U bent hier

Koksijde wenst grootste watersportzone te creëren

Koksijde is verbonden met de zee en het strand. Tijdens de zomermaanden genieten duizenden bezoekers van wat de zee te bieden heeft. Toeristen, natuurliefhebbers, baders, watersportfanaten, … Daarom is een duidelijke structuur zowel op zee als op het strand belangrijk. Met efficiënte reddingsdiensten die de gasten bewaken en zo de veiligheid garanderen.

Lokaal Bestuur Koksijde heeft de verschillende zones grondig bekeken en enkele voorstellen tot aanpassing opgemaakt. Dit om zowel de recreatiemogelijkheden als de veiligheid te verbeteren. De voorstellen worden op de gemeenteraad van februari voorgelegd. 

Burgemeester Marc Vanden Bussche vat het zo samen: “We verdubbelen de capaciteit van de watersportzone van 1,3 naar 2,5 km. Zo zorgen we ervoor dat Koksijde de grootste watersportzone van de kust krijgt. Ook veiligheid is heel belangrijk. Tijdens het seizoen bewaakt de strandreddingsdienst 900 meter extra strand”.

Een overzicht: 

  • De zwemzone Oostduinkerke-Centrum uitbreiden met een kleine 100 meter. De bufferzone ter hoogte van het appartementsgebouw Twenty-One opschuiven richting Nieuwpoort. Omdat de wind meestal uit het westen komt, is het haalbaar om de watersportzone van SYCOD aan de Westkant te verkleinen.
  • De zwemzone Zouaven – de zwemzone tussen het Elisabethplein en de Bettystraat – een klein beetje inkorten (met ongeveer 100 meter). De hoofdredders stelden de voorbije zomers vast dat deze strook weinig tot niet werd gebruikt door toeristen. De toegang tot het strand vanop het Elisabethplein zou wel nog in de zwemzone zitten.
  • De zwemzone Duinpark laten opgaan in een grotere watersportzone die loopt van Sycod tot Windekind. We telden het minst aantal zwemmers in deze zone. Een strandreddingsdienst op deze plek bleek niet efficiënt door het geringe aantal baders. Ook de ligging van deze zone is niet praktisch. Door de westenwind belanden veel watersporters tussen eventuele baders.

Schepen Lander Van Hove: “Samen met de burgemeester stelde ik vast dat bij veel wind de watersportzones te klein zijn. Dat leidt tot gevaarlijke situaties. Daarom is een vergroting van de watersportzones in Oostduinkerke noodzakelijk”.

De strandcabines van Duinpark (47 ongeveer) zouden dan verhuizen naar de zone Oostduinkerke-Centrum (ter hoogte van appartementsgebouw Twenty-One). De eigenaars van de cabines zijn verwittigd en er werd al een compromis met hen uitgewerkt. Bijna iedereen reageerde positief.

 

Vertel het verder