U bent hier

Herdenking ontmijningsongeval van 10 juni 1969

10 juni 1969 om 15 uur staat in het gemeentelijke geheugen gegrift, want op die dag kwamen zeven dappere ontmijners in Oostduinkerke (Vakantiedomein Westhinder) om het leven door een bibberbom. 50 jaar later, op donderdag 6 juni om 11 uur, werden deze slachtoffers herdacht met een bloemenhulde ter hoogte van de Sint-Niklaaskerk. Deze hulde in aanwezigheid van de provinciegouverneur, de divisie-admiraal, provinciecommandant en burgemeester werd opgeluisterd door de Muziekkapel van de Marine.
Bekijk het fotoalbum

Alles begon op maandagmorgen 9 juni toen Antwerpse werklieden van de firma Vos uit Deurne een schokkende ontdekking deden. Ze stootten er tijdens het delven van een put op een bom terwijl ze druk bezig waren met de bouw van paviljoenen voor het vakantiecentrum Zon en zee. Dit vakantiecentrum leunde aan tegen camping Westhinder in Oostduinkerke. De werklieden aarzelden niet en verwittigden onmiddellijk de politie die op haar beurt de ontmijningsdienst van de zeemacht Oostende contacteerde.

Op dinsdagmorgen 10 juni kwam de Oostendse zeemacht met drie mensen ter plaatse, maar gezien de aard van de situatie, riepen ze nog vier anciens in het vak op – sommigen van hen waren al van na Wereldoorlog II met dergelijke karweien bezig.
De bom in kwestie woog 125 kg en het gaat hier over een Engelse 500 pounder, voorzien van een MK17-ontstekingsbuis.
Om 15.10 uur daverde Oostduinkerke en omgeving plots op zijn grondvesten. Mensen werden opgeschrikt door een hevige knal. Niemand die toen dacht dat de gevolgen zo tragisch zouden zijn. De slag van de ontploffing werd zelfs tot over Veurne waargenomen. De sleutel die gebruikt werd om de bom te ontmijnen werd de zeven mannen fataal…

De bestuurder van de vrachtwagen die de ontmijners en het materiaal vervoerde, was een milicien en werd op het laatste moment teruggestuurd naar de camion. Hij dankte zijn leven aan dit toeval.

Heel wat mensen leefden indertijd mee met de vrienden, familieleden en collega’s van de slachtoffers. Wijlen koning Boudewijn kwam zelfs speciaal de stoffelijke overschotten van de slachtoffers groeten in het militaire hospitaal van Oostende waar ze lagen opgebaard.

 

Vertel het verder