U bent hier

Onroerenderfgoedgemeente

Een erkende onroerenderfgoedgemeente neemt enkele bevoegdheden over van het Agentschap Onroerend Erfgoed - in dit geval uiteraard alleen op Koksijds grondgebied. Het is mogelijk om een erfgoedpremie aan te vragen voor beschermde monumenten en gebouwen in het beschermde dorpsgezicht Quartier Sénégalais.

Koksijdse is sinds half maart 2017 definitief erkend als onroerenderfgoedgemeente! Onze gemeente heeft trouwens ook een eigen adviesraad onroerend erfgoed.

Wie van plan is om werkzaamheden uit te voeren, raden we aan om eerst contact op te nemen met de dienst Cultuur & Erfgoed.

Erfgoedpremie - Quartier Sénégalais

De gemeente Koksijde geeft sinds de erkenning als onroerenderfgoedgemeente toelating voor handelingen aan of in beschermde monumenten en woningen gelegen in het beschermd dorpsgezicht Quartier Sénégalais. Voor het herwaarderingsplan van het Quartier Sénégalais of meer info over de premiedossiers kan je bij ons terecht. Deze procedure is daarnaast identiek bij de overige beschermde gebouwen in onze gemeente.

Gemeentelijke restauratiepremie voor waardevol niet-beschermd erfgoed

Let wel: Vraag de premies aan voor aanvang van de werkzaamheden!

Aanvraag restauratiepremie voor waardevol niet-beschermd erfgoed

Inventaris Bouwkundig Erfgoed gemeente Koksijde (via Onroerend Erfgoed)

Kunstencentrum Ten Bogaerde - Erfgoedwandelingen

Sinds de zomer van 2016 is het Kunstencentrum Ten Bogaerde open: hier komen tijdelijke (hedendaagse) kunsttentoonstellingen en de permanente opstelling van George Grard prachtig tot hun recht, met uiteraard voldoende aandacht voor ons erfgoed.

De abdijhoeve Ten Bogaerde is beschermd als monument: die bescherming omvat de twee eindgevels van de vroegere schuur (het huidige Kunstencentrum), het kerkgebouw, de ingangspoort, etc. Daarnaast is er ook de duin-polderovergang, een beschermd cultuurhistorisch landschap. Meer informatie verkrijg je bij de dienst Cultuur en Erfgoed.

Tip: De gemeente Koksijde biedt superinteressante erfgoedwandelingen aan. Een toeristische troef, maar zeker ook een aanrader voor onze eigen inwoners!

Voorlopige bescherming graf en grafteken Louis Artan: openbaar onderzoek

De gemeente is verheugd dat de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele ingegaan is op de vraag tot bescherming van het graf en grafteken van Louis Artan, gelegen op de begraafplaats van Oostduinkerke: op 12 december 2019 werd er vanuit het ministerie meegedeeld dat het graf voorlopig als monument wordt beschermd.

Louis Artan de Saint-Martin (1837-1890) wordt beschouwd als de vernieuwer van het maritiem landschap in de schilderkunst. Hij introduceerde mee het pleinairisme en het impressionisme in de Belgische landschapsschilderkunst. Het grafteken is een representatief voorbeeld van de samenwerkingsverbanden tussen de fin-de-siècle-kunstenaars op het einde van de 19de eeuw. Het grafteken is een vroeg funerair ontwerp van Victor Horta (1861-1947), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de art nouveau. Het bronzen reliëf is van de hand van beeldhouwer Charles Van der Stappen (1843-1910).

Voor er kan overgegaan worden tot de definitieve bescherming, wordt er eerst nog een openbaar onderzoek georganiseerd. Het voorlopige beschermingsdossier kan tijdens de openingsuren van het gemeentehuis worden ingekeken bij de dienst Cultuur & Erfgoed, dit vanaf 17 januari tot en met 15 februari. Eventuele opmerkingen en bezwaren kunnen worden verstuurd naar onroerenderfgoed [at] koksijde.be of per post naar het college van burgemeester en schepenen, Zeelaan 303, 8670 Koksijde, eveneens tot en met 15 februari.