U bent hier

Wie schuilt er achter onze straatnamen?

De gemeente Koksijde telt meer dan 600 straten. Veel van deze namen verwijzen naar personen die een belangrijke betekenis hadden voor de gemeente. Op www.koksijde.be/straatnamen vind je meer info over deze illustere dames en heren. Per deelgemeente vind je een lijst met daarin uitleg over de oorsprong van de straatnamen. Of het nu gaat over een persoon, een historische datum of een straatnaam gelinkt aan fauna of flora. 

Hieronder een slectie van een aantal opvallende straatnamen:

Broersbankhelling

De Broersbank is een zandbank in de Noordzee voor de Belgische kust. De bank ligt op honderd meter van het strand van Koksijde. Bij extreem springtij steekt de Broersbank boven het zeeniveau uit. De naam Broersbank zou verwijzen naar de broeders van de Duinenabdij, die tegenover de zandbank lag.

Albert Bliecklaan

Albert Blieck werd geboren in Harsault op 18 januari 1870. Albert Blieck kocht op 29 september 1905 heel wat gronden in Koksijde-Bad, o.a. de grond waarop later de tennispleinen van het oud casino kwamen, bij akte verleden voor notaris Decae in Veurne aan de Société Civile des Dunes d'Oostduinkerke et Coxyde.

Acht-septemberstraat

Op 8 september 1944 sneuvelden tijdens een vuurgevecht in Oostduinkerke Marcel Coussaert en Jean Torreele ter hoogte van de gemeenteschool. Op dezelfde plaats werden Gerard Depape (°1911) en Gaston Counye (°1916) gefusilleerd. Deze straatnaam herinnert aan de bevrijding van Oostduinkerke op 8 september 1944.

Tip: ook het Hegerplein in Koksijde-Dorp is vernoemd naar een bekende schilder.  

Vertel het verder