U bent hier

Koksijde bouwt openbaar verlichtingspark om naar leds

Lokaal Bestuur Koksijde heeft beslist om haar integrale openbare verlichtingspark tegen 2025 om te bouwen naar ultrazuinige ledverlichting. Om dat mogelijk te maken, tekende het een overeenkomst met netbedrijf Fluvius. Via de versnelde ombouw mikt Koksijde vooral op een forse daling van haar energieverbruik, -kosten en CO₂-uitstoot. Tegelijk biedt de ombouw ook mogelijkheden om specifieke ingrepen te doen op het vlak van sfeer, veiligheid of toepassingen voor slimme steden.

Ledombouw van Koksijde in cijfers

In Koksijde staan er momenteel 6.264 verlichtingstoestellen opgesteld die samen, in 2019, 2.816.372 kilowattuur elektriciteit verbruikten, goed voor een CO₂-uitstoor van 653.398 kg. Vandaag staan er reeds 534 ledtoestellen in Koksijde. Om het volledige lichtpark om te bouwen tegen 2025 moeten er ongeveer 1.000 toestellen per jaar worden omgebouwd. Dankzij die snelle ledombouw dalen het energieverbruik en de CO₂-uitstoot 12 tot 15 keer sneller dan via het huidige ombouwprogramma.

Minimale hinder voor buurtbewoners

Zoals altijd tracht Fluvius alle hinder voor bewoners en verkeer tot een minimum te beperken. Zo loopt de plaatsing van de nieuwe verlichtingsarmaturen gespreid in de tijd. Wie wil weten welke starten in 2020 worden voorzien van LED-verlichting kan terecht op de gemeentelijke website voor een overzicht van de werken in uitvoering.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Wij hebben resoluut gekozen voor een versnelde overschakeling naar LED-verlichting. Dit betekent niet enkel op vrije korte termijn een serieuze besparing op onze energiefactuur, maar zo geven we als lokale overheid ook een belangrijk voorbeeld in kader van het behalen van de klimaatdoelstellingen.”

Mogelijkheden voor licht op maat en ‘slimme steden’

Vandaag beheert Fluvius 1.200.000 lichtpunten in opdracht van 300 Vlaamse steden en gemeenten.
Het netbedrijf helpt elk lokaal bestuur om hun lichtpark doelgerichter, energiezuiniger en duurzamer te maken. Dat gebeurt onder meer via de toepassing van brandprogramma’s die de verlichting op sommige momenten dimmen of doven, of door de ombouw van oude lampen naar energiezuinige leds.

Samen met de lokale besturen wil het netbedrijf alle lichtpunten in Vlaanderen tegen 2030 ombouwen naar leds, wat een forse versnelling betekent. Dankzij die investering kunnen alle steden en gemeenten samen jaarlijks 54 miljoen euro besparen op energieverbruik en 44.000 ton aan CO₂. Bovendien biedt een ombouw ook meer mogelijkheden om beter in te spelen op de razendsnelle evoluties in interactieve verlichtingstechnologie.

Om alle Vlaamse steden en gemeenten te kunnen ondersteunen ontwikkelde Fluvius een nieuw aanbod ‘Fluvius Openbare verlichting’. Dat omvat een flexibel keuze-aanbod waarmee lokale besturen hun verlichtingspark versneld kunnen moderniseren. Fluvius tekende ook een intentieverklaring met de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) en technologiefederatie Agoria voor een intensievere samenwerking op het vlak van openbare verlichting.

 

Vertel het verder