U bent hier

Coronavirus: laatste updates

Vragen? Contacteer het callcenter van Lokaal Bestuur Koksijde: 0800 85 670.
Of mail naar corona [at] koksijde.be

De laatste updates, alle maatregelen en info, staan gebundeld op www.koksijde.be/coronavirus
Wat is de huidige stand van zaken?

Update 10/04 (17:00)

Help ons! Westkust zoekt computers en ICT-vaardige mensen

Heel wat kinderen slagen er niet in om van thuis uit optimaal onderwijs te volgen door het gebrek aan computers. Via lokale verenigingen en solidariteitsacties in samenwerking met diverse serviceclubs was al heel wat hulp mogelijk, dankjewel daarvoor.
Maar de nood blijft bijzonder hoog!
De 4 Westkustgemeenten (Intergemeentelijke samenwerking (W)integratie) slaan solidair de handen in elkaar om voor elk kind een geschikte oplossing te zoeken.

Wat zoeken we:

 1. Occasie laptops of tablets
  • Die je niet meer gebruikt
  • Maximum 5 jaar oud
  • In goed werkende staat
  • Voor laptops: draaiend op besturingssysteem Windows 8 (of hoger).
 2. Mensen met ICT-skills die bereid zijn om de gekregen materialen wat op punt te stellen vooraleer ze verdeeld worden.
 3. Kleiner (werkend) computermateriaal, nuttig voor thuisonderwijs (muis, hoofdtelefoon, …)

Wanneer verzamelen we?

 • Tijdens de week van 14 tot 17 april 2020
 • Elke voormiddag van 9 tot 11.30 uur
 • Oud politiekantoor Koksijde-Dorp (Zeelaan 44 - rechtover de Colruyt)

Er is een medewerker aanwezig om de overdracht in de beste hygiënische omstandigheden en met respect voor de social distancing te organiseren.

Info: Anke Inghelbrecht – anke.inghelbrecht [at] koksijde.be of 0492 15 24 92

Update 10/04 (08:45)

Hulpnummers blijven altijd bereikbaar. Wil je een melding maken van huiselijk geweld? Bel Veilig Thuis op 0800 2000. Ook via 1712 is het mogelijk om alle vormen van (kinder)misbruik te signaleren. Heb je het in deze moeilijke tijden bijzonder zwaar? De Zelfmoordlijn is bereikbaar op 1813. Hou jullie gezond, zorg voor jezelf!
Veelgestelde vragen? Updates? Volg www.koksijde.be/coronavirus.

Update 09/04 (19.21)

De voorbije dagen zagen we heel wat mooie en originele boodschappen verschijnen op tv. Een tekening in krijt, een mooi spandoek met een slogan, …
Ook in Koksijde zagen we heel wat mooie berichten passeren. En daarom doen we een oproep! Maak een mooie boodschap voor iemand die je mist, voor mensen in de zorg, voor jezelf, voor ons? En stuur de foto naar communicatie [at] koksijde.be. We verzamelen de foto’s en zullen ze in de maand mei projecteren op het groot scherm aan het gemeentehuis en we maken een album aan op Facebook. Misschien komt je foto op de cover van Tij-dingen?
Doe je mee? Maak een echte #topesterk-foto!

Update 09/04 (15.13)

Bij ons is de paashaas al geweest!
Weet jij waar? Hij bracht ons een ei vol moed en hoop!

Update 09/04 (14.57)

Wat als je tijdelijk werkloos bent door #COVID19 en je niet langer je hypotheek of lening kan betalen? Voor tijdelijk werkloze Belgen bestaat de mogelijkheid tot 30/09 om geen leningen te moeten terugbetalen. Meer info via je bank!
De procedure voor tijdelijke werkloosheid is sterk vereenvoudigd. Wegens uitzonderlijke omstandigheden is het toegestaan om van 13/03 t.e.m. 13/06 de tijdelijke werkloosheiduitkering te combineren met vrijwilligerswerk of aanvullende activiteit. Alle info: www.rva.be

Update 09/04 (10.52)

Bim Bam Beieren de klokken leggen eieren. Je zou het haast vergeten maar dit weekend is het Pasen! Niets zo lekker als chocolade paaseitjes met hart en ziel gemaakt door onze eigen chocolatiers en bakkers! Ps: corona-kilo’s tellen niet op feestdagen 😉 #winkelier #kooplokaal #topesterk
Alle updates: www.koksijde.be/coronavirus

Update 09/04 (10:30)

Het college van burgemeester en schepenen ging akkoord met de samenstelling van 100 pretpakketten gemaakt voor kinderen die bekend zijn bij het Sociaal Huis.

👉 Waarom? Niet alle kinderen hebben thuis spelletjes, een tuin om te spelen, een tv, knutselgerief, enz. om zich bezig te houden tijdens de lockdown.
👉Ook horen we in de media berichten dat het voor deze gezinnen extra moeilijk is wat zich uit in familiaal geweld.
Het sociaal huis stelde pakketten samen voor kleuters en lagere schoolkinderen: een gezelschapsspel, kleurplaten, knutselgerief, chocolade, speelgoedje, doe-opdrachten, strip of boek, enz.
👉Deze pakketten werden door maatschappelijk werkers aan huis gebracht bij de gezinnen (foto). Alle ouders en kinderen reageerden verrast en heel blij.
Voor de samenstelling van de pakketten werd ook beroep gedaan op partners van het Huis van het Kind: bibliotheek, buitenschoolse kinderopvang en jeugddienst. #TopeSterk werd dit in twee dagen tijd gemaakt en afgeleverd.

Update 08/04 (16:20)

Steun de lokale handelaars

Winkels dicht, maar we houden contact! Het is niet omdat de deuren van je favoriete ondernemer momenteel gesloten zijn, dat ze van de aardbol verdwenen zijn! Wie weet vind je ze terug met een online pop-up winkel via sociale media of brachten ze de afgelopen dagen een kersverse webshop ter wereld!

Neem zeker een kijkje op www.koksijde.be/coronavirus/afhaalpunten en steun onze lokale ondernemers.


Update 08/04 (15:30)

Mini-editie kinderkrant Plezand

Hou je beregoed! Dat is de titel van een speciale mini-editie van de Koksijdse kinderkrant Plezand. Met binnenin een toepasselijk verhaal over de plezante vrienden en een superleuke kleurplaat! Ideaal om de kinderen tijdens de paasvakantie bezig te houden!

Lees Plezand digitaal via www.koksijde.be/kinderkrant-plezand


Update 08/04 (12:30)

Applausactie bij alle woonzorgcentra

Deze ochtend vond een éénmalige applausactie plaats door de Brandweer Westhoek aan de verschillende woonzorgcentra in onze hulpverleningszone. Brandweermannen hebben het zorgpersoneel gegroet om hun waardering tegenover hen te tonen.

En ook onze burgemeester en schepenen wensen alle woonzorgcentra en assistentiewoningen in onze gemeente een hart onder de riem te stoppen. Daarom werden bewoners én verzorgenden ook getrakteerd op paaseitjes en een fijne wenskaart.

Bekijk het fotoalbum op www.koksijde.be/fotoalbum


Update 07/04 (14:30)

Skateplaza blijft dicht

Het federale crisiscentrum heeft een nieuwe versie van de richtlijnen rond de strijd tegen het coronavirus online geplaatst. Naast wandelen, fietsen en lopen mag je nu ook skaten, steppen en skateboarden.

Opgelet: het gemeentelijke Skateplaza in Oostduinkerke is nog steeds verboden terrein! Let it roll, maar niet op de skateplaza dus!


Update 07/04 (13:30)

Wereldgezondheidsdag

Vandaag zetten we meer dan ooit een spotlight op de verpleegkundigen, dokters, mantelzorgers, ... We dragen alle zorgverstrekkers een warm hart toe. Blijf gezond en pas goed op jezelf en elkaar. #8670lovesyou #TopeSterk #Wereldgezondheidsdag

Update 07/04 (10:45)

Lokaal Bestuur Koksijde schenkt mondmaskers aan Politie Westkust

Burgemeester Marc Vanden Bussche overhandigde deze morgen namens Lokaal Bestuur Koksijde 680 mondmaskers aan Politie Westkust. Het gaat om 30 FFP3-maskers en 650 chirurgische maskers.


Update 07/04 (10:45)

Afhaalbibliotheek vanaf 08/04

Door de coronamaatregelen blijft de Bibliotheek Koksijde gesloten.
Vanaf 8 april biedt Lokaal Bestuur Koksijde een afhaalbibliotheek aan.

Werkwijze

 • Materialen aanvragen doe je bij voorkeur via het online formulier. Indien niet mogelijk per mail of telefonisch (op werkdagen: 10-12 en 14-16 uur). Kies uit de online catalogus.
 • Vermeld in de aanvraag steeds de titel en de auteur. Indien bepaalde titels niet leverbaar zijn (door een andere lener aangevraagd of tijdelijk in quarantaine na inname), zoekt het personeel alternatieven. Je laten verrassen? Formuleer je vraag ruim (bv. thrillers, boeken voor kinderen). Indien het gaat om gereserveerde materialen, gelieve dit zo te vermelden.
 • Deze service is uitsluitend voor leden de bibliotheek. Lid worden? Lidmaatschap vervallen? Contacteer ons, het lidmaatschap (5 euro) betaal je als de bib heropent.
 • De uitleentermijn bedraagt vier weken en is eventueel verlengbaar (tenzij er een reservatie is) voor vier weken. Maximum vijf materialen per lid.
 • Levering aan huis mogelijk voor leden ouder dan 65 jaar of risicopatiënten
 • Materialen ophalen in de bib is mogelijk op werkdagen (10-12 en 14-16 uur) op het vooraf afgesproken tijdstip. Zonder afspraak is ontlening niet mogelijk.
 • Gelieve aanvragen te doen voor 12 uur, we proberen deze zo snel mogelijk te verwerken om de levering/ophaling daags nadien te laten gebeuren. De snelheid hangt af van het aantal aanvragen.
 • Geef bij je aanvraag aan wanneer je liefst je materiaal ontvangt of komt ophalen
 • Het tijdstip op je bevestigingsmail is het definitieve lever/afhaalmoment
 • Geen ophaling/thuislevering mogelijk tijdens het weekend
 • Afspraken bij afhaling: hou je lidkaart en opbergtas klaar en hou voldoende afstand

Vanaf dinsdag 14 april is de intelligente inleverbus (ondergrondse parking) opnieuw operationeel.

Ter info: Het is voorlopig niet duidelijk hoelang COVID-19 overleeft op boeken. Daarom houden we alle materialen standaard drie dagen in quarantaine vooraleer we ze opnieuw aanbieden.

Info: bibliotheek [at] koksijde.be – 058 53 29 53 – koksijde.bibliotheek.be


Update 06/04 (17:30)

Overlijdens tijdens coronacrisis: herdenking tijdens najaar

Een overlijden van je familie of je naaste, het is een zware beproeving. En in deze coronatijden wordt het proces nog intenser. Vanuit de crisiscel en schepencollege deelt de burgemeester mee dat – eens alle coronaproblemen van de baan zijn – er verschillende herdenkingsmomenten voorzien worden voor alle inwoners die tijdens deze moeilijke periode overleden zijn. Zo kunnen we nog eens op een waardige, ingetogen manier afscheid nemen. We doen dit i.s.m. de Pastorale Eenheid Ster der Zee Koksijde (O.L.V. Ter Duinenkerk in Koksijde en de St. Niklaaskerk in Oostduinkerke) en met het Vrijzinnig Huis. Data worden later meegedeeld.

Om het afscheid voor de nabestaanden wat persoonlijker te maken, gezien afstandsregels gelden, besliste onze burgemeester bovendien om aan de families en de nabestaanden de mogelijkheid te geven om er in alle sereniteit (lievelings-)muziek te laten spelen. Er wordt dan een geluidsinstallatie voorzien en er wordt een medewerker van ons Lokaal Bestuur ingezet om dit alles te bedienen.

Update 06/04 (14:30)

Milieupark Koksijde opnieuw open: uitsluitend op afspraak

Hou er rekening mee dat er strenge veiligheidsmaatregelen gelden. Het aantal bezoekers is beperkt. Kom daarom enkel met dringend af te voeren afval en stel je bezoek uit als dat kan.

Maak een afspraak via de website van het Milieupark. We vragen daarbij om de tijdsblokken na 17 uur en op zaterdag vrij te houden voor wie nog aan het werk is.

Samengevat

 • Sorteer materiaal goed op voorhand zodat je het vlot kwijt kan. Bezoekers worden maar een kwartier toegelaten op het park om een vlotte afhandeling mogelijk te maken.
 • Staat er alsnog een wachtrij aan de ingang, blijf dan in de wagen.
 • Respecteer de richtlijnen van de parkwachters.
 • Hou afstand (minstens 1,5 meter) met de parkwachters en de andere bezoekers.
 • Kom bij voorkeur alleen (of max. met twee indien je hulp nodig hebt bij het lossen van de wagen). Hou er rekening mee dat de parkwachters niet helpen bij het open maken of lossen van je wagen.
 • Raak je gezicht niet aan tijdens je bezoek en was je handen grondig eens je thuis bent.

Er kan momenteel geen textiel aangeleverd worden. Je kan ook tijdelijk geen asbesthoudend materiaal aanvoeren, omdat hiervoor de nodige beschermingsmiddelen ontbreken.

