U bent hier

Wat als… je de expo Bouwen voor de eeuwigheid bezoekt?

In de 13de eeuw startte de abdijgemeenschap met wat één van de grootste bakstenen bouwprojecten in de streek zou worden. Op 22 juni opent de tentoonstelling Bouwen voor de eeuwigheid en die loopt nog tot 5 januari 2020. Wat als jij deze expo zou bezoeken? We geven je acht goede redenen.

Wat als… de Duinenabdij in LEGO® blokjes zou gebouwd zijn?

Jan Gillis is legobouwer bij de firma Amazings die door LEGO® erkend is als officiële bouwer in de Benelux. Het duurde een half jaar om deze maquette te bouwen en we begrijpen waarom. Het werd een meesterwerk.

Wat als… er nog geen automatische bouwkranen bestonden?

Nadat de steenhouwers de natuurstenen afwerkten, werden ze op de voorziene locatie gemonteerd. Stukken van 40 kg droeg één persoon naar boven. Voor de zwaardere elementen waren hulpwerktuigen nodig. Ontdek de technieken die ze gebruikten.

Wat als… je de juiste internationale connecties had?

De Duinenabdij had vrijstellingen van tol voor transport van bouwmaterialen en handelswaren over zee– en waterwegen. Ontdek in de tentoonstelling waar de monniken hun materialen aankochten.

Wat als… je in de middeleeuwen plots gigantische hoeveelheden hout en stenen nodig had?

Een gigantisch bouwproject als de Duinenabdij heeft een enorme impact gehad op het milieu. Hout en natuursteen werden in grote hoeveelheden aangevoerd. Dankzij onderzoek kent het Abdijmuseum enkele bossen waaruit het hout gehaald werd. En ook uit welke streken de stenen aangevoerd werden.

Wat als… pepermolens eigenlijk gefabriceerd worden door miniatuurmannetjes?

Rob Buelens is een aanstormend talent in de kunstwereld. In het Abdijmuseum exposeert hij met één van zijn handelsmerken: miniatuurkunstwerken. Je ziet hoe een hele bende mannetjes iets groots opzetten, bijvoorbeeld een pepermolen.

Wat als… de vrachtwagen pas in de 19de eeuw zou uitgevonden worden?

Hoe geraakten die kolossale bouwelementen op de werf van Ten Duinen? Op een of andere manier is het antwoord steeds: met brute man- en dierkracht. Bouwen in de middeleeuwen was beslist niet voor doetjes. We tonen je beenbreuken, die mogelijk het gevolg waren van werfongevallen.

Wat als… je anoniem wil blijven?

Het is vaak moeilijk om te achterhalen welke mensen de abdij bouwden. Vaak werkten ze anoniem. Toch vinden we hier en daar subtiele stempels terug op collectiestukken.
En de bouwabten, tja, die deden duidelijk hun best om letterlijk hun stempel te drukken op stenen, in boeken of in tegels. In de expo zie je een fantastisch handschrift, besteld door abt Jan Crabbe. Op een prachtige prent staat een bouwstelling.

Wat als… de stenen van de Duinenabdij plots voor het rapen zijn?

De al gehavende abdijsite werd gesloten en veranderde in een open steengroeve. Wat deed de abdij met al die stenen? Waar kwamen die terecht? Veel huisjes in de omgeving werden in baksteen van de oude abdij gezet, maar er waren nog oudere en grotere bouwprojecten waarvoor de stenen dienden. Ook hierover kom je meer te weten in de expo.

Vertel het verder