U bent hier

Koksijde opent Huisbrouwerij St. Idesbald

Het is zover. Vanaf zondag 4 oktober kan je de huisbrouwerij St. Idesbald bezoeken en er genieten van een verfrissend lokaal gebrouwen biertje met zicht op de historische site van Ten Bogaerde. De werken aan de brouwerij en gelagzaal op de site van Ten Bogaerde zijn afgerond. Een uniek project dat past binnen de totaalvisie van deze site. Een plek waar kunst, erfgoed, natuur en genot elkaar ontmoeten. Een plek die je zintuigen prikkelt in alle betekenissen van het woord. Lokaal Bestuur Koksijde en brouwerij Huyghe zijn dan ook heel trots.

Koksijde schreef in 2018 een openbare aanbesteding uit voor de oprichting van een brouwinstallatie en de uitbating van een brouwerij met gelagzaal. Die concessie werd gegund aan brouwerij Huyghe die daar als beste uitkwam. Brouwerij Huyghe brouwt al het bier St. Idesbald en is ook bekend van het bier Delirium Tremens. De brouwerij ging dan zelf op zoek naar uitbaters voor het horecagedeelte van de Huisbrouwerij. Ze schreven een vacature uit waarvoor een aantal kandidaten zich meldden. Ook de uitbaters van Mondieu. En zo vielen de puzzelstukjes op hun plaats: Iain Wittevrongel en An Taillieu werden aangesteld als uitbaters. De kosten voor de inrichting van de gelagzaal en de keuken zijn voor de uitbaters van Mondieu.

Huisbrouwerij: werking

De brouwinstallatie van CoEnCo heeft een capaciteit van 1.000 liter (per brouwsel) en bestaat uit een maalinstallatie, brouwmodule, warmwatertank en vier gisttanks. De mout wordt ter plaatse gemalen. En dat zal zichtbaar zijn van achter glas! “In de brouwmodule wordt de gemalen mout vermengd met warm water. Bedoeling is om tijdens het proces een suikerextract (wort) te bekomen”, legt meesterbrouwer Patrick De Waele uit. “Na filtering verkrijg je een helder wort. Hierna koken we dat en voegen we hop toe – belangrijk voor de bitterheid en het aroma. Daarna klaren (verhelderen, red.) we de hete wort in de whirlpool en volgt afkoeling tot de geschikte ingisttemperatuur.”

Door gebruik van een warmwatertank wordt energie gerecupereerd. Dat warm water wordt gebruikt voor de start van een volgend brouwsel of voor de reiniging van de installatie. Na een week gisten en drie weken lageren (rusten voorafgaand aan bottelen, red.) gaat het gebrouwen bier vervolgens naar één van de drie schenktanks boven de bar. Voor het te brouwen bier laat brouwerij Huyghe zich inspireren door de seizoenen en werken ze met lokale producten.

Gelagzaal

Het project voorziet naast het brouwerijgedeelte ook in een gelagzaal met plaats voor vijftig personen. De ruwbouw werd eind februari opgestart. In totaal kostten de werken (ruwbouw, ventilatie, verwarming en elektriciteit) ongeveer een miljoen euro. De kosten van de brouwinstallatie nam brouwerij Huyghe op zich.

Erfgoed, geschiedenis, kunst en natuur

De abdijhoeve Ten Bogaerde was vanaf de twaalfde eeuw een uithof van de cisterciënzer abdij O.-L.-V.-Ten Duinen. Halfweg de 13e eeuw beleefde die haar hoogtepunt en toen werd de monumentale schuur gebouwd. Na een wisselvallige geschiedenis – als pachthoeve, als (tijdelijke) abdij omstreeks 1600 en opnieuw als hoeve – viel Ten Bogaerde na de afschaffing van de abdij in handen van het bisdom Brugge. Sinds 1952 is het complex grotendeels beschermd. Het abtshuis biedt nu onderdak aan restaurant Mondieu.

Openingsuren brouwerij

van 4 oktober tot begin paasvakantie

  • donderdag tot zondag: 11.30-22 uur

zomer & schoolvakanties:

  • volg de facebookpagina Brouwerij Sint-Idesbald of de instagrampagina: @brouwerijsintidesbald

 

Vertel het verder