Update 05/04 (12:30)

Burgemeester reageert op uitspraak Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir

Burgemeester Marc Vanden Bussche wenst te reageren op de uitspraak van Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir. Zij riep deze morgen aan alle kustburgemeesters op om het voorbeeld van Knokke te volgen en dus tweede residenten te voorzien van een waardebon.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “De timing van de minister is zeer ongelukkig. Nu is het niet de moment om aan Sinterklaaspolitiek te doen en ad hoc beslissingen te nemen. Er moeten onderbouwde beslissingen genomen worden, mét de nodige visie. Onze grootste zorg gaat naar onze inwoners die thuis gekluisterd zitten. Naar onze senioren die afgesloten zitten van hun geliefden. Naar de mensen in de zorg en iedereen die momenteel risico’s ondergaat om de boel draaiende te houden."

"Wat betreft de steunmaatregelen zullen we ons vooral richten naar onze horeca zaken en kleinhandel die momenteel de zwaarste klappen krijgt. We brengen iedereen in beeld en gaan in overleg met de getroffen sectoren en met alle fracties van de gemeenteraad om weloverwogen en doelgerichte acties op poten te zetten. Laat ons het hoofd koel houden en ons niet laten opjagen door een minderheid aan tweede residenten noch door minister Zuhal Demir."

"Laat ons ook kijken naar Frankrijk en Spanje. Hoe gaan ze daar het toerisme terug op gang brengen. Dat lijkt me belangrijk. Ook in ons land zullen op alle niveaus inspanningen geleverd moeten worden. Wij op lokaal niveau, maar evenzeer op provinciaal en op Vlaams niveau zal er steun moeten komen voor de toeristische sector."

"Het is belangrijk dat we als kustregio aan hetzelfde zeel trekken. Dat we als kustburgemeester samen hetzelfde standpunt verkondigen. Sowieso kom ik eerstdaags met de collega’s van de Westkust samen om hierin ons standpunt naar buiten te brengen. Want ik wil nog eens onderlijnen dat deze materie valt onder de bevoegdheid van de lokale autoriteiten!"

"Tot slot wil ik de tweede residenten oprecht bedanken voor de moeite die ze doen om thuis te blijven. We zien vandaag lege stranden en winkelstraten.En dat in volle paasvakantie. Het doet pijn, maar ik blijf het zeggen, deze dagen primeert het gezondheidsdebat!"

I"k heb een warm hart voor mijn inwoners én voor mijn tweede residenten."

"We moeten samen uit deze crisis geraken."

"Tope. Onze leuze: tope sterk!"

Update 05/04 (11:50)

Fysieke infosessies brandweer Westhoek worden aangepast

Elk jaar gaat Brandweer Westhoek in het voorjaar op zoek naar nieuwe brandweervrijwilligers. Hiervoor organiseert de hulpverleningszone infosessies in brandweerposten. In navolging op de verlenging van alle coronamaatregelen door de federale overheid worden deze fysieke infosessies van april vervangen door digitale sessies. Meer info

Update 03/04 (19:30)

Klokken luiden voor hoop & troost

Alle klokken in Koksijde luiden 's avonds om 20u voor hoop en troost tegen corona. Na de acht slagen van het uur, zal het Angelus te horen zijn. Het Angelusgebed is een oud gebed dat drie keer per dag de mensen op het veld en landelijke werk opriep om te bidden. De burgemeester is opgetogen met dit initiatief!

Update 03/04 (17:20)

De zon komt eraan! Maar hou het veilig buiten!

We weten dat de lentekriebels ondertussen al naar de voetjes gezakt zijn en velen onder jullie de buitenlucht zullen opzoeken de komende dagen. Zeker met het zonnetje in zicht! Daarom vragen we om toch zeker de 'social distancing' regels goed op te volgen.

Update 03/04 (16:40)

Burgemeester schenkt mondmaskers aan AZ West (Veurne)

Burgemeester Marc Vanden Bussche besliste vandaag om namens Lokaal Bestuur Koksijde 400 FFP3-mondmaskers te schenken aan Az West Veurne. Via ereschepen en hoofdgeneesheer Herwig Vollon (foto) vernam hij dat het ziekenhuis op zoek is naar maskers. Eens te meer ‘tope sterk’ dus in deze moeilijke tijden!

Update 03/04

Milieupark Koksijde gaat open op afspraak

Ook in Koksijde gaat het Milieupark vanaf dinsdag 7 april opnieuw open. In de dagelijkse crisiscel heeft onze burgemeester volgende zaken vastgelegd:

Hou er rekening mee dat er strenge veiligheidsmaatregelen gelden en dat een bezoek enkel op afspraak kan. Het aantal bezoekers wordt beperkt. Kom daarom enkel met dringend af te voeren afval en stel je bezoek aan het park uit als dat kan. Vanaf maandagavond 6 april kan een afspraak gemaakt worden via www.koksijde.be/milieupark. We vragen daarbij om de tijdsblokken na 17.00u. en op zaterdag vrij te houden voor wie nog aan het werk is.

Voorwaarden op het park:

 • Sorteer je materiaal goed op voorhand zodat je ze vlot kwijt kunt. Bezoekers worden maar een kwartier toegelaten op het park om een vlotte afhandeling van alle bezoeken mogelijk te maken.
 • Staat er alsnog een wachtrij aan de ingang, blijf dan in de wagen zitten. Het is niet de bedoeling om uit te stappen en een praatje te slaan met de andere bezoekers.
 • Respecteer het werk en de richtlijnen van de parkwachters.
 • Hou afstand (minstens 1,5 meter) tot de parkwachters en tot de andere bezoekers.
 • Kom bij voorkeur alleen of maximaal met twee personen indien je hulp nodig hebt bij het lossen van de wagen. Hou er rekening mee dat de parkwachters niet zullen helpen bij het open maken of lossen van je wagen.
 • Raak je gezicht niet aan tijdens je bezoek en was je handen grondig eens je thuis bent.

Er kan momenteel geen textiel aangeleverd worden. Je kan ook tijdelijk geen asbesthoudend materiaal aanvoeren omdat hiervoor de nodige beschermingsmiddelen ontbreken. De mondmaskers en beschermende pakken werden gedoneerd aan de zorgsector waar ze momenteel meer nodig zijn,

Zonder afspraak heb je geen toegang tot het park.

Update 03/04 (16:00)

Draag zorg voor je buur en stuur hen ons 'burenkaartje'

Zorg dragen zit in ieder van ons. Zorg voor jezelf, voor je familie, vrienden,... en buren! Misschien heb je een buurman/vrouw die hulpbehoevend is? Print dan ons kaartje, vul je gegevens in en steek het in de bus. Dan weten ze dat jij er voor hen bent. Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist om dit initiatief op poten te zetten. Je kan het kaartje ook vinden bij de lokale handelaar in jouw buurt.

Download hier je kaartje:

Update 03/04 (14:30)

Bibliotheek Koksijde: overzicht maatregelen

Ben je een vaste bib-bezoeker en wil je graag nog even alle praktische maatregelen op een rijtje? We helpen je graag met dit overzicht.

 • De Bibliotheek Koksijde is gesloten t.e.m. 19/04. Uitgeleende materialen worden automatisch verlengd tot 20/04.
 • Opgelet! Vanaf vandaag 3/04 is de intelligente inleverbus niet bereikbaar wegens schilderwerken in de ondergrondse parking. Tot het einde van de werken is het niet mogelijk om je materialen in te leveren.
 • Materialen reserveren blijft mogelijk. Heb je al materiaal gereserveerd? Dan blijft het voor je klaarstaan tot de heropening.
 • Materialen verlengen kan online via 'Mijn bibliotheek', telefonisch of per mail.

Heb je een vraag? De bib is tijdens de weekdagen bereikbaar van 10u tot 12u en van 14u tot 16u op 058 53 29 53. Mailen kan ook naar bibliotheek [at] koksijde.be

Update 02/04 (19:30)

Schilderwerken in ondergrondse parking

De schilderwerken in de ondergrondse parking liggen voor op schema. In die mate zelfs dat ze morgen (3/4) al kunnen starten met de werken van de muren/kolommen op -2. Om de werken niet te hinderen kunnen auto's vanaf morgen niet meer in de parking terecht maar op straat.

Update 02/04 (17:30)

Open brief van onze burgemeester aan onze tweede residenten

Beste tweedeverblijvers,

Met deze open brief willen we ons zeer specifiek tot u richten. Momenteel beheersen begrippen als ‘kliklijn’ en ‘heksenjacht’ onze media. Deze foute perceptie kwam er buiten onze wil om en willen we toch even rechtzetten. Dit is niet het beleid dat we voeren.

Het voelt ook voor ons bijzonder raar om - als gastvrije gemeente bij uitstek!- alle bezoekers te weren. Maar gezondheid gaat boven alles. We willen onderstrepen dat de regel om je niet naar je vakantiewoning te begeven wereldwijd geldt. Niemand mag zijn buitenverblijf in Spanje, Frankrijk, Nederland, Italië,.. opzoeken. De federale regering was ook in België duidelijk. Het is verboden om naar je tweede verblijf te gaan, de kust op te zoeken. Wij voeren deze federale regels uit.

We vragen dan ook solidariteit van alle mensen om deze regels na te leven. Om andere mensen niet te besmetten. Iedere persoon kan potentieel drager zijn van het coronavirus en dit zo ook meedragen en anderen besmetten. Zonder het te weten, want er worden amper tests gedaan. Daarom mogen enkel essentiële verplaatsingen nog, mag je enkel een luchtje happen in je nabije omgeving,... Voor de rest is de stelregel duidelijk: “blijf in uw kot”!

Momenteel zien we veel mensen in onze gemeente toekomen, ’s nachts, via sluipwegen en op slinkse wijze. Zijn dat de mensen die de social distancing nauwgezet zullen volgen? Het is een duidelijke overtreding van de wet. Het maakt ons echt bedroefd én bezorgd. We vragen om de nodige burgerzin, het nodige respect aan de dag te leggen om deze federale regels te volgen. En vooral om de gezondheid van andere mensen niet in gevaar te brengen. Vanuit deze bezorgdheid bellen mensen naar de Politie. Omdat ze bang zijn voor hun eigen gezondheid. Voor de gezondheid van hun ouders, grootouders, geliefden. Omdat ze zelf wél de regels nauwgezet volgen en angst hebben voor de toekomst. Omdat gezondheid primeert op alles. Zeker vandaag!

Momenteel loopt het goed in Koksijde. We hebben een goeie samenwerking met AZ West in Veurne, met de omliggende gemeenten. Als we de regels aan onze laars lappen komt de capaciteit van het ziekenhuis in Veurne in het gedrang. Bovendien telt Koksijde de oudste bevolking van het land. Het risico in onze gemeente is dan ook bijzonder hoog. Daarom moeten we de regels heel scherp stellen en onverbiddelijk zijn. Daarom moeten we allen een inspanning leveren, solidair zijn en kort op de bal spelen.

Laat ons duidelijk zijn. Koksijde is geen vakantie-oord op dit moment. Straten zijn leeg, slechts enkele handelszaken zijn open. Er heerst ook verdriet. We geven je het voorbeeld van begrafenissen mee… momenteel worden slechts 15 mensen toegelaten op de begraafplaats. Je kan dus niet eens in familiekring afscheid nemen. Hoe kan je je dan op vakantie gaan wanen aan zee?

We kunnen onze eigen (klein)kinderen, ouders en grootouders momenteel ook niet bezoeken. Dat is bijzonder hard! Maar het wordt door iedereen gerespecteerd. Bekijk onze gemeente dan ook net als die grootouder, als een oma, waar je momenteel niet naartoe kan gaan. Het gaat niet over tweedracht. Het gaat over wederzijds respect. Het gaat over je geliefde (Koksijde) uit voorzorg loslaten, om die binnenkort opnieuw warm in de armen te sluiten.

Want nét daar zit de essentie. Als we nu accuraat handelen en een inspanning leveren dan kunnen we snel onze deuren openen voor iedereen.

Bij deze willen we de talloze tweede residenten bedanken die zich wel aan de regels houden. We zijn jullie écht dankbaar om de discipline aan de dag te leggen.

Dan kunnen we binnenkort opnieuw gastvrij en gelukkig zijn. Opnieuw een topvakantiebestemming zijn om actief uit te blazen. Maar dit moeten we samen doen. Jong en oud. Inwoner én tweede verblijver.

Tope. Tope Sterk!


Lees ook de oproep van korpschef Politiezone Westkust Nicholas Paelinck:


Update 02/04 (16:10)

Digitaal loket

Dringend een formulier nodig? Ons e-loket bundelt alle onlineformulieren van de gemeente Koksijde. Je brengt eigenlijk een bezoek aan het loket zonder je te verplaatsen! We hopen je op die manier al zoveel mogelijk te helpen bij het zoeken naar specifieke documenten en attesten.

Update 02/04 (13:20)

Kunst versus Corona

Kunstencentrum Ten Bogaerde post elk dag een foto van een kunstwerk dat werd getoond tijdens één van de expo’s sinds 2016. De digitale bezoeker krijgt telkens een kunstwerk te zien en kan dan ervaringen rond dat kunstwerk delen. Zo vullen ze het kunstcentrum digitaal met een overzichtstentoonstelling en dit zolang de coronacrisis duurt!

