U bent hier

In De Steigers 26.10.2019 - 5.01.2020

In De Steigers

En Construction

Voor deze internationale samenwerking met de steun van de Vlaamse overheid en de regio Hauts-de-France selecteerde Welchrome vijf beeldende kunstenaars die een bijzondere relatie hebben met zowel Frankrijk als Vlaanderen. Zij kregen de opdracht om in hun artistieke creaties een spanning op te zoeken tussen de architectuur van de historische site Ten Bogaerde en de toekomst van de bouwkunst. Op die manier zorgt de expo voor een hedendaagse reflectie over de erfgoedtentoonstelling in het Abdijmuseum Ten Duinen met de titel ‘Bouwen voor de eeuwigheid’ (tot 5 januari 2020).

Met twee tijdloze afbeeldingen van Michaël Borremans wordt het gebruik van ‘verhoudingen’ in de bouwkunst kritisch geanalyseerd. Claude Cattelain beweegt zich op het raakvlak van performance en installatie. Tijdens zijn performance (3.11.2019 om 11 uur) stelt hij het weerstandsvermogen van het materiaal en zijn eigen lichaam op de proef. De jonge kunstenares Sarah Feuillas gaat voor In de steigers aan de slag met bouwkunst van verdwenen beschavingen, versterkingen en bunkers. Met de gepresenteerde installaties van Marie Hendriks worden we terug naar onze kindertijd gekatapulteerd. Haar denkbeeldige architectuur laat ons balanceren tussen gevoelens van verwondering en onbehagen. Kunstenaar-architect Adrien Tirtiaux gaat aan de slag met de symboliek en geschiedenis van de IJzertoren. Hij onderzoekt de ‘schaduwzijde’ van de IJzertoren en komt er over praten op 16 november om 11 uur, in het Museum aan de IJzer.

Praktisch

GRATIS TOEGANG

Open

In de steigers loopt van 26 oktober tot 5 januari en is geopend op volgende tijdstippen:

  • Op weekend- en feestdagen (14 – 17 u.)
  • Tijdens de vakantieperiodes van dinsdag tot vrijdag (11 – 17 u.)
  • Open op 26 december en 2 januari
  • Gesloten op 24, 25 en 31 december en 1 januari

Bekijk het fotoalbum van de vernissage

Collectie S.M.A.K., Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, Gent Foto: Dirk Pauwels.


Randprogramma

  • Zondag 3 november om 11 uur: performance door Claude Cattelain (inschrijven? Klik hier)
  • Zaterdag 16 november om 15 uur (NL&FR): in Museum aan de IJzer, kunstenaar aan het woord, Adrien Tirtiaux (adres: IJzerdijk 49 - 8600 Diksmuide) (Inschrijven? Klik hier)
  • Zondag 15 december om 11uur (NL&FR): Art Talk met Prof. dr. Block (UGent), Claude Cattelain en Sarah Feuillas (inschrijven? Klik hier)
  • Zaterdag 4 januari om 14.30u Crea-atelier (6+) (Inschrijven? Klik hier)

Geleide rondleidingen: op zondag 27 oktober, 3 en 17 november, 1, 15 en 29 december, 5 januari om 14u30

Gezinsaanbod: doorlopend inspirerend gezinsparcours en creahoek voor kinderen.

Adres & Bereikbaarheid:

Kunstencentrum Ten Bogaerde
Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde

Met de auto

Wie uit het binnenland komt via de E40, neemt afrit 1a (Veurne). Op de N8 rijd je rechtdoor richting Koksijde-aan-Zee. Het Kunstencentrum bevindt zich in de Ten Bogaerdelaan (aan de linkerzijde als je vanuit Veurne komt).

Met het openbaar vervoer

Buslijn 69 (Veurne-Nieuwpoort-Oostende): Halte 'Koksijde Grote Bogaerde'

Plan je tram en/of busreis via de website van De Lijn.

Station Koksijde + buslijn 69

Plan je treinreis op de website van de NMBS.

Het Kunstencentrum is rolstoeltoegankelijk.

 

Vertel het verder