U bent hier

Welk nummer bel ik tijdens noodweer?

Tijdens de activatie van het nummer 1722 bellen bepaalde mensen soms nog naar het noodnummer 112 als niemand in levensgevaar is of naar 1722 voor problemen waarvoor ze eigenlijk geen beroep moeten doen op de brandweer. Daarom heeft de FOD Binnenlandse Zaken een infographic ontwikkeld die de juiste keuze duidelijk maakt.

Het nummer 1722 wordt tijdelijk geactiveerd bij een aankondiging van noodweer om het noodnummer 112 vrij te houden voor mensen die in levensgevaar zijn. Wanneer het nummer 1722 niet geactiveerd is kan je het noodnummer 112 altijd bellen om een interventie te vragen van de brandweer.

Twee vragen zijn belangrijk om de juiste keuze te maken:

  • Is er iemand mogelijk in levensgevaar?
  • Heb ik bijstand van de brandweer nodig?

Wanneer bel je 112? 

Bel het nummer 112 wanneer je dringend een ambulance of de brandweer nodig hebt omdat mogelijk iemands leven in gevaar is. 

Voorbeelden: instortingsgevaar, gevaar op de openbare weg (omgevallen boom, doorgesneden kabel, gevallen stenen, ...), brandgevaar, incident met gewonden, ..

Wanneer contacteer je 1722?  

Gebruik het elektronische formulier van je hulpverleningszone of bel het nummer 1722 wanneer er geen risico is op levensgevaar maar je wel de hulp van de brandweer nodig hebt.

Voorbeelden: veel schade aan de dakbedekking, ondergelopen kelder, wateroverlast op de 
openbare weg, ...

Heb je het nummer 1722 gebeld of eenmelding via het e-loket gedaan? Dan is het belangrijk om te wachten op de komst van de hulpdiensten. De brandweer bekijkt situatie per situatie en bepaalt wie het eerst verder geholpen moet worden. Dit betekent dat burgers in sommige gevallen wat langer zullen moeten wachten. Bel niet naar het nummer 1722 om te informeren waar de brandweer blijft. 

Bel een gekwalificeerde vakman of herstel het zelf

Wanneer er geen risico is op levensgevaar en er voor de schade geen intervenstie van de brandweer nodig is, kan je een gekwalificeerde professional opbellen of de herstelling zelf uitvoeren. De nummers 112 en 1722 mogen in die gevallen niet worden gebruikt.

Voorbeelden: omgevallen boom in de tuin, beschadigd tuinhuis, hagelschade aan een voertuig, elektriciteitspanne, ...

Meer informatie

www.112.be/nl/niet-dringend

www.noodweer.be/onweerradar

Vertel het verder