Benieuwd wat het langst zal duren, kunst of corona...

Volg het Kunstencentrum Ten Bogaerde op Facebook!

Update 02/04 (11:15)

Schrijf je in op iedereenmee.koksijde.be

Iedereen mee met Koksijde? De burgemeester doet een oproep naar de inwoners van onze gemeente: "Plaats jouw idee in het iedereenmee-platform om onze gemeente nog handiger, mooier, veiliger,... te maken".

Opgelet: een kapotte straatlamp, put in het wegdek, ... zijn meldingen voor www.koksijde.be/meldingen

Update 02/04 (09:00)

Boodschap van de burgemeester

Net als vorige week wenst onze burgemeester @Marc Vanden Bussche zich in het bijzonder tot jullie te richten. Met een stand van zaken en een update van alle maatregelen en beslissingen. Hij licht ook toe hoe er momenteel gewerkt wordt op beleidsmatig vlak. Hij vraagt met aandrang om dit weekend en tijdens de paasvakantie niet naar de kust af te zakken.

Boodschap Burgemeester

Update 01/04 (19:30)

Opvang tijdens de paasvakantie

Het college van burgemeester en schepenen kiest er bewust voor om geen centrale opvang in de paasvakantie te organiseren, maar om in deze verlofperiode in elke basisschool opvang te voorzien voor de kinderen. Dit telkens 7 tot 19 uur.

Het is volgens virologen immers van groot belang dat de samenstelling van een bestaande groep mensen - die dus eerder al contact hadden - de komende weken gelijk blijft. Kinderen worden bij voorkeur dus ook opgevangen door mensen met wie ze de voorbije weken al contact hadden.

Het principe dat kinderen waar mogelijk thuisblijven, blijft ook tijdens de paasvakantie verder lopen. Voor wie dit niet kan, wordt noodopvang voorzien voor gezonde leerlingen uit enkel onderstaande groepen:

 • Kinderen van ouders met een beroep in een cruciale sector. (Ouders die niet kunnen thuiswerken omdat ze de zorg opnemen van zieken en mensen die hulp nodig hebben, ouders die werken bij het openbaar vervoer of in de veiligheidssector, voedingsindustrie of distributie)
 • Kinderen in een kwetsbare thuissituatie.

Opvang tijdens het paasverlof voor uw kind(eren) aanvragen

Meer info?

Patricia Beddeleem (beleidsmedewerker onderwijs)
058 53 21 08, 0491 35 63 47 of patricia.beddeleem [at] koksijde.be

Update 01/04 (14:30)

Vlaamse compensatiepremie

Alle ondernemingen die niet verplicht zijn om te sluiten en kunnen blijven werken, maar omzetverliezen hebben die groter zijn dan 60%, zullen kunnen genieten van een eenmalige Vlaamse compensatiepremie van 3.000 euro. Dat heeft de Vlaamse regering vandaag beslist.
Meer info voor ondernemers op www.koksijde.be/coronavirus/handelaars

Update 01/04 (13:30)

Schrijf je nu in op BE-Alert

Bij een noodsituatie in Koksijde, willen we jou graag snel verwittigen. Daarom maakt Lokaal Bestuur Koksijde gebruik van BE-Alert, een systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon. BE-Alert stuurt een bericht uit naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Betrokken inwoners krijgen snel de nodige aanbevelingen, zoals tijdens deze corona-crisis.
Inschrijven is gratis en heel eenvoudig via www.be-alert.be. (Vul het inschrijvingsformulier zo volledig mogelijk in.)

Update 01/04 (09:50)

Bericht aan onze ondernemers:

Om jullie vragen nog efficiënter te beantwoorden, heeft het college van burgemeester en schepenen beslist een Koksijdse ondernemerslijn op te zetten. Voor eerstelijnsinformatie en advies kunnen jullie terecht op 058 53 30 36. We zijn elke voormiddag van de werkweek bereikbaar van 9 tot 12 uur. Jullie kunnen ons uiteraard ook steeds contacteren via economie [at] koksijde.be.
Alle recente info en updates kunnen jullie blijven volgen via www.koksijde.be/coronavirus/handelaars

Update 01/04 (09:20)

Een hart voor onze senioren: vervolg!

Na de succesvolle 80+-campagne, waarbij alle 80+'ers in onze gemeente telefonisch werden gecontacteerd door medewerkers van Lokaal Bestuur Koksijde, wordt nu i.s.m. de seniorenadviesraad (SAR) en de aangesloten seniorenverenigingen, gestart met een vervolgverhaal.

De corona-maatregelen hebben een grote impact op veel mensen en zeker op kwetsbare groepen in onze samenleving. Mensen met een verzwakte gezondheid verlaten beter niet hun woning. Zij kunnen hulp gebruiken van vrijwilligers, zonder dat ze daarbij een risico moeten nemen.

Na positief advies van het college van burgemeester en schepenen en i.s.m. het Sociaal Huis Koksijde wil de SAR graag helpen om de kwetsbare personen binnen de seniorenverenigingen op te sporen. De 17 seniorenverenigingen zullen hun leden bevragen en het hulpaanbod van de gemeente voorstellen. Zo benaderen we terug een 2.000-tal Koksijdse senioren, jonger dan 80 jaar.

Aan elke senior wordt gevraagd hoe het gaat en of ze hulpvragen hebben. Aan de hand van deze hulpvragen zoekt het Lokaal bestuur Koksijde naar een gepaste oplossing.

Update 31/03 (18:33)

Afhaalpunten en webshops op de kaart!

Om het jullie extra gemakkelijk te maken én onze ondernemers een handje te helpen, hebben we alle afhaalpunten en webshops van lokale ondernemers op de kaart gezet! #kooplokaal #shopshopshop
De volledige lijst met afhaalpunten van onze ondernemers: www.koksijde.be/coronavirus/afhaalpunten

Update 31/03 (17:40)

Gratis parkeren verlengd t.e.m. 19/04

De 'gratis parkeren-maatregel' in Koksijde is verlengd t.e.m. 19 april. Tot dan hoef je ook je blauwe schijf niet meer te leggen. Door aanraking van betaaltoestellen te vermijden, willen we de kans op besmetting tegengaan.

Update 31/03 (17:00)

Asielcentrum Koksijde: aangepaste situatie

Na overleg met de gouverneur van West-Vlaanderen, het kabinet van Minister De Block en Fedasil heeft burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde, vandaag een nieuw burgemeestersbesluit genomen betreffende het asielcentrum in Koksijde. Het nieuw besluit houdt in dat er een verbod om het centrum te betreden is voor andere dan de bewoners en het personeel en het houdt ook in dat er geen nieuwe inwoners meer aan het centrum toegewezen kunnen worden, zolang de verbodsbepalingen die bij ministerieel besluit met betrekking tot de COVID-19 genomen worden, van toepassing blijven.

Er zal door het centrum en het bestuur een boodschappendienst worden georganiseerd zodat de verplaatsingen buiten het centrum tot het strikt noodzakelijke kunnen beperkt worden. Voor die verplaatsingen zal een toelating door het centrum moeten gegeven worden.

Sowieso zal het centrum volledig dicht zijn tussen 21.00 en 9.00 uur. Enkel de bewoners die zich voor hun werk moeten verplaatsen, zullen met een speciale toelating van de directie van het centrum, en na melding aan het gemeentebestuur, zich buiten deze uren zich naar buiten mogen begeven.

Voor de buitenwandelingen wordt door het centrum aan de bewoners de richtlijn gegeven dat de wandelingen plaats moeten vinden binnen een zone zoals door het besluit bepaald (Leopold III-laan, Van Buggenhoutlaan – Ter Duinenlaan – Koninklijke Prinslaan – Prof. Blanchardlaan – Zeedijk en strand thv. Ster der Zee.
Op die manier wordt het wederzijds gevaar van mogelijke besmetting van de bewoners van het centrum en van de inwoners van Koksijde beperkt.

De politie krijgt van de burgemeester de opdracht om toe te zien op de naleving van deze nieuwe voorwaarden.

Update 31/03 (16:30)

Koksijde Helpt!

Heb je hulp nodig of wil je zelf graag helpen? Neem dan zeker een kijkje op het gloednieuw platform ‘Koksijde helpt!’ Registreer je snel - samen komen we er wel - want ook in tijden van crisis zijn wij er voor jou. (i.s.m. het Sociaal Huis Koksijde).
Ontdek het platform via www.koksijde.be/coronacrisis/koksijdehelpt


Update 30/03 (17:50)

Telefonisch contact 80+'ers

Heel wat collega's en vrijwilligers hebben intussen telefonisch contact gehad met onze 80+'ers. Zo'n 1500 telefoonnummers werden gevonden. Van zevenhonderd 80+'ers vonden we helaas geen telefoonnummer. Maar op vraag van de burgemeester zullen zij een bezoekje krijgen van onze brandweermannen. De actie wordt heel warm onthaald bij de senioren.

Update 30/03 (15:00)

Cultureel nieuws

Ons Cultuurcentrum CasinoKoksijde brengt cultuur tot in je huis. Ze geven jullie alvast enkele tips mee:

 • Livestream concert Seckou Keita (AKA Trio). Het was een van de eerste concerten die ze moesten annuleren. Op 1 april speelt Seickou Keita, de Senegalese kora-speler van het trio, een livestream-concert vanuit zijn woonkamer.
 • Nog meer concerten in je huiskamer met www.podiumaanhuis.be! Jong en minder jong is even zoet de komende weken! Gezelschappen, kunst- en cultuurhuizen bundelen hun krachten om jou virtueel te ontroeren en ontspannen. Zo zou de 'Bij de buren-bus' vanuit Koksijde naar de Kortrijkse Schouwburg vertrekken voor de productie ‘Bach Studies’ van Ballet Vlaanderen en Benjamin Millepied. Dit pareltje vind je op de website terug.

Meer initiatieven?
Volg het cultuurcentrum CasinoKoksijde op Facebook, Instagram en hun website!

Update 30/03 (14:00)

Officiële website coronavirus België, Tele-Onthaal en Awel

Wie vragen heeft over de coronamaatregelen in België kan altijd terecht op de officiële website www.info-coronavirus.be of op het nummer 0800 14 689.

Zoek je in deze onzekere tijden een luisterend oor? Bij Tele-Onthaal kan je terecht op telefoonnummer 106 of chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102 of chat op www.awel.be.

Update 30/03 (10:30)

Beachbars, terrassen en strandcabines

Beslissing uit het veiligheidsoverleg Westkust- de burgemeester deelt mee:

 • Algemene regel: Beachbars mogen niet opgebouwd worden.
 • Toch opgebouwd? Dan moet deze voldoende afgesloten worden.
 • Onderhoudswerken aan de bar om schade te vermijden (vb. wegscheppen zand) wordt wel toegestaan.
 • Strandterrassen mogen niet verder uitgezet worden.
 • Strandcabines mogen nog niet geplaatst worden.

Update 30/03 (09:45)

Regeling ruiters en paardeneigenaars

Dit werd besproken op het veiligheidsoverleg Westkust - de burgemeester duidt:

 • Je mag niet met je paard op de openbare weg/openbaar domein. Enkel fysieke activiteiten zoals lopen, wandelen en fietsen zijn toegelaten. Deze regel geldt ook voor paardenvissers en strandvissers.
 • Je paard verzorgen op de manege en laten lopen op de piste kan op voorwaarde dat dit niet in groep wordt gedaan. De regels van social distancing (afstand bewaren) moeten gerespecteerd worden.
 • Woon je in het binnenland en verblijft je paard aan zee? Vraag aan de uitbaters van de manege om je paard te verzorgen.

Update 27/03 (19:15)

Verlenging maatregelen tot 19/04

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden verlengd tot en met zondag 19 april. Dat is een verlenging met twee weken. Met mogelijk uitbreiding tot 3 mei.

De details van de maatregelen zijn beschikbaar op www.info-coronavirus.be.

Een paar verduidelijkingen:

Fysieke activiteit in open lucht blijft aanbevolen, met respect voor social distancing en alleen in het tijdsbestek dat echt nodig is. Mensen mogen dus alleen buiten zolang het lopen, wandelen of fietsen duurt. Mensen moeten ook in beweging blijven (en dus niet urenlang in de parken zitten).

De lockdown parties zetten al deze inspanningen op het spel en blijven een probleem met belangrijke gevolgen voor de gezondheid, zoals blijkt uit de feiten. Die feestjes blijven uiteraard verboden.

De werking van scholen tijdens de paasvakantie:

 • De regels blijven dezelfde. Ook tijdens de paasvakantie moet er opvang in de scholen mogelijk zijn.
 • Als dat echt onmogelijk blijkt, kan er een andere vorm van opvang worden georganiseerd, onder de volgende voorwaarden:
  • De kinderen die tot nu samen opgevangen werden, moeten dat ook blijven, en niet gemengd worden met andere kinderen.
  • De kinderen worden bij voorkeur opgevangen door mensen met wie ze recent al in contact zijn geweest.  

Deze beslissingen zijn gebaseerd op de aanbevelingen van wetenschappelijke experts. Overtredingen worden bestraft.

Iedereen heeft de individuele en collectieve verantwoordelijkheid om deze beslissingen te respecteren. Deze maatregelen zijn essentieel voor onze gezondheid.

