U bent hier

Senior en fit? Blijf in beweging.

Beweging doet veel goeds voor ons lichaam. Maar naarmate we ouder worden, gaan we vaak juist minder bewegen. Dat is jammer want beweging bij ouderen brengt veel voordelen met zich mee. Het helpt je om een goede conditie te behouden of op te bouwen en je lichamelijk en mentaal fitter te voelen. Ook verlaagt het de kans op (chronische) ziektes.  

Enkele richtlijnen voor 65-plussers:

  • Bewegingen van lichte intensiteit probeer je zoveel mogelijk te doen gedurende de dag. Voorbeelden zijn rechtstaan, traag stappen, koken, …

  • Zorg voor extra inspanningen. Hier zijn 3 opties voor waaruit je kan kiezen:

    • Bewegingen van matige intensiteit: minstens 150 minuten per week

Splits je tijd op, bij voorkeur telkens een halfuurtje op vijf werkdagen (maar élke dag bewegen is nog beter). Ook dat halfuur mag je spreiden, wat dacht je van 3 keer 10 minuten per dag?

Voorbeelden: stevig wandelen, (elektrisch) fietsen, harken in de tuin, …

  • Je kan er ook voor kiezen om 75 minuten per week bewegingen van hoge intensiteit uit te voeren. Verspreid je beweging, bijvoorbeeld telkens 25 minuten op drie dagen. Die 25 minuten hoef je niet ononderbroken te doen: twee keer minstens 10 minuten per dag is prima!

Voorbeelden: joggen, stevig fietsen, spitten in de tuin, …

  • Of een combinatie van matige en hoge intensiteit: minstens 150 minuten per week

Een mix is altijd goed. Belangrijk om te weten: doe je een minuut aan hoge intensiteit? Dan telt die dubbel! Met 25 minuten joggen en 100 minuten rustig (elektrisch) fietsen kom je dus al aan je wekelijkse hoeveelheid.

Maar ... 

Ja, bewegen met hoge intensiteit is gezond. Maar het vergt natuurlijk wat van je lichaam. Dus ben je ouder dan 65 jaar en deed je lange tijd niets van beweging aan hoge intensiteit? Ga dan eerst langs bij je huisarts voor je je eraan waagt.

Luister ook naar je lichaam en hou rekening met je beperkingen!

Vertel het verder