U bent hier

Ondernemen

Afval

Waar kan je terecht met je bedrijfsafval?

Ambulante handel

Waar kan je in Koksijde als ambulant handelaar staan en hoe vraag je dit aan?

Landbouw

Gemeentelijke landbouwraad, campagne modder op de weg, …

Mobiliteit en wegenwerken

Wegenwerken, toegang tot de Zeedijk, parkeerkaart voor zorgverleners

Begeleiding en subsidies

Info en begeleiding voor beginnende ondernemers en ondernemers in moeilijkheden, overzicht subsidies subsidiedatabank, microlening via Impulskrediet

Nieuwsbrief

Nieuws

23 april 2024

In november van vorig jaar (5 tot en met 22 november 2023) veroorzaakten overstromingen schade in Vlaanderen. De regering erkende deze overstromingen als ramp.

4 oktober 2023

Met de vakantiekalender heb je een overzicht van alle Belgische feestdagen en de verschillende schoolvakantie in Vlaanderen en Wallonië.

26 april 2023

In het kader van het project ‘BAR – Naar een betere lokale verankering van de Belgische visserijsector’ organiseert Westtoer in 2023 opnieuw een actie onder de noemer ‘Zee van Smaak’. Op maandag 12 juni wordt er een belevingslab/inspiratiedag rond Noordzeevis georganiseerd in Hotelschool ter Duinen Koksijde. Ieder kustrestaurant kan hieraan gratis deelnemen.

31 augustus 2021

Heel wat vers bloed bij onze handelaars. Tij-dingen geeft je een overzicht van de nieuwe handelaars in onze gemeente.

10 juni 2021

Ontdek de gids voor de horeca! De gids beschrijft de noodzakelijke, minimale preventiemaatregelen om de contacten tussen horecaondernemers en hun klanten zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden door het besmettingsrisico zo laag mogelijk te houden en besmettingen zoveel mogelijk te vermijden.

5 mei 2021

De horeca start 8 mei opnieuw gedeeltelijk op, zij het dan voorlopig enkel buiten op de terrassen.

22 april 2021

Na intensief overleg tussen de horecafederaties en de federale regering zal de heropening van de horeca hand in hand gaan met een extra steunpakket: tijdelijke btw-verlaging in de horecasector, vrijstelling voor jaarlijkse vakantie in horeca, …

6 april 2021

Wat is het globalisatiemechanisme? Op 26 februari 2021 keurde de Vlaamse Regering het corona globalisatiemechanisme, na goedkeuring door Europa, definitief goed.

22 maart 2021

Ondernemingen met een omzetdaling van minstens 60% kunnen vanaf 16 maart een aanvraag indienen voor de periode van 1 februari 2021 tot en met 28 februari 2021. Ondernemingen die verplicht gesloten waren tussen 1 februari 2021 en 28 februari 2021 kunnen steun aanvragen voor de sluitingsperiode.

2 maart 2021

De coronacrisis treft de toeristische sector bijzonder hard. De Vlaamse Regering trekt 30 miljoen EUR uit voor een stimulusprogramma voor toeristische ondernemingen. Met dit Levenslijninitiatief kunnen toeristische logies, jeugdverblijven en toeristische attracties financiële ondersteuning krijgen voor investeringen op verschillende vlakken.

22 februari 2021

Op 5 februari 2021 besliste de Vlaamse Regering het Vlaams beschermingsmechanisme ook toe te kennen voor januari en februari 2021. Ondernemingen met een omzetdaling van minstens 60% kunnen een aanvraag indienen voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 januari 2021.

22 februari 2021

De coronacrisis heeft de retailsector stevig door elkaar geschud. Aankopen gebeurt vandaag meer dan ooit online. De combinatie van een webshop en een fysieke winkel is echter niet vanzelfsprekend, het vraagt tijd en budget.

22 februari 2021

Horeca West-Vlaanderen en POM West Vlaanderen slaan de handen in elkaar om de financiële weerbaarheid van West-Vlaamse caféhouders te verhogen.

15 februari 2021

Heel wat culturele evenementen kunnen niet doorgaan. Zowel de professionele als amateurkunsten liggen quasi stil. Het cultuurcentrum en de Wak willen twee vliegen in één klap slaan. We geven artiesten de kans hun creativiteit te ontwikkelen én we willen wat warmte, hoop en kleur in het straatbeeld brengen.

15 februari 2021

Tijdens de krokusvakantie dompelen we onze winkelstraten onder in een warme, gezellige romantische gloed. Meer dan 10.000 hartjes - met vermelding van #8670LovesYou – worden verdeeld onder de lokale handelaars. Geef een hartje mee aan je klanten en laat ze er een mooie liefdesboodschap op schrijven.

