U bent hier

Heb je al de nieuwe deelfietsen gespot?

De gemeenten Veurne, De Panne en Koksijde zijn gestart met een eigen deelfietsensysteem. Zestig fietsen staan verspreid over zes vaste parkeerlocaties: de drie treinstations, het stadspark van Veurne, het gemeentehuis van Koksijde en de markt van De Panne. De parkeerplekken herken je aan de speciale fietsrekken, zodat je weet waar je de deelfietsen moet stallen.

Schepen van Mobiliteit Guido Decorte: “De deelfiets vormt een belangrijke schakel. Voor korte verplaatsingen is een deelfiets vaak sneller dan wandelen of in de auto springen.”

Hoe werkt het?

Het systeem van deelfietsen met vaste standplaatsen is mogelijk dankzij het gebruik van slimme sloten, die een ingebouwde gps hebben. Je opent het slot met een app op je smartphone.

  1. Download de Mobit-app (Android of Apple) op je smartphone.
  2. Registreer je, betaal een waarborg en voeg krediet toe aan je wallet.
  3. Via de app, zoek je naar een Mobit-fiets in je buurt. Daar aangekomen, scan je de QR-code op het slot van de Mobit-fiets. Als je correct geregistreerd bent en de fiets beschikbaar is, opent het slot vanzelf.
  4. Gebruik de fiets zo lang je die nodig hebt.
  5. Als je de fiets terug wil sluiten, plaats je je fiets correct terug op één van de zes vaste parkeerlocaties en sluit je handmatig het slot. De rit wordt dan automatisch in de app beëindigd.

Tarieven

Het eerste jaar biedt de gemeente de fietsen gratis aan. Na het eerste gebruik, ontvang je een gratis coupon voor je volgende rit. Je betaalt voorlopig alleen de waarborg van 29 euro en een minimaal instapbedrag van 5 euro. Wanneer je uit het systeem stapt, krijg je beide bedragen teruggestort.

Unieke kans in september

De hele maand september gebruik je de deelfiets gratis voor een periode van vier uur. Daarna plaats je de fiets terug in één van de fietsparkeerplaatsen. Vergeet dat niet, want anders betaal je een boete van 10 euro. 

nieuw: inwoners van Koksijde betalen geen waarborg. 

Pech of ongeval?

Bij problemen aan de fiets, beëindig je eerst de rit. Daarna meld je in de app wat er mankeert. Bij een ongeval met de fiets, meld je dit via de app. Bij lichamelijke letsels verwittig je uiteraard de politie.

Meer info over het deelfietsensysteem: www.mobit.eu

 

Vertel het verder