U bent hier

Gemeente Koksijde en Dirk Denoyelle stellen legokunstwerk voor op geslaagde klimaatavond

Op vrijdagavond 19 januari organiseerde Koksijde een inspirerende klimaatavond in cultuurcentrum CasinoKoksijde. Dirk Denoyelle en zijn dochters brachten, samen met keynotespreker professor Dr. Jan Mees van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), een uitgebreid en interessant programma. Het publiek kreeg bovendien een primeur met de voorstelling van het legokunstwerk van Dirk Denoyelle in het kader van ‘Kustvisie 2100’.

Schepen van Leefmilieu Charlotte Castelein zorgde voor het welkomstwoord: “Uiteraard zetten we volop in op communicatie naar onze burgers. Want de inspanningen uiten zich ook in de klimaatcijfers van Koksijde. Maar de burgers winnen in eerste instantie zelf dankzij de inspanningen. De energierekeningen dalen, het wooncomfort stijgt en de waarde van hun eigendom ook. Vandaar onze slogan ‘Iedereen wint’.”

Dirk Denoyelle en zijn dochters Yanaika en Laura brachten op een ludieke manier klimaatoplossingen aan. Iedereen kan op zijn of haar manier een steentje bijdragen om de impact op het klimaat te verminderen. Kleiner wonen, zelf energie produceren, meer groen in de tuin, minder voedsel verspillen, doordacht isoleren, een klimaatdieet volgen. Mensen kunnen heel wat kleine acties doen. Dat is beter dan enkele mensen die alles perfect doen.

Kustvisie

Door de klimaatverandering is de Noordzee de laatste decennia al 20 cm gestegen. En hoe groter onze negatieve impact, hoe hoger die stijging. Kustbescherming is noodzakelijk. De Vlaamse overheid werkt samen met de kustgemeenten aan een strategie tegen de stijgende zeespiegel onder de naam ‘Kustvisie’. De 2 mogelijke scenario’s en de huidige situatie voor het strand en de dijk van Koksijde werden door Dirk Denoyelle in een legokunstwerk gegoten, op 19 januari voor het eerst. Het kunstwerk wordt permanent tentoongesteld in Natuureducatiefcentrum Duinenhuis.

Prof. Dr. Jan Mees, directeur van het VLIZ, beantwoordde tijdens het afsluitend panelgesprek de vraag of er morgen voor onze kust nog grijze Noordzeegarnalen zullen zijn? Het antwoord is confronterend. “De grijze noordzeegarnaal krijgt het warm en verhuist, net als kabeljauw, naar het Noorden. Gelukkig is de garnaal een soort die snel herstelt. Ze hebben maar 1 of 2 jaar nodig om terug op peil te komen, dus zullen ze nooit helemaal verdwijnen voor onze kust.”

Koksijde blijft inzetten op klimaatacties waarbij iedereen wint, zodat Koksijde Klimaatklaar zal zijn tegen 2030. In 2024 worden activiteiten gepland rond 4 thema’s: groen, energie, mobiliteit en water. Een eerste klimaattafel over ‘warmtepompen en isoleren’ vindt alvast plaats in maart. Hou het gemeentelijk infoblad Tij-dingen, de website Koksijde KlimaatKlaar en de Facebookpagina ‘Duurzaam Koksijde’ in de gaten voor meer details.

Vertel het verder