U bent hier

'Elke dag Nederlands' winnaar award Gastvrije gemeente 2018

Op 24 april werden in het Vlaams Parlement de awards voor Gastvrije gemeente uitgereikt. Het project 'Elke dag Nederlands' van intergemeentelijke samenwerking (W)integratie kreeg uiteindelijk de award toegekend binnen de categorie gemeente-initiatieven.

298 initiatieven meldden zich aan, en hieruit werden binnen 8 categorieën telkens 3 projecten genomineerd. (W)integratie werd genomineerd, samen met nog 2 andere West-Vlaamse initiatieven.  “Elke dag Nederlands” kreeg uiteindelijk de award toegekend en mag deze dan ook met de nodige trots meenemen naar de Westkust.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Een mooiere titel dan Gastvrije Gemeente kan je niet hebben voor een toeristische gemeente zoals Koksijde. Een familiebadplaats waar iedereen welkom is! Samen met de collega’s van De Panne, Nieuwpoort en Veurne slagen we erin om nieuwkomers aan de Westkust op de gepaste wijze te ontvangen."

Schepen Lander van Hove: "Als schepen van Gelijke Kansen ben ik bijzonder fier met deze erkenning! Met het Keurmerk richten we ons op oefenkansen Nederlands in het dagdagelijkse leven. In samenwerking met tal van handelaars, organisaties en diensten willen we oefenkansen Nederlands aanbieden tijdens de dagdagelijkse boodschappen en activiteiten. Als onderwijzer weet ik dat Nederlands aanleren niet enkel en alleen gebeurt tussen de schoolmuren!"

Elke dag Nederlands

Met de actie ‘Elke dag Nederlands’, gesubsidieerd door het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering, wil (W)integratie oefenkansen Nederlands buiten de schoolmuren aanbieden.  Dit kan via 3 deelacties: praattafels Nederlands geleid door vrijwilligers (i.s.m. VormingPlus Oostende-westhoek), vrijwilligerswerk met taalcoaching op de werkvloer (i.s.m. de VDAB) en het keurmerk ‘Elke dag Nederlands’ waar handelaars en diensten anderstaligen de kans geven om ook bij hun dagelijkse boodschappen het Nederlands te oefenen.

(W)integratie

(W)integratie is een intergemeentelijke samenwerking tussen de gemeenten De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne.  Het ontstond in mei 2016 en heeft als doelstelling de integratie van nieuwkomers en anderstaligen te stimuleren en het draagvlak te vergroten bij de lokale bevolking.  Meer info kan je vinden op de website van het IGS of via wintegratie [at] koksijde.be en 058 53 34 59.

Naast dit project heeft (W)integratie nog een werking met brugfiguren die nieuwkomers bijstaan met hun vragen en problemen en baat ze ook een kinderopvang uit waar baby’s en peuters van ouders die Nederlandse les volgen worden opgevangen.

Vertel het verder