U bent hier

De reis lonkt. Ben je helemaal in orde? Het coronacertificaat is beschikbaar in ons land.

Wie deze zomer op vakantie wil in de Europese Unie kan een coronacertificaat aanvragen. Het coronacertificaat is beschikbaar in ons land: hoe kan je het aanvragen? En wat kan je ermee doen? 

Vind je het moeilijk om dat te doen? Wens je meer info of hulp? 

We zoeken het samen uit.

Contacteer onze diensten via het Sociaal huis Koksijde

 • Elke dinsdagvoormiddag
 • 058 53 43 10 of info [at] sociaalhuiskoksijde.be

  Wat is het coronacertificaat?

  Het zogenoemde 'EU Digital COVID Certificate' moet reizen binnen de Europese Unie gemakkelijker maken. Het is beschikbaar via een QR-code op je smartphone, of via een document op papier dat je telefonisch kunt aanvragen.

  Wie kan zo'n coronacertificaat krijgen?

  Vanaf 1 juli heeft elke Belg vanaf 6 jaar een certificaat nodig om covid-safe te reizen in Europa. Om het certificaat te kunnen krijgen, moet je aan één van volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent gevaccineerd tegen het coronavirus. De meeste landen zullen alleen een certificaat aanvaarden van volledige vaccinatie. Meestal is er ook een wachtperiode van een aantal weken na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is.
  • Je beschikt over een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur, of over een negatieve sneltest die niet ouder is dan 24 uur. Die geldigheid kan per land afwijken, dus best even nagaan voor je vertrekt op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken of op de website Reopen.europa.eu.
  • Je testte positief op het coronavirus in de voorbije 6 maanden en je hebt dus voldoende immuniteit opgebouwd. Dit certificaat is voor de meeste landen 180 dagen geldig.

  Welke gegevens staan er op dat certificaat?

  Op het certificaat staan gegevens zoals naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie, de coronatest of het herstel van COVID-19, en een unieke QR-code. Er worden om privacyredenen geen andere gezondheidsgegevens gedeeld. De bezochte landen mogen die gegevens niet bewaren.
  Het certificaat is opgemaakt in het Engels en in de 3 landstalen (Nederlands, Frans en Duits).

  Waar kan ik zo’n coronacertificaat krijgen?

  Het coronacertificaat is opvraagbaar via de gratis CovidSafeBE-app (beschikbaar voor iOS en Android) en op www.covidsafe.be. Om certificaten digitaal op te vragen heb je ofwel jouw identiteitskaart, pincode en kaartlezer nodig, ofwel een andere geactiveerde digitale sleutel (bijvoorbeeld de itsme-app).

  Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen.
  Daarvoor bel je in Vlaanderen op werkdagen tussen 9 en 19 uur naar het nummer 078 78 78 50.  Hou er wel rekening met een wachttijd tussen de bestelling en de ontvangst van 1 week.

  Alle info over het coronacertificaat, hoe je het kan verkrijgen, hoe je de app download en gebruikt, vind je op de site covidsafe.be. 

  Hoeveel kost zo’n coronacertificaat?

  Het coronacertificaat is gratis. Al kunnen er wel kosten verbonden zijn aan het afnemen van een PCR-test. Voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar, en voor volwassenen die nog niet de kans hebben gekregen zich volledig te laten vaccineren, wordt de kostprijs van een PCR-test maximaal twee keer terugbetaald tijdens de maanden juli, augustus en september (met een maximum van 55 euro per test).

  Vanaf wanneer en waar kan ik het coronacertificaat gebruiken?

  Vanaf 1 juli zullen alle lidstaten van de Europese Unie het coronacertificaat gebruiken. Bij ons is het certificaat nu al beschikbaar, maar dat wil niet zeggen dat alle landen het daarom nu al kunnen lezen of zullen aanvaarden.

  Let op: Het Europese coronacertificaat geldt dus enkel binnen de Europese Unie. 
  Daarbuiten kan je het niet gebruiken. 

  Op de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken of op de website Reopen.europa.eu kan je nakijken welke regels er gelden voor de bestemming die jij gekozen hebt.

  En als je terugkomt? 

  Het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) is nog steeds verplicht. Je moet dat invullen ten vroegste 48 uur voor je aankomst in België.

  Wie terugkeert uit een groene of oranje zone moet niet in quarantaine en zich niet laten testen. Hou er wel rekening mee dat zones tijdens je vakantie kunnen veranderen van kleurencode.

  Wie terugkeert uit een rode zone moet niet in quarantaine als je een coronacertificaat kunt voorleggen. Let wel: ben je niet minstens twee weken volledig gevaccineerd of kun je geen herstelcertificaat voorleggen, dan moet je wel een nieuwe negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud hebben.

  Maak een afspraak voor je (gratis) PCR-test

  Vanaf 28 juni kan je een afspraak maken voor een reistest via www.mijngezondheid.be. Iedereen die nog niet (volledig) gevaccineerd is, heeft recht op twee gratis testen deze zomer. Via de code die je via deze website krijgt, kan je een afspraak boeken. 

  Vind je het moeilijk om dat te doen? Wens je meer info of hulp? 

  We zoeken het samen uit.

  Contacteer onze diensten via het Sociaal huis Koksijde

  • Elke dinsdagvoormiddag
  • 058 53 43 10 of info [at] sociaalhuiskoksijde.be

  Wat breng je zelf mee?

  • Smartphone
  • Identiteitskaart + code

  Geen Inwoner van België?

  Dan vraag je via deze link: www.mijngezondheid.belgie.be/#/covid-19/prescriptions/request een code aan voor je test (heb je nodig om een afspraak te boeken in het testcentrum). Het testcentrum ligt in Veurne: Iepersesteenweg 99/0101: www.hijw.be

   

  Vertel het verder