U bent hier

Uitkijktoren op de Hoge Blekker krijgt vorm...

De realisatie van de uitkijktoren op de Hoge Blekker in Koksijde komt weer een stapje dichterbij. Na een wedstrijd, waarbij om en bij de 70 ontwerpers zich kandidaat stelden om een ontwerp te mogen maken, heeft de jury uiteindelijk gekozen uit 3 projecten. De uitkijktoren van NEXT Architects uit Amsterdam is als winnaar uit de bus gekomen.

Verwijzing naar oude molen

De architecten kozen ervoor om bij hun ontwerp te verwijzen naar de rijke historie van de Hoge Blekker, al jaar en dag een toeristische trekpleister. Vlakbij de plek waar de uitkijktoren komt, stond vroeger immers een “molen”. ‘De Blekker’, daterend uit 1933, was dan wel niet echt gebouwd als een molen (hoewel er een maalinrichting was) maar als een restaurant met erboven een belvedère met prachtig uitzicht op de duinen. 

“Het ontwerp voor de nieuwe uitkijktoren maakt een kleine verwijziging naar dit karakteristiek bouwwerk van welleer. De basis van de toren is een rechthoekige belvedère (gaanderij) op maaiveldniveau. Dit platform wordt herhaald op 21m hoogte. De essentie van het ontwerp zit vervolgens in de beleving van de route omhoog, het uitzicht en vervolgens de route omlaag. Zo kan de bezoeker het landschap op verschillende manieren beleven. 
De toren wordt bijna volledig in hout uitgevoerd. Het is een passend en ingetogen materiaal dat door de expressieve vorm toch de aandacht zal trekken maar ook past in het prachtig zilveren duinenlandschap”
, aldus de ontwerpers.

Burgemeester Marc Vanden Bussche is dan ook fier dat dit project kan gerealiseerd worden: “Je hebt de Eiffeltoren in Parijs en je hebt de Hoge Blekkertoren in Koksijde. Dat wordt ook een icoon en een baken voor onze gemeente zowel voor de inwoners als voor de toeristen”.

Innovatief toeristisch project

De uitkijktoren wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met de provincie West-Vlaanderen. “De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer hebben met het innovatief toeristisch project Horizon 2025 steun toegekend aan 19 dossiers voor de realisatie van uitkijkpunten. In totaal investeert de Provincie 4,4 miljoen euro. Ook de uitkijktoren op de Hoge Blekker in Koksijde maakt deel uit van Horizon 2025. Met dit nieuw initiatief willen de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer een bijzonder impuls geven aan de toeristische sector. Landschapsbeleving betekent absoluut een meerwaarde in het toeristisch aanbod”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Ook gedeputeerde en Koksijdenaar Guido Decorte kijkt al vol spanning uit naar de realisatie. Guido Decorte: “‘Horizon 2025’ beoogt inderdaad de realisatie van een netwerk van landschapsobservatiepunten in de vorm van een uitkijktoren.  De provincie en Westtoer ondersteunen de nieuwe uitkijktoren aan de Hoge Blekker met 225.000 euro. Deze locatie is een unieke plek binnen de provincie, namelijk de hoogste duin aan de kust. Het uitzicht is dan ook weids en uniek.“

Het totale budget bedraagt 450.000 euro. Er wordt nu volop gewerkt aan de finalisering van het ontwerp, de aanvraag van de nodige vergunningen en het doorlopen van andere administratieve procedures. 

We hopen eind dit jaar, begin 2019 met de werken te kunnen starten.

Vertel het verder