U bent hier

Koop je rookmelder bij de dienst Toerisme!

De hulpverleningszone westhoek werkt actief mee aan de Veertiendaagse van de Veiligheid van 9 tot 23 september. Dit is een campagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken, directie Brandpreventie. De slogan van dit jaar is Elke minuut telt!. Hierbij is er aandacht voor voldoende rookmelders en een goed voorbereid vluchtplan om bij brand de woning ongedeerd te verlaten.

Rookmelders en sticker huisdieren

Samen met de verkoop van de rookmelders (€16 / stuk) start ook de verkoop van stickers voor eigenaars van huisdieren (€4 / stuk). Hiermee kunnen inwoners duidelijk maken aan de brandweer dat er huisdieren in huis zijn en dat ze, indien dit mogelijk is, deze kunnen redden.

De rookmelders en stickers kunnen enkel met cash geld betaald worden.

Cijfers aanwezigheid rookmelders

Vorig jaar werd bij 1.300 gezinnen gepolst naar de aanwezigheid van rookmelders in hun woning. De resultaten zijn frappant. Maar liefst 54% van de ondervraagden heeft geen rookmelder hangen: bij de eigenaars is dat 54%, bij de huurders 38%. Terwijl de aanwezigheid van rookdetectie in huurwoningen verplicht is.

Opvallend hierbij is dat vooral 60-plussers geen rookmelders in huis hebben (60-70-jarigen 55% / 80-plussers 74%). Bij de 20- tot 50-jarigen klokken gaat het om 44%.

Een rookmelder alarmeert je steevast bij brand. Rookmelders zijn trouwens ook verplicht in huur-, nieuwbouw- en gerenoveerde woningen. Vanaf 2020 is één rookmelder per woning verplicht.

Een goede rookmelder…

  • beschikt over de labels CE en EN14604;
  • heeft een ingebouwde batterij met een levensduur van tien jaar;
  • beschikt over een testknop en luid alarm;
  • is o.a. te koop in de betere elektro- en doe-het-zelf-zaken.

Onderhoud

  • test elke maand de rookmelder via de testknop;
  • stof(zuig) het toestel maandelijks.

Waar plaatsen

  • op elke verdieping van je woning
  • aan het plafond op min. 30 cm van de hoek/muur
  • in de slaapkamers, de inkomhal, bovenaan de traphal, op de overloop, in de nabijheid van de keuken, de woonruimtes en de wasruimte.

Om te vermijden dat de rookmelders vals alarm slaan, plaats je ze beter niet in de keuken (kookdampen), garage (rook van startende motor) of de badkamer (waterdamp). Dichtbij hiervoor opgelijste ruimtes is wel een goede plaats om detectoren op te hangen. Een rookmelder ophangen naast een open venster of verluchtingsopening is ook geen goede plaats.

Belangrijke regel: vertrouw niet blindelings op je hond als “waker”…

... want Max ruikt het niet altijd… Het is een sprookje waar jammer genoeg nog te veel mensen in geloven.

Vertel het verder