U bent hier

Openbaar onderzoek voorlopige bescherming Waldersee

De gemeente is verheugd dat de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele ingegaan is op de vraag tot bescherming als monument van weerstandsnest ‘Waldersee’ (Oostduinkerke): op 5 oktober 2020 ondertekende de Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Matthias Diependaele, het besluit tot voorlopige bescherming als monument van deze site.
‘Waldersee’ was in de Tweede Wereldoorlog een Duits weerstandsnest, met een uitgebreid gamma aan militaire infrastructuur zoals een geschutskazemat, loopgraven, bunkers en mitrailleurposten, open beddingen en accommodatie voor de manschappen. Deze relicten situeren zich zowel boven- als ondergronds. De site, ongeveer 520m breed, is gelegen in de Zeebermduinen, en situeert zich tussen het strand en de Albert I-laan – ten westen van het Koningin Elisabeth Instituut.

Voor er kan overgegaan worden tot de definitieve bescherming, wordt er eerst nog een openbaar onderzoek georganiseerd, vanaf 2 november tot en met 1 december. Je kan het besluit tot voorlopige bescherming en het beschermingsdossier komen inkijken bij de dienst Cultuur & Erfgoed, Zeelaan 303, 8670 Koksijde (ma & woe: 9 tot 12u en 13u30 tot 16u, di, do & vr: 9 tot 12u), mits vooraf een afspraak te maken via tel 058 53 34 40 of onroerenderfgoed [at] koksijde.be).
Zodra het openbaar onderzoek start, vind je deze informatie ook op de webpagina van het agentschap Onroerend Erfgoed: openbareonderzoeken.onroerenderfgoed.be
Je kan deze documenten ook digitaal raadplegen in het hoofdkantoor van het agentschap Onroerend Erfgoed, Herman Teirlinckgebouw op de site van Thurn & Traxis, Havenlaan 88, 1000 Brussel. U kan hiervoor een afspraak maken op het nummer 02 553 16 50.
Eventuele opmerkingen en bezwaren kunnen worden verstuurd naar onroerenderfgoed [at] koksijde.be of per post naar het college van burgemeester en schepenen, Zeelaan 303, 8670 Koksijde, eveneens tot en met 1 december.