U bent hier

Coronavirus: laatste updates

Vragen over coronra? Contacteer Lokaal Bestuur Koksijde: 0800 85 670.
Of mail naar corona [at] koksijde.be

De laatste updates, alle maatregelen en info staan gebundeld op www.koksijde.be/coronavirus
Wat is de huidige stand van zaken?


OVERZICHT UPDATES SEPTEMBER

Update 15/09 (14:30)

In onze gemeente is de afgelopen dagen een beginnende stijging opgemerkt van het aantal besmettingen door #COVID19. Dit is een knipperlicht, maar nog geen reden tot alarm. Verdere analyse wordt opgestart om te onderzoeken of een verklaring of reden gevonden kan worden voor deze stijging. 

Morgen komt de crisiscel van Lokaal Bestuur Koksijde samen om na te gaan of alle geplande evenementen nog kunnen plaatsvinden.


Update 15/09 (13:30)

Waarom de 6 gouden regels volgen als je zelf in goede gezondheid bent? Om je dierbaren te beschermen!

Gezondheidsmaatregelen zijn goede reflexen die je niet alleen voor jezelf neemt. Dankzij deze reflexen bescherm je de meest kwetsbare mensen tegen een virus dat je misschien draagt zonder dat je het zelf weet.

Om effectief te zijn, moeten we ons samen inzetten tegen #Covid19 door speciale aandacht te besteden aan degenen die ouder of chronisch ziek zijn, misschien wel binnen je eigen familie of vriendenkring. 

11miljoenredenen.be

#SamenTegenCorona

Update 15/09 (12:20)

Weet jij wat je moet doen als iemand uit je gezins/familiebubbel besmet is met #COVID19? De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu maakte een overzicht met praktische tips

Update 13/09 (10:15)

Gisteren werd een medewerker van restaurant “De Mikke” in de Leopold II-laan in Oostduinkerke positief bevonden op COVID19. Net als twee klanten van het restaurant.

 • De burgemeester besliste gisteren na de middagshift dan ook om het restaurant te sluiten voor de periode van quarantaine. Medisch verantwoordelijken, burgemeester en bestuur stelden alles in het werk om nog verder de nodige maatregelen te nemen.
 • Gisteren werden alvast alle medewerkers van “De Mikke” getest. Vandaag zijn de resultaten bekend: alle andere medewerkers werden NEGATIEF getest.
 • In “De Mikke” geven ze aan dat alle coronavoorschriften steeds nauwkeurig gevolgd werden (bediening met mondmaskers, klanten zitten zoveel mogelijk in open lucht, social distancing werd gerespecteerd, registratieplicht voldaan,...). Ze vragen begrip voor de klanten, voor heel wat mensen was het gisterenavond een teleurstelling dat ze voor een gesloten zaak stonden. Als de tweede testing donderdag aanstaande - in kapel Ster der Zee, georganiseerd door Lokaal Bestuur Koksijde - een negatief resultaat oplevert, dan kan de zaak op vrijdag 18/9 opnieuw open. Uiteraard is het team van “De Mikke” opgelucht met dit resultaat.

Update 7/09 (17:30)

Bedankt voor jullie bezoek deze zomer. Dank om onze economie te steunen. En... hopelijk tot snel?

Check het filmpje! 

#topesterk #koopkoksijde #koopeetdrinkkoksijde ♥️


OVERZICHT UPDATES AUGUSTUS

Update 28/08 (15:30)

Vanaf dinsdag 1 september om 8 uur zal het dragen van een mondmasker niet meer verplicht zijn op het volledige grondgebied, maar enkel nog op drukke plaatsen. Dit uiteraard onder de voorwaarde dat de cijfers aan de Westkust goed blijven. Meer details lees je op de pagina i.v.m. de mondmaskers

Fietsers zijn niet meer verplicht om een mondmasker te dragen en ook op de zeedijk is een mondmasker niet meer vereist. Zorg er wel voor dat u altijd een mondmasker bij u hebt (als je ouder bent dan 12 jaar). 

 

Update 24/08 (09:30)

Kyck
Tweede testing medewerkers Koksijde Yachting Club (KYC): iedereen test OPNIEUW NEGATIEF op COVID-19

Vrijdag 14/8 werd een keukenmedewerker van KYC positief getest. De burgemeester besliste dan ook meteen om de strandbar en de zeilclub preventief te sluiten. 

Zaterdag 15/8 werden dan álle medewerkers van KYC (horeca en zeilschool) getest, een 40-tal personen. Lokaal bestuur Koksijde zette hiervoor in allerijl een testcentrum op, in de Kerkepannezaal. Resultaat: geen enkele andere medewerker van KYC testte positief.

Gisteren werd dan een tweede testing georganiseerd voor al deze medewerkers. Het resultaat werd daarnet meegedeeld: ook de tweede keer testte iedereen negatief op COVID-19.

KYC opent vandaag opnieuw de deuren. Alles verloopt er zoals normaal, ook het voorziene kamp van deze week kan gewoon doorgaan.

Burgemeester: “Dat is goed nieuws! We zijn blij dat het strikt opvolgen van de maatregelen duidelijk zijn effect heeft gehad. KYC kan opnieuw openen en de jongeren kunnen genieten van hun kamp tijdens de laatste vakantieweek.”


Update 20/08

De Nationale Veiligheidsraad kwam vandaag bijeen om te overleggen over de aanpak van het coronavirus

Een overzicht van de maatregelen vind je via deze link

Lokaal Bestuur Koksijde blijft alle aanpassingen en maatregelen opvolgen. We houden je op de hoogte via www.koksijde.be/coronavirus en onze socialemediakanalen.

Check ook www.info-coronavirus.be.

Update 18/08

Koksijde versoepelt mondmaskerplicht vanaf 1 september

Vanaf dinsdag 1 september moet je geen mondmasker meer dragen op het volledige grondgebied van PZ Westkust (De Panne, Koksijde en Nieuwpoort), maar wel nog altijd op drukke plaatsen. Deze versoepeling vindt uiteraard alleen plaats als de besmettingscijfers aan de Westkust goed blijven. Blijf er wel voor zorgen dat je altijd een mondmasker bij hebt.

Dit is een gezamenlijke beslissing van de drie Westkustburgemeesters Marc Vanden Bussche (Koksijde), Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort) en Bram Degrieck (De Panne).

De stelregel is en blijft: draag altijd een mondmasker op plaatsen waar je de afstand van 1,5 meter niet kan garanderen.

Op de dijk, in winkelstraten, in horecazaken (tot je zit) en op het openbaar vervoer blijft een mondmasker sowieso verplicht. Hiervoor volgen de kustburgemeesters de regelgeving van de federale overheid en de provincie(gouverneur).

Meer info: www.koksijde.be/coronavirus.
Hou de website en onze socialemediakanalen in de gaten voor de laatste updates.

OVERZICHT UPDATES JULI

Update 29/07 (12:00)

Registratie aanwezigheid verplicht in horeca-zaken

Horeca-uitbaters hebben een registratieplicht. Ze moeten klanten bij elk bezoek om contactgegevens vragen zodat de tracers van de overheid hen bij een eventuele besmettingshaard makkelijk kunnen opsporen.

Per tafel moet minstens één persoon zijn of haar naam, telefoonnummer en/of e-mailadres achterlaten. De horeca-uitbater noteert de datum en het uur of uurblok waarop de klant is langs geweest en bij voorkeur ook de tafel waaraan het gezelschap heeft gezeten. Deze gegevens worden 14 dagen bijgehouden. Klik hier en je komt rechtstreeks uit op het document

Update 27/07 (17:00)

De Nationale Veiligheidsraad kwam vandaag bijeen om te overleggen over de aanpak van het coronavirus.

Update 25/07 (13:00)

Mondmaskers verplicht in Koksijde, De Panne en Nieuwpoort

Voortaan draagt iedereen een mondmasker in Koksijde, De Panne en Nieuwpoort.
Vanaf maandag 27 juli 2020 om 08.00 uur draagt iedereen in Koksijde, De Panne en Nieuwpoort een mondmasker op alle publiek toegankelijke plaatsen. Dit geldt voor wie ouder is dan 12. Dat hebben de burgemeesters van de drie Westkustgemeenten beslist om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook op de fiets op de Zeedijk en in de winkelstraten draag je voortaan dus een masker. De politiediensten zullen hierop toezien en streng optreden.

Wanneer is het mondmasker niet verplicht?

 • tijdens verplaatsingen met de auto, gemotoriseerde voertuigen;
 • tijdens het fietsen (behalve dus op de Zeedijk en in de winkelstraten);
 • op het strand (wèl in de horecazaken);
 • in de natuurgebieden
 • tijdens intensieve sportactiviteit, behalve op de Zeedijk (sportactiviteit is niet gelijk aan wandelen);
 • tijdens werkzaamheden die een zware fysieke inspanning vergen;
 • tijdens eten en drinken;
 • wie over een medisch attest beschikt dat stelt dat het dragen van een mondmasker niet mogelijk is;

Kinderen jonger dan 12 jaar moeten geen mondmasker dragen. 

Sinds de federale Veiligheidsraad van donderdag 23 juli hebben de lokale besturen meer slagkracht gekregen in de strijd tegen covid19. De burgemeesters van De Panne (Bram Degrieck) Koksijde (Stéphanie Anseeuw wnd. na overleg met Marc Vanden Bussche) en Nieuwpoort (Geert Vanden Broucke) kunnen hierdoor deze nodige stappen nemen in hun gemeenten. 

Stéphanie Anseeuw (Koksijde): “We willen onze inwoners, tweede residenten en toeristen beschermen, we doen er alles aan om het veilig en gezond te houden en hopen zo deze zomer te redden. Tope sterk! We blijven er samen voor gaan.”

Bram Degrieck (De Panne): “Hierbij nemen de lokale besturen de verantwoordelijkheid over van de federale overheid, die talmt. Het toont de slagkracht van lokale besturen in tegenstelling tot het logge werken van de hogere overheden. Better safe than sorry.”

Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort): “Dit is eenvoudig, uniform èn duidelijk. We weten dat onze inwoners èn bezoekers dit zullen volgen om zo bij te dragen in het tegengaan van de verspreiding van het virus. Het is menens, de speeltijd is echt voorbij!”

Update 24/07 (15:00)

Mondmaskers verplicht op zeedijk langs de volledige kust

Waarnemend gouverneur van West-Vlaanderen - Anne Martens - heeft besloten dat mondmaskers verplicht zijn op de dijk in elke kustgemeente. Dat schrijft Krant van West-Vlaanderen en het nieuws wordt door Martens bevestigd aan persagentschap Belga. "Ik wil vooral uniformiteit", klinkt het. Meer info.

Hou daar dus mee rekening als je  naar de zeedijk gaat.

Update 23/07 (14:00)

Vandaag kwam de Nationale Veiligheidsraad bijeen om te overleggen over de aanpak van het coronavirus. 

Een overzicht van de maatregelen vind je op https://www.standaard.be/cnt/dmf20200723_92515419

Lokaal Bestuur Koksijde blijft alle aanpassingen en maatregelen opvolgen. We houden je op de hoogte via www.koksijde.be/coronavirus en onze socialemediakanalen.
Check ook www.info-coronavirus.be.

Vanuit de crisiscel besliste wnd. burgemeester Stephanie Anseeuw in overleg met burgemeester Marc Vanden Bussche om vanaf vrijdag 24 juli het dragen van een mondmasker te verplichten op de markten in Koksijde. In de winkelstraten en op de dijk zijn mondmaskers ook sterk aanbevolen.

Koksijde besliste ook om samen met Veurne, De Panne en Nieuwpoort een lokaal netwerk op te zetten om, als er een besmetting is in onze gemeente, onmiddellijk van start te gaan met het verwittigen van de mensen met wie de besmette persoon in contact kwam. Zo spelen we heel kort op de bal om een lokale opflakkering van besmettingen te voorkomen.

Op 10 juli besliste onze gemeente al om het dragen van een mondmasker te verplichten in alle openbare gebouwen.

Ons bestuur doet nog eens een oproep aan de lokale middenstand en horeca om alle nodige maatregelen ernstig te nemen.

Hou afstand (1,5 meter), zorg voor een goede-handhygiëne en draag een mondmasker om jezelf en anderen te beschermen.

Update 17/07 (12:00)

Bepaalde mondkapjes bieden onvoldoende bescherming. 

Sommige mondkapjes die niet de hele mond bedekken, zien we steeds vaker in Koksijde opduiken. Ze bieden onvoldoende bescherming en mogen niet als alternatief gebruikt worden voor de verplichte mondmasker die zowel mond als neus bedekken. 

mondmasker plastiek

Update 15/07 (15:00)

Geen versoepelingen na nieuwe Nationale Veiligheidsraad 

De Nationale Veiligheidsraad is vandaag opnieuw samengekomen. Er werden geen nieuwe versoepelingen aangekondigd. Op donderdag 23 juli volgt een nieuwe Veiligheidsraad.

Blijf afstand bewaren (1,5 meter), zorg voor een goede handhygiëne en draag een mondmasker om jezelf en anderen te beschermen.


Update 15/07 (14:00)

Vlotte dienstverlening via afspraken 

Geen lange wachttijden meer in het gemeentehuis. Lokaal Bestuur Koksijde blijft werk maken van een vlotte dienstverlening. Daarom werken de diensten Burgerzaken, Financiën, Stedenbouw en het Woonloket vanaf nu op afspraak. Reserveer jouw afspraak in het gemeentehuis en kies zelf het moment dat jou het beste past 


Update 14/07 (17:20)

#Hoopdoetleven

De laatste maanden waren voor velen heel intens. Iedereen kent wel een persoon of organisatie die voor anderen tot het uiterste is gegaan. Wil jij ook jouw coronaheld in de bloemetjes zetten met een filmpje? Uit alle inzendingen worden er 4 verhalen gekozen en Z.M. de Koning zal deze vier coronahelden en hun inzender uitnodigen om hun verhaal te vertellen tijdens een audiëntie in het Koninklijk Paleis! 

Doe mee met deze actie! 


Update 14/07 (14:45)

Meldpunt overlast afval

 Deze zomer is er een telefonisch meldpunt actief voor overlast van afval zoals opengepikte vuilniszakken, sluikstorting, overvolle straatvuilnisbakken,... Meldingen kunnen via 0800 85 670 (van 9u tot 12u en van 13.30u tot 17.30u, niet op zondagvoormiddag). Lokaal bestuur Koksijde wil op die manier de gemeente net houden.

Een andere melding? Vul ons formulier in!


Update 13/07 (08:50)

Haal je federale mondmasker op bij de apotheek

Ook in onze musea, winkels,... zijn mondmaskers verplicht. Haal jouw exemplaar van de federale overheid bij de apotheek. 


Update 11/07 (17:00)

Hoe draag je een mondmasker correct? 

Nog enkele tips: Vergeet vandaag je mondmasker niet! Neem eventueel een reserve-exemplaar mee. Draag je mondmasker correct.

mondmasker correct dragen

Update 10/07 (14:00)

Mondmaskers verplicht in winkels, musea, bib en bioscopen

Mondmaskers vanaf morgen, zaterdag 11 juli, verplicht in winkels, theater-, muziek- en conferentiezalen, bibliotheken, musea en gebedshuizen.

Wie vanaf morgen naar de winkel gaat, moet een mondmasker dragen. Dat geldt ook voor een bezoek aan de cinema en de kerk.  Idem als je naar de bibliotheek gaat of een bezoek brengt aan het Abdijmuseum Ten Duinen en het NAVIGO-museum is het dragen van een mondkapje verplicht. De federale regering en de ministers-presidenten hebben dit donderdagavond besloten tijdens het Overlegcomité.

Update 09/07 (23:00)

Mondmaskers verplicht

Vanaf zaterdag 11/7 zijn mondmaskers verplicht in o.a. winkels, musea, de bib, bioscopen, theater- en muziekzalen. Dat heeft het Overlegcomité deze avond beslist. Meer informatie (bron: De Standaard) 


Update 09/07 (16:00)

Zorgeloos aan zee met onze praktische tips

Hebben jullie ook zoveel zin in een dagje strand? Kom zeker af, maar hou rekening met de maatregelen die je terugvindt op deze borden op het strand in Koksijde. 

Een mooi overzicht van onze praktische tips kan je vinden op www.visitkoksijde.be


Update 08/07 (08:15)

Nieuw: strandrolstoel om in zee te drijven

Ook deze zomermaanden willen we zoveel mogelijk mensen laten genieten van het strand en de zee. 🏖 De strandrolstoelen zijn al een aantal jaar een vaste waarde aan onze kust. Dit jaar werd het aantal uitleenpunten uitgebreid met als nieuwkomer Oostduinkerke-Groendijk. Daar kozen we voor iets nieuw: we bieden een strandrolstoel aan waarmee je ook in zee kan blijven drijven. Het ultieme strand- en zeegevoel voor iedereen. Meer info

strandrolstoel

Update 04/07 (12:10)

Wachtpost werkt op afspraak

Oproep: de wachtpost werkt zoveel mogelijk op afspraak. Bel eerst 1733, het onthaal neemt dan contact met je op!

Mondmaskers zijn verplicht in de wachtpost.


Update 04/07 (07:20)

Minder Kustlijnwinkels

De Lijn opent deze zomer minder Kustlijnwinkels. In onze gemeente zijn enkel Koksijde-Bad en Oostduinkerke-Bad open tijdens de zomermaanden. Er wordt maximaal ingezet op contactloos betalen, digitale vervoerbewijzen, ticketautomaten aan de haltes,.. Meer info


Update 03/07 (18:50)

Maak een afspraak

Vanaf 6 juli werken de diensten Financiën, Wonen, Stedenbouw en Burgerzaken enkel nog op afspraak. Reserveer vanaf 6 juli jouw afspraak in het gemeentehuis online. Boeken kan via www.koksijde.be/afspraak-maken. Uiteraard staan onze medewerkers paraat om jou te helpen bij het inplannen van een afspraak.

Ook het Milieupark werkt nog steeds op afspraak!


Maak een afspraak

Update 03/07 (14:55)

Asbesthoudend materiaal in het Milieupark opnieuw toegelaten

Recyclageparken in Vlaanderen krijgen vanaf 14/07 opnieuw toelating om asbesthoudend materiaal te aanvaarden. Ons Milieupark is sinds april open op afspraak, behalve voor het verzamelen van asbestcement. Veel van de FFP2 en FFP3 mondmaskers die nodig zijn voor de veilige behandeling van asbestcement werden prioritair aan de zorgsector geschonken. Voor particulieren gold er een verkoopverbod. Nu dat verbod opgeheven is, kan er opnieuw asbestcement aanvaard worden. De vertrouwde regeling blijft van toepassing (veilig aanbieden op donderdag- of zaterdagvoormiddag, gratis tot 1.000 kg).

Maak je afspraak op www.koksijde.be/milieupark/afspraak


Update 02/07 (19:10)

De Strandlaan vol bloemen! 

Zag je onze kleurrijke bloembakken al in de Strandlaan? Vanaf 1 juli wordt dit stukje afgesloten voor het verkeer. De bloembakken zorgen dan voor een fleurig geheel tijdens de zomermaanden. Fietsers kunnen hun tweewieler achterlaten in de nieuwe fietsrekken! 

Strandlaan bloembakken

Update 02/07 (18:20)

Start toeristisch seizoen!  

