U bent hier

Download de Coronalert app: bescherm anderen en jezelf!

Met wie had je eergisteren contact? En de dagen daarvoor? Met wie zat je samen in de trein? Of in de bus, de metro, op café of op restaurant?
Vaak ken je hen niet eens persoonlijk. Toch is elk nauw contact een risico.
Coronalert helpt je om dit op te volgen. Bovendien gebeurt dat anoniem. Zo bescherm je tegelijk je gezondheid én je privacy.
Als een gebruiker van de app besmet is met het coronavirus, kan die persoon een waarschuwing laten uitsturen naar al zijn nauwe contacten van de voorbije dagen. Dit gaat sneller dan het klassieke contactonderzoek van het contact-center. Bovendien werkt het ook voor contacten die je niet persoonlijk kent.
Snelheid is belangrijk, om jezelf en je dierbaren te beschermen.

De app kan:

  • je waarschuwen als je in nauw contact bent geweest met iemand die positief testte op het coronavirus. Dit gebeurt anoniem. Je weet dus niet met wie, waar en wanneer.
  • je adviseren over wat je moet doen om jezelf en anderen te beschermen.
  • andere gebruikers van de app, waarmee je in nauw contact stond, anoniem waarschuwen als je zelf positief zou testen op het coronavirus.

Snellere contactopsporing

Coronalert waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het virus heeft. Nauw betekent minstens 15 minuten op minder dan 2 meter. Want dan is de kans dat je besmet bent groot. Je krijgt advies over welke actie je moet ondernemen om jezelf en anderen te beschermen.

De app versterkt de bestaande contactopsporing door:

  • je sneller te waarschuwen als je een nauw contact hebt gehad, meteen na het doorgeven van een positief testresultaat aan Sciensano.
  • contactpersonen te waarschuwen die anders misschien vergeten worden.
  • contactopsporing mogelijk te maken voor wie elkaar niet persoonlijk kent.

Het opvolgen van contacten is belangrijk om de verspreiding van het virus te vertragen. Hoe meer mensen de app downloaden en gebruiken, hoe meer Coronalert zal helpen bij het opsporen van contacten.
Lees meer over hoe de app werkt.

Je privacy is beschermd

Coronalert werd ontworpen met een maximale bescherming van je privacy. De enige gegevens die je met andere app-gebruikers uitwisselt, zijn anonieme codes tussen de smartphones. Als je niet besmet bent, betekenen deze codes helemaal niets. Als je wel besmet blijkt met het coronavirus, kun je uw anonieme codes via de app doorgeven. Zo worden andere gebruikers met wie je contact had geïnformeerd dat ze een risicocontact hadden, maar niet wanneer, waar of met wie.
Lees meer over hoe de gegevens en privacy worden beschermd.

Help! Mijn corona app kleurt rood of groen! 

Coronalert, de app die de contactopsporing moet vergemakkelijken, blijft veel vragen oproepen. Hoewel de app al veel gedownload werd, blijkt niet iedereen goed op de hoogte te zijn van hoe ze moet worden gebruikt. Het artikel op VRT NWS geeft antwoord op heel wat vragen. 

Meer info

Website coronalert.be.
Coronalert is beschikbaar voor iPhone en voor Android en is gratis te downloaden in de App Store en de Google Play Store.

Vertel het verder