Blijf voor jezelf zorgen en blijf zorgen voor de anderen.

Update 27/03 (13:45)

Koksijde, De Panne en Nieuwpoort slaan de handen in elkaar om ziekenhuiscapaciteit te verhogen.

Koksijde, Gemeente De Panne en Stad Nieuwpoort slaan de handen in elkaar om ziekenhuiscapaciteit te verhogen. Zo anticiperen de drie burgemeester op een mogelijk scenario waarbij het aantal bedden in AZ West Veurne niet meer toereikend zou zijn als het aantal coronapatiënten zou stijgen. "We volgen de situatie nauwlettend op de voet", aldus burgemeester Marc Vanden Bussche.

Lees ook het volledige persbericht

Update 27/03 (12:00)

#IKREDLEVENS nieuwe campagne Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid start met een campagne om het coronavirus in te dijken:  #IKREDLEVENS bevat drie basisprincipes die iedereen moet eerbiedigen. "Omdat tijdens de coronacrisis iedereen het verschil kan maken, en om de bevolking elke dag aan de richtlijnen te herinneren en de mensen te motiveren om ze correct op te volgen," klinkt het.

De campagne wil met drie belangrijke checksmensen aanzetten om goede gewoontes aan te nemen en vol te houden:

 • Ik blijf thuis en was regelmatig mijn handen
 • Ik hou met ouderen alleen digitaal of telefonisch contact
 • Ik hou 1,5 meter afstand als ik echt buiten moet zijn

Ik red levens: check check check

Update 27/03 (11:30)

Alle 80+'ers worden opgebeld

Lokaal bestuur Koksijde is gisteren gestart met het opbellen van alle 80+-ers. Dat zijn er ruim 2.000! Personeelsleden en vrijwilligers polsen hoe het met hen gaat en vragen of ze iets nodig hebben. Een gebaar dat bij iedereen wordt gewaardeerd.

Een aantal van deze senioren kan geen boodschappen doen of heeft moeite met het sociaal isolement waarin ze zitten en kunnen op niemand beroep doen. Het Sociaal Huis Koksijde zal hen verder opvolgen. Samen zoeken ze naar mogelijke oplossingen.

De boodschappendienst wordt ingeschakeld en wie dat wil kan regelmatig opgebeld worden voor een babbel.

Update 27/03 (10:00)

Vraag de hinderpremie aan

Belangrijk bericht voor onze ondernemers! De hinderpremie kan je vanaf vandaag aanvragen op www.vlaio.be/coronahinderpremie. Alleen wie verplicht moest sluiten (fysieke locatie) kan aanspraak maken op de premie. Hou zeker je e-ID en pincode, rekeningnummer,… bij de hand. Uiterlijke inschrijvingsdatum 5 mei.

Meer praktische info bij het ondernemersluik

Update 25/03 (15:30)

Waar kan ik met mijn gras naartoe?

Mooi weer? Het ideale moment om het gras af te rijden. Maar waar moet je ermee naartoe?

Een overzicht:

 • Wekelijkse ophaling tijdens inzameling van groente-, fruit- en tuinafval. Bestel je container via www.ivvo.be/container-restafval-gft. Zo krijg je bladeren, gras, onkruid en haagscheersel gemakkelijk kwijt. Je betaalt alleen voor wat je meegegeven hebt (0,05 euro/kg). De inzameling gaat voorlopig gewoon door.
 • Andere mogelijkheden om tuinwerken 'crisisbestendig’ te maken:
  • Mulchmaaien (gras wordt tijdens het maaien versnipperd en blijft liggen)
  • Kippen? Gooi het gras in het kippenren
  • Thuis composteren in een compostvat
  • Wat gras laten groeien en ruimte maken voor de natuur! Vervang een stukje gras door een wilde bloemenweide. De Provincie West-Vlaanderen voorziet nu gratis bloemenzaad (www.west-vlaanderen.be/bijen). Het is het ideale moment om aan de slag te gaan, de bijen zullen je deze zomer dankbaar zijn.

Update 25/03 (13:45)

Paardrijden

We krijgen nog heel wat vragen over ruiters die graag een ritje willen maken met hun paard. Politie Westkust zet alles nog eens op een rijtje.

 • Paardrijden op openbaar domein (dus ook niet op het strand) of openbare weg is niet meer toegelaten. Een manege is een privé-domein, daar mag dit wel nog mits de social distancing wordt nageleefd.
 • Eigenaars mogen hun dieren blijven bezoeken en voederen mits inachtname van de social distancing maatregelen.
 • Voor wat betreft buitenactiviteiten zijn enkel fiets-, wandel- en looptochten toegelaten in de onmiddelijke omgeving van de woonplaats. Autoverplaatsingen hiervoor zijn te vermijden.
 • Verplaatslingen met de auto voor recreatie zijn niet toegelaten

Voor de duidelijkheid

 • Paardrijden als recreatieve bezigheid is niet meer toegelaten
 • Wat kan wel nog: in de manège dieren wat beweging geven, maar niet meer paardrijden

Update 25/03 (10:00)

Initiatieven voor ondernemers

Er zijn al heel wat initiatieven op poten gezet om onze ondernemers te ondersteunen. Heb je er ook eentje voor onze Koksijdse ondernemers? Dan voegen we deze graag toe aan ons lijstje!

Update 25/03 (13:00)

Noodbesluit omgevingsvergunning

De Vlaamse Regering heeft op 24 maart 2020 ook maatregelen getroffen wat betreft de omgevingsvergunningsprocedures.

Uitgangspunt is dat de beslissingstermijnen van lopende en nieuwe dossiers verlengd worden, maar dat overheden niet geblokkeerd worden indien zij kunnen optreden. Er wordt aangeraden om waar mogelijk zo snel mogelijk stappen uit te voeren en te beslissen om zo aanvrager, beroepsindiener en burger niet te lang in het ongewisse te laten en de economische stilstand niet nog erger te maken.

Kort samengevat:

 • de lopende openbare onderzoeken worden opgeschort op 24/03 en verder gezet op 24/04/2020
 • nog niet gestarte openbare onderzoeken worden pas gestart na 24/04/2020
 • de beslissingstermijn in de vereenvoudigde procedure wordt met 30 dagen verlengd (van 60 naar 90 dagen)
 • de beslissingstermijn in de gewone procedure wordt met 60 dagen verlengd (van 105 of 120 dagen naar 165 of 180 dagen)
 • de beslissingstermijn in beroep wordt verlengd met 60 dagen
 • de periode waarbinnen beroep kan worden ingesteld wordt ook met 30 dagen verlengd, van 30 naar 60. Dit betekent ook dat de uitvoering van een door de gemeente afgegeven vergunning pas kan starten na 65 dagen (35 + 30).

Update 25/03 (10:40)

Speciale editie Tij-dingen

Ook ons infoblad Tij-dingen ontsnapt niet aan het #COVID19-virus. We maakten een speciale, kortere editie die je wat vaker in de bus zal terugvinden dan gewoonlijk. Deze Tij-dingen staat vol nuttige info & tips. Digitaal lezen www.koksijde.be/infoblad-tij-dingen

Update 25/03 (08:00)

Boodschap van onze burgemeester

Onze burgemeester Marc Vanden Bussche wenst zich vandaag in het bijzonder tot jullie te richten. Hij bezorgt een overzicht van alle maatregelen die Lokaal Bestuur Koksijde al nam. We volgen strikt de federale richtlijnen. Maar Koksijde steekt ook een helpende hand uit naar mensen die het moeilijk hebben. "Samen staan we sterk", aldus onze burgemeester! #topesterk #8670LovesYou

Boodschap burgemeester

Update 24/03 (17:30)

Belangrijk nieuws uit de Bibliotheek Koksijde:

Alle uitgeleende materialen zijn verlengd tot 20/04. In deze periode kan niemand een boete oplopen. Indien je toch eentje kreeg, neem dan zeker contact op met de medewerkers van de bibliotheek

Update 24/03 (16:20)

Enkele acties van de bibliotheek op een rijtje!

Ook in tijden van Coronamaatregelen staat Bibliotheek Koksijde voor je klaar! ??

 • Elke dag leest een medewerker een superleuk prentenboek of kamishibai-verhaaltje voor! Filmpjes? Check Facebook of Instagram van de bib.
 • Wist je dat je 15 gratis digitale kinderboeken van Fundels kan lezen? Zo leert je kind spelenderwijs én verhoog je zijn of haar leesvaardigheid.
 • Blader digitaal door het Gopress krantenarchief! Gebruik het archief om van thuis uit te werken aan opdrachten of schooltaken. Met je 'Mijn Bibliotheek-profiel' heb je toegang tot verschillende artikels.
 • Door je voorraad boeken heen? Iets nieuws proberen? Download gratis een e-boek via: 

Update 24/03 (14:30)

Kapperszaken gaan dicht

Ook kappers moeten nu volledig hun zaak sluiten. Dat besliste de Nationale Veiligheidsraad. Net als andere winkels in ons land die de deuren moeten sluiten, kunnen kappers een beroep doen op een hinderpremie van 4.000 euro.

Update 24/03 (12:00)

Nieuwsbrieven

Wil je graag op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van onze diensten (sportdienst, musea, cultuurcentrum,...)? Ook nu tijdens deze corona-tijden? Schrijf je dan zeker in voor hun nieuwsbrief via www.koksijde.be/nieuwsbrieven.

Update 24/03 (10:00)

Lokaal Bestuur Koksijde: annulatie alle vrijetijdsactiviteiten t.e.m. 30 april

Het college van burgemeester en schepenen heeft besloten om alle vrijetijdsactiviteiten in de gemeente Koksijde te annuleren t.e.m. 30 april 2020. Dit geldt voor publieke en privé-activiteiten. Dus zowel eigen diensten en externe organisaties. Lokaal Bestuur Koksijde vraagt de externe organisatoren om dit ook in de communicatie mee te nemen.

Update 23/03 (19:35)

Banken zetten plan op om burgers en ondernemers te ondersteunen

www.febelfin.be/nl/journalisten/artikel/coronavirus-banken-zetten-plan-op-om-burgers-en-ondernemers-te-ondersteunen

Asielcentrum Koksijde gaat in lockdown

Het college van burgemeester en schepenen besliste vandaag om over te gaan tot een volledige lockdown van het asielcentrum van Koksijde. Een preventieve maatregel waarmee het college een mogelijke besmetting van het coronavirus wil voorkomen. Momenteel werd nog geen besmetting vastgesteld in het asielcentrum.

Wat houdt de lockdown in?

Deze lockdown betekent dat niemand het centrum nog mag betreden of verlaten met uitzondering van personeel of omwille van dringende/noodzakelijke (medische) situaties. De lockdown gaat vandaag in om 22.00 uur. Het schepencollege vraagt aan Fedasil om in te staan voor het uitvoeren van deze maatregel. Hiertoe dienen zij het nodige (veiligheids)personeel on site te voorzien.
Het blijft noodzakelijk om een besmetting met het covid19 virus buiten het centrum te voorkomen. Het asielcentrum van Koksijde telt momenteel 299 bewoners, die samenwonen verspreid over een aantal blokken. De kamers dienen met 10 tot 12 personen te worden gedeeld. Dit creëert een reëel risico voor alle inwoners in het centrum, alsook een mogelijke problematische situatie voor de draagkracht van het referentiehospitaal in Veurne.

Algemene corona-maatregelen respecteren

Ondanks een overleg op 6 en 13 maart op vraag van Lokaal Bestuur Koksijde betreffende de COVID-dreiging en een aantal algemene maatregelen binnen het asielcentrum (hygiëne, afstand houden, afspraken met referentiehospitaal igv besmetting) en op het terrein (tenten, tafels, stoelen om buiten te eten, buiten te zitten, voetbalgoals voor de kinderen) is een lock-down onvermijdelijk.
Lokaal bestuur Koksijde vernam langs verschillende officiële kanalen dat de bewoners zelf niet de nodige verantwoordelijkheid aan de dag leggen qua social distance, waardoor ze tegen zichzelf beschermd moeten worden.
Het college van burgemeester en schepenen acht het dan ook noodzakelijk om de maatregelen genomen ter indijking van de covid-pandemie te laten naleven via een volledige lockdown van het centrum.
Het centrum voorziet in alle basisbehoeften van zijn bewoners. In het centrum wordt gewerkt met een traiteursdienst die dagelijks zowel ontbijt, middagmaal als avondmaal levert. Op het terrein is er voldoende open ruimte om te spelen, te sporten. Ook indoor is er voldoende ruimte. Er is een medische staf aanwezig en de bewoners zijn voorzien van een WIFI-netwerk.

Update 23/03 (18:45)

De regering, NMBS en Infrabel voeren “Treindienst van Nationaal Belang” in

De crisis die het Coronavirus veroorzaakt, heeft een stevige impact op onze dagelijkse gewoontes en dus ook op onze verplaatsingen. Sinds het begin van de uitbraak werkt NMBS nauw samen met Infrabel en de regering. De situatie wordt op de voet gevolgd om de continuïteit van het openbaar vervoer te verzekeren. De bezettingsgraad van de treinen situeert zich vandaag tussen 8 en 10% en net zoals in vele andere sectoren heeft deze crisis ook een impact gehad op de beschikbaarheid van ons personeel. Vanaf maandag 23 maart wordt daarom een "Treindienst van Nationaal Belang" ingevoerd voor zij die absoluut met de trein moeten blijven reizen, zodat dit in alle veiligheid kan gebeuren.

