U bent hier

Ga op bedevaart naar Baaldjes Kruus

Op maandag 29 april vindt in Koksijde de jaarlijkse bedevaart plaats naar Baaldjes Kruus bij het kapelletje van de Zalige Idesbald. Deze mooie volkstraditie bestaat al heel lang, maar wordt sinds 1994 door het Genootschap van de Zalige Idesbaldus georganiseerd.

Abt Idesbald Van der Gracht overleed in 1167. Hij werd in 1155 de derde abt van de Duinenabdij en ook de eerste abt uit de eigen gemeenschap. Idesbald wordt o.a. aangeroepen tegen koorts, jicht en reuma. Hij werd zalig verklaard in 1894 en is door de eeuwen heen patroon van de vissers, de landbouwers en de Vlaamse adel.

Processie 

De plechtigheid op maandag 29 april start om 14 uur in de OLV-ter-Duinenkerk met ereburger-abt Leo Van Schaverbeeck. Daarna wordt om 14.30 uur in processie gewandeld naar het kapelletje Baaldjes Kruus (Van Buggenhoutlaan) voor het zingen van het Idesbalduslied. Deze uiting van volkse devotie verloopt in samenwerking met de Pastorale Eenheid Ster der Zee en de VVV. Lid worden van het Genootschap van de Zalige Idesbald kan door storting van 15 euro op bankrekening BE12474835835192.

 

Vertel het verder