U bent hier

Kunsttriënnale Beaufort schittert met Shiny Things ook in Koksijde

Wie Beaufort zegt, zegt hedendaagse kunst aan zee! In 2018 biedt de triënnale voor de zesde maal verrassende ontmoetingen met hedendaagse kunst in het unieke decor van de kust. Er vallen in 9 kustgemeenten 19 intrigerende werken te bewonderen van internationaal gerenommeerde kunstenaars op stranden, zeedijken, pleinen en parken. In Koksijde is dat het monumentale werk Really Shiny Things That Don’t Really Mean Anything van Ryan Gander.

Grote bal met glanzende objecten

Ganders werk bestaat uit een grote bal gebouwd uit een heleboel glanzende objecten met onduidelijke functie. De kunstenaar geeft geen vaste uitleg over de betekenis ervan. Hij is er zich van bewust dat de toeschouwers er zelf veel betekenissen zullen aan geven. Hij staat open voor die interpretaties, die voortdurend veranderen afhankelijk van context en publiek. Hij beschouwt ze als een toevoeging aan zijn kunst. Volgens Gander houden mensen van glanzende dingen. Is men immers niet van nature uit gefascineerd door de eigen weerspiegeling en door een parallelle realiteit?

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “We zijn bijzonder tevreden met het werk van Ryan Gander. We deden wat lastig in het begin en hebben zelfs enkele ontwerpen niet aanvaard. Maar dit kunstwerk is helemaal ons ding! De bolvormige structuur is een knipoog naar de raadzaal de Kokpit en past ook bijzonder goed bij de kunstwerken van Panamarenko en van Delphine Boël in het gemeentehuis. Really Shiny Things staat op een mooie sokkel en wordt speels verlicht. Het is de bedoeling dat het werk voor altijd met Koksijde verbonden zal blijven, als een echt icoon.”

Eerste gedeputeerde Guido Decorte: "Beaufort is een sterk merk en zorgt voor een bijzondere uitstraling voor de kust als cultuurtoeristische bestemming. Ook voor Koksijde mikken wij op een breed publiek om in het unieke decor van de Zeelaan gratis te kunnen genieten van een prachtig kunstwerk.“

Schepen van Cultuur Rita Gantois: "Koksijde koos voor deze uitgave van Beaufort voor een aparte Britse kunstenaar, jong, innemend en ook een beetje rebels misschien, vandaar toch ook dit heel aparte kunstwerk! Verrassend en uitdagend ook, omdat de kunstenaar ons allen laat nadenken, en ieder van ons de kans geeft om, als je dat zelf wilt, de betekenis van dit werk in te vullen. Mij maakt het blij, dit is Koksijde en ons cultuurbeleid op z’n best, grensverleggend, vooruitstrevend en altijd in beweging!”

Beaufort2018 ook in Oostduinkerke

In Galerie Welnis in Oostduinkerke toont de Egyptische kunstenares Iman Issa enkele werken uit haar ‘Lexicon’. Van 26 maart tot 30 september een bezoekje waard.

Beaufort kunsttriënnale aan zee

Meer info

 

 

Vertel het verder