U bent hier

Paarden

Identificatiedoek

Je bereden paard of rijdier dient, zowel op de openbare weg, als op het strand of op de ruiterpaden van Koksijde herkenbaar te zijn aan een persoonlijk nummer op een officieel identificatiedoek, dat zichtbaar is aangebracht op beide zijden van het zadeldoek. Komt je paard uit, of staat het op stal in een naburige gemeente waar men ook identificatiedoeken uitreikt, mag je in Koksijde rijden met dit doek. In alle andere gevallen dien je een Koksijds identificatiedoek te kopen bij de dienst toerisme.

Paarden op het strand

Paarden en rijdieren zijn dicht tegen de waterlijn toegelaten (nooit boven de hoogwaterlijn):

  • buiten het badseizoen, van 16 september tot en met 31 mei
  • binnen het badseizoen, van 1 juni tot en met 15 september, voor 10.30 u. en na 18.30 u.

Dit geldt echter niet in de bewaakte zones van de reddingsdiensten wanneer de reddingsdiensten operationeel zijn. Paarden zijn dus verboden telkens de reddingsdiensten aanwezig zijn.

Het betreden van het strand om de waterlijn te bereiken en het verlaten van het strand moet stapvoets via de kortste weg gebeuren en mag uitsluitend via volgende insteken:

  • G. Scottlaan (Sint-André) of via het ruiterpad op het einde van de Debusscherestraat
  • Cottagelaan
  • Dumontlaan, ter hoogte van de KYC
  • Eugène Debongnieplein

Paardenmest en -trailers

Bij het tuigen en het onttuigen van de paarden en rijdieren dient de mest te worden verwijderd. Kuis geen paardentrailers uit op de openbare weg om er de paardenmest achter te laten, ook niet om onder het zand te delven of in de straatkolken te werpen.

Duinen en natuurgebieden

In gans het duin- en natuurgebied zijn paarden en rijdieren uitsluitend op de daartoe aangelegde ruiterpaden toegelaten.