald leidt je doorheen het leven van beide kunstenaars en is een uitstekende manier om kennis te maken met het verleden van dit kunstenaarsoord.

Grard en Delvaux waren oorspronkelijk niet afkomstig van de kuststreek, maar zij kozen er toch voor om hier te verblijven en hun creativiteit te ontwikkelen. In Sint-Idesbald werden ze vrienden voor het leven. Ontdek en beleef het verhaal op de plaatsen waar zij elkaars goede vrienden werden.


Wulpen: een overwinning op water en vuur

Wulpen: een overwinning op water en vuur

Wist je dat Wulpen de oudste deelgemeente van Koksijde is? Er zijn vondsten die terug gaan tot de tweede eeuw na Christus. Maar tijdens deze lange bewogen geschiedenis kwam Wulpen vaak onder water te staan en werd het dorp geheel of gedeeltelijk vernietigd door brand. Op deze wandeling herbeleef je de interessante geschiedenis van dit pittoreske polderdorp.


Herinneringen aan een rijk verleden

Herinneringen aan een rijk verleden

Op het Sint-Pieterskerkhof staan we even stil bij een reeks opmerkelijke graven en bij het leven van enkele opmerkelijke Koksijdsenaars die er hun laatste rustplaats vonden. Zowel de architecturale uitgewerkte schoonheid van de graven als ook de levensverhalen van de overleden zullen je niet onberoerd laten. Ook over de gerestaureerde Sint-Pieterskerk kom je alles te weten.


Stemmen uit het zand

Stemmen uit het zand

Ontdek via deze rondleiding de burgerlijke begraafplaats van Oostduinkerke kennen, gelegen in de Oostvoorduinen. Ook hier zal de architecturale uitgewerkte schoonheid van de graven en de levensverhalen van de overleden u niet onberoerd laten. Hoor de graven vertellen over de geschiedenis van Oostduinkerke op deze rustgevende begraafplaats.


We zijn goed aangekomen : Vakantiekolonies in Koksijde-Oostduinkerke

Vakantiekolonie Ster der Zee

.Misschien kent u ze nog: de vakantiekolonies aan zee. Met deze brochure adem je de sfeer in van toen. Je ontdekt de unieke geschiedenis van de vakantiekolonies in Koksijde. Tijdens de jaren 1950-1960 telde Koksijde-Oostduinkerke het grootste aantal vakantiekolonies aan de Belgische Kust! Dat waren er wel meer dan 100! Een nostalgische trip met herinneringen aan overvolle eetzalen, grote slaapruimtes, koude douches en kaartjes met ‘We zijn goed aangekomen’!


Van Zeepanne-Baden tot Sint-Idesbald

Wil je weten hoe het allemaal begon? Deze gidsbeurt toont dat een goede eeuw geleden er nog geen sprake was van Sint-Idesbald! Laat je leiden op een trip door de tijd en leer alles over de groei en bloei van de kustplaats. Je wandelt langs vakantievilla's uit diverse periodes en hoort verhalen over de opkomst van het toerisme. Ook de moeilijke momenten tijdens de wereldoorlogen komen aan bod.


Gemeentehuis

Gemeentehuis Koksidje

De gids leidt je rond in het ultramoderne gemeentehuis en vertelt er meer over de administratieve diensten waar je terecht kan, de technieken qua verluchting en verwarming, de kunstwerken,… Je kan ook een bezoekje brengen aan de Kokpit, waar o.a. de gemeenteraadszittingen plaatsvinden.


Te Gek (voor kinderen én gezinnen)

Te Gek

Ontdek samen met de kinderen uit je klas de geschiedenis van Koksijde. Ga wandelen door de straten van Sint-Idesbald, huiver bij een griezelige legende uit Wulpen, speel een spel waarbij je alles ontdekt over de visserij in Oostduinkerke of snuister in het vriendenboekje van enkele Koksijdenaars. Lees het boek Te Gek! en kom te weten wat je altijd al over je gemeente wilde weten. Ga op stap in Sint-Idesbald met onze te gekke gidsen! Leen de te gekke erfgoedkoffer en beleef te gekke dingen met spulletjes van toen. Download de te gekke werkblaadjes en ga aan de slag in de klas. kom de te gekke bolderkar halen en hou zelf een authentieke fortenbouwwedstrijd of ga garnaaltjes vangen in zee.


Een oase van rust in de duinen: Brits militair begraafplaats

Brits militaire begraafplaats

Wist u dat de grootste militaire begraafplaats van de Belgische kust op Koksijds grondgebied ligt? Er liggen hier 1517 slachtoffers uit WO I en 155 uit WO II. De gids vertelt over de symboliek de graven, de oorlog, de gesneuvelden en hun families die op bezoek komen. Ook mogelijk aangepast op maat van kinderen en jongeren.


Jommekeshuis / Huisje Nys-Vermoote

Hier ontdek je de geschiedenis van Koksijde op een speelse manier met oude postkaarten en authentieke tekeningen van Jef Nys en zijn kleindochter. Het huisje is ingericht, zoals het vroeger was, met authentieke meubels van Karel Loppens (1875-1962). Je leert er ook over de manier waarop de abdijsite Ten Duinen kon worden gelocaliseerd vlakbij het Huisje Nys-Vermoote. In de kinderhoek kunnen de allerjongste fans van Jommeke op ontdekking gaan in een superspannende zoektocht waardoor ze hun held nog beter leren kennen.

Weerstandsnest Waldersee: Restanten van de Atlantikwall

Maak kennis met Waldersee en verneem alles over de bouw en de functie van de verschillende onderdelen. Waldersee is een goed bewaard voorbeeld van een weerstandsnest op de Atlantikwall. Je vindt er geschutstellingen, mitrailleur- en observatieposten, stellingen voor antitankgeschut, bunkers en accommodatie voor manschappen.  Sommige structuren zijn zeldzaam en komen nergens anders voor langs de Belgische kust. Loopgraven zorgden ervoor dat een deel van de verdedigingswerken met elkaar in verbinding stonden. De site is sinds 20-01-2021 beschermd als monument.

 

Vanneuvillehuis-Atelier Walter Vilain

Rondleidingen met gids in het Vanneuvillehuis-Atelier Walter Vilain kun je aanvragen via deze link

 

 

Contactpersonen

An Dieleman

Cultuurmedewerker