Aanpassing van het treinaanbod

 • Een treinaanbod dat overeenkomt met ongeveer 75% van het aantal beschikbare plaatsen op een normale weekdag (inclusief de piekuren)
 • Een maximale dekking van de mobiliteitsbehoeften van de reizigers
 • Een stabiel en duurzaam aanbod met een bediening van alle lijnen
 • Een maximale samenstelling van de treinen, om de afstand tussen de reizigers zo groot mogelijk te houden

Alle informatie over de "Treindienst van Nationaal Belang" vanaf 23 maart.

Zal de trein van uw medewerker nog rijden vanaf maandag 23 maart?

We raden aan de reis de dag voor het vertrek te plannen via de NMBS app of via nmbs.be om dit te checken. In verband met informatie over grensoverschrijdend en internationaal treinverkeer, kunt u terecht op nmbs-internationaal.com. Er werden nog vele andere maatregelen genomen door NMBS om ervoor te zorgen dat onze reizigers in de best mogelijke omstandigheden kunnen blijven reizen. Meer info. Ondanks deze ongekende crisis zullen alle NMBS- en Infrabel-medewerkers alles in het werk blijven stellen om degenen die absoluut met de trein moeten reizen daar ook toe in staat te stellen.

Het NMBS-team dankt u voor uw begrip en medewerking aan de genomen veiligheidsmaatregelen, want enkel samen kunnen we deze moeilijke periode doorstaan. Zorg goed voor uzelf en voor uw naasten.

Update 23/03 (17:40)

Intelligente inleverbus buiten werking

Nieuws uit de Bibliotheek Koksijde: het is niet meer mogelijk om materialen van de bibliotheek in te leveren via de intelligente inleverbus. Deze maatregel loopt van 23 t.e.m. 2 april wegens de installatie van het nieuwe computersysteem Wise. Vragen? Neem zeker contact op met de bib op werkdagen (van 10u tot 12u en van 14u tot 16u) via 058 53 29 53. Of stuur een e-mail naar bibliotheek [at] koksijde.be.

Update 23/03 (15:30)

Het Sociaal Huis is er voor jou!

Ontzettend veel waardering voor alle mensen die de zorg aan huis verder uitvoeren. Verpleegkundigen, huisartsen,… maar in het bijzonder ook de verzorgenden van onze dienst gezinszorg. Zij staan altijd klaar om bij te springen waar nodig.
Veel ouderen in Koksijde kunnen op niemand rekenen. Mantelzorgers kunnen soms niet meer langskomen omdat ze verder weg wonen en het risico op besmetting willen vermijden.
Het Sociaal Huis Koksijde staat voor hen klaar.

 • Bel: 058 53 43 10
 • Mail: vrijwilligers [at] sociaalhuiskoksijde.be.

Wij zoeken met jullie naar de best mogelijke oplossing!

Sociaal Huis - topesterk

Update 23/03 (15:10)

Oproep: ga wandelen bij laag water

Met dit mooie weer is het bijzonder aanlokkelijk om een fijne strandwandeling te maken. Deugddoend voor lijf en leden. Mogen we jullie vragen om dit bij voorkeur met laagwater te doen. Op die manier kan de 'social distance' maximaal in stand gehouden worden.

Update 23/03 (14:00)

Oproep: zet een knuffelbeer voor je venster

Kleine kinderen binnenhouden? Niet evident. Even snel de beentjes strekken kan wonderen doen. Plaats jij ook een teddybeer zichtbaar aan je venster zodat de kleine berenjagers hem kunnen zien? Zo maken we het wandelen met de allerkleinsten een beetje leuker.
Let wel: Hou het veilig als je op zoek gaat! Let op het verkeer en hou voldoende afstand! Zwaai eens naar elkaar, maar blijf niet staan voor een praatje.
Volg ook de Facebookpagina van Jeugddienst de PITvoor andere leuke tips en weetjes.

Update 23/03 (13:15)

Het NAVIGO-museum gaat digitaal!

Het Navigo - Nationaal Visserijmuseum gaat helemaal digitaal! Tijdens de gedwongen sluiting zal het museum haar museale verhaal en bijzondere collectie zoveel mogelijk digitaal ontsluiten! Onze collega’s nemen je mee op Facebook en Instagram voor een virtuele rondleiding in het museum, ook voorzien ze toffe tips om de lockdowntijd fijn in te vullen.
Top of the bill is ‘Cinema NAVIGO’! Vanaf vandaag (23/03) halen ze enkele exclusieve films en documentaires van onder het stof! Ze delen ze in verschillende afleveringen op hun Facebookpagina. Afspraak elke weekdag om 14 uur, gratis toegang. Breng wel je eigen popcorn mee!
Volg de sociale media voor meer leuke tips!

Update 23/03 (12:00)

Nood aan hulp? Vragen over geweld?

Thuisblijven is niet voor iedereen even gemakkelijk. De hulplijn 1712 is een professionele hulplijn voor burgers met vragen over geweld. Tijdens de coronacrisis zullen professionele 1712-hulpverleners klaarstaan om oproepen hierover te beantwoorden. Ook de chat blijven ze bemannen! Meer info op de website www.1712.be

Update 22/03 (17:10)

E-commerce-activiteiten voor ondernemers

Weetje: Mogen ondernemers hun e-commerce-activiteiten blijven verderzetten als ze niet essentieel zijn? (kledingzaak, baby- en kinderwinkels, doe-het-zelf-zaken,...) JA! Dat mag zolang ze de maatregelen rond social distancing volgen.
E-commerce? Levering aan huis (komen niet binnen) en afhaling aan officiële afhaalpunten. Leveringen aan huis krijgen voorkeur. OPGEPAST: Bestellingen afhalen in de winkel is niet toegelaten.
Bedrijven die een online verkoopsysteem willen opzetten, moeten er dus voor zorgen dat ze thuisbezorging organiseren.

Update 22/03 (10:20)

Ondernemerslijst

Onze lijst met ondernemers is inmiddels flink aangevuld! Ga dus zeker een kijkje nemen op www.koksijde.be/coronavirus/afhaalpunten!
Ben je zelf handelaar en staat jouw actie nog niet in onze lijst? Vul dan zeker het formulier in.

Update 21/03 (11:00)

Logistieke steun ondernemers/handelaars

Vorige week brachten onze collega's van de dienst Lokale economie al een bezoek aan de Koksijdse ondernemers om ze een hart onder de riem te steken. Vandaag zijn de vrijwillige brandweermannen op vraag van de burgemeester op bezoek bij onze ondernemers. Ze gaan na of ze logistieke steun kunnen gebruiken (nadars, tafels,..) Bij sommige handelszaken worden ook witte stippen aangebracht om de wachtrij correct te laten verlopen

Technische steun ondernemers

Update 21/03 (10:10)

Afvalophaling: hoe zit dat nu?

We kregen veel vragen over de ophaling van afval. Daarom zetten we graag even alles op een rijtje

 • Huishoudelijk restafval, gft, pmd en ophaling papier-karton blijven ongewijzigd.
 • Grofvuil op afroep is uitgesteld.
 • Inzameling selectieve bedrijfsafvalstoffen (papier-karton) is aangepast. Lokale handelaars mogen grotere hoeveelheden (> 1m³) aanbieden bij de inzameling huishoudelijk papier-karton.

Update 20/03 (17:00)

België sluit grenzen, toeristische verplaatsingen naar ons land verboden

Sinds 15 uur vrijdag zijn er grenscontroles op niet-essentiële verplaatsingen van en naar België om de voorschriften rond het coronavirus af te dwingen. Dat zegt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).
"In het bijzonder worden de toeristische verplaatsingen naar België verboden en zullen grenscontroles voortaan van toepassing zijn", zegt de mededeling van de minister. "Elke overtreding zal strikt worden gesanctioneerd. Het Federaal Coördinatiecomité (COFECO) onder leiding van het Crisiscentrum wordt belast met de uitvoering van deze maatregelen".
"Elke verplaatsing naar de tweede verblijven op het Belgisch grondgebied is eveneens verboden. De federale politie en de lokale politiezones worden belast met de toepassing van deze beslissing", aldus De Crem.

Update 20/03 (17:15)

Selectieve bedrijfsafvalstofffen

We vernamen dat één van de grote afvalspelers de inzameling van selectieve bedrijfsafvalstoffen (papier-karton) heeft stopgezet. We nemen als lokaal bestuur Koksijde onze verantwoordelijkheid en willen lokale handelaars blijven ondersteunen. In overleg met afvalintercommunale IVVO mogen lokale handelaars daarom tijdelijk ook hun grotere hoeveelheden papier-karton (meer dan 1 m³) aanbieden voor onze inzameling van huishoudelijk papier-karton. Belangrijk: aanbieden in goed hanteerbare en draagbare pakketten. Zo blijft dit werkbaar voor de ophalers.
De ophaaldata staan vermeld op onze afvalkalender (www.ivvo.be/koksijde)

Update 20/03 (16:50)

In navolging van de strengere federale corona-maatregelen worden vandaag specifieke richtlijnen aan de zitbanken in onze gemeente voorzien. We vragen met aandrang om ze na te leven.

corona zitbanken


Update 20/03 (16:30)

Onze lokale handelaars een hart onder de riem steken? Raadpleeg zeker eens de lijst van takeaway en webshops op onze website. Zij zetten zich blijvend voor je in. Creatieve oplossingen om je zo goed mogelijk van dienst te zijn vind je op onze website 

Update 20/03 (16:00)

Schenk voedsel aan de meest kwetsbaren

Het coronavirus heeft impact op ons allen en in het bijzonder de meest kwetsbaren van onze samenleving die zich moeten beroepen op voedselhulp. Een groot deel van het aanbod van voedselhulporganisaties komt uit schenkingen van de REO-veiling, supermarkten, voedingsbedrijven, … Door het hamstergedrag van burgers is de toevoer aan verse voeding echter sterk afgenomen waardoor de voedselhulp in het gedrang komt. Lokaal Bestuur Koksijde roept haar lokale handelaars en voedingsbedrijven op om voedsel(overschotten) te schenken. Samen kunnen we voedselhulp voor de meest kwetsbare inwoners blijven garanderen.
Heb je overschotten? Neem contact op met het Sociaal Huis Koksijde (058 53 43 54 of info [at] sociaalhuiskoksijde.be).

Update 20/03 (13:00)

Bericht aan onze tweedeverblijvers
Ons land verkeert in verhoogde staat van paraatheid. Het coronavirus treft onze maatschappij recht in het hart.
De experts ontraden verplaatsingen maximaal. Deze beperking is intussen ook wettelijk vastgelegd via het ministerieel besluit en we zullen dat strikt toepassen. Lokaal Bestuur Koksijde is strikt gebonden om deze maatregelen uit te voeren.
Het tijdelijk niet meer toelaten van tweedeverblijvers en toeristen kadert hierin en heeft als enige doel om het besmettingsgevaar onder controle te houden en de capaciteit van onze openbare en zorginstellingen niet te overbelasten.
De eerste zorg van Lokaal bestuur Koksijde is de gezondheidsrisico’s van het coronavirus te beperken en te managen. We doen dat samen met onze lokale experten en in nauw overleg met de federale en regionale overheden. Daarom treffen we de nodige maatregelen, zoals de politionele controles bij de invalswegen van onze gemeente.
Over de belastingen wordt later gecommuniceerd als de omvang van deze crisis in kaart is gebracht. En dit in overleg met alle kustgemeenten. De verzending van de aanslagbiljetten aanslagjaar 2020 wordt tot nader order opgeschort. Mensen die betalingsproblemen ondervinden om facturen of belastingen te betalen, mogen altijd een afbetalingsplan gespreid in de tijd voorstellen via e-mail.
Ten slotte bedankt Lokaal Bestuur Koksijde u voor de solidariteit.
Via ons speciaal nummer van Tij-dingen voor tweedeverblijvers en onze algemene e-nieuwsbrief (inschrijven via www.koksijde.be/nieuwsbrieven) houden wij u graag op de hoogte.
Als u specifieke vragen hebt over uw eigen specifieke toestand dan kan dat via info [at] koksijde.be.

Update 20/03 (10:50)

Steunactie #Mercivanuitmijnkot

Doe vanmiddag (12u) mee aan de steunactie #Mercivanuitmijnkot! Ook in Koksijde willen we massaal witte handdoeken, lakens,... zien buiten hangen als dank voor de vele zorgverleners en vrijwilligers. We willen iedereen die ons door deze moeilijke Corona-tijden helpt een hart onder de riem te steken!
Doe je ook mee? Post je foto of filmpje onder ons Facebookbericht of tag ons in je Instagramstory #TopeSterk #8670LovesYou

Merci vanuit mijn kot Koksijde

Update 20/03 (10:20)

Ziektesymptomen? Ga niet zelf naar de apotheek!