9 februari 2021

Op 5 februari 2021 besliste de Vlaamse Regering het Vlaams beschermingsmechanisme ook toe te kennen voor januari en februari 2021.

9 februari 2021

Op 13 november 2020 besliste de Vlaamse Regering het Vlaams beschermingsmechanisme ook toe te kennen voor de periode van 16 november 2020 tot en met 31 december 2020. Ondernemingen met een omzetdaling van minstens 60% kunnen kiezen om een aanvraag in te dienen voor de periode van 16 november 2020 tot en met 31 december 2020. Ondernemingen die verplicht gesloten zijn tussen 16 november en 31

9 februari 2021

De Ministerraad van 15 januari 2021 keurde en voorontwerp van wet goed tot verlenging van de verdubbeling van het overbruggingsrecht voor de maand februari door de aanhoudende crisissituatie.

5 februari 2021

Op zondag 5 september 2021 is Koksijde gastgemeente voor de derde editie van de 100km-run voor Kom op tegen Kanker. De 100km-run is een uniek en grootschalig loopevenement ten voordele van kankeronderzoek. Het team van Kom Op Tegen Kanker wil aan alle deelnemers (700 teams x 4 lopers) voorstellen om de avond voor het loopevent te overnachten in Koksijde-Oostduinkerke-Sint-Idesbald.

25 januari 2021

Nam je onlangs deel aan het bonnenboekje 'Koop lokaal, Koop Koksijde'? Wij zijn benieuwd naar jullie mening en hebben daarom een korte evaluatie gemaakt.

13 januari 2021

Het Lokaal Bestuur Koksijde pakt uit met een eigen cadeaubon de ‘KoksijdeBon’.

11 januari 2021

De coronacrisis heeft het bedrijfsleven de voorbije maanden grondig door elkaar geschud. Werkgevers moesten dan ook noodgedwongen op zoek naar nieuwe manieren om het werk te organiseren. Maar wat gebeurt er wanneer een van uw werknemers besmet raakt op het werk? Kan het coronavirus in dat geval gezien worden als een arbeidsongeval of niet? Wij zochten het voor u uit.

11 januari 2021

In 2020 moesten heel wat ondernemingen hun activiteiten voor een bepaalde periode onderbreken. Heel wat onroerende goederen stonden daardoor leeg en brachten geen inkomsten op.

11 januari 2021

Aangezien de coronacrisis hard blijft toeslaan, hebben de Belgische verzekeraars aangesloten bij Assuralia samen met minister van economie en werk een protocol uitgewerkt die enkele spelregels inzake premiebetalingen vastlegt. Op die manier kunnen ondernemingen waarvan de omzet en/ of het aantal werknemers gedaald is op steun rekenen. Hierbij enkele tips:

11 januari 2021

Na het Vlaams Beschermingsmechanisme, de VLAIO-premie die kon worden aangevraagd voor ondernemers met een omzetdaling in de maanden augustus en september 2020, kwam het Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme deel 1 voor ondernemers met een substantieel omzetverlies én horecazaken die verplicht moesten sluiten.

11 januari 2021

Heel wat ondernemingen zijn en blijven zwaar getroffen door de coronacrisis. Sommigen hebben de voorbije maanden amper of zelfs geen activiteit gehad. Om ondernemingen die uitzonderlijk zwaar omzetverlies leiden te ondersteunen, ontwikkelde de overheid de globalisatiepremie. Deze premie moet de overlevingskansen van getroffen bedrijven positief beïnvloeden.

16 december 2020

Om jullie te blijven ondersteunen en extra aan te moedigen tijdens deze moeilijke periode, heeft Lokaal Bestuur Koksijde 10.000 papieren zakjes voorzien om jullie takeawaymaaltijden mee te geven met de klanten.

16 december 2020

Help mee de straten 'op te vrolijken' en laat je licht branden van je handelszaak op 24 en 31 december vanaf 16.30 uur voor minstens één uur. Zo maken we er samen feestelijke dagen van!

4 december 2020

December is immers dè aankoopmaand bij uitstek. De cadeautjesdagen Sinterklaas, Kerstmis en Nieuwjaar zijn ideaal om uw aankopen lokaal te doen. Winkelhier mee in Koksijde en steun de lokale ondernemers!

17 november 2020

Wil je eenvoudig en snel op de hoogte worden gebracht van dringende nieuwtjes uit de gemeente? Word dan lid van onze whatsappverzendlijst voor ondernemers!

