U bent hier

Nieuwste Virtual Reality technologieën doen de Duinenabdij uit 1490 herrijzen

In Abdijmuseum Ten Duinen kan je vanaf 26 december de middeleeuwse abdij virtueel bezoeken. Eens je de Virtual Reality-bril op hebt, lijkt het alsof je echt belandt in 1490. Laat je verrassen door de architectuur van de kerk of de prachtig versierde handschriften waar je zelf in kan bladeren. Deze toepassing werd door het Brugse bedrijf Alfavision mogelijk gemaakt. 

Mocht professor Barabas echt op de aardbol rondlopen, zou hij deze kerstvakantie zeker de teletijdmachine van Abdijmuseum Ten Duinen komen testen. Een teletijdmachine, zo kan je het wel noemen. In een tiental minuten keer je terug naar het Coxyde van 1490. Als leerjongen van een boekbindersatelier uit Brugge kom je terecht voor de poort van de abdijkerk. Je komt in de abdij een boek ophalen dat hersteld moet worden, maar je bent wat aan de late kant. De abt staat je op te wachten en neemt je mee doorheen de abdij naar de abtswoning.

Artificiële Intelligentie

Deze VR-toepassing werd gecreëerd door het Brugs bedrijf Alfavision dat onder andere in Historium (Brugge) en C-Mine (Genk) de Virtual Reality ervaringen uitwerkte. 

Interactief

Een erkend Vlaams topstuk aanraken is weinigen gegeven. Het is iets wat je in een andere museumcontext nooit zou kunnen of mogen doen, maar hier kan het dus wel! In de VR-ervaring kun je immers je eigen handen gebruiken.

Details

“Te gek. Het gevoel dat je er echt middenin staat is overweldigend”, vertelt directeur Dirk Vanclooster. Heel veel details van de VR werden zo correct mogelijk weergegeven, gaande van de vloerpatronen, over het uitzicht van de gebouwen, tot een kandelaar aan de muur. “Ons wetenschappelijk team zat niet stil het laatste jaar om dat allemaal uit te dokteren! Vooral de binnenzichten verrassen, omdat we over weinig concrete info beschikten op dat vlak. Voor het buitenzicht beschikten de programmeurs enkel over het schilderij van Pourbus, die in de 16de eeuw een grondplan van de Abdij schilderde.”

Nieuwe trekpleister voor Koksijde

Burgemeester Marc Vanden Bussche en schepen van Cultuur Rita Gantois zijn razend enthousiast over deze nieuwe trekpleister voor Koksijde.

Fantastisch toch", reageert burgemeester Vanden Bussche na het zien van de VR, “je gewoon laten terugflitsen in de Middeleeuwen naar de Duinenabdij op het hoogtepunt van haar bestaan met de teletijdmachine van de duinenheren. Dank aan de Provincie en eerste gedeputeerde Decorte om dit financieel mogelijk te maken.”

Schepen Gantois maakt ons nog nieuwsgieriger: “Generaties lang ontdekten groot en klein de wondere wereld via foto’s, boeken en beeldmateriaal. En wie herinnert zich de view master nog? Vandaag zetten we met de VR een nieuwe stap in het beleven en ontdekken. Het is gewoon magie, je wordt terug geflitst naar het verleden, dat zelfs bijna tastbaar aanvoelt. Op die manier beleef je de rijke geschiedenis van onze abdijbroeders, wandel je mee in de wondere wereld van onze abdij Ten Duinen eeuwen terug. Eens te meer een nieuwe uitdagende evolutie, samen met het team Ten Duinen zijn wij trots op deze nieuwe stap vooruit! Wees allen welkom!”

Toegankelijkheid

Mede dankzij een subsidie van de provincie West-Vlaanderen & Westtoer, kan je vanaf
26 december deze VR-beleving in de vaste opstelling vinden van het museum.

Gedeputeerde Guido Decorte: “In het kader van het provinciaal reglement voor toeristische impulsen plande de Provincie dit jaar haar grootste investering ooit op het vlak van toerisme in West-Vlaanderen. In 2017 werden zo in totaal 43 projecten goedgekeurd, goed voor een subsidiebedrag van ruim 3,3 miljoen euro.  Ook het project “Boek je tijdreis naar de 15de eeuw!” van Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde was bij de gelukkigen – voor een bedrag van 94.380 euro!”

Voor het hele gezin!

De VR-beleving is geschikt voor het hele gezin. De minimumleeftijd is vastgelegd op 10 jaar. Maar de inhoud is zeker niet schrikwekkend en ook het bewegen en handelingen uitvoeren in de VR hoef je niet te vrezen: dit is heel toegankelijk en vooral heel leuk om te doen.

Een standaard ticket voor het museum + de VR-beleving kost 10 €.

Openingsdagen in kerstvakantie

De Virtual Reality beleving van het Abdijmuseum opent op dinsdag 26 december voor het grote publiek. De kerstvakantie is ideaal om kennis te maken met de Virtual Reality beleving in Ten Duinen!

Je kan het museum bezoeken:

  • van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 uur
    • Opgelet, op dinsdag 26 december en dinsdag 2 januari is het museum enkel open in de namiddag van 14 tot 17 uur.
  • in de weekends van 14 tot 17 uur.
  • Het museum is gesloten op maandagen en op deze (feest)dagen: 24 & 25 december en 31 en 1 januari.

Opgelet: in januari sluit Ten Duinen de deuren na de kerstvakantie, van 8 januari tot en met 31 januari. De heropening is voorzien op donderdag 1 februari.

PRIMEUR: bekijk de trailer!

Benieuwd? Deze trailer geeft je in primeur alvast een klein voorsmaakje.

Trailer Virtual Reality Experience 'Ten Duinen 1490'

 

Vertel het verder