U bent hier

Ontdek de laatste stand van zaken over de mondmaskerplicht in Koksijde

Is het voor jou nog duidelijk waar een mondmasker verplicht is om dragen? 

In overleg met de West-Vlaamse burgemeesters maakte de gouverneur een besluit om uniformiteit en duidelijkheid te geven hoe het zit in de provincie West-Vlaanderen.

Check de meest recente regels en de do's en don'ts over de mondmaskers in Koksijde. 

EERDER GEPUBLICEERD - Versoepeling in Koksijde vanaf 1/9

Vanaf dinsdag 1 september om 8 uur is het dragen van een mondmasker niet meer verplicht op het volledige grondgebied, maar enkel nog op drukke plaatsen. Dit uiteraard onder de voorwaarde dat de cijfers aan de Westkust goed blijven. Een andere belangrijke versoepeling is dat fietsers niet meer verplicht zijn om een mondmasker te dragen.

Zeedijk

Ook op de zeedijk is een mondmasker niet meer vereist. De gouverneur heeft beslist - in samenspraak met de kustburgemeesters - om de mondmaskerplicht vanaf 1 september af te schaffen.

In welke straten blijft een mondmasker voor voetgangers verplicht (8-19 uur)?

  • Koksijde-Bad: Zeelaan, vanaf rondpunt Lejeunelaan/Van Buggenhoutlaan/Bliecklaan tot de Koninklijke Baan
  • Koksijde-Bad: E. Terlinckplein
  • Oostduinkerke-Bad: Leopold II-laan, vanaf kruispunt Egelantierlaan tot Albert I-laan
  • Oostduinkerke-Bad: Astridplein
  • Sint-Idesbald: Strandlaan, vanaf kruispunt J. Pootlaan/Smeyerslaan tot de Zeedijk

En waar blijft een mondmasker altijd verplicht voor voetgangers?

  • Als je je kind naar school brengt of ophaalt, idem voor (buitenschoolse) baby- en kinderopvang
  • Volgens de geldende federale protocollen op openbare markten en bij wachtrijen aan de winkels in de andere zones, in de schoolgebouwen voor derden/bezoekers en in alle gemeentelijke openbare gebouwen op de voor het publiek toegankelijke plaatsen
  • In horecazaken (tot je zit), winkels en op het openbaar vervoer blijft een mondmasker wel verplicht. Hiervoor geldt de regelgeving van de federale overheid.

Verplichting om mondmasker bij te hebben

De stelregel blijft: draag steeds een mondmasker op plaatsen waar je de afstand van 1,5 meter niet kan garanderen.

3 MEI 2020

50.000 mondmaskers voor onze inwoners

Zo'n 40-tal medewerkers zorgden voor mondmaskerpakketten voor alle inwoners ouder dan 12 jaar! Een mooi staaltje van #TopeSterk! Vanaf 28 mei verdelen 100 mensen 20.491 mondmaskers, verspreid over 11.414 brievenbussen.

Iedereen gelijk

Het gemeentebestuur garandeert elke inwoner een gelijke kans op bescherming. Daarom worden kwalitatieve mondmaskers huis-aan-huis verdeeld worden door vijftig medewerkers van Lokaal Bestuur Koksijde. De dagen voor de levering communiceert Lokaal Bestuur Koksijde hier nog over.

Bescherm andere mensen

Om je te beschermen, moet je jouw mondmasker op een correcte manier dragen. Een mondmasker beschermt in de eerste plaats de andere. Wanneer veel mensen op drukke plaatsen correct een mondmasker dragen, beschermen ze elkaar. Mondmaskers vormen maar één onderdeel van de hygiënemaatregelen, waarbij regelmatig je handen wassen essentieel blijft. Sociale afstand en bijzondere aandacht voor risicogroepen blijven ook cruciaal.

Maak je eigen mondmasker

Lees alles over mondmaskers op de website van de federale overheid

Vertel het verder