Op woensdag 1 juli gaven we het startschot van het zomerseizoen. De vrijetijdsdiensten stelden een uitgebreid en gevarieerd activiteitenprogramma samen (erfgoed- en natuurwandelingen, fietstochten, gezinszoektochten, (water)sporten, kinderactiviteiten, museumbezoeken, straatanimatie,…) en ook de lokale handelaren en horeca staan klaar om iedereen met open armen te verwelkomen. We maken er samen een bruisende zomer van! #ikzomerwestvlaams

Start toeristisch seizoen

Update 02/07 (17:40)

Strand van Koksijde en Oostduinkerke krijgen 'de blauwe vlag'. 

Wist je dat het strand van Koksijde én Oostduinkerke werd onderscheiden met 'de blauwe vlag'? Dat is een internationaal kwaliteitslabel voor o.a. duurzame stranden. De onderscheiding werd verkregen door onze bewustmaking & educatie, waterkwaliteit, milieubeheer, veiligheid & toegankelijkheid.

De blauwe vlag

Update 02/07 (11:10)

Testdag Be-Alert

 Be-Alert testdag vandaag ‼️ Heb jij tussen 11 en 12 uur een sms, telefoon of e-mail van Be-Alert Koksijde ontvangen? Laat het ons weten in de comments. Kreeg je geen berichtje? Dat kan ook! We selecteerden enkele wijken voor onze steekproef.

Nog niet geregistreerd? Schrijf je vandaag nog in op www.be-alert.be!


Update 01/07 (13:10)

Koksijde-coaches zijn gestart

De Koksijde-coaches zullen vanaf vandaag de zomerdrukte in goede banen leiden. Je vindt hen in de commerciële centra op de Zeedijk. En ze lopen rond in de drukke winkelstraten, markten,… In Koksjide-Bad is er een infostand voorzien waar de coaches ook algemene en toeristische informatie zullen geven.

Koksijde coaches

Update 01/07 (09:40)

Meldpunt overlast afval 

Deze zomer is er een telefonisch meldpunt actief voor overlast van afval zoals opengepikte vuilniszakken, sluikstorting, overvolle straatvuilnisbakken,... 🗑 Meldingen kunnen via 0800 85 670 (van 9u tot 12u en van 13.30u tot 17.30u, niet op zondagvoormiddag). Lokaal bestuur Koksijde wil op die manier de gemeente net houden.

Een andere melding? Vul ons formulier in! 


OVERZICHT UPDATES JUNI


Update 30/06 (19:20)

Openluchtzwembad terug open! 

Na een stormachtig voorjaar is er goed nieuws over het openluchtzwembad in Oostduinkerke. Het uniek openluchtzwembad op de Zeedijk is vanaf 1 juli opnieuw toegankelijk. Meer info  

 • Elke dag van 8 tot 19 uur
 • Shiften van één uur (omkleedruimte 15 min. op voorhand toegankelijk)
 • Effectieve zwemtijd: 50 minuten
 • Toegangsprijs: 3 euro
 • Dit seizoen geen gebruik van abonnementen en tienbeurtenkaarten
 • Geen ligzetels en douches beschikbaar

Door de coronamaatregelen sloot ook het zwem- en recreatiebad Hoge Blekker de deuren. Een gelegenheid om herstellings- en verbouwwerkzaamheden uit te voeren. Daarom gaat het zwembad van Koksijde-Dorp pas later open, afhankelijk van de voortgang van de werken. Meer info


Update 30/06 (19:00)

Loop de Beach Run virtueel! 

Op zoek naar een sportieve uitdaging voor deze zomer? Loop van 1 juli tot 31 augustus je eigen Beach Run virtueel! En wie weet val je in de prijzen.

 • Download de Strava-app op je smartphone.
 • Start aan het zebrapad bij de Kerkepanne (Strandlaan 128, St-Idesbald).
 • Start de Strava-app en volg het parcours.

Meer info en het wedstrijdreglement 


Update 30/06 (17:00)

Geschenk voor alle zesdejaars! 

Baai Baai ... zwaai zwaai ... Wat een gek einde van het schooljaar was dat! Zeker voor de leerlingen van het zesde leerjaar die volgend jaar door de poort van de grote school zullen wandelen. Maar we zwaaien niet uit zonder leuk geschenkje! Lokaal Bestuur Koksijde zorgde dat alle 169 schoolverlaters deze zomer zorgeloos hun smartphone kunnen opladen met een toffe powerbank! Maar vooral... niet vergeten genieten hé! We wensen jullie een fijne vakantie!

Geschenk zesdes

Update 30/06 (14:30)

Aankondiging Be-Alert testdag

Donderdag (2 juli) plannen we een Be-Alert test, samen met andere steden en gemeenten. Schrik niet als je dus plots telefoon, een sms of mail krijgt. Er wordt duidelijk gecommuniceerd dat het over een test gaat. 

Registreer je nu!


Update 30/06 (11:25)

Tuinkeuringen geannuleerd 

Normaal trokken de jury- en comitéleden van het Koninklijke Comité 'Koksijde in de bloemen' vrijdag op pad door onze fleurige gemeente. Doel: de mooiste tuintjes keuren. Corona besliste er dit jaar anders over. Deze jarenlange traditie wordt geannuleerd. Er worden ook geen proclamaties voorzien eind augustus van de ‘Tuinkeuringen’ of van de ‘Wedstrijd der Moestuintjes’ in oktober. 

Het Comité hoopt volgend jaar dubbel gemotiveerd aan de slag te mogen gaan in hun zoektocht naar de mooiste tuintjes én verscholen pareltjes.

Hou goede moed, geniet van jullie tuin deze zomer! 


Update 30/06 (07:50)

De brochure UiT met je klas is er! 

Het schooljaar loopt op zijn einde. Wat een speciaal jaar was het voor zoveel kinderen en leerkrachten! Lokaal bestuur Koksijde is hoopvol voor volgend schooljaar. In onze brochure ‘UiT met je klas in Koksijde’ blikken we vooruit naar verschillende activiteiten die de klassen kunnen ondernemen in schooljaar ’20-’21. Leerkrachten en directies van Koksijde (maar ook daarbuiten) mogen gerust al contact opnemen met onze verschillende toplocaties voor een leuke en leerrijke uitstap. Dan boeken we die voorzichtjes in! Wij staan klaar voor jullie. Prettige vakantie!

Alle info over de brochure


Update 29/06 (18:40)

BK Tijdrijden vindt plaats op 20 augustus

Het Belgisch Kampioenschap tijdrijden van 18 juni werd van de wielerkalender geschrapt door de coronamaatregelen. Maar niet getreurd! Wielerfans kunnen donderdag 20 augustus markeren in hun agenda. Een unieke kans om heel wat toprenners aan het werk te zien! Burgemeester Vanden Bussche reageert enthousiast: “Als echte wielergemeente zijn we ontzettend tevreden! We kijken met z’n allen uit naar dit topevent!”

Het volledige persbericht 

 

affiche BK Tijdrijden

Update 29/06 (18:00)

Gemeenteraad in het c.c. CasinoKoksijde

Na twee maanden digitaal afspreken, zullen de gemeenteraadsleden elkaar op 29/06 na lange tijd opnieuw live ontmoeten. De gemeenteraad zal dan niet plaatsvinden in de vertrouwde Kokpit, maar in de feestzaal van het c.c. CasinoKoksijde. De opname kan je nadien volledig bekijken op onze gemeentelijke website.

Meer info


Update 29/06 (17:10)

Katrien Terryn is nieuwe garnaalsvisser te paard 

Wow! Wat een fijn nieuws. Vandaag slaagde Katrien Terryn voor haar examen als garnaalvisser te paard. Ze wordt zo de 17e erkende garnaalvisser te paard én de tweede vrouwelijke. Katrien: “Ik heb al mijn hele leven een voorliefde gehad voor paarden en voor Oostduinkerke. Dit is echt mijn passie.” Proficiat, Katrien! 

Katrien Terryn

Bekijk het volledige fotoalbum


Update 29/06 (17:00)

Opnames voor splinternieuwe talkshow 'Vive la vie' in Koksijde

Deze zomer pakt één uit met de splinternieuwe talkshow ‘Vive la vie’. En raad eens in welke gemeente er deze ochtend opnames plaatsvonden voor de allereerste aflevering? Streekgenoot Karl Vannieuwkerke nodigt van maandag tot donderdag twee gasten uit aan zijn bekende tafel. Zeker de moeite waard en een kijktip vanavond rond 21.30 uur!

Vive la vie

Update 29/06 (08:00)

Ondernemers: laatste kans om premies aan te vragen! 

Ondernemers kunnen nog t.e.m. dinsdag 30 juni (middernacht) de corona hinderpremie en compensatiepremie aanvragen. Alle info op de website van Agentschap Innoveren & Ondernemen 


Update 28/06 (18:15)

Paardenvissers trekken er even op uit! 

Geen Garnaalstoet dit jaar. Maar de paardenvissers trokken er toch op uit! Onze huisfotografe ging mee op pad en kwam op haar tocht ook de reuzen tegen!

Bekijk ons fotoalbum


Update 28/06 (20:00)

Redders aan zee: verslag van hun eerste dag! 

De eerste werkdag van onze redders zit erop. Ze zijn klaar voor een stevige, veilige zomer IKWV - Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen 

Beelden uit onze gemeente!

De redders zijn klaar voor een veilige zomer!


Update 27/06 (11:40)

Schrijf je in voor de crea- en omnisportkampen!

Hé jij daar! Schrijf je nog snel in voor het crea- en omnisportkamp van 13 tot 17 juli! Het wordt een supertoffe week vol sportplezier en creativiteit voor kinderen die het afgelopen schooljaar in het 1ste, 2e, 3e en 4e leerjaar zaten! Dagelijks van 9 tot 16u en er is gratis vooropvang (vanaf 8u) en naopvang (tot 16.30u).

Inschrijven? webshopkoksijde.recreatex.be.
Info: sportdienst [at] koksijde.be">sportdienst [at] koksijde.be of 058 53 20 01


Update 27/06 (08:10)

Virtuele opendeurdag Basis Koksijde

Keek je ook uit naar de opendeurdag van Basis Koksijde? De coronamaatregelen zorgen ervoor dat publiek niet wordt toegelaten. Maar... er is goed nieuws! Op woensdag 1 juli kan je via de Facebookpagina van de luchtmachtbasis een virtueel kijkje nemen achter de schermen! 


Update 26/06 (18:00)

Zomerboodschap van de burgemeester  

Heb jij al zin in zee? Kom je hier ook genieten van onze winkels en horeca-zaken? Burgemeester Marc Vanden Bussche heeft alvast een mooie boodschap voor alle inwoners, tweedeverblijvers en toeristen. "We gaan een leuke zomer tegemoet! Bij ons kan iedereen genieten. Maar we moeten voorzichtig blijven. Blijf de maatregelen opvolgen!" Bekijk het filmpje op onze facebookpagina


Update 26/06 (15:00)

Campagne: 'Zorgeloos zwemmen door de juiste reflexen'

Bij zomers weer zorgen zwembaden en waterpartijen voor heerlijke afkoeling. Maar ze kunnen ook gevaar betekenen voor kinderen. Om te zorgen dat iedereen van een veilige zwempartij kan genieten, lanceert de federale overheid een campagne 'Zorgeloos zwemmen door de juiste reflexen'. De website staat vol tips en juiste reflexen om gevaarlijke situaties te vermijden. Zo kan je volop én met een gerust hart genieten van deze heerlijk verfrissende plekjes in eigen land! 


Update 26/06 (13:30)

Reanimatie met 'ballonmasker' 

Minister De Block schept op de valreep duidelijkheid. Kustredders zullen mensen in nood mogen beademen met een speciaal "ballonmasker".

In de crisiscel vandaag besliste onze burgemeester dat al onze redders een extra opleiding zullen krijgen over het gebruik van deze blaasballon en hoe men volgens de coronaregels reanimeert.

Morgen 27/06 gaan de redders terug aan de slag en is zwemmen in zee toegelaten in de bewaakte zones.


Update 26/06 (13:30)

Een schooljaar om nooit meer te vergeten! 

Zeker voor de laatstejaars een domper. Mooie momenten (schoolreis, schoolfeest, communie, lentefeest,..) konden niet gevierd en gedeeld worden.

Gelukkig voor onze gemeentelijke basisscholen Koksijde en Oostduinkerke volgde deze week een plechtige proclamatie op het Theaterplein - met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen.

In aanwezigheid van de ouders, leerkrachten, directeur, schepen van Onderwijs en burgemeester.

Toch een moment om te koesteren! En zo wordt het schooljaar nog mooi afgerond.

Bekijk het fotoalbum  


Update 25/06 (23:20)

Afbouw corona-maatregelen

Vanaf 1 juli gaat fase 4 van de afbouw in 

afbouw maatregelen

Update 25/06 (17:45)

Vrijdagsmarkt wordt groter omwille van veiligheidsmaatregelen

De wekelijkse vrijdagmarkt in de Van Buggenhoutlaan breidt morgen uit omwille van veiligheidsmaatregelen. Daarom wordt de Van Buggenhoutlaan tussen de Zeelaan en de Middenlaan afgesloten. 

Ga je er morgen boodschappen doen? Respecteer dan de veiligheidsmaatregelen en hou het veilig! 

vrijdagsmarkt

Update 25/06 (14:00)

Redders vanaf 27 juni op post! 

Zin in zee? Er zijn deze zomer heel wat zonnige dagen in het verschiet. Vanaf zaterdag 27/06 t.e.m. 31/08 zijn alle reddersposten (8) dagelijks bemand van 10.30u tot 18.30u. Hou het veilig! 

redders op post

Update 24/06 (14:45)

Nationale Veiligheidsraad 

De Nationale Veiligheidsraad is vandaag (24/6) een laatste keer samengekomen voor de zomer om de versoepeling van de corona-maatregelen te bespreken.

Een overzicht van de versoepelingen (bron: De Standaard)

Lokaal Bestuur Koksijde blijft alle aanpassingen en maatregelen nauwgezet opvolgen. We houden jullie up-2-date via deze webpagina en onze socialemediakanalen. Check ook www.info-coronavirus.be

Blijf afstand bewaren (1,5 meter), zorg voor een goede handhygiëne en draag zoveel mogelijk een mondmasker om jezelf en anderen te beschermen.


Update 24/06 (14:30)

Adviespunt ondernemers: ga in gesprek met een expert

Ondernemer in Koksijde? Heb je fiscale, boekhoudkundige, sociale of juridische vragen naar aanleiding van de coronacrisis? Lokaal Bestuur Koksijde wil je graag ondersteunen met een adviespunt waar je in gesprek kan gaan met een expert. Maak een afspraak voor een adviesgesprek 

Nieuw: volg de laatste ontwikkelingen over de coronamaatregelen voor bedrijven. Updates van de website met artikels van experten over uiteenlopende thema’s over corona en je bedrijf. Benieuwd? Check de nieuwspagina voor ondernemers

💡TIP: Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de dienst Lokale Economie!

Update 24/06 (13:20)

Hou het plezant op het strand! 

Wat een zonneschijn! Ideaal strandweertje, toch? Onze plezante figuurtjes tonen alvast het goede voorbeeld en houden afstand van elkaar! Doe je ook mee met hen om het veilig te houden? Psssst: vergeet je ook niet in te smeren tegen de zon! 

Plezand op het strand

Update 23/06 (15:50)

Opnames 'Unieke StadsProjecten'

Vandaag ging de cameraploeg van Focus/WTV op pad in Koksijde voor een zomerse reportage. ⛱ Presentatrice Caroline maakte een babbel met burgemeester Marc Vanden Bussche over de komende zomer. En ze maakten enkele tussenstops bij onze lokale handelaars en horeca-zaken. Benieuwd? De afleveringen van 'Unieke Stadsprojecten' (USP) kan je bekijken op 29 & 30 juni en op 1 & 2 juli op de regionale zender.

burgemeester gocart

Update 23/06 (10:20)

Applaus voor onze mantelzorgers 

De coronacrisis vergt veel van gezondheidswerkers en sociale professionals. We applaudisseerden dagelijks voor hun bovenmenselijke inspanningen.

Maar naast de professionele zorgverlening staat een heel leger mantelzorgers! Gratis handen en meestal onzichtbaar. Een peloton dat elke dag professionals bijstaat of de zorg thuis helemaal alleen opneemt.

Deze dag is een dag van erkenning omdat wij vinden dat jullie een belangrijke rol in onze samenleving vervullen en veel waardering verdienen voor jullie belangrijke werk. Zonder mantelzorgers zouden vele zorgbehoevenden niet thuis kunnen blijven wonen.

Bedankt voor jouw zorg en inzet, elke dag weer! Ps: hopelijk kunnen we binnenkort opnieuw ons mantelzorgcafé openen 

mantelzorger


Update 22/06 (17:00)

Koop, eet en drink lokaal, Koop Koksijde. Gebruik je bonnen in ons shoppingparadijs! 

bonnenboekje
Hou je brievenbus in de gaten want samen met Tij-dingen en de speciale uitgave voor onze tweedeverblijvers komt er een bonnenboekje met kortingen t.w.v. € 2.700! Een korting die werd mogelijk gemaakt door 70 ondernemers uit Koksijde, 26 uit Oostduinkerke en 32 uit Sint-Idesbald. In het bonnenboekje vind je acties die gaan van een leuk geschenkje, een gratis aperitief tot een mooie geldkorting! Zo willen we graag onze inwoners en tweedeverblijvers bedanken! Bedanken, omdat jullie zo goed hebben volgehouden in deze moeilijke periode. Onze lokale ondernemers ontvangen jullie graag met open armen! Geniet ervan! 

Lees het volledige persbericht

Weetje: Tij-dingen valt uitzonderlijk in de week van 6 juli in de bus!


Update 21/06 (10:10)

Schrijf je in op BE-Alert!

Bij een noodsituatie in Koksijde, willen we jou graag snel verwittigen. Daarom maakt Lokaal Bestuur Koksijde gebruik van BE-Alert, een systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon. BE-Alert stuurt een bericht uit naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Betrokken inwoners krijgen snel de nodige aanbevelingen.

Inschrijven is gratis en heel eenvoudig via www.be-alert.be. (Vul het inschrijvingsformulier zo volledig mogelijk in.)


Update 20/06 (11:20)

Grenzen Europa gaan open! 

Goed nieuws voor wie vaak binnen Europa reist. De Belgische grenzen gaan open voor reizen naar en vanuit de lidstaten van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de vier overige Schengenlanden (Zwitserland, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen).

Er blijven wel bepaalde beperkingen van toepassing: sommige Europese landen laten voorlopig nog geen Belgische toeristen toe. Daarom is het belangrijk om de reisadviezen per land te raadplegen om de situatie in het land van uw bestemming te kennen.

Alle recente info   


Update 19/06 (15:50)

Vergunningen voor toegang tot de Zeedijk

 In het kader van de veiligheid en de social distancing maatregelen besliste het college van burgemeester en schepenen (15/06) om de vergunningen voor toegang tot de Zeedijk aan te passen. 

Er is enkel toegang tussen 7 en 10u (met uitzondering hulp- en gemeentediensten en andersvalide personen met attest.) Deze maatregel geldt van 1/7 t.e.m. 31/08 of tot opheffing van deze maatregel. Na deze proefperiode volgt een evaluatie.

We verzoeken om voorzichtig te zijn als je de Zeedijk betreedt en stapvoets te rijden met uw voertuig. Het parkeerverbod blijft er gelden. Door de afstandsmaatregelen (1,5m) zullen er ook wandelaars, fietsers en gocarts gebruik maken van de rijweg.


Update 19/06 (14:10)

Nieuws uit de bibliotheek!

