U bent hier

Globalisatiepremie: nieuwe premie voor ondernemingen met uitzonderlijk omzetverlies

Heel wat ondernemingen zijn en blijven zwaar getroffen door de coronacrisis. Sommigen hebben de voorbije maanden amper of zelfs geen activiteit gehad. Om ondernemingen die uitzonderlijk zwaar omzetverlies leiden te ondersteunen, ontwikkelde de overheid de globalisatiepremie. Deze premie moet de overlevingskansen van getroffen bedrijven positief beïnvloeden.

Hoeveel bedraagt de steun?

De premie bedraagt 10% van de omzet dat werd behaald in de laatste 3 kwartalen van 2019. Ondernemingen die in de laatste drie kwartalen van 2020 (1 april tot 31 december 2020) minstens 70% of 90% omzetverlies hebben gemaakt, zullen dus een premie van 10% van de omzet in dezelfde periode in 2019, kunnen aanvragen.

Opgelet!

Van dit totale bedrag zullen de al uitbetaalde premies (hinder-, compensatie- en/of ondersteuningspremie en Vlaams beschermingsmechanisme, Nieuw Vlaams Beschermingsmechanisme) afgetrokken worden. Het steunbedrag mag voor kleine ondernemingen niet meer dan 90% van de vaste kosten zijn, voor middelgrote en grote ondernemingen mag het steunbedrag niet meer dan 70% van de vaste kosten zijn.

Vertel het verder