Heb je symptomen van een infectie met het coronavirus (hoest, koorts, loopneus, keelpijn, griepachtig)? Blijf dan thuis en ga NIET naar de apotheek!
Bel naar je huisarts of apotheker. Wil je een voorschrift elektronisch (sms, e-mail …) naar je vertrouwde apotheker sturen? Of heb je voorschriftvrije geneesmiddelen nodig? Neem ook dan vooraf telefonisch contact op met je apotheker.
Levering van geneesmiddelen: Wie symptomen van het coronavirus vertoont, moet thuis blijven! Kom niet zelf naar de apotheek en

 • stuur bij voorkeur een niet-symptomatische contactpersoon.
 • of spreek af met de apotheker om geneesmiddelen aan huis te leveren.

Bedankt om deze voorschriften zorgvuldig na te leven. Zo helpen we de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Update 19/03 (18:10)

De westkust heeft de oudste bevolking van het land. Daarom slaan de Westkust-burgemeesters de handen in elkaar. "We overleggen voortdurend en zochten naar een manier om de capaciteit in de ziekenhuizen (AZ West, Veurne en de KEI, Oostduinkerke) te verhogen," zegt burgemeester Marc Vanden Bussche. "Concreet worden drie vakantiecentra vrijgemaakt om gewone ziekenhuispatiënten te laten revalideren."
De gebouwen Duinenzee, Barkentijn en Zorgverblijf Ter Duinen worden preventief in gebruik genomen als schakelzorgcentrum. In deze centra komen niet-positief geteste mensen die net nog niet naar huis kunnen of mensen die uit de thuiszorg worden weggehaald.
Bekijk het interview met Burgemeester Marc Vanden Bussche (Focus/WTV)

Update 19/03 (17:30)

De zon schijnt en dus is een wandeling of vakantietripje naar onze kust aantrekkelijk. "Toch vragen we uitdrukkelijk om weg te blijven van onze kust", zegt Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Wij zitten met de oudste bevolking, een risicogroep!"
Bekijk het interview met burgemeester Marc Vanden Bussche (Focus/WTV)

Update 19/03 (15:40)

Inzameling grofvuil en sluiting Kringwinkels Vlaanderen

De inzameling van grofvuil op afroep (die normaal volgende week georganiseerd zou worden) is uitgesteld. Wie zich al inschreef, wordt persoonlijk gecontacteerd. We blijven de situatie op de voet volgen en vragen iedereen intussen om begrip voor deze uitzonderlijke situatie.
De Kringwinkel in Veurne is net als alle andere kringwinkels in Vlaanderen gesloten. Je kunt er dus tijdelijk geen herbruikbaar materiaal meer naar toe brengen of aanschaffen. Ook de inzameling van herbruikbare goederen aan huis werd stopgezet.

Update 19/03 (15:00)

Parkeerbeleid: tijdelijk niet betalen

In Koksijde moet je tijdelijk niet betalen om te parkeren. Je hoeft ook je blauwe schijf niet meer te leggen. Deze nieuwe maatregelen zijn voorlopig geldig tot 3 april. Door aanraking van betaaltoestellen te vermijden, willen we de kans op besmetting tegengaan.

Update 19/03 (14:40)

Bericht voor de HORECA: Terrassen weghalen

Bericht voor HORECA: de federale overheid vraagt om dringend terrasmeubilair binnen te zetten. Terrassen die niet weg zijn worden morgen weggenomen. Als deze crisis voorbij is, komen we allen graag terug genieten!

Update 19/03 (14:30)

Wassalons en wasserettes open

Onze Politie Westkust laat weten dat wassalons / wasserettes open mogen blijven gezien niet iedereen over een eigen wasmachine beschikt. Het naleven van de hygiënemaatregelen en social distancing blijven van toepassing.

Update 19/03 (12:20)

Informatie voor anderstaligen

We willen echt iedereen mee in onze strijd tegen het coronavirus! Ben je anderstalig en op zoek naar meer informatie? Heb je een anderstalige buur, vriend, kennis,…?
Via onderstaande websites kan je de maatregelen in eenvoudige taal terugvinden. Deel ze via sociale media, whatsapp of mail en zorg ervoor dat we allemaal samen sterker zijn dan het coronavirus!

Update 19/03 (11:15)

Acitiviteiten in Koksijde

Alle gemeentelijke activiteiten tot en met 30 april worden afgelast.

Update 18/03 (16:00)

Deze extra maatregelen nam de Vlaamse regering vandaag tegen het coronavirus.

 • Vlamingen die technisch werkloos worden, moeten gedurende een maand geen gas, elektriciteit of water betalen.
 • De hinderpremie voor bedrijven die noodgedwongen moeten sluiten, wordt uitgebreid naar alle getroffen sectoren. Het gaat om een bedrag van 4.000 euro voor de eerste drie weken, en vervolgens 160 euro per bijkomende dag.
 • Ook de aanmoedigingspremie, die ertoe moet leiden dat werknemers van bedrijven in moeilijkheden vlotter deeltijds kunnen werken, wordt uitgebreid. Op die manier moeten hopelijk minder bedrijven de deuren sluiten ten gevolge van de coronacrisis.
 • VDAB zal een platform aanmaken voor gedeeld beheer, waar mensen in tijdelijke werkloosheid zich kunnen aanmelden voor een job in die sectoren waar nu extra personeel nodig is.
 • De vaccinaties door Kind en Gezin bij jonge kinderen worden opgeschort tot 5 april.
 • Vakantiekampen en jeugdwerkactiviteiten in de paasvakantie gaan niet door.
 • Aan de lokale besturen wordt gevraagd om te bekijken welke lokale heffingen zij kunnen uitstellen om bedrijven te ondersteunen.
 • De inning van de verkeersbelastingen voor ondernemingen zal met vier maanden worden uitgesteld.
 • De scholen blijven open zodat de continuïteit van de essentiële diensten verzekerd kan worden. Toch roept onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) ouders op om in de mate van het mogelijke zelf voor de opvang van hun kinderen in te staan. “Beroep u enkel op het onderwijs als er echt geen enkel alternatief mogelijk is.”

Update 18/03 (13:00)

Hulp nodig?

Onze burgemeester is in deze moeilijke periode extra bezorgd om zijn inwoners. Er wonen heel wat senioren in onze gemeente. Mensen die zorg en warmte behoeven.
Nood aan een babbel? Boodschappen nodig? Een maaltijd aan huis?
Tijdens de kantooruren kan je hiervoor terecht bij Sociaal Huis Koksijde.
Telefoon. 058 53 43 10
vrijwilligerswerking [at] sociaalhuiskoksijde.be
Let wel! Boodschappen worden enkel gedaan voor zorgbehoevende personen die hiervoor op niemand beroep kunnen doen.
Heeft u weet van mensen in je straat of omgeving die zorgbehoevend zijn? Laat het ons ook weten!

Update 18/03 (10:50)

Maatregelen voor het asielcentrum

Ook binnen het asielcentrum van Koksijde wordt alles gedaan om het corona-virus buiten de muren te houden.

 • Sinds dit weekend worden geen externe personen, anders dan het personeel, toegelaten in het centrum.
 • De bewoners worden actief in hun moedertaal op de hoogte gehouden van alle reguliere maatregelen (extra aandacht voor handen wassen, fysieke afstand houden, geen handen geven, …)
 • Er werd hen ook gevraagd om bij het verlaten van het centrum deze instructies steeds in acht te nemen.
 • De ganse staf, ondersteund door een medische ploeg, houdt alles nauwgezet in de gaten. Verpleegkundigen ter plaatse zijn zeer aandachtig voor symptomen van mogelijke corona-besmetting.

Het zo dicht samenleven in een grote groep van mensen zorgt er echter voor dat de uitdagingen nog groter zijn dan in een gewoon gezin.

 • Sinds dit weekend wordt gegeten in verschillende shiften, en is er ook de mogelijkheid om op de kamer te eten. Lokaal bestuur Koksijde leverde heel wat extra tafels en stoelen. Daarnaast kwam de scouts van Oostduinkerke ook een grote tent opzetten, zodat buiten eten een mogelijkheid wordt.
 • Lokaal Bestuur Koksijde leverde reeds wat extra buitenspeelmateriaal, en kijkt verder nog hoe dit kan uitgebreid worden. Op deze manier willen we ook de kinderen de mogelijkheid geven om zich zoveel mogelijk buiten te amuseren.

Tot slot willen we melden dat er in het centrum nog geen geval van Corona-besmetting gemeld werd.

 • Indien dit wel het geval zou zijn, gaf de burgemeester de opdracht om het centrum te beschouwen als een schip, en deze in volledige quarantaine te plaatsen. Beide partijen engageerden zich om hierover ten allen tijde open te communiceren.

Update 18/03 (10:00)

Vanaf 12:00u zijn nieuwe maatregelen zijn van kracht voorlopig gebruiken we onderstaande externe links met officiele informatie, een update zal nog volgen:
https://www.belgium.be/nl/nieuws/2020/coronavirus_versterkte_maatregelen
https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/covid-19-blijf-thuis-zorg-...

De Nationale Veiligheidsraad heeft op woensdag 17 maart 2020 besloten de bestaande maatregelen te versterken. Deze nieuwe maatregelen gaan in op woensdag 18 maart 2020 om 12:00 uur en blijven ten minste tot en met 5 april 2020 van kracht.
Een goede individuele handhygiëne en voldoende sociale afstand houden, blijven belangrijke maatregelen die iedereen moet opvolgen. Een strikte naleving ervan door iedereen, van jong tot oud, is noodzakelijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Burgerzin en solidariteit met de meest kwetsbare personen is onontbeerlijk.
Toch zijn er verdere inspanningen nodig om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is nu cruciaal om verdere maatregelen te nemen en na te leven!

Wat betekent dit concreet?

 • Je blijft maximaal thuis om externe contacten te beperken.
 • Je kan je huis verlaten voor volgende zaken:
  • Voedingswinkel
  • Dokter
  • Apotheek
  • Postkantoor
  • Bankautomaat
  • Benzinestation
  • Hulp bieden aan kwetsbare personen
 • Niet-essentiële winkels blijven gesloten met uitzondering van:
  • Krantenwinkels
  • Kappers (1 klant per keer)
  • Nachtwinkels (open tot 22u)

Zij moeten uiteraard  de sociale afstand respecteren.

 • Alle voedingswinkels blijven geopend

De toegang tot de supermarkten zal worden gecontroleerd om het aantal personen die tegelijkertijd binnen aanwezig zijn te beperken. Er wordt maximaal 1 persoon per 10 m² en maximum 30 minuten per klant toegelaten.

 • De markten worden gesloten, tenzij ze onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening en als de lokale overheid de maatregelen van sociale afstand kan garanderen.
 • Winkels die in hoofdzaak dierenvoeding verkopen vallen onder de definitie van voedingswinkels en mogen geopend blijven.
 • Fysieke buitenactiviteiten (wandelen, hardlopen, fietsen, …) worden aanbevolen, maar alleen met mensen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in), op voorwaarde dat het contact met anderen beperkt kan zijn (1,5 meter afstand).
 • Elke bijeenkomst is verboden.
 • Kinderen van ouders met essentiële beroepen kunnen opgevangen worden in scholen en kinderopvang.
 • De horeca moet het terrasmeubilair binnen plaatsen.
 • Het openbaar vervoer moet zo worden georganiseerd dat de sociale afstand kan worden gegarandeerd.
 • Bedrijven, ongeacht hun grootte, kunnen hun activiteiten verder zetten als ze telewerk organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is. Bedrijven waar dit niet mogelijk is, moeten de principes van de sociale afstand nauwgezet respecteren.

Deze regel geldt zowel voor de uitvoering van de werkzaamheden, als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als bedrijven niet voldoen aan deze verplichtingen, moeten ze verplicht sluiten. Dit geldt niet voor cruciale sectoren en essentiële diensten.

 • Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden.
  De lokale en federale politie zullen ervoor zorgen dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus strikt worden nageleefd en zal de gezondheidswerkers bijstaan.

We zijn allemaal vastbesloten om nu te handelen.

De sociale afstand moet zo strikt mogelijk toegepast worden.

Blijf thuis, zorg voor jezelf en voor anderen!

Update 17/03 (22:30)

Deze avond, na de veiligheidsraad, kondigde onze regering strengere maatregelen aan. Ze gaan vanaf morgenmiddag in. Wij zijn alles nog volop aan het uitzoeken en wachten op concrete richtlijnen. Van zodra wij meer weten wordt alles duidelijk gecommuniceerd via onze kanalen. Maar de boodschap is wel duidelijk, blijf thuis. Respecteer de sociale distance.
Zorg voor elkaar!

Update 17/03 (13:00)

 1. Alle containerparken zijn gesloten.
 2. Vervoersmaatschappij De Lijn schakelt over naar een aangepaste dienstregeling Updates via de kanalen van De Lijn voor de laatste info op de app van De Lijn, en hun sociale mediakanalen en website
 3. Al onze gocartverhuurders hebben gezamenlijk beslist om hun zaak te sluiten om zo de verspreiding van het virus tegen te gaan

Update 17/03 (12:00)

Sluiting Milieupark in Koksijde

Omwille van de grote toeloop en stijging van het aantal bezoekers werd zonet door de Vlaamse overheid beslist om de recyclageparken te sluiten.

Update 17/03 (10:00)

De wekelijkse markten in Koksijde en Oostduinkerke zijn voorlopig tot en met 3 april afgeschaft.
We krijgen nogal wat vragen of het Milieupark open blijft. Dat is het geval.