Vanaf maandag 22 juni worden per tijdslot telkens 5 internetPC's op de AVM-afdeling van de bibliotheek beschikbaar gesteld voor leners. Er wordt voorrang gegeven aan leners die thuis geen internet hebben.

Wens je gebruik te maken van een PC, dan dien je deze eerst te reserveren via het online formulier of telefonisch op 058 53 29 53.

Elk lid kan per dag maximum één keer gedurende 45 minuten een internetPC gebruiken:

 • in de voormiddag: 10 -10.45 u. / 11 - 11.45 u.
 • in de namiddag: 14 - 14.45 u. (op woensdag en zaterdag) / 15 - 15.45 u. / 16 - 16.45 u. / 17 - 17.45 u. (op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag).

Na elk gebruik wordt de PC (scherm, muis, toetsenbord), de tafel en de stoel ontsmet.

Voorafgaand aan het gebruik dien je eerst je handen te ontsmetten.


Update 19/06 (13:35)

Asielcentrum sluit deuren eind juni

Onze burgemeester kreeg bevestiging van de Directeur-Generaal van Fedasil dat het asielcentrum in onze gemeente zijn deuren sluit eind juni.

 • Uiteraard zullen onze integratie-ambtenaar en onze onderwijscoördinator al het nodige doen om - in samenspraak met de directies van de scholen - de kinderen een mooi einde van het schooljaar bij ons te bezorgen. 
 • In het centrum zijn ze dringend op zoek naar valiezen, rugzakken, sporttassen voor de mensen die eind deze maand moeten vertrekken. Ze kunnen daar aan de ingang afgegeven worden. 

Update 19/06 (11:40)

Zuid-Abdijmolen terug open vanaf 1 juli!

Goed nieuws: je kan de Zuid-Abdijmolen terug bezoeken vanaf 1 juli! Dat besliste de crisiscel o.l.v. onze burgemeester gisteren.

Molenaar Patrick Geryl verwelkomt je heel graag opnieuw in de molen, met de nodige veiligheidsmaatregelen. 

Reserveer vooral op voorhand je bezoekje!  


Update 19/06 (09:10)

Dag van de schoonmaak 

Hygiëne in de gebouwen is voor Lokaal bestuur Koksijde altijd al een prioriteit. Maar de voorbije weken waren onze collega’s van team Schoonmaak extra druk in de weer met poetsen en ontsmetten. Ze maakten alle kantoren, gangen, toiletten, vergaderruimtes,... volledig coronaproof.

Daarom zetten we hen - op dag van de schoonmaak - graag in de spotlights! Bedankt voor jullie mooie werk, elke dag opnieuw!


Update 18/06 (19:10)

Wekelijkse vrijdagsmarkt in de J. Van Buggenhoutlaan. 

Van plan om morgen naar de vrijdagsmarkt te gaan in de Van Buggenhoutlaan? Vergeet zeker de richtlijnen niet te volgen! We frissen het geheugen nog eens op!

openbare vrijdagsmarkt

Een duidelijk overzicht van de markt-indeling


Update 18/06 (16:00)

Opgelet met valse mails over corona! 

Politie Westkust wil burgers nogmaals waarschuwen voor mails die zogezegd afkomstig zijn van de federale overheidsdienst Financiën om een aanvraag te doen voor een coronacompensatie. Trap niet in de val! Het gaat om een phishingbericht. Klik je op de link, dan leiden oplichters je naar een website die een kopie is van myebox.be. Ze vragen je om in te loggen en je bankgegevens in te vullen. Doe dit in geen geval!


Update 18/06 (11:45)

Mondmaskers: 2e verdeling

De postbus al gecheckt? Heel wat collega's zijn vandaag op pad om je tweede mondmasker én filter in de bus te steken. Zie je hen voorbijlopen? Zwaai dan zeker eens in hun richting... 

mondmasker

Update 17/06 (10:00)

Mondmaskers: enveloppes klaarmaken

Alle inwoners kregen eind mei hun eerste mondmasker in de bus. Vandaag zijn de medewerkers van Lokaal Bestuur Koksijde volop in de weer met de voorbereidingen van de tweede lading maskers. Ook de filter van de federale overheid zal morgen mee verdeeld worden. 

Mondmaskers

Update 16/06 (08:45)

Reserveer je museumbezoek!

Even een reality check: het is inderdaad nog steeds juni ... en gelukkig maar! Want deze maand kan je elk weekend nog een gratis bezoekje brengen aan zowel Navigo - Nationaal Visserijmuseum als Abdijmuseum Ten Duinen! De musea ontvangen je met open armen, vanop een zekere afstand. Hoe doen ze dat? Kom het ontdekken! Het museumbezoek is volledig aangepast om jou even een veilig moment van rust te bezorgen.

Reserveer je bezoek online via tenduinen.be en navigomuseum.be

musea open

Update 15/06 (18:15)

Nieuw cultuurseizoen 2020-2021

Woohooo! De collega's van het Cultuurcentrum CasinoKoksijde hebben het volledige programma voor het cultuurseizoen 2020-2021 online gezet! 

Benieuwd? Curieus? Nieuwsgierig? 't Zal wel zijn! Check het volledige programma en ga helemaal wild! Tickets? We wachten nog even af! Hou dus zeker de socialemediakanalen van het c.c. CasinoKoksijde in de gaten!


Update 15/06 (14:00)

Indoorzuilen met handgel 

In onze gebouwen zijn 15 indoorzuilen met handgel geplaatst.  Ze werken volgens een sensor en hoeven niet aangeraakt te worden. Dat besliste de burgemeester in de crisiscel.

Je kan de zuilen o.a. terugvinden in de inkom van het gemeentehuis en het Sociaal Huis, de bibliotheek, serviceflats Maartenoom, het NAVIGO-museum, de Duinenabdij (Castel Fiertel), de toeristische diensten, de BKO, Noordduinen, het strandbad,...

Zuilen handgel

Update 14/06 (09:00)

Vaderdag! 

Vandaag vieren we de papa's. Zitten ze in je persoonlijke bubbel? Gooi je zoentjes vanop afstand? Knuffel je hen digitaal? Heb je lokaal cadeautjes gekocht? (vergeet onze vaderdag-actie niet!) 

vier papa

Update 13/06 (08:50)

Wekelijkse markt in Oostduinkerke en Koksijde!

Op dinsdag (Oostduinkerke) en vrijdag (Koksijde) kan je terecht op onze wekelijkse markten. Kom zeker langs maar vergeet de maatregelen niet! Lokaal Bestuur Koksijde doet er alles aan om de veiligheid te garanderen.

Fruit, groenten, kledij, vis, vlees, bloemen,... je vindt het er allemaal. Wat koop jij meestal op de markt?

openbare markten

Update 12/06 (16:30)

Dankjewel iedereen!  

Exact 3 maanden geleden werd ons dagelijks leven op een ingrijpende manier gewijzigd.Plots werd de dagelijkse routine in ons leven grondig verstoord. Het was voor iedereen een moeilijke en vreemde periode. Maar jullie solidariteit tijdens deze periode heeft een groot verschil gemaakt. 

Namens de burgemeester en lokaal bestuur Koksijde: dank daarvoor.

Hou het nog steeds veilig en gezond. Heb respect voor elkaar en wees solidair. We duimen voor een fantastische zomer... #topesterk

Dank voor uw geduld en moed

Update 12/06 (12:50)

Blijven fietsen! 

Tijdens de corona-periode hebben we met z'n allen onze fiets terug vanonder het stof gehaald. Als fietsgemeente kunnen we dat alleen maar toejuichen! En dat doen we ook heel letterlijk! Zag jij onze motiverende spreuk al tijdens het fietsen? 'Blijven fietsen hé, allemaal!'

Blijven fietsen

Update 12/06 (08:15)

Ook de federale overheid voorziet stoffen maskers voor iedereen

Vanaf 15 juni start de verdeling in golven. De maskers kan je afhalen volgens geboortejaar bij je thuisapotheek. De aflevering van de maskers wordt geregistreerd op naam van het gezinslid/gezinshoofd dat de maskers afhaalt voor het hele gezin. Het is belangrijk dat je de juiste kaarten of documenten meeneemt.

Alle correcte en praktische info over de mondmaskers van de federale overheid.

Deze maskers zijn te gebruiken zonder filter.


Update 12/06 (07:50)

Strandcabines verschijnen stilaan weer in beeld

Je mag ze niet alleen zetten (dit via de te volgen richtlijnen en eerdere communicatie van ons lokaal bestuur), je mag er ook opnieuw genieten van zon, zand en zee! Mits de bubbel te respecteren uiteraard. 


Update 12/06 (07:40)

Vrijdagsmarkt

Vandaag kan je terecht in de Jaak Van Buggenhoutlaan voor de wekelijkse vrijdagsmarkt! Respecteer de veiligheidsmaatregelen en hou het veilig!

Meer info over de veiligheidsmaatregelen

Vrijdagsmarkt

Update 11/06 (17:20)

Versoepeling bezoekregeling woonzorgcentra  

Vanaf vandaag kunnen woonzorgcentra een versoepeling voorzien in hun bezoekregeling. Elk centrum bekijkt voor zichzelf wat haalbaar is binnen de krijtlijnen van wat de Vlaamse overheid bepaalt.

Ga dus best nog eens na hoe het zit in het WZC waar jouw familielid zit. Alvast een deugddoend terugzien toegewenst!


Update 11/06 (15:20)

Speelpleinwerking en Summerfun

Speelpleinwerking

Een zomer vol speelplezier? Onze jeugddienst organiseert de speelpleinwerking op maar liefst twee locaties. Yeeehaa! Beide locaties worden op dezelfde manier georganiseerd! En we kunnen je al vertellen ... 't wordt SUPERTOF! 

Meer info over onze speelpleinwerking

Summerfun

Een zomer vol fun! Jeugddienst de PIT zorgt voor een leuke tienerwerking! Helaas niet op verplaatsing (Corona, weet je wel). Toch zorgen ze voor heel wat leuke alternatieven om je een zomer lang te entertainen! 

Benieuwd? Of meteen inschrijven? Bekijk alles over Summerfun!  


Update 11/06 (10:20)

Vernieuwd digitaal loket

Heb je ons vernieuwde digitaal loket al ontdekt? Via het loket kan je van thuis uit heel gemakkelijk verschillende documenten online opvragen en afdrukken. Zo bespaar je een bezoekje aan het gemeentehuis uit! Neem je elektronische identiteitskaart en kaartlezer bij de hand of werk via ITS ME (www.itsme.be)

Raadpleeg het digitaal loket!

digitaal loket

Update 10/06 (12:20)

Cabin Art komt terug!

Deze witte strandcabines worden binnenkort omgetoverd tot echte kunstwerken voor de unieke openluchttentoonstelling Cabin Art. De twaalfde editie zal de Zeedijk van Sint-Idesbald kleuren vanaf 27 juni t.e.m. 13 september. Lees er alles over! 

Update 10/06 (09:10)

Schrijf je kind in voor onze zomersportkampen

Jullie zijn het toch niet vergeten hé!? Inwoners, K-passers, kinderen van personeelsleden en kinderen die in Koksijde naar school gaan, kunnen zich nu ook inschrijven voor de sportkampen. Niet-inwoners mogen zich op 11/06 (18u30) klaar houden.

Inschrijven je nu in! 

Zorg dat je je account vooraf gecheckt hebt om problemen tijdens het inschrijven te vermijden.

Zomeropvang

Update 09/06 (12:10)

Zin in zee? Ook deze zomer geniet je van ons brede strand.

Ook Koksijde maakt zich volop klaar voor de zomer. Dankzij ons breed strand is het voorlopig niet nodig om met een reserveringssysteem te werken. Bij ons geniet iedereen van zand, zon en zee zoals andere jaren. Lokaal Bestuur Koksijde rekent daarom ook op jouw burgerzin. Tot binnenkort! 

Lees het volledige artikel


Update 09/06 (07:40)

Wekelijkse dinsdagmarkt tot 13u! 

Ga je straks inkopen doen op de wekelijkse dinsdagmarkt? Hou je dan zeker aan de uitgetekende wandelrichtingen en gebruik de correcte in- en uitgang. Een overzichtje van de markt op het Sint-Niklaasplein kan je hier alvast raadplegen. Je bent er welkom tussen 8u en 13u!

Wekelijkse markt

Update 08/06 (19:40)

Kom studeren in ons blokkot!  

Studeren in alle rust en stilte? Dat kan in ons 'blokkot'! Yes, je hoorde het goed! Studenten kunnen nog t.e.m. 30/06 gratis studeren in onze neutrale blokruimte. Telkens van maandag tot zaterdag (van 9u tot 21u). Reserveer nu je plekje.  

Meer info? Jeugddienst de PIT (058 53 34 44 of jeugddienst [at] koksijde.be)


Update 08/06 (18:00)

Wekelijkse dinsdagmarkt: maatregelen

Morgen staan de marktkramers je terug op te wachten op het Sint-Niklaasplein in Oostduinkerke-Dorp! Je kan er terecht van 8u tot 13u (i.p.v. 15u). Hou rekening met de maatregelen! Zo houden we het allemaal veilig voor elkaar.

Richtlijnen markt ODK

Update 08/06 (18:00)

Deelfietsen terug van weggeweest. 

Ook in Koksijde kan je terug gebruik maken van de deelfietsen! Ze werden een tijdje weggenomen uit voorzorg om besmettingen tegen te gaan. Omdat het voor ons niet haalbaar is om de fietsen altijd te ontsmetten, vragen we hulp van de ontleners. Ontsmet je handen grondig voor en na het gebruik van de deelfietsen. Hou ook voldoende afstand van andere weggebruikers.


Update 08/06 (17:00)

Lokaal Bestuur Koksijde voorziet zelfgemaakte plexischermen voor horecazaken

Zo'n 800 zelfgemaakte plexischermen werden gratis uitgedeeld aan al onze horecazaken. Samen met de handgels, mondmaskers en campagnemateriaal wil Lokaal Bestuur Koksijde zo steun bieden bij de heropstart! 

Bekijk de reportage van Focus/WTV


Update 08/06 (08:10)

Weer meer open: kom lokaal kopen

Oooh! Wij hebben jullie zo hard gemist! Wat zijn we blij je terug te zien! Lokaal Bestuur Koksijde wenst alle ondernemers die eindelijk de deuren van hun zaak opnieuw mogen openen, een goede start toe! 

Weer meer open

Update 07/06 (14:40)

Vaderdagactie

Volgende week zondag zetten we alle papa's in de spotlights! Ga shoppen bij onze lokale handelaars (online kan ook nog) en val zelf in de cadeaus! Stuur een foto in van je aankoop en kasticket of factuur en maak zo kans op één van de honderd waardebonnen van elk 50 euro! #koopkoksijde #ikkoopeetdrinklokaal 

Bekijk het reglement en alle voorwaarden om deel te nemen 


Update 07/06 (10:40)

Fijn nieuws voor wie graag gaat kamperen! 

Ook onze kustcampings zijn klaar om jullie opnieuw te ontvangen. Er is hard gewerkt aan de veiligheidsmaatregelen. Alleen de gasten ontbreken nog! Ga jij graag kamperen? 

Bekijk het filmpje 


Update 06/06 (19:00)

Lockdown asielcentrum beëindigd

Gisteren 05/06 was er overleg tussen de burgemeester van Koksijde, Fedasil en de minister van Volksgezondheid. Daar sloten de betrokken partijen een akkoord om op vrijwillige basis 40 mensen uit het asielcentrum te laten testen op Covid-19.

Hiermee kon burgemeester Vanden Bussche dan toch tegemoet komen aan de wensen en de bezorgdheid van de burger inzake de volksgezondheid en dit na helaas maanden te moeten aandringen.

We betreuren het feit dat dergelijke polemiek met Fedasil moest gevoerd worden binnen het asielcentrum wat betreft de toegelaten bubbels.

De resultaten zijn ondertussen bekend en blijken nu gelukkig allemaal negatief. Met onmiddellijke ingang kunnen de inwoners van het centrum dus opnieuw gaan en staan waar ze willen mits uiteraard inachtname van de social distancing maatregelen en de voor iedereen geldende regels rond Covid-19.


Update 06/06 (11:20)

Fietsen in tijden van corona 

Fietsen is meer dan ooit dé manier om je te verplaatsen. Zeker in onze fietsgemeente Koksijde! Maar hoe fiets je in deze corona-periode en wat mag er en wat niet? 

Fietsen in coronatijden

Meer fietstips 


Update 05/06 (07:40)

Wekelijkse vrijdagsmarkt 

Vandaag kan je terecht in de Jaak Van Buggenhoutlaan voor de wekelijkse vrijdagsmarkt! Respecteer de veiligheidsmaatregelen en hou het veilig!

Meer info over de veiligheidsmaatregelen.

Vrijdagsmarkt

Update 04/06 (20:00)

Gids vol tips voor de opstart horeca

Om de heropening van de horeca te begeleiden, heeft de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie een gids met tips samengesteld. 

TIP! Schrijf je in op de nieuwsbrief voor ondernemers en ontvang morgenochtend al eentje in je mailbox!


Update 04/06 (19:00)

Hou rekening met onze maatregelen voor de wekelijkse markt! 

Kom je morgen ook langs op onze wekelijkse vrijdagsmarkt? SUPER! Maar vergeet zeker onze veiligheidsmaatregelen niet.

 • Gebruik alleen de voorziene in- en uitgangen!
 • Hou afstand van elkaar (1,5m)
 • Wandel in de aangeduide richting.
 • Steek over op de aangeduide oversteekplaatsen
 • Zorg voor een goede handhygiëne
 • Een mondmasker wordt sterk aanbevolen
 • ...

Bereid je marktbezoek al een beetje voor. 


Update 04/06 (17:00)

Burgemeester brengt bezoek aan asielcentrum  

Burgemeester Marc Vanden Bussche bracht deze middag een bezoek aan het asielcentrum. Tijdens een gesprek met de inwoners heeft hij nogmaals benadrukt dat hij bereid is om testen te organiseren voor wie zich vrijwillig wil laten testen op COVID-19. Wie is getest, mag het centrum verlaten. De burgemeester maakte tijd om te luisteren naar de vragen en bezorgdheden van de bewoners.

bezoek asielcentrum

Update 03/06 (16:30)

Nationale Veiligheidsraad: fase 3

Vandaag (3/6) zat de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen om de versoepeling van de corona-maatregelen te bespreken. Vanaf maandag gaat de derde fase van de 'exit' van start. Een overzicht van de versoepelingen (bron: De Standaard) 

Lokaal Bestuur Koksijde blijft alle aanpassingen en maatregelen nauwgezet opvolgen.

Blijf deze maatregelen altijd in acht houden:

Blijf afstand bewaren (1,5 meter), zorg voor een goede handhygiëne en draag zoveel mogelijk een mondmasker om jezelf en anderen te beschermen.


Update 02/06 (18:00)

Mondmaskers WAK verdeeld. Ook (sport)clubs krijgen ondersteuning. 

De Westhoek Academie Koksijde (WAK) richtte in deze coronatijden een prachtig initiatief op. Leerkrachten en administratief medewerkers vervaardigden mondmaskers in de naaiateliers. Een beslissing van de burgemeester in de crisiscel van 16/04. Er werden maar liefst 1.070 stuks gemaakt! Lokaal Bestuur Koksijde is de schenkers van de stoffen en het lint zeer dankbaar. Want aan goede stoffen geraken is niet altijd evident. En een dikke duim voor de vele vrijwilligers die de maskers met zorg en liefde hebben gemaakt.

