U bent hier

Gemeenterapport HLN: Koksijde haalt hoogste score van alle kustgemeenten

Op een totaal van 300 gemeenten haalt Koksijde een mooie 20e plaats in het HLN-gemeenterapport. In oktober peilde de krant in een gemeentetest naar de mening van onze inwoners. 

Koksijde behaalt de hoogste score in vergelijking met de omliggende gemeenten. We laten ook alle andere kustgemeenten achter ons. Met een score van 69 op 100 haalt Koksijde net geen onderscheiding. Opnieuw het bewijs dat Koksijde een toonaangevende rol speelt in de regio.

Cijfers zeggen niet altijd alles, maar in dit geval toch wel. De beste barometer voor een lokaal bestuur is nog altijd de mening van de eigen inwoners. En het resultaat van deze test bewijst opnieuw dat Gemeente Koksijde uitstekend werk levert. Met een totaalscore van 69 op 100 doet Koksijde bijna 10 procent beter dan het Vlaamse gemiddelde.

Veiligheid, wegen en natuur

Onze gemeente draagt veiligheid hoog in het vaandel en die inzet vertaalt zich ook in een heel goede beoordeling door onze inwoners. Voor veiligheid kregen we van de burger 74/100, dat is vijftien procentpunten hoger dan het gemiddelde. Deze cijfers betekenen ook een pluim voor Politie Westkust. Daarnaast blijven mobiliteit, veilige wegen, fiets- en voetpaden een hot item voor onze beleidsmakers. Met 70 procent scoren we spectaculair in vergelijking met het gemiddelde dat onder de helft blijft steken.

De voorbije jaren zette Koksijde hoog in op klimaat en milieu. Met een knappe 76/100 pakt Koksijde ook hier een score waarmee studenten graag thuiskomen, ver boven het gemiddelde (66 procent).

Netheid

Onze straten en de openbare plaatsen liggen er kraaknet bij. Op de vraag of alles hier goed onderhouden is, krijgt Koksijde een topscore van 74 procent. Dat is bijna 20 procent hoger dan het gemiddelde.

Onderwijs, goed bestuur en openbaar vervoer

Net zoals alle leerlingen houdt onze gemeente van goeie punten. Gelukkig krijgen we een goed onderwijsrapport (69 %). Ook voor goed bestuur (56), openbaar vervoer (60) en samenleven (64) haalt Koksijde meer dan het gemiddelde.

Zijn er ook werkpunten? Onze burgers blijven bezorgd over het aantal betaalbare woningen voor hun (klein)kinderen. Gemeente Koksijde neemt akte van dat cijfer, ondanks de eerder genomen initiatieven. De komende jaren blijft Koksijde hier fors op inzetten. Uiteraard speelt de markt een grote rol.

Lokale winkels

De hoogste score? De categorie Lokale winkels wordt het best beoordeeld door de Koksijdenaar. 78 procent is een schitterend resultaat en een beloning voor de grote aandacht die onze gemeente schenkt aan de lokale economie. Applaus voor onze handelaars!

Vertel het verder