 • Het is uiteraard wel verstandig om je bezoek uit te stellen als dat kan.
 • Als je komt, zijn de gebruikelijke maatregelen van toepassing (hou afstand van elkaar, …).
 • De parkwachters zullen er bijkomend op toezien dat bezoekers maximaal in tijd en ruimte gespreid worden. Het kan dat je ds even in je wagen moet wachten voor je toegelaten wordt op het park.
 • De inzameling van asbesthoudend materiaal is wel tijdelijk stopgezet. Bij de verdere afvoer daarvan gebruiken onze medewerkers immers mondmaskers die op dit moment elders nuttiger kunnen worden gebruikt.

Update 16/03 (18:00)

Vandaag besliste het college van burgemeester en schepenen van Lokaal Bestuur Koksijde om over te gaan naar een totale lockdown bij de eigen diensten. Dit betekent dat de dienstverlening verzekerd blijft, maar in minimale bezetting. Alle diensten blijven telefonisch en via mail bereikbaar; een afspraak kan je enkel maken voor dringende dossiers of gevallen, maar steeds na telefonische contactname.
Lokaal bestuur Koksijde zet maximaal in op telewerken. Hiervoor werden o.a. een 50-tal extra laptops beschikbaar gesteld. Alle maatregelen gelden tot 3 april en zullen tijdig geëvalueerd en bijgestuurd worden. Alles kan mogelijks worden verlengd. Lokaal bestuur Koksijde volgt de richtlijnen van de federale overheid terzake.

Update 15/03 (13:00)

Het gemeentehuis en Sociaal Huis zijn vanaf morgen enkel telefonisch bereikbaar of na afspraak.

Telefoon gemeentehuis: 058 53 30 30
Telefoon Sociaal Huis: 058 53 43 10

Update 15/03 (10:30)

Op de kleinkinderen passen? Er is nog onduidelijkheid voor heel wat mensen. Dit schema van FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu helpt je alvast op weg.

Grootouders corona

Update 15/03 (10:30)

College van Burgemeester en schepenen in teken van Corona-virus

Het College van Burgemeester en schepenen (CBS) staat morgen volledig in het teken van het Corona-virus. Zo wordt er o.a. besproken welke extra maatregelen er genomen moeten worden. Ook de lokale economie krijgt extra aandacht tijdens het college. Het is nu vooral ook belangrijk om de richtlijnen m.b.t. volksgezondheid na te leven.

Update 14/03 (17:40)

Wat moet je doen als je je ziek voelt?

 • Ziek? Blijf thuis en bel naar de huisarts! In het weekend of ’s avonds bel je 1733.
 • Patiënten met klachten aan de luchtwegen (hoest, niezen, keelpijn …), een grieperig gevoel of koorts komen niet rechtstreeks naar de consultatieruimte van de huisarts of de Huisartswachtpost (Veurne) of naar de spoeddienst AZ West of naar dienstencentrum de Zonnebloem. Dit om besmetting te vermijden.
 • Patiënten met deze symptomen bellen eerst naar de huisarts of in het weekend en ’s avonds naar 1733. Daarna zal een arts hen opbellen en een gepast advies gegeven.

Update 14/03 (11:50)

Geen bezoekers meer in opvangcentrum Koksijde

Naar aanleiding van de maatregelen betreffende COVID-19 zijn er momenteel geen bezoekers noch vrijwilligers toegelaten in het opvangcentrum. Dat laat Fedasil Koksijde weten.

Update 14/03 (08:30)

Koksijde Golf ter Hille gaat dicht

De Federale kabinetten en Regionale overheden hebben beslist om op dit ogenblik geen uitzonderingen toe te laten waardoor alle sportclubs moeten sluiten. Koksijde Golf ter Hille zal vanaf zaterdag 14/03 dus volledig gesloten zijn.

Update 13/03 (15:30)

Ondersteuning bedrijven en zelfstandigen

Tijdens de ministerraad van vrijdag 6 maart 2020 heeft de federale regering verschillende maatregelen goedgekeurd ter ondersteuning van bedrijven en zelfstandigen die getroffen worden door de gevolgen van Covid-19.
Die maatregelen zijn er op gericht om

 • ondernemingen die getroffen zijn in staat te stellen hun werknemers tijdelijk werkloos te maken om de werkgelegenheid te behouden,
 • te voorzien in regelingen voor spreiding, uitstel en vrijstelling van betaling van sociale bijdragen, voorheffing en sociale en fiscale belastingen voor ondernemingen en zelfstandigen.

Alle nuttige info:


Update 13/03 (15:10)

Onderwijs en kinderopvang

De uren van voor- en naschoolse opvang in elke school blijven zoals gebruikelijk gehanteerd.
Op woensdag is er tot 12.30 uur opvang in elke basisschool in onze gemeente.
Op woensdagnamiddag en zaterdag is er geen buitenschoolse opvang.
Kinderen die opgevangen worden op school blijven binnen de schoolmuren; activiteiten buiten de schoolmuren kunnen niet.
Scholen voorzien een sas voor het brengen en halen van de kinderen.

Voor elke opvangvorm (onthaalouder, opvang op school en buitenschoolse opvang) worden volgende principes toegepast:

 • hou de kinderen zoveel mogelijk thuis
 • opvang door grootouders is af te raden
 • opvang is met voorrang voor kinderen van medisch en gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen (openbare veiligheid)
 • kinderen met ziektesymptomen komen niet naar de opvang
 • vermijd contact van groepen die normaal gezien ook niet met elkaar in contact komen (schoolkinderen kunnen dus voor opvang niet terecht bij onthaalouders)

Update 13/03 (12:45)

In navolging van de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad van donderdagavond 12 maart 2020 lanceert Lokaal Bestuur Koksijde de volgende maatregelen om verdere besmetting van het coronavirus tegen te gaan. Deze instructies gelden tot en met 3 april 2020.

Vragen? Contacteer ons via 0800/85.670

Lokaal Bestuur Koksijde lanceerde het telefoonnummer 0800/85.670 waarop iedereen tijdens de kantooruren terecht kan met specifieke vragen omtrent de coronamaatregelen.
Ook vragen via sociale media en mail (corona [at] koksijde.be) worden zo snel mogelijk beantwoord.
Om de verdere besmetting van het coronavirus tegen te gaan, besliste burgemeester Marc Vanden Bussche, ter vrijwaring van de openbare gezondheid, in dezelfde lijn van de beslissingen die de veiligheidsraad heeft genomen om alle activiteiten voor het publiek van onderstaand niet-limitatief overzicht van lokale diensten, gebouwen en instellingen op te schorten en deze gebouwen en diensten niet toegankelijk te maken:

 • Gemeentehuis
 • Sociaal Huis
 • Cultuurcentrum CasinoKoksijde
 • Bibliotheek
 • Het Bedrijf – OTO in Oostduinkerke
 • Kunstencentrum Ten Bogaerde
 • Kapel Ster der Zee
 • Gemeentelijke musea: Abdijmuseum Ten Duinen, NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum
 • Westhoek Academie Koksijde
 • StapWest (dans-, muziek en woord)
 • Noordduinen
 • Koksijde Golf Ter Hille
 • Strand- en watersportclubs (Sycod, KYC, Windekind)
 • Hoge Blekkerbad zwembad
 • Sporthal Koksijde-Dorp, Sporthal Hazebeek Oostduinkerke
 • Outdoorsite sportpark Hazebeek wordt afgesloten (skateput, atletiekpiste, voetbalterreinen)
 • Powerzaal Koksijde-Dorp, zaal voor vloersporten
 • De indoor tennishal Koksijde-Dorp
 • Jeugdhuis De Pit
 • Feestzalen: Witte Burg, Oud Schooltje, Noordduinen, Kerkepannezaal, De Brug.
 • Erfgoedhuis Bachten de Kupe
 • Natuureducatief centrum Duinenhuis

Het gemeentehuis en Sociaal Huis blijven open. UPDATE 15/03 (13.00)

Toerismekantoren worden gesloten.
Lokaal Bestuur Koksijde roept alle inwoners op om alleen in hoogdringende gevallen langs te komen. Mensen die ziek of grieperig zijn worden sowieso verzocht om thuis te blijven. Neem telefonisch of digitaal contact op met de diensten waarvoor je langskomt. Attesten, akten en andere officiële documenten kunnen via de online dienstverlening thuisloket makkelijk opgevraagd worden: www.koksijde.be/digitaalloket
Huwelijken kunnen nog steeds plaatsvinden.
De gemeenteraad, voorzien op 16 maart, wordt geannuleerd.

Scholen

Wat de scholen betreft, worden de lessen opgeschort. Er is zeker opvang georganiseerd voor kinderen van medisch en gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen (openbare veiligheid). De school staat ook in voor opvang van de kinderen voor wie ouders geen geschikte opvang kunnen voorzien. (update 16/3) Het is ten zeerste af te raden kinderen te laten opvangen door de grootouders. De scholen zoeken naar alternatieven om het leerrecht van kinderen te garanderen. Afwezigheden op school worden niet geregistreerd. Voor het basisonderwijs wordt het leerlingenvervoer voor en na school geschrapt. En er worden op school geen warme maaltijden voorzien.
Kinderen die opgevangen worden op school brengen een eigen lunchpakket mee. De vereiste aanwezigheid van leerkrachten op school wordt bepaald volgens de gemaakte afspraken met hun schoolbestuur en het bevoegde onderhandelingscomité.

Buitenschoolse Kinderopvang - Onthaalouders

Deze instellingen volgen ook de regels van de scholen inzake bezoek en maaltijden. Kinderopvang voor baby’s en peuters blijft op dit moment ook gewoon open. Toont uw kindje ziektesymptomen, dan moet hij/zij thuisblijven.
De buitenschoolse kinderopvang blijft open maar er worden geen activiteiten georganiseerd. Aan de ouders wordt gevraagd om de kinderen aan de deur af te halen. Externen worden niet toegelaten.

Ondernemers

De impact op onze lokale economie wordt onderzocht. Lokaal Bestuur Koksijde zal verschillende maatregelen voorstellen aan de gemeenteraad wanneer de gevolgen en de impact in kaart zijn gebracht.
Zo overweegt Lokaal Bestuur Koksijde om het tarief van de terrasbelasting voor 2020 op nul te zetten. Er wordt eveneens overwogen om de toeristische logiesbelasting pro rata te heffen, afhankelijk van de duurtijd van de federale maatregelen.
De aanslagbiljetten van de gemeentebelastingen voor ondernemingen worden pas verstuurd na 1 juli. Een betalingstermijn van twee maanden is van toepassing.
Deze maatregelen worden voorgesteld op de gemeenteraad van juni 2020.

De Vlaamse regering trekt 100 miljoen euro extra uit voor crisiswaarborgen voor de ondernemingen die in financiële moeilijkheden komen.

 • o.a. discotheken, cafés en restaurants blijven gesloten
 • hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant
 • thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan
 • winkels blijven de hele week open, maar niet tijdens het weekend
 • voedingszaken en apotheken blijven gewoon open, ook tijdens het weekend. Toch wordt aanbevolen om de hygiënemaatregelen te versterken op basis van de reeds geformuleerde aanbevelingen.

Meer info voor ondernemers via:

Woonzorgcentra

Na overleg met de vertegenwoordigers van de Vlaamse woonzorgcentra werd besloten dat zij standaard de deuren sluiten voor externe bezoekers. Deze maatregel geldt voorlopig tot en met het einde van de paasvakantie.
Het Koningin Elisabeth Instituut neemt deze maatregelen: https://www.kei.be/nl/Nieuws/Artikel/Id/2514/Maatregelen-Coronavirus

Cinema Koksijde

De federale overheid heeft besloten om alle bioscopen te sluiten, dus ook Cinema Koksijde gaat dicht.

Werk

De essentiële dienstverlening komt niet in het gedrang. Lokaal Bestuur Koksijde zet maximaal in op thuiswerken.
Dit is ook volgens de oproep van de Vlaamse overheid: “laat mensen zoveel mogelijk thuiswerken, indien niet mogelijk: spreid werkuren en lunchpauzes om contact tussen mensen zoveel mogelijk te vermijden.”
Bepaalde openbare diensten moeten blijven werken volgens de Vlaamse overheid: huisvuilophaling, drinkwaterlevering, levering elektriciteit en gas. Er volgen richtlijnen voor intercommunales (bij ons: IWVA en IVVO).

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om je te beperken tot noodzakelijke verplaatsingen. Met glijdende werkuren is het mogelijk om het openbaar vervoer niet te overbelasten.
Ook vervoersmaatschappij De Lijn neemt maatregelen. Zo moeten passagiers vanaf nu achteraan opstappen op bussen en trams, om zo het contact met de chauffeur tot een minimum te beperken. De stuurposten worden ook zoveel mogelijk helemaal afgesloten. De Lijn wil ook dat reizigers niet meer cash betalen aan chauffeurs of in de lijnwinkels.
De NMBS laat geen trein meer vertrekken als er niet voldoende water en zeep aan boord is. De ticketcontroles blijven gebeuren. Het treinaanbod wordt normaal gezien niet aangepast.

Rode Kruis

Donorcentra sluiten niet, mobiele bloedinzamelingen blijven in alle veiligheid doorgaan – dat moet om de bloedvoorraad (die allicht onder druk komt te staan) op peil te houden.