De mondmaskers zijn ondertussen verdeeld onder Politie Westkust (320) Sociaal Huis Koksijde (272), de minder mobielencentrale (30), de gemeentelijke basisscholen (65), La Vigie (80) en de WAK (48). En er is nog wat extra stock.

210 WAK-maskers werden ook geschonken aan de verschillende Koksijdse (sport)clubs. Zij kregen een startpakket beschermingsmateriaal om binnenkort op een veilige manier terug op te starten. Volgens de noden van de clubs werden mondmaskers, handgel, ontsmettingsmiddel voor materiaal en papierrollen voorzien.

En ook aan de veiligheid in de verschillende sportlocaties wordt gedacht. Er komen handgels aan de in- en uitgangen, pijlen die de looprichting aangeven, stickers en infoborden die eraan herinneren om afstand te bewaren,.. met dank aan de technische dienst voor de levering! Lokaal Bestuur Koksijde wenst ook nog graag alle clubs en hun trouwe leden veel succes toe met de opstart! 

Beschermmateriaal sportclubs

Update 02/06 (07:50)

Markt in Oostduinkerke-Dorp: plan

Dinsdag is marktdag in Oostduinkerke! Vergis je niet: We verwelkomen je op het plein aan de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke-Dorp. Hou je aan de uitgetekende wandelrichtingen en gebruik de correcte in- en uitgang. We helpen je graag op weg met dit overzicht! 

Markt Oostduinkerke-Dorp

Update 01/06 (09:50)

Markt in Oostduinke-Dorp: maatregelen

Sta je ook te popelen om je wekelijkse boodschappen te doen op de markt in Oostduinkerke? Goed nieuws! Want vanaf 2 juni kan je terecht van 8u tot 15u op het plein aan de Sint-Niklaaskerk (i.p.v. de zeedijk). Ook daar gelden de maatregelen. Neem je ze nog even door?

Richtlijnen markt ODK

OVERZICHT UPDATES MEI

Update 31/05 (11:00)

Of hoe een gesprekje deugd kan doen!

Koksijde belde 1.140 inwoners op tussen 70 en 79 jaar die alleenstaand zijn. Een klein aantal was niet bereikbaar, maar onze senioren appreciëren dit enorm. Een paar weken geleden belden onze medewerkers ook al 2.212 tachtigplussers op. In totaal dus 3.352 belletjes! 

 • Tijdens de gesprekken gaven 383 personen aan eenzaam te zijn. Die mensen krijgen wekelijks één of twee telefoontjes van een telefoonster.
 • Telefoonsterren zijn mensen die goed kunnen luisteren, sociaal zijn en empathisch. Er zijn meer dan vijftig van die sterren: dertig personeelsleden van Lokaal Bestuur Koksijde (over alle diensten heen) en twintig vrijwilligers.
 • Lokaal Bestuur Koksijde bedankt al die bellers voor hun inzet.

Heb je zelf nood aan een telefoongesprek?
Contacteer: 058 53 43 19 of katrien.debruyne [at] sociaalhuiskoksijde.be


Update 30/05 (17:00)

Vragenlijst cultuurcentrum CasinoKoksijde

Halfweg maart veranderde de wereld ingrijpend. Ons Cultuurcentrum CasinoKoksijde, een plek waar ontmoetingen centraal staan, was bevreemdend. De collega's bleven ondanks alles verder werken aan een nieuw seizoen! Omdat er op dit moment meer vragen zijn dan antwoorden, willen ze graag even jullie mening over de communicatie en ticketverkoop. Wat vind jij? 

Vul de vragenlijst in


Update 30/05 (12:51)

Milieupark: vergeet je afspraak niet vast te leggen.

Ons Milieupark kan dagelijks al heel wat bezoekers ontvangen.

 • Er gelden strenge veiligheidsmaatregelen. Het aantal bezoekers wordt beperkt.
 • We willen graag herinneren aan de verplichting om steeds een afspraak te maken voor je komt - via www.koksijde.be/milieupark.

Update 29/05 (17:21)

Techniekacademie op 23 september van start

Ook de Techniekacademie staat sinds half maart on hold omwille van het coronavirus. Wij hoopten om de lopende Techniekacademie in juni terug te kunnen opstarten. Samen met alle STEM-academies werd een veiligheidsdossier opgemaakt en aan de GEES bezorgd. Helaas... de expertengroep heeft beslist dat er voor de zomervakantie geen heropstart mag gebeuren. Alle ingeschreven kinderen zullen nog een persoonlijk bericht ontvangen. 

Ondertussen worden alle voorbereidingen getroffen om vanaf 23/09 opnieuw aan de slag te gaan. Leerlingen van het 3e en 4e leerjaar kunnen zich vanaf 06/06 inschrijven. 

Schrijf je in!


Update 29/05 (12:30)

Musea Koksijde enkel open tijdens het weekend

Vanaf 1 juni zijn de gemeentelijke musea enkel open tijdens het weekend, van 14 tot 18 uur.  

Een bezoek aan het Abdijmuseum Ten Duinen en het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum is gratis voor iedereen. Online reserveren via de website is wel nog steeds verplicht.

Update 29/05 (12:00)

Lockdown asielcentrum blijft van kracht

In de crisiscel van Lokaal Bestuur Koksijde werd deze morgen beslist dat de lockdown in het asielcentrum van kracht blijft. Niemand mag het asielcentrum verlaten na de nieuwe corona-uitbraak van gisteren.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Het Koksijdse bestuur maakt zich grote zorgen. Corona maakt geen onderscheid tussen een vakantiecentrum, een woonzorgcentrum of een asielcentrum. Als er in een internaat of woonzorgcentrum een uitbraak wordt vastgesteld, dan gelden daar ook extra veiligheidsmaatregelen. Sinds de paasvakantie werden elf personen getest in het asielcentrum, waarvan zeven positief. Deze week werden twee kinderen getest en blijken ze beide ook positief."

"We mogen er niet aan denken dat daar een epidemie zou heersen. De personen in het centrum hebben de mogelijkheid niet om social distancing na te leven. We begrijpen niet dat federale overheid (FOD volksgezondheid), noch Fedasil, noch de gezondheidsinspectie hierop reageren of orde op zaken zetten. Wij willen dat de geldende veiligheidsregels worden toegepast (quarantaine, testen van personen, etc.) en worden niet au sérieux genomen."

"Momenteel bereiden onze advocaten een juridisch dossier aan het voor om dinsdag naar de rechtbank te kunnen stappen.
Intussen hopen we dat onze vraag alsnog ingewilligd wordt." 

"Laat het duidelijk zijn: ons besluit blijft gehandhaafd: niemand van de kinderen uit het asielcentrum gaat naar school alvorens ze (negatief) getest worden. We begrijpen niet wat de reden is om niet te testen. Lokaal Bestuur Koksijde wil alle kosten op zich nemen, er is voldoende capaciteit om testen uit te voeren. We vragen om dezelfde werkwijze te hanteren die in de zorgcentra (WZC Dunecluze) is ingevoerd. Daar stemde dat tot tevredenheid van iedereen. Als we de tests in het asielcentrum uitvoeren, weten we waar we staan. En zal dit voor gemoedsrust zorgen bij de bewoners van het centrum, bij het personeel, bij onze inwoners en in de scholen. Laat het gezond verstand toch primeren."

Update 28/05 (17:05)

Buurtspeelpleinen terug open 

In de crisiscel besliste de burgemeester vandaag om onze buurtspeeltuintjes weer open te zetten voor kinderen t.e.m. 12 jaar. We rekenen op de verantwoordelijkheid van de ouders om mee een oogje in het zeil te houden. Toezicht op alle speelpleinen is onmogelijk. We geven nog eens de voorwaarden mee om er veilig te kunnen spelen!

Buurtspeelpleinen

Update 28/05 (15:15)

Corona-uitdaging 4 

Om de samenhorigheid te versterken, activeren we voor de 4e uitdaging de kinderen en jongeren! Dat doen we met ‘De Grootste Kindertekeningenmuur’. Laat ons samen van Koksijde één grote kunstmuur maken! Wil je graag meehelpen? Maak dan een mooie tekening en hang hem aan het venster zodat alle voorbijgangers deze kunnen zien. Zo kleuren we allemaal het lege straatbeeld. En... hebben we meteen een leuke activiteit! #Quarantainekunstmuur

Meer informatie vind je in het Facebook-evenement

De grootste corona-kindertekeningenmuur

Update 28/05 (14:25)

Mondmaskers worden verdeeld door medewerkers Lokaal Bestuur Koksijde

Een stralend zonnetje, 100 medewerkers van Lokaal Bestuur Koksijde en 20.491 mondmaskers! Een perfecte combinatie. Op de fiets, te voet of met de wagen vertrokken de collega's deze morgen om maar liefst 11.414 brievenbussen met liefde te vullen. #TopeSterk #8670LovesYou

Mondmaskers verdelen


Update 28/05 (12:00)

Horecazaken kunnen uitbreiding voor terras aanvragen

Het college van burgemeester en schepenen geeft horecazaken met een vergunde terras de mogelijkheid een uitbreiding aan te vragen. Deze aanpassing is uitzonderlijk dit jaar mogelijk voor de horecaterrassen op openbaar domein. Aanvragen worden beoordeeld op basis van een duidelijk plan op schaal, met duidelijke weergave van de gewenste uitbreiding, met correcte maatvoering in functie van de plaatselijke omstandigheden en met oog voor de veilige doorgang van voetgangers.

 • Voor zandterrassen is een zijdelingse en/of achterwaartse uitbreiding mogelijk tot max. het dubbel van de vergunde oppervlakte, rekening houdend met de plaatselijke omstandigheden.
 • Voor tegelterrassen is een zijdelingse uitbreiding mogelijk tot max. het dubbel van de vergunde oppervlakte, rekening houdend met de plaatselijke omstandigheden.

Burgemeester Vanden Bussche: “Ik ben al gewoon aan XXL dus ik ga ook voor XXL-terrassen”

Opgelet: de goedkeuring kan worden ingetrokken in functie van het algemeen belang en ter vrijwaring van de openbare veiligheid.


Update 27/05 (15:50)

Vier papa, koop lokaal & win! 

Na de mama’s is het tijd om de papa’s in de spotlights te zetten! Wie weet hou je er zelf een mooie prijs aan over! Ga shoppen bij onze lokale handelaars (online kan ook nog) en stuur een foto in van je aankoop en kasticket of factuur. Zo maak je kans op één van de honderd waardebonnen van elk 50 euro! #koopkoksijde #ikkoopeetdrinklokaal

Alle voorwaarden om deel te nemen en het reglement kan je terugvinden op www.visitkoksijde.be/vaderdagactie

vaderdagactie

Update 27/05 (15:00)

Mondmaskers worden in pakketten verdeeld

Wat een bedrijvigheid in het Cultuurcentrum CasinoKoksijde en in de Kerkepannezaal! Zo'n 40-tal medewerkers zijn volop bezig met het maken van mondmaskerpakketten!  Een mooi staaltje van #TopeSterk-werk! Ook de burgemeester en algemeen directeur helpen een handje. Er worden morgen zo'n 20.491 mondmaskers verdeeld aan alle inwoners (+12j), verspreid over 11.414 brievenbussen. Meer dan 100 medewerkers worden hiervoor ingezet!

Mondmaskerpakketten maken


Update 27/05 (13:35)

Strandcabines particuliere eigenaars terug vanaf 8 juni 

We hebben heel erg fijn nieuws te melden! De vertrouwde strandcabines van particuliere eigenaars mogen vanaf 8 juni (zonder tegenbericht) het strand weer opfleuren. Dat heeft het college van burgemeester en schepenen beslist. Eigenaars worden zelf nog gecontacteerd door onze diensten met specifieke richtlijnen. 

Update 27/05 (13:10)

Verhuur gocarts terug toegelaten

De verhuur van gocarts wordt opnieuw toegelaten in Koksijde. Verhuurders moeten alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen om de verhuur veilig te laten verlopen. (bv. ontsmetten na elk gebruik,…). Ook de sociale distancing moet gerespecteerd blijven.

Update 27/05 (12:00)

Raadpleeg het verslag gemeenteraad online  

 De gemeenteraad gaat tegenwoordig digitaal. Zo kwamen de raadsleden op maandag 18 mei samen via het programma TEAMS. Het verslag van deze speciale zitting kan je nalezen via onze gemeentelijke website.

Update 27/05 (11:00)

Hoe moet je correct een mondmasker dragen?  

 Mondmaskers worden aangeraden op drukke openbare plaatsen, om te winkelen,... Maar hoe draag je nu correct een mondmasker? We helpen je nog even op weg.

Gooi je gebruikte mondmaskers niet op straat maar in de vuilnisbak! 


Update 26/05 (16:30)

Koksijde opnieuw mee in de kopgroep voor Fietsgemeente 2020

Onze gemeente scoort altijd sterk als het gaat over fietsen. De gemeentemonitor van 2018 duidde Koksijde aan als meest veilige fietsgemeente van Vlaanderen.  In oktober van vorig jaar konden burgers een bevraging invullen omtrent fietsen in hun eigen gemeente. Koksijde werd als beste fietsgemeente verkozen in de categorie tussen 20.000 en 50.000 inwoners. Mensen vinden het heel aangenaam en comfortabel fietsen in Koksijde. Ze vinden dat Koksijde het zeker verdient om fietsgemeente te worden.

Nu gaat Koksijde de laatste fase in bij de verkiezing van fietsgemeente. Er volgt nog een audit door de Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde. Op 6 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het Fietscongres.  

Burgemeester Marc vanden Bussche: ‘Sinds kort zijn de A. Boudrystraat, de Vanmaldeghemstraat, de Pylyserlaan en de Abdijstraat fietsstraten. Zo hebben we een route vanaf Oostduinkerke-Dorp tot Koksijde volledig op fietsers afgestemd. In de toekomst willen we dat nog verder uitbreiden richting zowel Nieuwpoort als De Panne. Momenteel zijn we de mogelijkheden nog aan het onderzoeken. Ook het systeem van deelfietsen willen we verder uitwerken.”

“We willen iedereen zoveel mogelijk op de fiets”, zegt schepen van Mobiliteit Guido Decorte. “Het heeft tijdens de drukke zomermaanden geen zin om met de auto in Oostduinkerke, Koksijde of Sint-Idesbald rond te rijden, als je met de fiets veel sneller op je bestemming geraakt. We moedigen ook ons eigen personeel aan om zoveel mogelijk met de fiets naar het werk te komen.”


Update 26/05 (15:00)

Schrijf je in voor het gemeentelijk opvang- en meerdaags kampenaanbod van deze zomer vanaf 3 en 8 juni!

De corona-crisis noodzaakten Lokaal Bestuur Koksijde de inschrijvingen voor alle opvang- en meerdaags kampenaanbod sinds begin mei on hold te zetten. De Nationale Veiligheidsraad zette het licht inmiddels op groen waardoor jeugdkampen en de speelpleinwerking kunnen doorgaan. Voor de sport-, golfkampen en Buitenschoolse Kinderopvang wachten we nog op verdere richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad (sportkampen op 2 juni).
Onze diensten zijn dan ook momenteel in volle voorbereiding om alle kinderen van 2,5 tot 18 jaar deze zomer een veilig opvang en meerdaags kampenaanbod te kunnen aanbieden.
Het voorziene aanbod werd wat aangepast, maar onze diensten doen hun uiterste best om toch een volwaardig programma samen te stellen.
Wil je op de hoogte blijven van dit programma, volg onze socialemediakanalen en de website.


Niet meer in het programma

 • kunstkamp (13 – 17 juli)
 • avonturenkamp (3 – 7 augustus) in het Duinenhuis
 • tienerwerking Summerfun op verplaatsing, aangezien we daar niet kunnen voldoen aan de maatregelen opgesteld door hogerhand.

Maar: als alternatief voor Summerfun zal er een volwaardig aanbod voor deze doelgroep aangeboden worden in de speelpleinwerking.

Wanneer inschrijven?

 • Golfkampjes: inschrijven vanaf 3 juni.
 • Speelpleinwerking, buitenschoolse kinderopvang en sportkampjes: voor alle inwoners, K-passers en kinderen van personeelsleden van gemeente Koksijde starten de inschrijvingen op 8 juni om 18u30.
 • Vanaf 11 juni om 18u30 kunnen de niet-inwoners zich inschrijven.

Hoe inschrijven?

 • Voor de Speelveugel en de sportkampen via www.koksijde.be/webshop.
 • Voor BKO De Speelplekke via www.i-school.be/login
 • Nieuwe ouders nemen contact met De Speelplekke op 058 51 34 74 of speelplekke [at] koksijde.be om het dossier in orde te brengen.
 • Voor de golfkampjes via golfsecretariaat [at] koksijde.be.

Update 25/05 (14:00)

Winkelen in Koksijde? Hou je aan de maatregelen

Koksijde wil niet alleen een leuke plek zijn om te winkelen, maar ook een veilige! Daarom vragen we iedereen om de maatregelen strikt op te volgen.

 • Ga (indien mogelijk) alleen naar de winkel
 • Doe enkel noodzakelijke boodschappen
 • Wandel in de winkelstraten altijd rechts
 • Terugkeren? Maak geen 'rechtsomkeer' maar steek de straat over
 • Wacht altijd op de witte stippen
 • Respecteer steeds de veilige afstand van 1,5 meter
 • Mondmaskers worden aangeraden

shoppen doe je zo

Update 24/05 (14:40)

Reportage call-center Koksijde 

Ons callcenter in de kijker op Focus/WTV. De collega's kregen al meer dan 3.000 telefoontjes die ze telkens met de grootste glimlach en zorg beantwoorden! Benieuwd? Bekijk de reportage


Update 24/05 (09:40)

Noodopvang kinderen  

Het wordt steeds drukker in de noodopvang van kinderen die van start ging op 18/05. Daarom geven we nog eens de belangrijke voorwaarden mee. Per bubbel kunnen max. 20 kleuters of 14 lagere schoolkinderen opgevangen worden. De bubbels mogen niet met elkaar gemengd worden. Deze aantallen werden vanuit de Vlaamse overheid bepaald. Er moet min. 4m² per kind aanwezig zijn in de ruimte.

De strikte voorwaarden op een rij:

 • Alleen ouders met beide een werkgeversattest kunnen inschrijven
 • Inschrijvingen gebeuren alleen via google.docs-formulier dat via de scholen wordt verspreid. Niet via andere kanalen en niet via de school zelf.
 • Ouders kunnen inschrijven tot woensdag 19u voor de volgende week. Nadien reserveren lukt niet meer.
 • Als de maximumcapaciteit is bereikt vóór woensdag kan er vroegtijdig een stop op de inschrijvingen worden gezet. Ouders worden dan verwittigd dat er geen plaats meer is en moeten zelf een oplossing zoeken voor hun kinderen.

Meer info? www.koksijde.be/coronavirus/noodopvang

noodopvang

Update 22/05 (14:50)

Rechts wandelen in de winkelstraten

Ga je winkelen bij onze lokale handelaars? Dan zag je ongetwijfeld onze wegwijzers op de grond! Onze medewerkers werkten de voorbije weken heel hard aan de exitstrategie van deze corona-maatregelen. En ook achter de schermen zijn ze nog volop bezig! 

In de winkelstraten vragen we om altijd rechts te wandelen. Geen wachtstippen bij de winkel? Ga rechts binnen en verlaat de winkel ook rechts. Maak geen 'rechtsomkeer' in een echte eenrichtingsstraat maar steek de straat veilig over als je wil terugkeren. Respecteer altijd de veilige afstand van 1,5 meter! "

Wegwijzers winkelstraat

Update 22/05 (07:50)

Nieuwsflash! 

