U bent hier

Reistoestemming Verenigde Staten

Het is verplicht voor alle reizigers onder het Visa Waiver Program (VWP) om een elektronische reistoestemming te verkrijgen voordat zij aan boord kunnen gaan van een vliegtuig of schip naar de Verenigde Staten.

Staatsburgers en inwoners die in aanmerking komen van landen die deelnemen aan het VWP kunnen van tevoren een reistoestemming aanvragen om te kunnen reizen naar de Verenigde Staten. België is één van de landen die in aanmerking komen om te reizen onder het VWP.

Procedure

Je kan hiervoor online een aanvraag indienen op de website van ESTA: https://esta.cbp.dhs.gov/ . Dit moet je uiterlijk 72 uur voor vertrek doen. Je zal gevraagd worden om enkele eenvoudige en persoonlijke vragen te beantwoorden om vast te stellen of deze in aanmerking komt voor een reistoestemming.

De aanvraag kan op elk tijdstip voor aanvang van de reis ingediend worden. Je doet dit best zo vroeg en tijdig mogelijk. In de meeste gevallen krijgt je binnen een paar seconden antwoord:

  1. Toestemming goedgekeurd: Je krijgt toestemming om naar de V.S. te reizen.
  2. Reis niet goedgekeurd: Je hebt een niet-immigrant visum nodig verkrijgbaar via de Ambassade of het Consulaat van de Verenigde Staten voordat je naar de Verenigde Staten kan reizen.
  3. De toestemming is nog in behandeling: Binnen 72 uur ontvang je via de website van ESTA antwoord over het al dan niet verkrijgen van de reistoestemming.

Een goedgekeurde reistoestemming via ESTA is voortaan verplicht en geldig, tenzij herroepen, voor een periode van maximaal 2 jaar en voor meerdere bezoeken aan de Verenigde Staten.

Het VWP maakt het mogelijk om te reizen naar te Verenigde Staten zonder visum voor een verblijf korter dan 90 dagen. Voor meer informatie omtrent het VWP en ESTA kan je terecht op de website: www.cbp.gov/esta .

Opgelet, naast deze reistoestemming is het bezit van een geldig reispaspoort nog steeds noodzakelijk indien je naar de Verenigde Staten wil reizen.