Banken

Febelfin, de vertegenwoordiger van de bankensector, kondigt maatregelen aan. De bankkantoren blijven open, maar de sector roept op om zoveel mogelijk bankverrichtingen digitaal uit te voeren.

Erediensten en Vrijzinnig Huis

Alle gebedsdiensten worden gesloten. De Katholieke Kerk heeft beslist om alle publieke liturgische bijeenkomsten in ons land te schorsen tot en met 3 april 2020. Doopsels, huwelijken en uitvaarten kunnen plaatsvinden in beperkte kring. De kerkgebouwen blijven open voor persoonlijk gebed en bezinning. Ook het Vrijzinnig Huis zal gesloten zijn en schort alle activiteiten op.

Varia

 • Fitnesscentra moeten sluiten
 • Markten tijdens het weekend vallen onder de cluster voeding en gaan door

Milieupark

Het Milieupark in Koksijde blijft open. We vragen de bezoekers om aandachtig te zijn en niet te dicht bij elkaar te komen. Alle gebruikelijke maatregelen zijn van toepassing.

Samen tegen het Coronavirus

Om de verspreiding van het virus af te remmen, wordt iedereen aangeraden om de hygiënemaatregelen strikt toe te passen. Naast aandacht voor je eigen gezondheid en persoonlijke hygiëne, kan je ook verschillende tips toepassen die je contact met anderen beperken.
Zo verlicht je het werk van dokters en ziekenhuizen en help je mee om kwetsbare personen te beschermen. Iedereen heeft dus een rol om ervoor te zorgen dat het coronavirus zo weinig mogelijk verspreidt.
Pas de volgende maatregelen toe om je persoonlijke hygiëne te verbeteren:

 1. Blijf thuis als je ziek bent. Ga niet naar de spoedafdeling van AZ West, maar contacteer je huisarts.
 2. Was regelmatig je handen met water en zeep.
 3. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
 4. Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte.

Vertraag de verspreiding van het virus met volgende tips:

 1. Vermijd om handen te geven, te kussen of te knuffelen als je iemand begroet.
 2. Wees aandachtig voor risicogroepen (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jongere dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem, etc.)
 3. Kinderen worden niet ernstig ziek van het coronavirus, maar kunnen het wel makkelijk verspreiden. Contact tussen kinderen en ouderen is dus af te raden.
 4. Vermijd contact met mensen die zichtbaar ziek zijn of hou voldoende afstand.

Alle info:

www.koksijde.be/coronavirus

www.info-coronavirus.be

De Vlaamse overheid heeft een coördinatiecel opgericht om de communicatie naar alle lokale besturen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Update 13/03

Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès

Zoals aangekondigd op 10 maart jl. wordt de evolutie van de verspreiding van het coronavirus dagelijks geëvalueerd. De gezondheidssituatie van gisteren is immers niet dezelfde als die van vandaag of morgen. Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen is de Nationale Veiligheidsraad op donderdag 12 maart in aanwezigheid van en in overleg met de ministers-presidenten bijeengekomen. Deze vergadering van de NVR werd gehouden in het verlengde van de vergaderingen van de deskundigengroepen, namelijk de Risk Assessement Group en de Risk Management Group.

Er is beslist om de huidige maatregelen te versterken met aanvullende social distancing maatregelen die met hetzelfde doel de verspreiding van de epidemie moeten tegengaan. Deze maatregelen zijn proportioneel en gericht op maximale efficiëntie. Operationeel gezien gaan we nu de federale fase van het crisisbeheer in, wat betekent dat alle beslissingen zullen worden genomen door een beheerscel die bestaat uit de eerste minister, de bevoegde ministers en de ministers-presidenten. Deze fase garandeert een betere coördinatie en informatie over de maatregelen die door de verschillende entiteiten worden genomen. De aangekondigde maatregelen zijn van toepassing op het hele grondgebied.

Alle bevoegdheidsniveaus delen hetzelfde streven om in hun actie, communicatie en uitvoering coherent te zijn met de besliste maatregelen. We willen dat dezelfde beslissing overal op dezelfde manier wordt toegepast. De prioritaire doelstelling is daarbij de bescherming van de volksgezondheid.

Deze maatregelen zijn geldig vanaf vrijdag middernacht tot en met 3 april. Net als voorheen zullen de ontwikkelingen dagelijks worden beoordeeld.

Wat de scholen betreft:

 • Wat de scholen betreft, worden de lessen opgeschort. Er zal kinderopvang worden georganiseerd, zeker voor de kinderen van medisch en gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen (openbare veiligheid). Kinderen voor wie er geen andere opvangoplossing is dan het inschakelen van ouderen, zullen ook terecht kunnen in de scholen.
 • De crèches blijven open.
 • Voor de universiteiten en hogescholen wordt aanbevolen om modules voor afstandsonderwijs te ontwikkelen. Deze scholen worden dus niet gesloten, maar worden aangemoedigd om te zorgen voor alternatieven voor de traditionele cursussen in collegezalen of in besloten ruimtes;

Wat de handelszaken en de zogenaamde recreatieve activiteiten (sport, cultuur, folklore, enz.) betreft:

 • Al deze activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.
 • Onder andere discotheken, cafés en restaurants blijven gesloten;
 • Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant;
 • Thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan;
 • De winkels blijven de hele week open, maar niet in het weekend;
 • Voedingszaken en apotheken blijven gewoon open, ook in het weekend. Niettemin wordt aanbevolen dat zij de hygiënemaatregelen versterken op basis van de reeds geformuleerde aanbevelingen.

Wat het werk betreft:

 • Iedereen blijft in de mate van het mogelijke aan het werk maar telewerk moet worden bevorderd en zo nodig versterkt .

Wat het openbaar vervoer betreft:

 • Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om zich te beperken tot  noodzakelijke verplaatsingen. Met glijdende werkuren is het mogelijk het openbaar vervoer niet te overbelasten.

We wijzen erop dat deze maatregelen een aanvulling vormen op de eerder geformuleerde aanbevelingen. We blijven in de versterkte fase twee.
Wij zijn ons er terdege van bewust dat deze beslissingen gevolgen zullen hebben voor de economie, en met name voor bepaalde sectoren.

In dit kader had de Ministerraad op 6 maart jl., tien maatregelen ter ondersteuning van het bedrijfsleven goedgekeurd, namelijk:

 1. Tijdelijke werkloosheid door overmacht
 2. Tijdelijke werkloosheid om economische redenen
 3. Betalingsplan voor sociale werkgeversbijdragen
 4. Betalingsplan btw
 5. Betalingsplan voor bedrijfsvoorheffing
 6. Betalingsplan personenbelasting/vennootschapsbelasting
 7. Vermindering van de voorafbetaling voor zelfstandigen
 8. Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen
 9. Verkrijgen van een vervangingsinkomen voor zelfstandigen (overbruggingsrecht)
 10. Flexibiliteit bij de uitvoering van federale overheidsopdrachten

Deze maatregelen zullen voortdurend worden geëvalueerd om ze waar nodig te versterken.

Basishygiënemaatregelen van toepassing

Tot slot herinneren we eraan dat de basishygiënemaatregelen nog steeds gelden, namelijk de handen wassen met zeep, hoesten en niezen in de ellenboog en dicht contact vermijden. Als je de minste twijfel hebt, raadpleeg dan je huisarts. Iedereen moet zijn steentje bijdragen om de verspreiding van het virus te beperken.

Info over COVID-19 (coronavirus)

Meer details over de toepassing van de verschillende maatregelen zullen in de komende uren worden gecommuniceerd.

Je kan ze terugvinden op de referentiesite: www.info-coronavirus.be/nl.

De volgende telefoonnummers zijn beschikbaar voor alle burgers met vragen:

Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800/14.689
Voor vragen over economie: 0800/120.33

Be-Alert: schrijf je nu in!

Update 12/03 (23:40)

Op donderdagavond 12/03 werd een nationale veiligheidsraad georganiseerd, de richtlijnen die daaruit voortvloeien zullen we strikt opvolgen.

 • De scholen sluiten de deuren tot en met 3 april, tot aan de paasvakantie. Er zal opvang worden voorzien. Crèches mogen openblijven.
 • Alle recreatieve, sportieve, culturele activiteiten worden geannuleerd. Alle restaurants en cafés moeten dicht.
 • Enkel winkels die essentiële diensten leveren, blijven continu open. Het gaat dan om apothekers, voedingswinkels en winkels voor dierenvoeder. Alle andere winkels blijven open tijdens de week, maar sluiten in het weekend.
 • Ouderen moeten thuis blijven om onnodig risico's te vermijden.

Op vrijdag 13/03 communiceren we verder over de gevolgen hiervan voor ons lokaal bestuur.
Blijf ons volgen op onze sociale media (Facebook, Twitter en Instagram) en via onze gemeentelijke website.

Update 12/03 (18:30)

Het politiecollege van de zone Westkust (Koksijde, Nieuwpoort, De Panne) neemt een gezamenlijk standpunt in met betrekking tot maatregelen in functie van het coronavirus. De drie Westkustburgemeesters (Marc Vanden Bussche (Koksijde), Bram Degrieck (De Panne), Geert Vandenbroucke (Nieuwpoort) zitten op één lijn en beslisten als volgt:

 • Alle sportieve en socio-culturele activiteiten die plaatsvinden in gemeentelijke gebouwen worden afgelast tot 31 maart.
 • Culturele centra, musea en gemeentelijke zwembaden van Koksijde en Nieuwpoort worden gesloten tot 31 maart.

Vanavond wordt een nationale veiligheidsraad georganiseerd, de richtlijnen die daaruit voortvloeien zullen strikt worden opgevolgd.
Daarnaast worden per gemeente nog individuele maatregelen genomen. U vindt deze terug op de desbetreffende websites vanaf morgen.

Update 11/03

Preventieve maatregelen: bijeenkomst

Burgemeester Marc Vanden Bussche heeft na overleg met de gouverneur deze morgen beslist om op vrijdag 13/03 samen te zitten met alle actoren (woonzorgcentra, organisatoren, scholen, seniorenconsulente,...) om eventueel extra maatregelen uit te schrijven. We volgen de situatie op de voet en communiceren via al onze kanalen (website, sociale media, …)
Info artikel HLN

Verbod evenementen

Verbod op evenementen en samenscholingen van meer dan 1000 deelnemers die plaatsvinden in besloten, gesloten of afgesloten ruimtes op het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen. Meer info in het document:

Geen maaltijden in Dunecluze

In het kader van de preventie tegen het Coronavirus werd door de directie van Dunecluze beslist dat het vanaf 12 maart 2020 niet meer mogelijk is om te gaan eten in Dunecluze en dit voor onbepaalde tijd.

Update 10/03

Seniorenfeest afgelast

De dansnamiddag voor senioren is geannuleerd wegens het coronavirus. Dat besliste het bestuur van de seniorenadviesraad na advies van AZ West.
Meer info

Update 02/03

Fase 2

Door de verschillende door het coronavirus besmette personen binnen België, heeft de FOD Volksgezondheid haar risicobeheersplan naar de fase 2 (op een schaal van 3) opgeschaald.
Er zijn drie fases om de verspreiding van het virus tegen te houden. De FOD Volksgezondheid houdt hier nauwgezet toezicht op.
Gisteren is een beperkte ministerraad bijeen gekomen om de balans op te maken van de situatie in België. Er werd bevestigd dat de FOD Volksgezondheid de Belgische aanpak coördineert en ook communiceert over de situatie van het coronavirus in ons land.

De verschillende fases

 • Fase 1: de FOD Volksgezondheid probeert het virus uit het land te houden. Hiervoor werken ze samen met alle huisartsen en ziekenhuizen. Zij staan klaar om iemand met symptomen te identificeren en te behandelen. Er bestaan strenge procedures die bij de minste twijfel worden toegepast. Wil je meer weten over de huidige maatregelen, dan kan je hier terecht.
 • Fase 2: Fase 2 heeft tot doel de verspreiding van het virus in te perken. Geïnfecteerde patiënten worden geïsoleerd en verzorgd in een speciaal beveiligde sectie/of thuis, in overleg met de huisarts en de gezondheidsinspecteur. Alle personen met wie zij nauw contact hebben gehad (familie, collega’s, andere reizigers) worden in kaart gebracht, gecontacteerd en onder toezicht geplaatst. Indien mogelijk worden ze getest of in thuisisolatie geplaatst totdat men zeker is dat ze niet geïnfecteerd zijn.
 • Fase 3: bij een groot aantal besmette personen, concentreert de FOD Volksgezondheid zich voornamelijk op de behandeling van patiënten. Hiervoor werken ze nauw samen met de ziekenhuizen. Ze bekijken waar er extra capaciteit nodig is, hoe ze patiënten het best kunnen verdelen over verschillende ziekenhuizen en welke opnames uitgesteld kunnen worden.

Tip: goede hygiëne!

Een goede hygiëne is de belangrijkste manier om de verspreiding van virussen te stoppen:

 • Was regelmatig je handen
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Blijf thuis als je ziek bent

Zo bescherm je jezelf en anderen.

Officiële informatiekanalen

Je vindt alle informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19) op de website www.info-coronavirus.be. Als er nieuwe maatregelen getroffen worden, zal je die hier ook terugvinden.

Vertel het verder