Het is vrijdag! Opnieuw martkdag! We verwelkomen je in de Van Buggenhoutlaan. Hou je aan de uitgetekende wandelrichtingen en gebruik de correcte in- en uitgang. We helpen je graag op weg met dit overzicht!

openbare vrijdagsmarkt

Update 21/05 (13:45)

Wekelijkse markt: hou rekening met onze maatregelen 

Morgen gaat de wekelijkse markt weer van start! Niet op de gebruikelijke plaats maar wel in de Van Buggenhoutlaan. We voorzien strikte richtlijnen om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. De openingsuren zijn ook ruimer en lopen van 8 tot 15 uur.

Bekijk de indeling van de markten 

openbare vrijdagsmarkt

Update 21/05 (09:40)

Herinrichting winkelstraten

De winkelstraten worden veilig ingericht. De storende nadars werden gisteren in de Strandlaan vervangen door fleurige bloembakken. #Topesterk gemaakt en geplaatst door onze timmermannen, team logistiek, groendienst en redders! Het is de bedoeling dat dit ook in de andere winkelstraten wordt geplaatst

Update 20/05 (20:30)

Zo sterk communiceert Koksijde via Sociale Media  

Whoop! Whoop! Sociale media? Zo doen wij dit dus! Luister naar onze collega (en social media addict) Marie 

Bekijk het volledige interview


Update 20/05 (15:50)

Nieuwsflash! 

Vandaag komt er normaal een Ministerieel Besluit dat onze tweede verblijvers toelaat om opnieuw naar Koksijde te komen. De toelating geldt voor mensen die een appartement, vakantiehuis of campinginfrastructuur hebben. Het is uiteraard de bedoeling dat de coronaregels gerespecteerd worden (veilige afstand, niet buiten komen als je ziek bent,...). Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Koksijde is niet compleet zonder haar tweede verblijvers, we zijn heel blij dat we hen vermoedelijk morgen weer mogen verwelkomen."

tweede verblijver


Update 20/05 (15:30)

Bibliotheek Koksijde opent op 2 juni de deuren! 

Superfijn nieuws voor onze bib-fans! Vanaf dinsdag 2 juni ben je weer van harte welkom in de Bibliotheek Koksijde op de normale openingsuren! Materialen lenen en inleveren is opnieuw mogelijk. 

Om alles veilig te laten verlopen, vragen we rekening te houden met enkele voorwaarden:

 • Max. 30 bezoekers in de boekafdeling. Max. 5 in de AVM-afdeling.
 • Beperk je bezoek tot maximum 30 minuten.
 • Hou rekening met de gescheiden looproutes.
 • Beperk het aantal leden van je gezin.
 • Zitten, lezen en werken kan voorlopig nog niet.
 • Het is mogelijk om te studeren na reservatie op https://koksijde.bibliotheek.be/studeren-de-bib

Heb je ondertussen nood aan een verse portie lectuur, dvd's of cd's? Maak nu een afspraak bij de bib!

Na de heropening kan je trouwens nog steeds gebruik maken van de afhaalbib en levering aan huis voor risicopatiënten en 65+’ers.

bib open


Update 20/05 (15:20)

Gemeentehuis en Sociaal Huis terug open vanaf 2 juni

Het gemeentehuis en het Sociaal Huis Koksijde zetten vanaf dinsdag 2 juni - na Pinkstermaandag dus - de deuren terug open! Dat heeft de burgemeester in de crisiscel beslist. Er zijn heel wat maatregelen getroffen om de gebouwen op een correcte manier open te stellen voor bezoekers. En ook onze medewerkers kunnen terug veilig aan de slag. Bezoekers worden sterk aanbevolen om een mondmasker te dragen. 


Update 20/05 (15:10)

Nieuwe website voor Westhoek Academie Koksijde

Onze Westhoek Academie Koksijde (WAK) heeft een splinternieuwe website! Daar zijn we bijzonder trots op! Ga jij eens op ontdekking? De WAK organiseert beeldend onderwijs voor alle leeftijden. Er is een ruim aanbod van ateliers. Misschien iets voor jou? Check www.westhoekacademie.be

Wist-je-trouwens dat de WAK een superleuk aanbod heeft uitgewerkt om de kinderen thuis bezig te houden? 


Update 20/05 (12:45)

Mondmaskers aangeraden in gerechtsgebouw Veurne 

Moet je in het gerechtsgebouw van Veurne zijn? Het dragen van een mondmasker door externen (burgers, advocaten…) wordt er sterk aanbevolen. Op plaatsen waar de social distancing van 1,5 meter niet kan worden gegarandeerd, is het dragen van een mondmasker zelfs verplicht.

Update 19/05 (16:05)

Studenten welkom in blokkot!

Een blokkot? Yes! Je hoorde het goed! In deze neutrale blokruimte kunnen studenten van de hogeschool en universiteit gratis én vooral in alle rust studeren voor de komende examens. Je bent welkom van 25/05 t.e.m. 30/06 van maandag tot zaterdag (van 9u tot 21u) én met uitzondering van de feestdagen waarop de locatie even niet beschikbaar is. Dit initiatief werd beslist in het college van burgemeester en schepenen. 

 • van 25 t.e.m. 29/05 > Willem Elsschotzaal, 1e verdieping Bibliotheek Koksijde.
 • van 2 t.e.m. 30/06 > feestzaal van het Cultuurcentrum CasinoKoksijde

Nood aan een studieruimte? Reserveer nu online je plekje! (verplicht)

Meer info? Jeugddienst de PIT (058 53 34 44 of jeugddienst [at] koksijde.be)

Update 19/05 (16:20)

Burgemeester en schepen van Onderwijs bezoeken gemeentescholen 

Dankzij de vele inspanningen van de leerkrachten, directie, medewerkers en het bestuur van onze gemeente, maakten de scholen gisteren een goede doorstart. We zagen toch heel wat opgeluchte gezichtjes van de kinderen die opnieuw les kregen. Deze morgen kregen de gemeentelijke basisscholen bezoek van onze burgemeester en de schepen van Onderwijs. Ze kwamen een kijkje nemen hoe alles er verloopt en wensten de kinderen, leerkrachten en directie alle succes toe!

Lokaal Bestuur Koksijde wenst ook de kinderen die nog thuis zitten alle moed toe! Hou nog even vol! 


Update 19/05 (15:30)

Bankautomaat in Sint-Idesbald operationeel 

De bankautomaat in Sint-Idesbald werkt! De automaat staat er al een tijdje, maar het coronavirus gooide roet in het eten. De oorspronkelijke aansluiting stond gepland toen we net in lockdown gingen. Het was niet evident om de bankautomaat in deze coronatijden operationeel te krijgen, maar door een vlotte samenwerking tussen de technische diensten van BNP Parisbas Fortis en LBK zijn we daar alsnog in geslaagd! Onze burgemeester was bijzonder opgetogen en dankte de ploeg van BNP Fortis hartelijk.

bankautomaat

Update 19/05 (14:30)

Skateplaza open onder voorwaarden

Haal je skateboard, tricks én beste beentje maar boven want je mag opnieuw skaten in de Skateplaza! Dat heeft de burgemeester in de crisiscel beslist in navolging van de Nationale Veiligheidsraad. Er is regelmatig controle én we maken ook graag enkele afspraken zodat iedereen veilig kan skaten en de skateput veilig open kan blijven. Let it roll! En voorzichtig zijn, hé! 

Bij vragen, contacteer de sportdienst: 058 53 20 01.

Skatepark

Update 19/05 (10:15)

Veel vragen via corona-callcenter en mailbox  

Tot op vandaag werden onze medewerkers van het corona-callcenter maar liefst 3.000 keer opgebeld. Ze kregen allerlei vragen over de maatregelen en werking in onze gemeente. En ook de corona-mails vinden vlot de weg naar onze diensten. Ruim 2.000 mails werden zorgvuldig behandeld. Een pluim voor de collega's die elke dag het beste van zichzelf geven om iedereen een duidelijk en snel antwoord te bezorgen. 

Vragen?

 • Callcenter: 0800 85 670
 • corona [at] koksijde.be

Update 19/05 (09:30)

Musea openen vandaag de deuren mét reservatiesysteem  

Vanaf vandaag openen onze gemeentelijke musea weer de deuren voor publiek. In deze vreemde tijden willen beide musea een veilige haven van rust zijn voor de bezoeker. De belangrijkste maatregel om in acht te nemen, is dat je je bezoek vooraf online moet reserveren. Ook zijn de openingsuren -van dinsdag tot zondag- beperkt van 14 tot 18u. Uiteraard blijft een bezoekje voor inwoners gratis, maar ook jullie moeten het bezoek vooraf online vastleggen. Dat is mogelijk op de websites van het Abdijmuseum Ten Duinen en het Navigo - Nationaal Visserijmuseum

musea openen

Update 18/05 (19:15)

Virtuele gemeenteraadszitting  

De gemeenteraadsleden zullen elkaar deze avond opnieuw vanop afstand - virtueel dus - ontmoeten. Ook deze keer zal je de gemeenteraadszitting dus niet live kunnen volgen. Het verslag kan je nadien wel nalezen op onze gemeentelijke website.

Update 18/05 (18:30)

Blik achter de schermen van onze gemeentelijke basisscholen 

Vandaag was een speciale dag voor de scholen. Leerlingen en leerkrachten konden elkaar symbolisch terug in de armen sluiten. In het echt bleven ze uiteraard nog even op afstand. Heel wat maatregelen werden genomen om de kinderen veilig les te geven. Wij gingen eens kijken in de gemeentescholen van Koksijde en Oostduinkerke. Morgen krijgen zij bezoek van de burgemeester en schepen van Onderwijs. Maar vandaag, in primeur, nemen wij jullie al even mee voor een blik achter de schermen! Meer foto's op onze Facebookpagina

Scholen terug open

Update 18/05 (18:00)

Openbare vrijdagsmarkt zal opnieuw doorgaan 

Goed nieuws voor onze marktkramers en -bezoekers! De openbare vrijdagsmarkt zal opnieuw doorgaan vanaf 22/05. Dat heeft het college van burgemeester en schepenen vandaag beslist (in navolging van de Veiligheidsraad van 13/05). De dinsdagmarkt in Oostduinkerke start vanaf 02/06. 

Beide markten zullen tijdelijk verplaatst worden om de veiligheid te vrijwaren. De vrijdagsmarkt zal verhuizen naar de J. Van Buggenhoutlaan (stuk tussen Ter Duinenlaan en kruispunt met de Zeelaan). De dinsdagmarkt wordt voorzien op het Sint-Niklaasplein in Oostduinkerke.

openbare vrijdagsmarkt

Update 18/05 (17:45)

Succes voor onze kappers, schoonheidsspecialisten, pedicuren,...

Velen hebben er lang op zitten wachten én vandaag was het zo ver! Het was ongetwijfeld een drukke eerste werkdag voor onze kappers, schoonheidsspecialisten, pedicuren, nagelstylisten,... Dankzij hen lopen we binnenkort weer met z'n allen te stralen: blinkend in ons vel én met fris geknipte zomerkapsels.

Info op maat van onze ondernemers

kappers open

Update 16/05 (10:40)

Sociaal Huis ontvangt 230 euro

De pizza-actie van Belinda Catering & Food Store leverde maar liefst 230 euro op. Het bedrag werd geschonken aan het Sociaal Huis voor het maken van pretpakketten voor kwetsbare gezinnen. In zo'n pretpakket zit een gezelschapsspel, knutselmateriaal, tekengerief,... Lokaal Bestuur Koksijde bedankt hen dan ook graag voor deze mooie schenking! 

Belinda

Update 16/05 (10:20)

Website om ondernemers Koksijde te steunen

Koop lokaal! Koop Koksijde! De grote meerderheid van onze winkels openden deze week terug de deuren! Lokaal bestuur Koksijde lanceerde een speciale website om alle ondernemers in Koksijde te steunen! Neem zeker een kijkje op www.koksijde.be/koopkoksijde voor een volledig zicht van onze handelszaken en ondernemers. We vragen de ondernemers om zich zeker te registreren. Fijne acties (zoals moederdag) en een oplijsting van de afhaalshops kan je er ook terugvinden. 


Update 15/05 (15:20)

Vierdaagse van de IJzer afgelast

Het Organiserend comité van de Vierdaagse van de IJzer laat weten dat de Vierdaagse, die van 18 tot 21 augustus 2020 zou plaatsvinden afgelast wordt.

"Dit gelet op de onzekerheden over de verdere evolutie van de COVID-19 pandemie, en de complexiteit om in de huidige omstandigheden te garanderen dat alles op een veilige wijze kan doorgaan".


Update 15/05 (13:00)

CORONA-UITDAGING 3: De Grootste Buurtbistro van België 

Bericht aan de lokale horeca: Op zaterdag 23 mei organiseren Give a Day, DinnerGift en verschillende partners en gemeentes - 'De Grootste Buurtbistro van België'. Dit is een Nationaal initiatief om de horeca sector te steunen in deze zware periode maar ook om een moment van gezelligheid te creëren! 

Hoe werkt het?

 • Stap 1. Horecazaken schrijven zich gratis in op www.degrootstebuurtbistro.be om deel uit te maken van de Grootste Buurtbistro
 • Stap 2. een nationale promocampagne wordt opgezet in samenwerking met partners zoals Google, horeca federaties en Bekende Vlamingen om mensen te stimuleren zoveel mogelijk takeout en delivery te bestellen bij de aangesloten horeca zaken
 • Stap 3. Dag van de Grootste Buurtbistro - 23/5 - Iedereen bestelt massaal eten en drinken bij de aangesloten zaken, schuift de voeten onder de tafel en geniet van de grootste buurtbistro.

Alle informatie vind je op www.degrootstebuurtbistro.be


Update 15/05 (11:40)

Professionele hulp bij geweld? 

Bel of chat gratis én anoniem met de hulplijn 1712. Tijdens de coronacrisis is er helaas een toename van het aantal oproepen over familiaal geweld (kindermishandeling, partnergeweld, ouderenmis(be)handeling,…). Blijf er niet mee zitten! 

 • Telefoon (1712) > maandag tot vrijdag van 9u tot 18u
 • Chat (www.1712.be) > maandag tot donderdag van 13u tot 20u
 • Noodsituatie: 101
 • Medische noodhulp: 112

Update 14/05 (14:00)

Night of the Proms Summer edition 2021 op 29 en 30 juli

Vorige zomer was het nieuwe topevent in Koksijde, Night of the Proms Summer edition, meteen een schot in de roos. Zo’n 7.000 mensen genoten op een zwoele zomeravond van een schitterende show op het Kerkplein te Koksijde. Burgemeester Marc Vanden Bussche was dan ook enorm trots om tijdens het concert aan te kondigen dat we komende zomer een tweede editie zouden krijgen. Helaas… de coronacrisis besliste er anders over.

Maar, uitstel is geen afstel! De tweede editie van dit uniek muziekfeest staat nu gepland op donderdag 29 en vrijdag 30 juli 2021!

Alle informatie lees je in het persbericht over Night of The Proms Summer Edition 2021

Update 14/05 (14:00)

Bibliotheek: afhaalfunctie wordt voortgezet 

Er heerste gisteren wat verwarring over de bibliotheken. Mogen ze nu open vanaf 18 mei (zoals de musea en cultuurhuizen) of niet?

Lokaal Bestuur Koksijde vroeg info op aan de vakvereniging van bibliotheken: “De openbare bibliotheken blijven tijdens fase 2 van de exitstrategie open onder dezelfde voorwaarden als nu. Dit betekent dat de afhaalfunctie verdergezet kan worden, mits inachtname van de social distancing. Volgende stappen in het afbouwplan of voor een totale opening van de bibliotheken zullen niet voor 8 juni plaatsvinden”.

Ondertussen draait in Koksijde dus de afhaalbib op volle toeren. 

Update 14/05 (10:00)

Gemeente coördineert heropening scholen en noodopvang

Koksijde coördineert netoverschrijdend de heropstart van de lessen en de noodopvang voor de kinderen van alle basisscholen. Deze heropstart vanaf 15 mei moet gebeuren volgens heel strikte richtlijnen die omschreven zijn in een draaiboek. Ook voor de organisatie van kinderopvang en noodopvang zijn ondertussen de richtlijnen bekend.

Lees het volledige verhaal met o.a. reacties van de bevoegde schepenen (Stéphanie Anseeuw & Lander Van Hove) en de burgemeester in het persbericht

Update 13/05 (16:00)

Deuren Abdijmuseum Ten Duinen en NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum vanaf 19 mei terug open, op een veilige kier

Onze gemeentelijke musea mogen van de nationale veiligheidsraad en het schepencollege van Koksijde, de deuren weer openen voor publiek, en wel vanaf dinsdag 19 mei. In deze vreemde tijden willen beide musea een veilige haven van rust zijn voor de bezoeker.

De belangrijkste maatregel om in acht te nemen, is dat je je bezoek vooraf online moet reserveren. Ook zijn de openingsuren, van dinsdag tot zondag, beperkt van 14 tot 18 uur. Uiteraard blijft een bezoekje voor Koksijdenaars gratis, maar ook zij moeten hun bezoek vooraf online vastleggen. Dat is mogelijk op de websites van het Abdijmuseum Ten Duinen en het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum.

Lees het volledige persbericht

Update 13/05 (13:30)

Nationale Veiligheidsraad kondigt versoepelingen aan in fase 2

De Nationale Veiligheidsraad zat op woensdag 13 mei opnieuw samen om de verdere versoepeling van de lockdown - fase 2 - te verduidelijken. Bekijk het overzicht van de versoepelingen. (bron: De Standaard) 

Lokaal Bestuur Koksijde blijft alle aanpassingen en maatregelen nauwgezet opvolgen.
We houden jullie up-2-date via:

Check ook www.info-coronavirus.be

Blijf afstand bewaren (1,5 meter), zorg voor een goede handhygiëne en draag een mondmasker indien nodig.

Update 11/05 (16:20)

Mondmaskers voor inwoners Koksijde

We krijgen heel veel vragen van inwoners over de levering van de mondmaskers. Wanneer worden ze geleverd? Hoe geraken we aan de maskers? Lokaal Bestuur Koksijde staat in nauw contact met de leveranciers, volgt alles op en bereidt zich voor om de levering bij de inwoners thuis zo vlug als mogelijk in orde te maken. Op dit moment zijn de maskers nog niet bij ons geleverd. We hopen alles tegen eind mei in orde te krijgen. 

Update 11/05 (10:45)

Koop lokaal & koop veilig!

Koksijde zet maximaal in op veilig shoppen. Zo werd een plan uitgewerkt met richtlijnen per deelgemeente en specifiek per grote winkelstraat. Op maat van de lokale ondernemers dus. Zo worden er o.a. witte stippen geschilderd aan alle handelszaken en worden ondernemers door onze diensten bevoorraad met handgels, plexi-platen,... Burgemeester Vanden Bussche: "De dienst lokale economie blijft voor jullie klaarstaan om logistieke ondersteuning te bieden waar nodig en om op al jullie vragen te antwoorden. Koop Lokaal, Koop Koksijde!”

Met www.koksijde.be/koopkoksijde lanceert Lokaal Bestuur Koksijde een handig digitaal overzicht van alle ondernemers op ons grondgebied.

Lees het volledige persbericht


Update 11/05 (10:45)

Succes en hou vol!  

