U bent hier

Koreaans bezoek in Koksijde

Op 30/06 ontving de gemeente Koksijde bezoek van een Koreaanse delegatie. De Koreaanse ambassadeur Mr. Mr. KIM Hyoung-Zhin werd vergezeld door zijn vrouw en dochter, de directeur en medewerkers van het Haenyeo museum op de Jeju-eilanden, enkele vrouwelijke duiksters en de directeur en de medewerkers van het Korean Cultural Center te Brussel.

Wat hebben Koreanen en Oostduinkerkenaars gemeen?

Hun bezoek kaderde in een culturele uitwisseling. Zoals wij trots zijn op onze garnaalvissers te paard in Oostduinkerke, zijn de Koreanen trots op hun culturele ambassadeurs: de Haenyeo duiksters van de Jeju-eilanden in Zuid-Korea. De Haenyeo zijn vrouwelijke duiksters die naar slakken (de zogenaamde Abalone) en zeewier duiken. De meeste duiksters zijn tussen de 70 en de 80 jaar oud, maar slagen er nog steeds in om zonder zuurstoftank diep en lang te duiken.

Culture of Jeju Haenyeo (women divers)

 

Reeds vier jaar geleden was Ineke Steevens, directeur NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum, uitgenodigd  in Seoul om daar een lezing te geven over de Garnaalvisserij te Paard en de erkenning van dit element op de UNESCO Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid in 2013. Op dat moment diende Korea een verzoek in om de Haenyeo ook te erkennen. Die erkenning kwam er ook eind 2016. Hoewel de garnaalvissers en de Haenyou duiksters letterlijk duizenden kilometers uit elkaar opereren zijn er toch heel wat gelijkenissen. Zo gaat het over werken in de zee en de jacht op zeer specifieke zeedieren. En hoewel de duiksters vrouwen zijn en onze garnaalvissers (hoofdzakelijk) mannen zijn eigenschappen zoals een ‘eigen wilskracht’, ‘liefde voor de zee’ en ‘doorzettingsvermogen’ hen niet vreemd.

De goede contacten bleven jarenlang en toen er een Jeju-tentoonstelling plaatsgreep in het Korean Cultural Center te Brussel werd het NAVIGO-museum opnieuw uitgenodigd de tentoonstelling te openen en een lezing te verzorgen over de paardenvisserij. Een bezoek in Koksijde kon niet uitblijven dus werd de delegatie uitgenodigd om te genieten van de Garnaalfeesten. Want ook deze feesten passen in de culturele uitwisseling!

De delegatie was bijzonder geïnteresseerd in de werking en de geschiedenis van het NAVIGO-museum en vond de samenwerking tussen de gemeente Koksijde en garnaalvissers uniek.

Het gemeentebestuur en het NAVIGO-museum blijven inzetten op internationale uitwisseling en plannen in de toekomst nog samen te werken met het Korean Cultural Center te Brussel.

Op de groepsfoto onze burgemeester Marc Vanden Bussche, zijn echtgenote Griet Van Waes, zijn zoon Simon Vanden Bussche en de delegatie:

1. Mr. KIM Hyoung-Zhin, Ambassador of the Republic of Korea
2. Mr. KANG Kyung-il , The Director of the Haenyeo Museum
3. Mrs. CHOI Young-jin, The Director of the Korean Cultural Center
4. Mrs. GO Eun-Sook, Curator of of the Haenyeo Museum
5. Mrs. KIM Seung-Hee, Haenyeo of Jeju Island
6. Mrs. GO Bong-Soon, Haenyeo of Jeju Island
7. Ms.YOON So-jung, International Convention Center JEJU
8. Mme KANG, the wife of the Ambassador of Korea
9. Ms KIM, the daughter of the Ambassador of Korea
10. A translator
11. Miss Heoy PARK from Korean Cultural Center

Enkele sfeerbeelden van de delegatie tijdens de garnaalstoet:

 

Vertel het verder