U bent hier

Opening zitbankenwandelpad ‘Zet je mo nére’

Koksijde beschikt voortaan over een splinternieuw wandelparcours: het zitbankenwandelpad ‘Zet je mo nére’. Die werd op dinsdag 9 mei om 15 uur plechtig geopend. Het gemeentelijk project ‘Zitbankenwandelpad Zet je mo nére’ is een initiatief van het Sociaal Huis en het gemeentebestuur van Koksijde met medewerking van studenten van Howest Brugge. De doelstelling van dit project is ouderen in beweging brengen en sociale contacten verstevigen.

Bekijk ook het fotoalbum van de opening

Aanleiding

Koksijde is de meest vergrijsde gemeente van het land. Er zijn veel alleenstaande ouderen, die soms weinig sociaal netwerk hebben. Daarom startte het Sociaal Huis van Koksijde in 2015 het project ‘Samen Zorgen’ op, met de steun van de provincie West-Vlaanderen. Samen Zorgen ontwikkelde al heel wat initiatieven om vereenzaming aan te pakken en sociale netwerken binnen Koksijde te versterken.

Het Zitbankenwandelpad is één van die initiatieven en heeft o.a. als doel de sociale contacten te stimuleren.

Realisatie van het project

De aanbeveling om een zitbankenwandelpad te creëren in Koksijde komt van de gemeentelijke seniorenadviesraad (SAR). Het Sociaal Huis werkte dit project uit in samenwerking met zeven bachelor-studenten van de opleiding Sociaal Werk in Howest Brugge. Hun projectstage was nuttig omdat ze in team werkten en er vele deuren open gingen door de samenwerking met het Sociaal Huis en de gemeente.

Wandelpad

Een wandelparcours van 5 km werd uitgetekend in Koksijde-Bad. Om de 300 m staat een zitbank. De volledige route is verhard en alle drempels zijn weggewerkt. Daardoor is deze wandeling ideaal voor mensen met een rollator, een rolstoel, een kinderwagen, … Het wandelpad is opgebouwd in een lusvorm, zodat je om het even waar kunt instappen en waardoor de wandeling ingekort kan worden.

Gezellig babbelen op een bankje

Het project wordt nu, na volledige uitwerking, voorgesteld aan de bevolking.
Een van de voornaamste redenen is het verhoogd risico op vereenzaming bij ouderen tegengaan. Wanneer ze alleen komen te staan, gaan ze steeds minder naar buiten en lopen het gevaar daardoor in een sociaal isolement te verzeilen.
Het zitbankenwandelpad biedt hen de mogelijkheid om een wandeling te maken, perfect toegankelijk en met om de 300 m een rustbank. Ideaal om senioren weer in beweging te krijgen, maar vooral om een babbeltje te slaan met een andere zitbankgebruiker!

Info

Sociaal Huis Koksijde - Ter Duinenlaan 34, 8670 Koksijde - 058 53 43 10 – info [at] sociaalhuiskoksijde.be.

Wandelkaarten te koop bij de Dienst Toerisme

Het project Samen Zorgen zal blijven gebruik maken van het zitbankenwandelpad, door groepswandelingen te organiseren volgens thema i.s.m. vrijwilligers.

 

Vertel het verder