Heel wat ondernemers starten vandaag met volle moed! Lokaal Bestuur Koksijde wenst hen alle succes met de heropstart. Helaas moeten sommige collega's nog eventjes de deuren gesloten houden! "Blijf volhouden! Samen geraken we er zeker door!" 

Info op maat voor onze ondernemers: www.koksijde.be/coronavirus/ondernemers

Veel succes en hou moed


Update 10/05 (16:00)

Kledijbank Camino opent deuren op 19 mei

Kledijbank Camino opent op 19 mei terug de deuren. Er zijn wel enkele aanpassingen n.a.v. de corona-maatregelen. Kledij doneren kan enkel tijdens de openingsuren van Camino: dinsdag van 9u tot 11.30u, woensdag van 14u tot 17u en de 2de zaterdag van de maand van 9u tot 11.30u.
Maak op voorhand een afspraak via www.koksijde.be/kledijbank-camino. (klik op de button ‘maak een afspraak’. (Opgelet: werkt niet met internet explorer).

Lukt het niet om zelf een afspraak te maken? Contacteer het Sociaal Huis (058/53 43 10 of info [at] sociaalhuiskoksijde.be).

Praktisch:

 • 1 persoon per gezin
 • 45 minuten de tijd om te winkelen
 • Je kan slechts 1x per maand langskomen.

Lees alle praktische afspraken nog eens na op de website vooraleer je naar Camino komt!

Update 08/05 (10:20)

Nieuws voor ondernemers: Vergeet je hinderpremie niet aan te vragen!  

Belangrijke herinnering voor onze ondernemers: Moest je onderneming door de coronamaatregelen verplicht sluiten? Dan kan je een corona hinderpremie aanvragen. De aanvraagtermijn is nu verlengd tot 3 juni! Heb je vragen? Contacteer de dienst Lokale Economie (economie [at] koksijde.be).

Vraag nu je premie aan  


Update 07/05 (14:30)

Beslissing Nationale Veiligheidsraad tweede verblijvers

Wij krijgen veel vragen van tweede verblijvers die hun verblijf willen opzoeken. Na de Nationale Veiligheidsraad van gisteren was het niet even duidelijk. Vandaag zijn de richtlijnen van de nationale Veiligheidsraad dat wel.
De datum die federaal wordt vooropgesteld is 8 juni. De kustburgemeesters probeerden eerder al te lobbyen om deze datum naar 18 mei te verplaatsen.

Ook nu maandag volgt opnieuw een kustburgemeestersoverleg rond het zomerseizoen en zal deze datum ter sprake worden gebracht.
De finale beslissing wordt genomen door de Nationale Veiligheidsraad en moet door iedereen gevolgd worden. 

Update 07/05 (12:00)

Contactonderzoek Vlaamse overheid

Om te vermijden dat COVID-19 zich snel verspreidt onder de mensen, doet de Vlaamse overheid aan contactonderzoek. Op de website van Vlaanderen lees je alle informatie waaronder ook een stappenplan

Update 07/05 (10:15)

(W)integratie dankt alle gulle schenkers

Intergemeentelijk samenwerking (W)integratie mocht voor het project ‘Vitesse hoger’ de voorbije weken op heel wat steun rekenen.  Via Vitesse Hoger pakken De Panne, Veurne, Nieuwpoort en Koksijde de gezinsarmoede aan. 

Vitesse Hoger
Schepen Céline Mouton (Veurne): “Door de coronacrisis werd opnieuw duidelijk dat nog heel wat gezinnen ondersteuning zochten om ook op de digitale trein te stappen. Wij namen, net zoals de andere gemeenten binnen (W)integratie, zelf al een aantal initiatieven, maar toch bleven de noden hoog.”

Dit probleem overstijgt de gemeentegrenzen en dus nam (W)integratie de taak op zich om het geheel wat overzichtelijk te houden en de verschillende gemeenten systematisch samen te laten zoeken naar oplossingen voor de gedetecteerde noden. 

Schepen Jos Decorte (Nieuwpoort): “De overkoepelende organisatie (W)integratie beschikt over de nodige contacten binnen de scholengemeenschap en onderhoudt een goed relatie met de lokale besturen. Daardoor konden zij alles op een efficiënte en doelgerichte manier organiseren. Een aanpak die duidelijk zijn vruchten heeft afgeworpen.”.

De ondersteuning voor het project Vitesse Hoger kwam uit verschillende hoeken.  Serviceclubs ‘Club 51’ en Zonta Westkust doneerden respectievelijk een cheque van 1551 euro en 5000 euro.  Erwin Vermeesch mocht uit naam van CVBA Zuidburg 25 splinternieuwe tablets doneren.  Daarnaast kwamen nog een aantal particulieren ook laptops en tablets binnenbrengen, die een tweede leven krijgen bij de schoolgaande jeugd. 

Intergemeentelijke samenwerking (W)integratie en de vier gemeenten zijn alle gulle schenkers heel erg erkentelijk. 

“Het doet deugd om te merken dat ook bij de bevolking het gevoel leeft dat men elkaar kan helpen.  De scholen en gemeenten zetten alles op alles om iedereen mee te krijgen, maar zo’n steun is onmisbaar” zegt schepen Ivan Vancayseele van Koksijde.  Hij is dan ook heel blij dat een aantal gezinnen hiermee geholpen wordt, voornamelijk met digitaal schoolmateriaal. 

“En zo maken we samen opnieuw duidelijk dat in deze tijden ‘samen sterk’ meer dan eens klopt”, sluit Schepen Michèle Vandermeeren van De Panne af.

Personen of gezinnen die nood hebben aan ondersteuning kunnen steeds terecht in het sociaal huis van hun gemeente of stad.  Wie hulp nodig heeft, neemt best op voorhand contact om een afspraak te maken. Contact: wintegratie [at] koksijde.be 

Update 06/05 (15:00)

Duiding Nationale Veiligheidsraad  

De Nationale Veiligheidsraad zat deze middag (06/05) samen om meer duiding te geven over de verdere exitstrategie.

 • Een handig overzicht van wat de Veiligheidsraad heeft beslist 
 • Lokaal Bestuur Koksijde volgt alles nauwgezet op. Hou onze website en socialemediakanalen nauwgezet in de gaten voor nieuwe updates.
 • www.koksijde.be/coronavirus

Hou zeker ook altijd rekening met social distancing en zorg voor een goede handhygiëne.


Update 06/05 (14:45)

Tennis- en padel zijn terug toegelaten!   

ennis- en padelliefhebbers kunnen vandaag terug hun hartje ophalen want ... er mag weer getennist en gepadeld worden. Er zijn hiervoor wel enkele strikte voorwaarden:

 • Social distancing moet op en naast het veld gerespecteerd worden
 • Reserveren en betalen kan enkel online & digitaal
 • Clubhuis, sanitair en kleedkamers blijven gesloten
 • Er mag voorlopig alleen enkelspel gespeeld worden
 • Sporten doe je altijd met dezelfde 2 personen.
 • Aan elk terrein hangt een infobord met hygiënemaatregelen. Volg ze strikt op!
 • Ga na de training direct naar huis.

Burgemeester Vanden Bussche: "Met Lokaal Bestuur Koksijde staan we onze clubs heel nabij om deze heropstart vlot en veilig te laten verlopen. Ook in Koksijde Golf Ter Hille kunnen golfers terug aan de slag."

Update 06/05 (14:15)

Skateplaza blijft nog even dicht 

 Skaten op straat mag, maar als dat in de Skateplaza zou gebeuren, dan krijg je onvermijdelijk een samenscholing. Dus blijft de skateput nog even gesloten tot de maatregelen eventueel wijzigen. Dat heeft de burgemeester beslist in de crisiscel.

Update 06/05 (13:20)

Koksijde stelt haar grote zomerevenementen uit tot volgend jaar 

In het kader van de volksgezondheid en de strijd tegen het coronavirus heeft het college van burgemeester en schepenen met pijn in het hart in zitting van 4 mei beslist om het merendeel van de geplande activiteiten en evenementen in de zomervakantie (t.e.m. eind augustus) uit te stellen tot volgend jaar. Burgemeester Vanden Bussche: "Gezondheid primeert! Dat is al weken het motto. En we moeten positief zijn. Voor de meerderheid van de geannuleerde evenementen geldt het principe ‘uitstel is geen afstel’ en zoeken we een nieuwe datum in 2021."

Lees het volledige persbericht

Update 06/05 (10:25)

(strand)vissen, kruien en hengelen kan opnieuw!  

Vissen, strandvissen, kruien of hengelen? Het kan allemaal, zolang je maar de maatregelen naleeft! Enkel met personen die onder hetzelfde dak wonen of in het gezelschap van 2 (steeds dezelfde) andere personen. Vergeet de 1,5 meter afstand niet. Let wel: niet-noodzakelijke verplaatsingen zijn nog steeds verboden.

Neem een kijkje in onze lijst met veelgestelde vragen!   

Update 06/05 (09:40)

Slagbomen op de Zeedijk gaan terug dicht 

De slagbomen op de Zeedijk zijn naar aanleiding van de coronacrisis open gezet. Vanaf 11 mei, bij het heropenen van de winkels, schakelen we opnieuw over naar de gewone gang van zaken. Dit betekent dat de slagbomen dichtgaan tijdens weekend en verlengde weekends. Vanaf 1 juni zijn ze dan permanent dicht. Dat werd beslist door het college van burgemeester en schepenen.

Update 05/05 (19:20)

Voetbal- en recreatiesportvelden nog even gesloten. 

De voetbal- en recreatiesportvelden in Koksijde blijven nog even gesloten tot 18 mei. Dat heeft de burgemeester beslist in de crisiscel.

Sportpark Hazebeek is wel open om er te fietsen en wandelen. De trim- en atletiekpiste zijn toegankelijk voor individuele training. Honden kunnen opnieuw terecht op de hondenlosloopweide.

 • Blijf steeds de regels van social distancing naleven.
 • Samenscholing is verboden.
 • Ga na het sporten terug naar huis!

Update 05/05 (17:00)

Residentie De Brink is volledig coronavrij!

Goed nieuws vanuit Residentie De Brink! De 30 residenten en 21 personeelsleden van het kleinschalige woonzorgcentrum zijn negatief getest op COVID-19! Het centrum ging op 13 maart in lockdown maar de bewoners hielden contact via Skype of telefoongesprekken aan het raam! Ondertussen gaf het personeel het beste van zichzelf om het de bewoners zo aangenaam mogelijk te maken. Het goede nieuws werd gevierd als een grote familie met een aperitief en lekkere hapjes.

Lees hier het volledige persbericht. 

Update 05/05 (16:00)

Scholen maken zich klaar om te openen!  

De scholen zijn achter de schermen volop bezig met de laatste voorbereidingen om de schoolpoort terug open te zetten! Burgemeester en schepen voor Onderwijs hebben vaak overleg met de directie. Dat het spannend zal zijn voor zowel de kinderen, leerkrachten en ouders ... ongetwijfeld. Maar samen lukt ons dat wel! Om iedereen een handje te helpen, werkten we een handig overzichtje uit met de basismaatregelen voor op school! Ken jij ze al vanbuiten intussen? #topesterk

Lees het persbericht over de herstart van het onderwijs in Koksijde


Update 05/05 (14:00)

Paardenvissers mogen terug de zee in!   

Goed nieuws! De paardenvissers mogen vandaag opnieuw de zee in! Ze moeten uiteraard rekening houden met de opgelegde maatregelen rond social distancing en mogen max. met 2 paardenvissers samen vissen. Dat heeft het college van burgemeester en schepenen beslist.

 • Zie je tijdens het wandelen de paardenvissers in zee? Hou zeker voldoende afstand. Samenscholing is nog steeds verboden.
 • De geplande demonstraties van de paardenvissers zijn evenwel geannuleerd t.e.m. eind augustus.

Update 05/05 (13:00)

Aangepast parkeerbeleid vanaf 11 mei  

De versoepeling van de veiligheidsmaatregelen zorgt ervoor dat de meeste winkels terug de deuren openen. Daarom past Lokaal Bestuur Koksijde opnieuw, stapsgewijs, het geldend parkeerbeleid toe.Dat werd goedgekeurd door het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB).

 • Rode en oranje zones: opnieuw betalend (vanaf 11/05)
 • Blauwe zone en Shop&Go: opnieuw controles (vanaf 11/05)
 • Paarse zone: terug betalend (vanaf 11/05)

De zones zijn alleen betalend in de weekends, feestdagen & schoolvakanties in mei. De oranje zone is het hele jaar door betalend. Vanaf juni t.e.m. september zijn alle zones elke dag betalend.

Update 05/05 (10:40)

Opvang- en zomerkampen: nog geen definitief standpunt  

Lokaal Bestuur Koksijde krijgt heel wat vragen binnen over het al dan niet doorgaan van de opvang- en zomerkampen in onze gemeente. We kunnen vandaag helaas nog geen definitief standpunt innemen of communiceren over een eventuele nieuwe inschrijvingsdatum. Hiervoor wachten we op advies van de Nationale Veiligheidsraad. Blijf onze officiële kanalen (website & sociale media) volgen voor updates.

Zomeropvang

Update 05/05 (09:10)

Vraag je corona-compensatiepremie nu aan!  

Vanaf vandaag kan je als onderneming de corona-compensatiepremie aanvragen bij VLAIO. Deze eenmalige premie van 3.000 euro gaat naar ondernemingen die niet verplicht werden om te sluiten maar een zware omzetdaling van minstens 60% hebben geleden ten gevolge van de coronamaatregelen. 

Update 04/05 (15:00)

Internationale dag van de Brandweer 

Vandaag zetten we onze brandweermannen en -vrouwen in de kijker! Elke dag staan deze professionele én vrijwillige hulpverleners klaar om voor jou door het vuur te gaan, hulp te verlenen bij ongevallen,... Een moment van dank op deze internationale #dagvandebrandweer! 

Maar in de strijd tegen het coronavirus verdient iedere held een warm applaus! De brandweer draagt deze dag dan ook op aan alle helden in de coronacrisis met de mooie regenboog-poster #wijzijnfier'! 

De regenboogkleuren in hun boodschap zijn een knipoog naar de weerspiegeling van het zonlicht in het bluswater. En een symbool van hoop! Ben jij ook zo fier op alle hulpverleners?

Download hier de affiche  

Update 03/05 (15:30)

Korte Keten

Van 6 tot 14 juni staat de 'Korte Keten' in Vlaanderen in de schijnwerpers. Door de coronacrisis helaas met minder activiteiten dan gepland. Voedsel legt vaak een lange weg af. In de korte keten bestaat er een rechtstreekse band tussen producent en consument waardoor de landbouwers zelf prijs, productiemethode en aanbod bepalen. Consumenten krijgen superverse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien steun je de lokale economie. Nu meer dan ooit belangrijk! 

Update 03/05 (10:15)

Sportpark Hazebeek terug open op 4 mei  

De poorten van Sportpark Hazebeek in Oostduinkerke gaan vanaf maandag 4 mei terug open. Dat heeft de burgemeester beslist in de crisiscel.

Dat betekent:

 • Dat je er weer kan doorheen fietsen en wandelen
 • Dat je gebruik kan maken van de trimpiste en de atletiekpiste voor individuele training
 • Dat de hondenlosloopweide terug toegankelijk is

Opgelet!

 • De recreatiesportveldjes en voetbalvelden blijven verboden terrein want contactsporten zijn nog niet toegelaten.
 • Kleedkamers en sanitair blijven gesloten.

Onder alle omstandigheden moeten de regels van social distancing nageleefd worden: hou minstens 1,5 meter afstand van elkaar. Samenscholing is verboden. Individueel sporten mag, maar ga na je training meteen weer naar huis!

sportpark open

Update 02/05 (09:40)

Koksijde Golf ter Hille opent op 4 mei de deuren voor abonnees.  

Goed nieuws! Koksijde Golf ter Hille opent op 4 mei de deuren, maar wel onder strikte voorwaarden. Ben je abonnee en wil je graag een balletje slaan? Reserveer vanaf vandaag (10u) jouw plekje! Meer info over de opgelegde maatregelen via de splinternieuwe website www.koksijdegolfterhille.be


Update 01/05 (12:20)

Corona-uitdaging: #NationaleNaaiActie 

Deze week ging de #NationaleNaaiActie van start die heel België moet mobiliseren om zelf mondmaskers te maken. Ook Lokaal bestuur Koksijde doet mee! Wil je graag mondmaskers doneren? Dat kan in het gemeentehuis van Koksijde (maandag t.e.m. vrijdag, 9u tot 12u en van 13.30u tot 16u.)

Bekijk het instructiefilmpje en surf naar www.koksijde.be/nieuws/maakjemondmaskerbe voor meer info!

Hoe maak je je mondmasker


Update 01/05 (12:20)

Tij-dingen editie mei is verschoven naar half mei

Geen Tij-dingen in de bus gevonden begin mei? Dat klopt! We hebben de eerstvolgende editie een beetje verschoven. Half mei wordt er een nieuw exemplaar verwacht. Nog eventjes geduld dus. 

Lees ook de vorige edities digitaal!  

Update 01/05 (11:00)

Onze burgemeester blikt hoopvol vooruit op de naderende exit-strategie

Onze burgemeester blikt hoopvol vooruit op de naderende exit-strategie. Want vanaf maandag zijn er heel wat versoepelingen voor ondernemers, scholen, kinderopvang,... De gemeente voorziet in mondmaskers voor alle inwoners van Koksijde. Deze worden door onze medewerkers bezorgd. 

Bekijk hier de videoboodschap van burgemeester Vanden Bussche

OVERZICHT UPDATES APRIL


Update 30/04 (19:20)

Extra maatregelen voor Koksijdse kinderopvang vanaf 4 mei

Vanaf maandag 4 mei gaan heel wat bedrijven opnieuw open. Ouders die vanaf die datum opnieuw buitenshuis aan het werk gaan, kunnen terug een beroep doen op de kinderopvang. Dit betekent dat er opnieuw meer kinderen naar de opvang zullen komen. Schepen Stéphanie Anseeuw: “Wij volgen strikt de richtlijnen van Kind en Gezin om te bepalen welke kinderen vanaf 4 mei welkom zijn in de Koksijdse kinderopvang”.

Lees het volledige persbericht 

kinderen naar opvang

Update 30/04 (18:10)

Koksijdse burgemeester pleit voor een gefaseerd toeristisch seizoen  

De kustburgemeesters zijn volop bezig met een exit-strategie in functie van de coronacrisis voor hun regio. Het scenario en de fasering die nu op tafel ligt zal de diensten zwaar onder druk zetten en plaatst de kust voor tal van uitdagingen. De burgemeester van Koksijde wil dit dan ook gefaseerd aanpakken. Marc Vanden Bussche: “Het is duidelijk dat het voor de kust een drukke zomer wordt, welke maatregelen er ook worden afgekondigd."

Lees het volledige persbericht  


Update 29/04 (19:30)

Fase exitplan start officieel op 4 mei 

Onze premier Sophie Wilmès geeft aan dat de eerste fase van het exitplan maandag 4 mei officieel start.

Concreet zullen bedrijven uit niet-essentiële sectoren mogen opstarten, zullen mondmaskers verplicht worden op het openbaar vervoer en mag je ook sporten met twee vrienden.

We bezorgen je hieronder ook nog eens alle fases netjes onder elkaar.


