U bent hier

Openbaar onderzoek over het ontwerp van het plan-MER en het ontwerp van het Vlaams Strategisch Plan voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 2023-2027

Van 14 januari tot en met 14 maart wordt een openbaar onderzoek over het ontwerp van het plan-MER en het ontwerp van het Vlaams GLB Strategisch Plan 2023–2027 georganiseerd in overeenstemming met artikel 4.2.11 van het decreet algemene bepalingen milieubeleid (DABM). 

Het ontwerp van het plan-MER en het ontwerp van het Vlaams GLB Strategisch Plan 2023–2027 lees je vanaf 14 januari op de website van het Departement Landbouw en Visserij. Je mag het ook (digitaal) inkijken op de dienst Milieu & Duurzame Ontwikkeling, gemeentehuis Koksijde, Zeelaan 303.

Geef je opmerkingen ten laatste op 14 maart door aan:

  • het gemeentebestuur Koksijde (schriftelijk op het adres van gemeentebestuur Koksijde, dienst Milieu en Duurzame Ontwikkeling, Zeelaan 303, 8670 Koksijde, tweede verdieping of via e-mail naar mileu [at] koksijde.be
  • of aan de initiatiefnemers: Departement Landbouw en Visserij - Secretariaat-generaal, Plan-MER PL0272 – EFMZVA, Koning Albert II-laan 35 bus 40, 1030 Brussel of via e-mail: departement [at] lv.vlaanderen.be

Voor meer informatie over milieueffectrapportage surf je naar https://omgeving.vlaanderen.be/milieueffectrapportage(externe link) of bel je het gratis nummer 1700.

Het Europees Landbouwgarantiefonds (ELGF) en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO) voor de periode 2023–2027 voorzien in financiering ter ondersteuning van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) van de Unie.

De wettelijke basis hiervoor is Verordening (EU) 2021/2115. De opmaak van het Vlaams GLB Strategisch Plan wordt gecoördineerd door het Departement Landbouw en Visserij en zet in op deze Europese doelstellingen van het GLB:

  1. zorgen voor een eerlijk inkomen voor landbouwers
  2. het concurrentievermogen vergroten
  3. de positie van de landbouwers in de waardeketen verbeteren
  4. bijdragen tot matiging van en aanpassing aan de klimaatverandering
  5. zorgen voor het milieu
  6. landschappen en de biodiversiteit beschermen
  7. de generatiewissel bevorderen
  8. het platteland vitaal houden
  9. de kwaliteit van onze voeding en onze gezondheid beschermen.

Voor het Vlaams GLB Strategisch Plan 2023 – 2027 kan worden goedgekeurd, moet een plan-milieueffectrapportage (plan-MER) worden uitgevoerd. Daarin worden de effecten van het ontwerp GLB Strategisch Plan op het leefmilieu en de omgeving onderzocht.

Vertel het verder