U bent hier

Geestelijke gezondheid: campagne Het is 4 voor 12

Het is 4 voor 12, zo heet de campagne van Te Gek!?, het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie en de Vlaamse Vereniging voor Geestelijke Gezondheid. Deze campagne wil duidelijk maken dat iedereen een rol speelt bij het herkennen van signalen van mensen die psychische problemen hebben, maar geen hulp zoeken.

Eén op vier mensen krijgt in zijn leven te maken met een psychisch probleem. Daarnaast geeft één op vier aan zich niet goed in zijn of haar vel te voelen. Toch is praten over psychische kwetsbaarheid nog steeds een taboe in Vlaanderen. Bijna 60% van de betrokkenen praat er niet over en zoekt geen hulp. Daarom is het belangrijk dat je alert bent voor signalen die aantonen dat het misschien niet goed gaat met iemand. En dat je hier iets mee doet.

Herken de vier signalen

Volgende signalen kunnen erop wijzen dat iemand het moeilijk heeft:

  • verandering in het gedrag
  • verandering in de emoties
  • zich terugtrekken
  • zeggen dat het niet goed gaat

Als je meerdere signalen opmerkt en als dat blijft duren, kan dit erop wijzen dat de betrokken persoon hulp nodig heeft. Meer info over deze campagne op www.4voor12.be.

Gespreksgroep

De gemeente Koksijde draagt alvast haar steentje bij en start begin 2019 opnieuw met een gespreksgroep voor nabestaanden na zelfdoding. Gesprekken en contact met lotgenoten helpen.

Info

Voor info of een kennismakingsgesprek
0468 20 22 25 - nazelfdoding.koksijde [at] werkgroepverder.be.

Vertel het verder