17 november 2020

De gids voor ondernemers met een handig overzicht van alle steunmaatregelen werd geüpdatet.

23 oktober 2020

Horeca Koksijde brengt een volledige nieuwe versie uit van hun gekende Horecagids.

21 september 2020

In de strijd tegen de economische gevolgen van het coronavirus, nam de federale overheid een aantal ingrijpende maatregelen. Een van die maatregelen is de toepassing van de vervroegde verliesaftrek, ook wel carry-back genoemd. In een vorig artikel legden we al de toepassing van de vervroegde verliesaftrek voor vennootschappen uit.

2 september 2020

De Corona crisis heeft een grote impact gehad op het leven en werken van iedereen. Lokaal Bestuur Koksijde probeert jou als ondernemer, zelfstandige of vrije beroeper zo goed mogelijk door deze crisis te helpen. We proberen dit elke dag beter te doen, met als doel jou de beste ondersteuning mogelijk te bieden. We willen je dan ook vragen om onze enquête in te vullen.

21 augustus 2020

Geschenkbonnen zijn meer dan ooit in trek. Een gemeentelijke geschenkbon die bruikbaar is bij meerdere lokale horeca-ondernemers biedt immers heel wat voordelen! Het gemeentebestuur en de VVV Koksijde-Oostduinkerke reiken voor verschillende redenen gemeentelijke geschenkbonnen uit. Elke horeca-ondernemer gevestigd in de gemeente kan zich aanmelden als deelnemende handelaar.

28 juli 2020

De eenmalige investeringsaftrek is een extra aftrek die ondernemingen (kmo’s en zelfstandigen) kunnen genieten bovenop de gewone afschrijvingen. Dit kan specifiek voor nieuwe, beroepsmatige investeringen die afschrijfbaar zijn over een periode van minstens 3 jaar.

28 juli 2020

Een courante discussie tijdens fiscale controles betreft de kwalificatie van kosten die gerelateerd zijn aan de organisatie van een bepaald event. Ondernemers organiseren immers events om hun producten en diensten in het licht te plaatsen bij klanten en prospecten om op die manier de verkoop te stimuleren.

16 juli 2020

Ondernemingen die (een) werknemer(s) in volle coronacrisis tijdelijk werkloos moesten stellen, kunnen nu een beroep doen op een tijdelijke gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing. Dat wetsvoorstel keurde de Kamer op 9 juli 2020 goed.

1 juli 2020

Eindelijk, het zomerverlof is aangebroken! En hoewel dat er voor heel wat Belgen dit jaar eentje in eigen land zal worden, kiezen net zoveel Belgen toch nog steeds voor een vakantie in het buitenland. Voor u als werkgever niet altijd evident, want de kans bestaat dat een aantal onder hen bij hun terugkeer noodgedwongen in quarantaine moeten. Maar wat gebeurt er dan met de arbeidsovereenkomst?

30 juni 2020

Om zelfstandigen te ondersteunen in tijden van corona, werd recent het relance-overbruggingsrecht in het leven geroepen. Deze uitkering moet zelfstandigen ondersteunen in de periode waarop ze hun onderneming heropstarten na sluiting door corona. Hoe ziet die relance-uitkering er precies uit?

1 juni 2020

Deze week besliste de Vlaamse Regering om de looptijd van de coronahinderpremie voor ondernemers die de sluiting van hun locatie verplicht nog even moeten aanhouden, te verlengen. Daarnaast komt er een aanvullende compensatiepremie voor ondernemers die een groot omzetverlies lijden.

1 mei 2020

Dit weekend heeft de regering tal van relancemaatregelen genomen om de economische impact van het coronavirus te compenseren. Specifiek voor de horeca werd voorzien in een tijdelijk btw-tarief van 6% voor restaurant- en cateringdiensten van 8 juni 2020 tot eind dit jaar.

1 mei 2020

De coronacrisis heeft ons werk- en HR-landschap behoorlijk door elkaar geschud. Toch zullen heel wat van de nieuwe uitdagingen die op ons afkwamen wellicht permanent deel blijven uitmaken van het zogenaamde ‘nieuwe normaal’. Het geleidelijk terug aan boord halen – en in een latere fase aan boord houden – van medewerkers vergt dan ook een bewuste én gerichte aanpak. Tijd voor een actieplan!

1 mei 2020

De coronacrisis heeft een zware impact op de omzet van heel wat bedrijven en zelfstandigen. Jammer genoeg bestaat er vandaag geen verzekering om dat verlies op te vangen. Als ondernemer kunt u zich wel verzekeren tegen het omzetverlies wanneer u als zaakvoerder zelf zou uitvallen.