U bent hier

Is jouw kat al gesteriliseerd?

Het is in Vlaanderen wettelijk verplicht om je kat te laten steriliseren (geboren na 1 april 2018). En die verplichting werpt zijn vruchten af. Tussen 22 en 28 april liet Gaia een enquête afnemen bij kattenbezitters. Daaruit bleek dat 91 procent van de katten in Vlaanderen gesteriliseerd zijn. Een mooi resultaat en tegelijk ook het sein dat er nog werk aan de winkel is. In Vlaanderen zijn er ongeveer 160.775 nog niet gesteriliseerd of gecastreerd. Omdat katten kweken als konijnen brengen die jaarlijks tot 1,4 miljoen kittens voort.

Veel katten worden gedumpt

De bedoeling van de verplichte sterilisatie is een einde te maken aan de overpopulatie katten en kittens die in asielen worden gedumpt. Elk jaar moeten er in die asielen katten worden geëuthanaseerd. En dat is niet de schuld van die asielen. Er zijn gewoon te veel niet-gesteriliseerde katten die worden gedumpt. Zwerf- en straatkatten leiden vaak een miserabel leven.

Wat zegt de wet?

Katten geboren na 1 april 2018 moeten vóór de leeftijd van vijf maanden gesteriliseerd worden. Katten geboren tussen 1 september 2014 en 1 april 2018 moesten voor 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn.

Veel voordelen

Zowel voor de kat als het kattenbaasje. Een gecastreerde kater blijft energiek maar wordt socialer en aanhankelijker. Hij zwerft minder rond en stopt met het afbakenen van zijn territorium (sproeien). Het is ook minder waarschijnlijk dat hij vecht met andere katten waardoor hij minder kans loopt op verwondingen, ongelukken en abcessen. Een gesteriliseerde kattin is kalmer, wordt niet langer krols en loopt minder risico op melkklierkanker en baarmoederontstekingen. (Bron: Gaia magazine, herfst 2020)

Mijn kat laten steriliseren: is dat niet te duur?

Jouw kat laten steriliseren is niet alleen wettelijk verplicht, het is ook jouw burgerplicht. Het gaat trouwens om een eenmalige uitgave van ongeveer 70 euro voor een kater en 120 euro voor een kattin. Bovendien is die kostprijs miniem in verhouding tot de dierenartskosten en de uitgaven voor voedsel tijdens de levensloop van een kat of kater. De overpopulatie katten kost de maatschappij ook geld.

Meldpunt zwerfkatten in Koksijde

Wanneer een kat ’s nachts steeds op dezelfde plaats slaapt, nadrukkelijk om eten vraagt en er steeds viezer en magerder uitziet, heeft hij vermoedelijk geen eigenaar (meer). Heb je zo’n kat in je buurt? Geef een seintje aan de dienst Milieu en Duurzame Ontwikkeling.

Jaarlijkse kattenactie

De kattenactie loopt in het voorjaar en in het najaar. De dieren worden in speciale bakken gevangen en door de plaatselijke dierenartsen gesteriliseerd of gecastreerd, nadat hij of zij onderzocht heeft of het een zwerfkat gaat. Na verzorging worden ze weer vrijgelaten op de plaats waar ze gevangen werden.

Vertel het verder