U bent hier

Voortaan draagt iedereen mondmasker in Koksijde, De Panne en Nieuwpoort

Vanaf maandag 27 juli 2020 om 08.00 uur draagt iedereen in Koksijde, De Panne en Nieuwpoort een mondmasker op alle publiek toegankelijke plaatsen. Dit geldt voor wie ouder is dan 12. Dat hebben de burgemeesters van de drie Westkustgemeenten beslist om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook op de fiets op de Zeedijk en in de winkelstraten draag je voortaan dus een masker. De politiediensten zullen hierop toezien en streng optreden.

Wanneer is het mondmasker niet verplicht?

 • tijdens verplaatsingen met de auto, gemotoriseerde voertuigen;
 • tijdens het fietsen (behalve dus op de Zeedijk en in de winkelstraten);
 • op het strand (wèl in de horecazaken);
 • in de natuurgebieden
 • tijdens intensieve sportactiviteit, behalve op de Zeedijk (sportactiviteit is niet gelijk aan wandelen);
 • tijdens werkzaamheden die een zware fysieke inspanning vergen;
 • tijdens eten en drinken;
 • wie over een medisch attest beschikt dat stelt dat het dragen van een mondmasker niet mogelijk is;

Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen mondmasker te dragen.

Waar moet je als fietser een mondmasker dragen?

 • Zeedijk
 • Zeelaan vanaf het rondpunt met Lejeunelaan/Van Buggenhoutlaan tot aan de Koninklijke Baan
 • Eugenie Terlinckplein
 • Leopold II-laan vanaf de Egelantierlaan tot de Albert I-laan.
 • Astridplein
 • Strandlaan vanaf de Jan Pootlaan tot de Zeedijk

Bij besluit van de wnd. burgemeester werd het bestaande politiereglement i.v.m. het dragen van mondmaskers in die zin aangepast.


Sinds de federale Veiligheidsraad van donderdag 23 juli hebben de lokale besturen meer slagkracht gekregen in de strijd tegen COVID-19. De burgemeesters van De Panne (Bram Degrieck) Koksijde (Stéphanie Anseeuw wnd. na overleg met Marc Vanden Bussche) en Nieuwpoort (Geert Vanden Broucke) kunnen hierdoor deze nodige stappen nemen in hun gemeenten.

Stéphanie Anseeuw (Koksijde): “We willen onze inwoners, tweede residenten en toeristen beschermen, we doen er alles aan om het veilig en gezond te houden en hopen zo deze zomer te redden. Tope sterk! We blijven er samen voor gaan.”

Bram Degrieck (De Panne): “Hierbij nemen de lokale besturen de verantwoordelijkheid over van de federale overheid, die talmt. Het toont de slagkracht van lokale besturen in tegenstelling tot het logge werken van de hogere overheden. Better safe than sorry.”

Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort): “Dit is eenvoudig, uniform èn duidelijk. We weten dat onze inwoners èn bezoekers dit zullen volgen om zo bij te dragen in het tegengaan van de verspreiding van het virus. Het is menens, de speeltijd is echt voorbij!”

EERDER GEPUBLICEERD - 3 MEI 2020

50.000 mondmaskers voor onze inwoners

Zo'n 40-tal medewerkers zorgden voor mondmaskerpakketten voor alle inwoners ouder dan 12 jaar! Een mooi staaltje van #TopeSterk! Vanaf 28 mei verdelen 100 mensen 20.491 mondmaskers, verspreid over 11.414 brievenbussen.

Iedereen gelijk

Het gemeentebestuur garandeert elke inwoner een gelijke kans op bescherming. Daarom worden kwalitatieve mondmaskers huis-aan-huis verdeeld worden door vijftig medewerkers van Lokaal Bestuur Koksijde. De dagen voor de levering communiceert Lokaal Bestuur Koksijde hier nog over.

Bescherm andere mensen

Om je te beschermen, moet je jouw mondmasker op een correcte manier dragen. Een mondmasker beschermt in de eerste plaats de andere. Wanneer veel mensen op drukke plaatsen correct een mondmasker dragen, beschermen ze elkaar. Mondmaskers vormen maar één onderdeel van de hygiënemaatregelen, waarbij regelmatig je handen wassen essentieel blijft. Sociale afstand en bijzondere aandacht voor risicogroepen blijven ook cruciaal.

Maak je eigen mondmasker

Lees alles over mondmaskers op de website van de federale overheid

Vertel het verder