U bent hier

Nieuw: gerestaureerd schilderij van laatste Duinenmonnik in collectie Abdijmuseum

Niklaas De Roover (1750-1833). Dat is de man die afgebeeld staat op dit schilderij. Hij was de laatste monnik van de abdij Ten Duinen die al sinds de 17de eeuw verhuisd was naar Brugge. Dit schilderij werd overgekocht door het Koksijdse gemeentebestuur van de Karmelietessen in Brugge.

Geschiedenis van het schilderij

Hoewel we het raden hebben naar de kunstenaar, weten we toch heel wat over het schilderij. Het portret dateert uit 1914. En is een kopie van een originele tekening door J. Ducq in 1822, waarbij de 71-jarige monnik zittend afgebeeld wordt met in de hand een gebedsboek. Onderaan luidt de vertaling van het tekstbordje: Heer Nicolaas De Roover, laatste overblijvende van de abdij Ten Duinen, gaf ons dit klooster (de Karmelietessen planden in 1830 een nieuw klooster en De Roover betaalde daarvoor 20.000 fr., n.v.d.r.), ingericht op 06 maart 1833. Dezelfde dag droeg de eerwaarde heer er het Heilige Sacrament op en dat was van zijn leven het laatst. Dit schilderij stelt hem voor op 71-jarige leeftijd.

Toestand en Restauratie

De verflaag van het schilderij was in slechte staat en er werd beslist om die zo snel mogelijk te laten restaureren. Eerst werden het schilderij en de lijst behandeld tegen houtworm. Daarna volgde een fixatie van de loskomende verflaag en het verwijderen en opnieuw aanbrengen van het vernis. Het eindresultaat oogt veel levendiger en frisser dan voorheen. Sinds midden december is het schilderij terug in het Abdijmuseum, dat het werk ook digitaal ontsluit via de online erfgoedbank Erfgoedinzicht.be. Uiteraard wordt het in de toekomst ook tentoongesteld, bijvoorbeeld tijdens tijdelijke expo’s.

Vertel het verder