Update 29/04 (18:20)

Medewerkers Koksijde staan in voor stalentransport ziekenhuizen

Omdat de testcapaciteit in Az West beperkt is, worden heel wat bloedstalen getest in het Jan Yperman Ziekenhuis Ieper. Enkele medewerkers van het Abdijmuseum Ten Duinen, Navigo - Nationaal Visserijmuseum en het zwembad stonden vorige week in voor de stalentransport. Ze reden 4 keer per dag (2 in het weekend) met een auto van het ziekenhuis van en naar Ieper.Lokaal bestuur Koksijde, Veurne en De Panne doen dit in een beurtrolsysteem. 


Update 29/04 (16:45)

Overleg kustburgemeester over aanpak kusttoerisme 

Vandaag kwam onze burgemeester met alle kustburgemeesters in Brugge bijeen om te bespreken hoe ze de opstart van het kusttoerisme zullen aanpakken. 

Dit is hun advies voor de Veiligheidsraad:

 • Vanaf 18/05: eigenaars van tweede verblijf en caravans zijn welkom
 • Vanaf 8/06: huurders van vakantieappartementen en vakantiehuisjes opnieuw welkom

Bekijk de reportage van Focus/WTV

Update 29/04 (14:50)

Moederdagactie: doe mee & win!  

Doe mee aan onze moederdagactie en steun de lokale handelaars. Wie een cadeau koopt bij een van de vele Koksijdse handelaars, maakt kans op een cadeaubon! Op 20/5 worden maar liefst 100 waardebonnen van elk €50 getrokken worden. En deze bon kan je dan opnieuw besteden bij ... onze lokale handelaars!

Alle voorwaarden om deel te nemen en het reglement kan je terugvinden www.visitkoksijde.be/nl/moederdagactie


Update 29/04 (12:20)

Dienstverlening De Lijn 

Vanaf 4 mei rijdt De Lijn opnieuw volgens de normale dienstregeling zoals op een schooldag. De specifieke versterkingsritten voor scholieren worden voorlopig nog niet ingezet. Ook de kusttram neemt de normale dienstverlening van 15'-frequente terug op. Vanaf 4 mei moeten alle reizigers (ouder dan 12 jaar) verplicht een mondmasker dragen. Lees hier de volledige info

Update 29/04 (11:00)

Lokaal Bestuur Koksijde voorziet mondmaskers

Mondmaskers voor elke Koksijdenaar! Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist om 50.000 mondmaskers te bestellen. Een investering van ruim 100.000 euro.

De 1ste lichting (30.000) werd besteld bij Think Pink, die ook in onze gemeente actief is. Een deel van de opbrengst gaat naar borstkankeronderzoek en lokale ziekenhuizen. Deze Europese gecertificeerde mondmaskers worden huis-aan-huis verdeeld door meer dan 50 medewerkers van Lokaal Bestuur Koksijde. Zij zullen goed herkenbaar gekleed zijn. De data en tijdstippen zullen we nog uitgebreid communiceren.

Een 2e levering (20.000, waarvan 2.000 kindermaskers) komt via groepsaankoop georganiseerd door Westhoekoverleg. Dit type bestaat uit 2 lagen met mogelijkheid om een filter in te stoppen. Tijdstip levering en verdeling zijn nog niet gekend.

De federale overheid heeft beslist om herbruikbare filters te verdelen.

Lees het volledige persbericht


Update 29/04 (09:30)

Corona-uitdaging 2: #NationaleNaaiActie 

Nu de exitstrategie bekend is - met mondmaskers als cruciaal onderdeel - hebben burgerinitiatieven Maakjemondmasker.be en Impactdays.com hiervoor de handen in elkaar geslagen. Het doel van deze uitdaging is om burgers, leerkrachten en gezinnen te helpen beschermen met zelfgemaakte mondmaskers. Ook Lokaal bestuur Koksijde wil klaar zijn op 4 mei en roept op om massaal mondmaskers te maken.

Hoe kan je meedoen?

 • Ga naar Maakjemondmasker.be: download het patroon en de instructies. Ga aan de slag met of zonder een naaimachine!
 • Klaar? Ontsmetten maar! Was je mondmasker op 60°.
 • Was dan je handen en steek de mondmaskers in een ziplock of afgesloten plastic zak.
 • Doneren kan in het gemeentehuis van Koksijde (dienst Toerisme). Dat kan van maandag t.e.m. vrijdag, 9u tot 12u en van 13.30u tot 16u.

Meer info op www.koksijde.be/nieuws/maakjemondmaskerbe


Update 28/04 (17:10)

Terug naar school op 15 mei

Op 15 mei gaan de scholen in Koksijde terug open voor bepaalde klasgroepen. Leerlingen en leerkrachten moeten ook rekening houden met de gekende maatregelen. Burgemeester Vanden Bussche en schepen van Onderwijs Van Hove zitten deze week samen met alle schooldirecteuren om alles in goede banen te leiden. Lokaal Bestuur Koksijde zal maximale ondersteuning bieden zodat alles vlot kan verlopen. Meer concrete info volgt.

Hieronder alvast een handig overzicht! Zijn jullie klaar om er terug (een beetje) in te vliegen? Veel succes aan de ouders, leerlingen en leerkachten! #8760LovesYou!

Praktische info


Update 28/04 (16:10)

Verdachte verkopers mondmaskers 

Politie Westkust liet weten dat er verdachte verkopers van mondmaskers werden opgemerkt in onze politiezone. Ze bellen bij bejaarden aan om mogelijks zo hun woning te betreden. Het callcenter van het sociaal huis Koksijde kreeg hierover enkele telefoontjes. Indien u als inwoner van de PZ Westkust (De Panne, Koksijde, Nieuwpoort) zelf dergelijke verkopers opmerkt of aan de deur krijgt, gelieve onmiddellijk onze dispatching te verwittigen op het nummer 058 533 000. Dan kunnen wij nagaan of dit al dan niet klopt.

Bent u in een andere PZ woonachtig, verwittig dan uw eigen lokale politiezone.

Update 28/04 (12:20)

Blikvanger: Glasraam in de Kokpit 

De Kokpit is het kloppend hart van het gemeentehuis én misschien wel van Koksijde-Oostduinkerke tout court. Leuk weetje: het glasraam dat de Kokpit sinds kort opfraait is een ontwerp van Ingrid Meyvaert (atelier Mestdagh) en recupereert stukken glasraam uit het oud-gemeentehuis van Koksijde. Je kan er negen wapenschilden van verschillende abten van de Duinenabdij in herkennen. De originele glasramen werden door burgemeester Jaak Van Buggenhout gebruikt ter promotie van de opgraving van de Duinenabdij die van start ging in 1949.  

glasraam kokpit

Update 28/04 (11:15)

Aanbod opvang- en zomerkampen

De voorziene inschrijvingsdatum van het aanbod opvang- en zomerkampen (4 mei) wordt verplaatst naar een latere datum. Het college van burgemeester en schepenen buigt zich binnenkort over het totale zomeraanbod. Dan zal er ook duidelijkheid zijn over het aanbod opvang- en zomerkampen. We houden jullie zeker op de hoogte.

Update 28/04 (10:20)

Affiche social distancing voor handelaars  

Speciaal bericht voor onze ondernemers: Hoe leg je uit dat mensen afstand moeten bewaren? Betalen je klanten nog met cash? We helpen jullie graag met duidelijke communicatie. Hang deze poster aan je venster! Je kan ze downloaden (NL, FR, DU) op de webpagina voor ondernemers

affiche social distancing

Update 28/04 (09:30)

Corona-uitdaging 1: wereldrecord Grootste Quarantaine Quiz  

Give a Day, Maakjemondmasker.be, Quizmaestro Kris & Maarten, Dinnergift en heel wat steden/gemeentes zoals Koksijde lanceren 'de 5 Grootste Corona Uitdagingen' om de samenleving te verbinden en de 50.000 vrijwilligers te activeren in de volgende 4 weken. 

Uitdaging 1: Doe je ook mee met het wereldrecord 'Grootste Quarantaine Quiz' op woensdag 29/04 (20.30u)? Deelnemen kan individueel of in team met je collega’s, vrienden, buren en familie. Samen gaan we voor de grootste gezelligheid! Check in op het Facebook-evenement voor meer uitleg!

UITDAGING 1: quiz

Update 27/04 (17:40)

Proficiat met je 100ste verjaardag, Rachel!  

Burgemeester en Lokaal bestuur Koksijde willen vandaag Rachel Berten in de bloemetjes zetten met haar 100ste verjaardag. Wat een unieke gebeurtenis. We zijn bijzonder trots een eeuwling te mogen vieren in onze gemeente. In normale omstandigheden kwam het bestuur haar een bezoekje brengen. Helaas is dat in deze coronatijden verboden. Onze burgemeester en bestuur bezorgden Rachel alvast een kaartje, bloemen en champagne. Misschien kunnen jullie haar verrassen met heel wat mooie tekeningen? Stuur ze op t.a.v. WZC Dunecluze. Daar zal Rachel alvast heel erg blij mee zijn!

Rachel Berten

Update 27/04 (16:15)

Veilig liftgebruik

'Voldoende afstand houden' is de basisregel om de besmetting van het coronavirus te vermijden. Maar hoe beperk je dat risico in een appartementsgebouw waar verschillende doelgroepen samenleven en je vaak de lift neemt? Wij helpen je graag verder met enkele praktische tips. En weet: zoveel mogelijk de trap nemen is nog altijd beter én bovendien goed voor je gezondheid! 

Vanuit de crisiscel besliste de burgemeester om affiches te laten maken en te verspreiden. Je kan deze downloaden in verschillende talen. Hang ze uit in de centrale gang van jouw appartementsgebouw én in de lift. 

Update 27/04 (15:30)

Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan 

Binnenkort terug aan de slag? De Federale Overheid maakte een algemene gids ‘veilig aan het werk’. Een Inspiratiegids voor ondernemers om werknemers zo veilig mogelijk (terug) te laten werken in de post-lockdown periode door het besmettingsrisico zo laag mogelijk te houden en besmettingen zoveel mogelijk te vermijden. 

Meer info voor ondernemers? Check www.koksijde.be/coronavirus/ondernemers

Update 25/04 (10:00)

Enquête 'Buitenactiviteiten tijdens de coronacrisis'

Is buiten zijn tijdens de coronacrisis goed voor jouw mentaal welzijn? Dat willen wetenschappers van het VLIZ, de UGent en de KULeuven onderzoeken a.d.h.v. een korte vragenlijst. Ben je een bos- of stadsmens? Hoe voel je je daarbij? Beweeg je nu meer of minder dan voorheen? Vul de enquête in (18+) en help mee de invloed van buitenactiviteiten op onze emoties en gezondheid in kaart te brengen!

Meer info op: www.vliz.be.

Update 24/04 (23:00)

Nationale Veiligheidsraad: exitstrategie 

De Nationale Veiligheidsraad zat deze avond (24/04) samen over de versoepeling van de lockdown en gaf meer duiding rond de exitstrategie.
Deze bestaat uit drie fases.  

 • Fase 1A: vanaf 4 mei 

 • Fase 1B: vanaf 11 mei 

 • Fase 2: vanaf 18 mei

 • Fase 3: ten vroegste vanaf 8 juni 

Lees alle nieuwe maatregelen tegen corona: fase per fase. (bron: crisiscentrum)

Lokaal Bestuur Koksijde volgt alles nauwgezet op. Hou onze website en socialemediakanalen nauwgezet in de gaten voor nieuwe updates.

Update 24/04 (15:15)

Vrijwilligersplatform

Lokaal bestuur Koksijde heeft i.s.m. het Sociaal Huis Koksijde heel wat initiatieven opgestart om mensen te helpen met boodschappen, de hond uitlaten,... Heb je helpende handen? Neem zeker een kijkje op deze site

Naast Koksijde, hebben ook heel wat andere lokale besturen een platform of noodlijn geïnstalleerd voor inwoners. Deze hulplijnen zijn te vinden op www.VlaanderenHelpt.be

Update 24/04 (14:10)

Werken ondergrondse parking 'Centrum' afgerond

De werken in de ondergrondse parking ‘Centrum’ in Koksijde-Bad zijn afgerond. Ze startten op 1 april en duurden tot donderdag 23 april.

Burgemeester Marc Vanden Bussche en gemeenteraadslid en lid directiecomité AGB Luc Deltombe waren zeer tevreden over de aannemers Almaroma BVBA en Conings BV. De totale kostprijs bedraagt 164.000 EUR.

Er zijn nog enkele signalisatiewerken voorzien, maar de parking is dus weer toegankelijk, net als de intelligente boekenschuif van de bibliotheek.

ondergrondse parking

Update 24/04 (09:40)

Invulformulier ondernemers

Blijf op de hoogte van de plannen, acties en maatregelen die Lokaal Bestuur Koksijde zal opzetten ter ondersteuning van de ondernemers! Ook in deze moeilijke tijden blijven we jullie helpen waar mogelijk! Geef snel al jouw tips, voorbeelden, input of ideeën door via ons formulier!  

Update 23/04 (19:23)

HOU MOED! Alles komt goed

Morgen zal het exact 6 weken geleden zijn dat de corona-maatregelen werden aangekondigd. Onze wereld staat sindsdien een beetje op z'n kop. Maar we moeten doorzetten want dankzij jullie inspanningen gaat de curve omlaag! Volhouden is de boodschap!

HOU MOED! Alles komt goed! 💙 #TopeSterk #8670LovesYou


Update 23/04 (15:00)

Pensioen of inkomensgarantie voor ouderen (IGO)

Vragen over je pensioen of over inkomensgarantie voor ouderen (IGO) tijdens de corona-crisis? We helpen je graag op weg. Ook het Sociaal Huis Koksijde kan je helpen. Mail (geert.beyens [at] sociaalhuiskoksijde.be) of bel (058 53 43 56) voor meer info.

Update 23/04 (09:10)

Actie om 80-plussers te bellen wordt uitgebreid. 

Onze actie om 80-plussers op te bellen was een succes. In totaal werden 2198 mensen gecontacteerd. In de crisiscel heeft de burgemeester beslist om ook de 75 t.e.m. 79-jarige alleenstaanden op te bellen (506 personen) om te horen of alles goed gaat en of er hulpvragen zijn.Daarna zullen ook nog de alleenstaande 70 t.e.m. 74-jarigen een telefoontje krijgen (638 personen). 

Update 22/04 (19:00)

Doe mee aan de 'sea challenge' van het NAVIGO-museum

Deel jouw zeezicht in de digitale tentoonstelling van ons Navigo - Nationaal Visserijmuseum! De zee, eindeloze inspiratie. Wild, glad, wispelturig, soms onbereikbaar…. Maar steeds daar. In goede en in slechte tijden.

Doe jij mee? De voorwaarden voor je deelname kan je terugvinden op de website van het Navigo-Nationaal Visserijmuseum.  

Update 22/04 (12:20)

Lokaal bestuur Koksijde koopt 25 laptops aan voor basisscholen Koksijde

Het college van burgemeester en schepenen heeft 25 laptops aangekocht voor het digitaal onderwijs in de basisscholen van Koksijde. De laptops zijn bedoeld voor leerlingen van alle lagere scholen die tot nu toe uitgesloten waren van toegang tot digitale lessen, digitaal contact met de leerkracht en klasgenootjes en die ook geen toegang hadden tot de online leerplatformen. Ze krijgen de laptops in bruikleen. Samen met de laptop krijgen ze ook een free wifi code. 

Particulieren en bedrijven die nog willen bijdragen in deze digitale onderwijsnood, kunnen dat zeker nog doen. Ook voor de leerlingen secundair onderwijs zijn we nog steeds op zoek naar extra materiaal.


Update 22/04 (09:40)

Buitenspeeldag: alternatieven  

De Buitenspeeldag van vandaag werd jammer genoeg afgelast door de coronamaatregelen. Maar geen paniek: samen met Jeugddienst de PIT maken we er een echte en vooral superleuke BINNENSPEELDAG van! Op hun website www.depit.be vind je heel wat leuke ideeën en filmpjes om je dag te vullen! (ps: in je eigen tuin mag je natuurlijk nog altijd naar hartenlust spelen)

En ... op de facebookpagina van onze jeugddienst ontdek je een superleuke 'buitenspeeldagbingo'!  En ze hebben een eigen YouTube-kanaal

Update 21/04 (18:15)

Westkustgemeenten bestellen mondmaskers voor hun inwoners via Think Pink

De 3 Westkustgemeenten werken tijdens deze coronacrisis al de hele tijd nauw samen. Ze besloten vandaag om gratis mondmaskers te voorzien voor hun inwoners. Koksijde bestelt er 30.000, De Panne plaatst een bestelling van 15.000 en Nieuwpoort klokt af op 25.000. Ze bestellen alle drie de mondmaskers via Think Pink.

Borstkankerorganisatie Think Pink Europe zal deze mondmaskers maken en verdelen samen met 22 organisaties verspreid over Europa, dit om vooral kwetsbare groepen zoals ouderen en kankerpatiënten te helpen beschermen. Deze maskers kan je tot 50x hergebruiken door die simpelweg op 60° C te wassen, ze zijn dus ook milieuvriendelijk. De opbrengst van deze verkoop gaat voor 80% naar concrete projecten met kankerpatiënten en lokale ziekenhuizen.

Burgemeester Marc Vanden Bussche (Koksijde): “In de crisiscel beslisten we deze voormiddag reeds om op het voorstel van Think Pink in te gaan. Met deze bestelling slaan we twee vliegen in één klap. We zorgen ervoor dat onze inwoners zich preventief kunnen beschermen, en bovendien steunen we het goede doel. Als Think Pinkgemeente - met als ambassadeur en inwoner Hilde Werbrouck - vinden we het dan ook een eer om met hen samen te werken rond dit project”.

Burgemeester Bram Degrieck (De Panne): “Door deze aankoop getuigen we van verantwoordelijkheid jegens onze inwoners, het zit er immers hoogstwaarschijnlijk aan te komen dat mondmaskers dagelijkse kost zullen worden in ons straatbeeld. Door de mondmaskers via Think Pink te bestellen steunen we tegelijk het goede doel.

Naast het aanbod van de gemeentelijk aangeboden mondmaskers door ons lokaal bestuur, zijn er bovendien veel mensen die aan de slag zijn gegaan met eigen materiaal.  De burgemeesters van de Westkustgemeenten zitten nagenoeg al de hele corona-periode op krak dezelfde golflengte.  Dat zorgt voor een uniforme en daadkrachtige aanpak en snelle beslissingsprocessen.  We zien dat we snel en gefundeerd kunnen schakelen.”

Burgemeester Geert Vanden Broucke (Nieuwpoort): "We willen onze burgers maximaal beschermen opdat ons stadsleven snel en veilig kan hervatten. Het voelt goed dat buurgemeenten een gelijkaardige visie hebben en we op die manier samen kunnen werken. Wanneer en hoe de mondmaskers bedeeld zullen worden, wordt nog in een plan gegoten en zal dan meegedeeld worden aan de Nieuwpoortenaars."

De levering van de mondmaskers wordt verwacht binnen een tweetal weken. De verdeling ervan wordt nog verder uitgewerkt.


Update 21/04 (16:40)

10 puntenprogramma ter ondersteuning van de lokale economie en het toerisme in Koksijde

Burgemeester Vanden Bussche kondigde gisteren op de virtuele gemeenteraad het tienpuntenprogramma ter ondersteuning van lokale economie en toerisme in Koksijde aan. Met dit tienpunten programma wil het college van burgemeester en schepenen ervoor zorgen dat de lokale handel na het versoepelen van de lock-down maatregelen weer op gang komt. Bovendien is Koksijde volop bezig het toeristisch seizoen voor te bereiden.

Burgemeester Vanden Bussche:“We zullen doelgericht werken met een individuele aanpak voor elke handelaar.”

