U bent hier

Vanaf 1 september: normale schooldag-dienstregeling De Lijn

Wat het aanbod betreft, wordt dezelfde dienstregeling van andere schooljaren gereden. Dat houdt in dat De Lijn op de belangrijke assen extra ritten voorziet tijdens de ochtend- en avondspits en op bepaalde trajecten een specifieke schoolbediening organiseren. Dit aanbod is afgestemd op een normale, vijfdaagse schoolweek, met lestijden die niet extreem verschillen tussen de verschillende scholen onderling. 

De start van het schooljaar gebeurt in ‘code geel’. De Lijn merkt evenwel dat over de algemene aanpak bij een mogelijke wissel naar ‘code oranje’ nog geen duidelijkheid is. Er worden verschillende opties overwogen, gaande van een vierdaagse schoolweek (geen les op woensdag) over alternerende systemen tot en met afwijkende begin- en einduren. Scholen zouden op lokaal niveau de nodige autonomie krijgen om zelf een schoolregime te bepalen.

De Lijn heeft het grootste begrip voor deze moeilijke situatie en de uitdagingen die ermee gepaard gaan. Lokale verschillen in het schoolregime hebben evenwel ook verstrekkende consequenties voor het bus- en tramvervoer.

Evaluatie na eerste dagen nieuwe schooljaar

De eerste dagen en weken van het nieuwe schooljaar  zal De Lijn zijn dienstverlening monitoren. Op basis van de resultaten kunnen daarna in overleg eventueel nog bijsturingen overwogen worden, hetzij algemeen op Vlaams niveau, hetzij maatwerk op schoolgroepenniveau. Maatwerk op het niveau van schoolgroepen zal echter onvermijdelijk een financiële inbreng van de betrokkenen vergen. Bovendien zullen dergelijke aanpassingen en aanvullingen niét van vandaag op morgen kunnen worden geïmplementeerd.  

Corona-maatregelen: social distancing en mondmasker (12+)

De Lijn blijft zich onveranderd inzetten om alle leerlingen vlot en veilig naar en van school te brengen. Net zoals de voorbije maanden zorgen extra beschermingsmaatregelen ervoor dat dit vervoer zoveel mogelijk coronaproof kan verlopen, zowel voor onze reizigers als voor onze chauffeurs. De leerlingen dienen uiteraard ook zelf hun verantwoordelijkheid te nemen. Het is nog steeds verplicht voor kinderen vanaf 12 jaar om vanaf de halte en tijdens de rit altijd een mondmasker te dragen en -in de mate van het mogelijke- de regels van social distancing te respecteren.

Vertel het verder