1. Gemeentelijke begeleiding voor ondernemers

De burgemeester licht toe: In samenwerking met experts geven we een dagelijkse update van de recentste ontwikkelingen en maatregelen. We blijven telefonische ondersteuning bieden aan onze lokale ondernemers en we bouwen een gemeenschappelijk adviespunt uit, bijvoorbeeld via een halve zitdag of meer per maand, waar in aanwezigheid van de expert vragen of plannen van ondernemers kunnen worden besproken in het gemeentehuis zelf. Bovendien werken we aan een systeem voor de meer uitgebreide vragen van ondernemers met betrekking tot de coronacrisis.

Bovendien is er een zeer nauwe samenwerking tussen de medewerkers van toerisme en lokale economie in één dienst.”

2. Behoud 0% aanvullende personenbelasting

“We behouden de 0% aanvullende personenbelasting blijft het uitgangspunt van het beleid in Koksijde” benadrukt de burgemeester.

3. Geen verhoging van de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing behoudens de wettelijke indexering

Burgemeester Vanden Bussche: “In Koksijde zullen we de bijkomende kosten die de corona-crisis met zich meebrengt niet compenseren door meer belastingen te innen!”

4. Afschaffing van de gemeentelijke belasting plaatsen terrassen, tafels en stoelen op strand en zeedijk voor 2020-2025

Het schepencollege besliste tot afschaffing van de terrassentaks, niet enkel voor 2020 maar voor de volledige legislatuur tot 2025.

De schepen van lokale economie Dorine Geersens: “We zijn ons ervan bewust dat deze maatregel een grote impact zal hebben op de inkomsten van de gemeente maar we vinden het enorm belangrijk om een perspectief te bieden de komende jaren aan de fel getroffen horeca die hierbij een directe financiële tegemoetkoming zal ondervinden.”

Dit betreft aldus de innames op strand en zeedijk ten noorden van de rijweg op de zeedijk die gebeurt door horeca-exploitanten.

Uiteraard blijft de inname vergunningsplichtig en de vergunninghouder dient zich aan de regels te houden.

5. Afschaffing van gemeentelijke belasting plaatsen terrassen, koopwaar, reclameborden op het openbaar domein buiten de zeedijkzone 2020-2025

Dit betreft het plaatsen van te verhuren kustrijwieltuigen,  windschermen, open of gesloten uitneembare of gesloten vaste terrassen, stoelen en tafels, tentoonstellingstanden, koopwaar, reclameborden of –blokken of reclamestanden

6. Tijdelijke afschaffing retributie betalend parkeren en gradueel terug in te voeren bij normalisering

Luc Deltombe licht toe: “Bij normalisering zal het betalend parkeren in de handelscentra terug worden ingevoerd om op deze manier maximale rotatie en bereikbaarheid van de handelszaken te kunnen garanderen. Dit wordt nauwlettend in het oog gehouden door onze dienst mobiliteit en het Autonoom Gemeentebedrijf.”

7. Pro rata opheffing lopende horecaconcessies en concessies voor strandbars, surfclubs, springkastelen, trampolinestructuren, …

“Koksijde is hierbij een voorbeeld voor vele kustgemeenten. Unizo haalde Koksijde reeds aan als voorbeeld! Koksijde is de eerste gemeente die dit heeft afgeschaft”, aldus een trotse burgemeester, “en misschien stof tot nadenken voor eigenaar-verhuurders.”

De opheffing geldt momenteel voor horecaconcessies en concessies voor strandbars en surfclubs toegekend door gemeente (inclusief concessies voor springkastelen, trampolinestructuren enz. overeenkomstig de beslissing van het college van burgemeester en schepenen van 27 maart 2020).

8. Logistieke ondersteuning handelszaken bij heropstart

De burgemeester verklaart: “Van bij de opstart werden de handelszaken individueel opgevolgd en logistieke hulp geboden waar nodig. Uiteraard werken we dit verder uit naarmate de handelszaken opnieuw mogen opstarten. Iedereen zal door onze diensten individueel gecontacteerd en bezocht worden. We kiezen bewust voor een individuele aanpak op maat van de handelaar en ondernemer.”

9. Evenementenbeleid op maat in de winkelstraten

De VVV werkt onder leiding van Greta Delie-Suber aan een heroriëntering van de geplande evenementen deze zomer.

In goede verstandhouding met de organisatoren hebben we de geplande grote evenementen kunnen uitstellen tot volgend jaar bijvoorbeeld Night of the Proms, Bredene Koksijde Classic, … We proberen ook voor de kleinere organisaties zoveel als mogelijk vooruit te schuiven naar volgend jaar.

10. Koop, eet en drink Lokaal – Koop Koksijde

Een taskforce bestaande uit lokaal bestuur Koksijde, handelaarsbonden, ondernemers en ervaringsdeskundigen werkt een Seaking Plan uit.

Schepen Geersens is alvast enthousiast over de vlotte samenwerking met de stakeholders en vertelt er binnenkort meer over.

koop lokaal

Update 21/04 (16:20)

Nieuwe leerstof vanop afstand: informatie voor ouders. 

Op maandag 20/04 begonnen heel wat leerlingen met online lessen! Je kind leert een eerste keer nieuwe leerstof vanop afstand. Daarna wordt de leerstof tijdens de les op school herhaald door de leraar. Benieuwd hoe dat allemaal verloopt? Ontdek het in deze video van de Vlaamse Overheid.

Update 20/04 (21:00)

Banners 'Koksijde draag je een warm hart toe'. 

 Koksijde draagt iedereen een warm hart toe! Of je nu in de zorg werkt, aan de slag bent als vrijwilliger, hulp biedt als ondernemer ,... We danken je oprecht! En we blijven nog eventjes doorgaan! Tope Sterk! Deze bache pronkt aan het Erfgoedhuis in Oostduinkerke-Dorp. Heb jij de andere al gespot?

Dankjewel aan firma Armascreen voor de schenking van de banners!

Banners

Update 20/04 (16:00)

Oproep: tablets en laptops.

Wow! Dankjewel! Jullie gaven massaal gehoor aan onze oproep voor tablets en laptops. De nood blijft nog steeds erg groot. Indien jullie tweedehandslaptops of tablets hebben (max. 5 jaar oud) die je niet meer gebruikt dan kan je nog steeds terecht bij het Sociaal Huis Koksijde. Ook kleiner (werkend) computermateriaal zoals hoofdtelefoons , een computermuis,... - nuttig voor thuisonderwijs - kunnen ze nog steeds gebruiken.

Meer info over deze oproep bij 'update 10/04 (17:00)'

Update 20/04 (14:00)

Geen strandcabines

In de crisiscel van deze morgen benadrukte de burgemeester nog eens dat in het kader van de coronacrisis momenteel geen strandcabines geplaatst mogen worden in onze gemeente (dus ook niet vanaf 27 april). 

Van zodra meer info is, zal Lokaal Bestuur Koksijde hier tijdig over communiceren.

Update 20/04 (10:30)

Inleverbus terug in gebruik

De inleverbus van de Bibliotheek Koksijde is terug in gebruik! Je kan dus tijdens je dagelijkse fiets- of wandeltocht je materialen indienen. De bus is te voet bereikbaar via de in- of uitgang auto's en via de centrale traphal achter het gemeentehuis.

Heb je nood aan een verse portie lectuur, dvd’s of cd’s? Maak nu een afspraak bij de afhaalbib 

Update 20/04 (11:45)

Stel je doktersbezoek niet uit!

Stel je bezoek aan de dokter niet uit, ook wanneer ze niets met covid-19 te maken hebben. Medisch uitstelgedrag kan gevaarlijk zijn! Ook kleine klachten of kwalen zijn belangrijk. Wie twijfelt, belt best naar de huisarts. De dienstverlening van de spoedgevallendienst voor niet-COVID-19 patiënten blijft gegarandeerd.

💕 Zorg voor elkaar!

Update 20/04 (10:00)

Afspraak Milieupark: positieve reacties!

De collega's van het Milieupark kregen de voorbije dagen heel wat lovende woorden over hun aanpak in deze coronaperiode. "Goed georganiseerd, perfecte informatiedoorstroom, correcte opvolging van afspraken,... " zijn slechts enkele mooie reacties die ze kregen! Maak zelf je afspraak in het Milieupark maken?  

Milieupark

Update 18/04 (10:30)

Rouwen in coronatijden

Als je iemand verliest, is het troostend om samen met familie en vrienden afscheid te kunnen nemen. Dat kan nu niet. Afscheid nemen is in deze tijd van corona en verplicht afstand houden extra moeilijk. We moeten op zoek naar andere manieren van afscheid, troost en verbinding. Via www.wijrouwenmee.be krijg je een antwoord op heel wat moeilijke vragen.
'Wij rouwen mee' is een initiatief van de Coronadenktank en wil steun en troost bieden in deze moeilijke dagen. Want je verdriet hoeft niet in quarantaine.

Update 16/04 (17:10)

Ondernemers worden opgebeld

Op vraag van de burgemeester worden alle Koksijdse ondernemers persoonlijk opgebeld. Ondertussen zitten we bijna aan de kaap van 500! Bedankt voor alle mooie en hartverwarmende reacties. We horen dat jullie het niet gemakkelijk hebben en toch houden jullie de moed. Respect! #TopeSterk #8670LovesYou
Contacteer ons ook gerust via de ondernemerslijn (058 53 30 36). Elke werkdag in de voormiddag van 9u tot 12u.


Update 16/04 (16:30)

Night of the Proms Summer Edition 2020 gaat niet door

Overige activiteiten t.e.m. 31 augustus in Koksijde: snel meer nieuws

Het college van burgemeester en schepenen debatteert op maandag 20 april een eerste keer over de geplande activiteiten tot en met 31 augustus. Dit gebeurt op basis van de huidige kalender.
Wel is het nu al duidelijk dat Night of the Proms Summer Edition niet zal doorgaan.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “Iedereen stond te popelen om van deze tweede editie een nog groter feest te maken. Twee dagen genieten: van de muziek, van de sfeer in Koksijde en vooral van het samenzijn met familie en vrienden. Het coronavirus heeft er helaas anders over beslist. Er worden geen massa-evenementen toegelaten tot 31 augustus in België. De enige juiste beslissing want de gezondheid en veiligheid van ons publiek, artiesten en crew moet ten allen tijde onze grootste prioriteit zijn. Dat heeft spijtig genoeg ook consequenties voor onze tweede editie van Night of the Proms Summer Edition in Koksijde op 13 en 14 augustus 2020.
We zijn, samen met de organisatie, ondertussen nieuwe data aan het zoeken voor in de zomer van 2021, een uitgesteld feest is dus geen verloren feest! De tickets van 2020 zijn automatisch geldig in 2021.

Meer informatie over de tickets en line-up volgt wanneer de nieuwe data bekend zijn. Bedankt voor het begrip en geduld in deze moeilijke tijden. Wij keken er samen met de artiesten, de organisator PSE Belgium, de vele crewleden en onze medewerkers enorm naar uit en beloven al onze energie op te sparen om er volgend jaar een straffe editie van te maken.”

Update 16/04 (11:15)

De firma Assa Abloy maakt face shields met 3D-printer

Hiervan schenken ze er 20 aan de interventieploegen van Politie Westkust en 20 aan de verzorgden van het Sociaal Huis Koksijde. Lokaal bestuur Koksijde is ontzettend dankbaar voor deze steun!

Vermijd een gasboete!  

Sommigen zijn nu door de coronacrisis noodgedwongen thuis. En met dit mooie lenteweer is het vaak een gelegenheid om de grote lenteschoonmaak te houden of klusjes uit te voeren in en rond het huis, de zaak, …
Opgelet: men dient zich nog steeds aan het algemeen politiereglement (= APR) te houden.

Afval

 • Huishoudelijk afval dient nog steeds aangeboden te worden op dag van omhaling voor eigen deur en op reglementaire wijze. (Check de afvalkalender)
 • De inzamelpunten voor huishoudelijk restafval dienen enkel voor huishoudelijk restafval voortgebracht op grondgebied Koksijde. Hier dient steeds gebruik gemaakt te worden van een officiële restafvalzak van Koksijde.
 • Openbare vuilnisbakken dienen enkel voor afval van onderweg geconsumeerde producten.
 • Hondenpoep dient steeds opgeraapt te worden
 • Sluikstorten blijft te allen tijde verboden

Milieupark werd heropend en alle richtlijnen van de parkwachters dienen nageleefd te worden.

 • Maak vooraf een afspraak via www.koksijde.be/milieupark/afspraak en bereid je voor door vooraf de voorwaarden even na te lezen.
 • Geen asbesthoudend materiaal en textiel
 • Hou afstand
 • Kom bij voorkeur alleen

Inname openbaar domein en stedenbouwkundige activiteiten

 • Voor inname openbaar domein, dient men nog steeds online een vergunning aan te vragen.
 • Bouwstop (van 11 juli tot eind augustus) blijft van toepassing deze zomer in een welbepaalde, afgebakende zone
 • Indien vereist, dient steeds de nodige signalisatie geplaatst te worden.
 • Ook voor werven dienen alle in het APR opgenomen artikels nageleefd te worden.

Stilstaan en parkeren

 • Parkeer enkel waar dit toegelaten is
 • Laden en lossen, iemand laten instappen of uitstappen, doe dit conform de verkeersregels

Meer info: www.koksijde.be/gas-4-stilstaan-en-parkeren.

Politie, gemeenschapswachten en gemeentelijke gasvaststellers zijn nog steeds op pad om na te zien of de reglementen nageleefd worden en kunnen inbreuken op het APR of stilstaan en parkeren vaststellen. Voor deze inbreuken wordt een proces-verbaal of bestuurlijk verslag opgemaakt door de vaststeller en overgemaakt aan de sanctionerend ambtenaar. Dit kan resulteren in een gemeentelijke administratieve sanctie van max. 350 euro. Meer info: www.koksijde.be/gas.

Update 15/04 (18:30)

Maatregelen worden verlengd t.e.m. 3 mei 

De Nationale Veiligheidsraad heeft net beslist dat de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden verlengd tot en met zondag 3 mei. Tuincentra en doe-het-zelf-zaken mogen onder strikte voorwaarden de deuren openen. Massa-events tot 31 augustus worden afgelast. Wat dat concreet inhoudt voor onze activiteiten zullen we later nog communiceren.

Update 15/04 (16:00)

Stop de verspreiding

Thuiszitten is niet zo evident. Maar me moeten volhouden. We kunnen dat! Samen kunnen we de curve nog meer afvlakken! Volg de maatregelen nauwgezet. Hou nog even vol. Volg alle recente info op de officiële website van de FOD Volksgezondheid  

flatten the curve


Update 14/04 (16:30)

Gids Lokele Economie

Beste ondernemers, om de bomen door het bos te blijven zien, heeft de dienst Lokale Economie voor jullie een handig overzicht gemaakt van alle steunmaatregelen voor ondernemers naar aanleiding van de coronacrisis. Het is een omvangrijke gids geworden die je kan raadplegen op www.koksijde.be/coronavirus/ondernemers. We blijven deze informatie voor jullie op de voet volgen! 

Update 14/04 (16:00)

Update schilderwerken ondergrondse parking 

De (schilder)werken in de ondergrondse parking zijn goed vooruit gegaan. Zo werd er op zaterdag en op paasmaandag doorgewerkt. Door de plotse daling van de temperatuur en de koude noordenwind droogt de vloer minder goed. Om alle werken tijdig en mooi af te werken, werd beslist om de ondergrondse parking nog tot eind deze week te sluiten. Op maandag 20/04 is de parking terug toegankelijk.

Update 14/04 (15:00)

Herbeleef de live-sessie van Ozark Henry  

Heb je gisteren de fantastische live-sessie van onze cultureel ambassadeur ozark henry gemist? Neem dan vandaag zeker eventjes een kijkje in je pauze. Wij kregen er alvast ontzettend veel energie van! We hopen alvast zijn muziek deze zomer opnieuw te mogen horen op het Kerkplein. #nightofthepromssummeredition

Update 14/04 (13:00)

Gids voor ondernemers

Om de bomen door het bos te blijven zien, heeft de dienst Lokale Economie voor ondernemers een handig overzicht gemaakt van alle steunmaatregelen naar aanleiding van de coronacrisis. Het is een omvangrijke gids lokale economie geworden. We blijven deze informatie voor jullie op de voet volgen!

Update 13/04 (08:50)

Live concert Ozark Henry 

Onze Cultureel Ambassadeur Ozark Henry trakteert je vanavond (13/4) op een muzikaal paasgeschenkje vanuit zijn studio in Wulpen. Kijk live in je eigen kot om 19u30 via de Facebookpagina van Ozark Henry

Update 12/04 (10:00)

Paasboodschap van Burgemeester Vanden Bussche

Onze burgemeester wenst je met deze boodschap een fijne paaszondag toe! Op het einde geeft hij ook een verrassing prijs...  #topesterk

Paasboodschap Burgemeester

Update 12/04 (08:30)

Vrolijk Paasfeest. 

Dat het een bijzondere dag zal zijn, moeten we jullie niet vertellen. We hopen dat iedereen snel zijn familie en vrienden kan omarmen. Met je chocolade-eitje is social distance gelukkig niet nodig. We wensen alle kinderen een mooie buit! En goed zoeken hé want… een niet gevonden ei is een gesmolten ei!


Update 11/04 (20:00)

Paasviering en paasgebed

In deze uitzonderlijke tijden wenst de burgemeester de kerkgemeenschap een hart onder de riem te steken door ondersteuning te bieden door middel van de paasviering en paasgebed te delen via een video. Deze video ging live op 11 april om 20.00 uur.

Paaswens en paasgebed vanuit de O.L.V.-ter Duinenkerk Koksijde - paaszaterdag 11 april 2020


Update 11/04 (10:35)

Paaseitjes rapen in eigen kot of tuin

Helaas geen prachtige bloemenmarkt in de Zeelaan vandaag. Hopelijk genieten jullie van de bloemen in de tuin.
Tellen jullie ook af naar morgen? Zou hij komen denk je... de paashaas? Of zijn het de klokken? Wie weet... in deze rare coronatijden. Er zijn 7 konijntjes en 6 eitjes te vinden in deze prent. Veel zoekplezier... ook (én alleen) in je eigen tuin!


Update 11/04 (08:55)

Proficiat aan al onze jubilarissen 

De maatregelen om het coronavirus tegen te gaan, heeft ook heel wat gevolgen voor onze jubilarissen. Raadszaal 'De Kokpit' staat er tegenwoordig maar leeg bij. Het college van burgemeester en schepenen wenst iedereen - ondanks de afstand - een mooi huwelijksjubileum toe. Daarom krijgen alle jubilarissen de attenties die ze gewoonlijk krijgen bij een ontvangst in het gemeentehuis thuis geleverd mét een fijne wenskaart. Hou het ondertussen gezond en zorg goed voor elkaar!

Update 10/04 (17:00)

Help ons! Veurne-Westkust zoekt computers en ICT-vaardige mensen

Heel wat kinderen slagen er niet in om van thuis uit optimaal onderwijs te volgen door het gebrek aan computers. Via lokale verenigingen en solidariteitsacties in samenwerking met diverse serviceclubs was al heel wat hulp mogelijk, daarvoor dank.

Maar de nood blijft bijzonder hoog!
De vier Veurne-Westkustgemeenten (Intergemeentelijke samenwerking Wintegratie) slaan de handen in elkaar om voor elk kind een geschikte oplossing te zoeken.

Wat zoeken we:

 1. tweedehands laptops of tablets
  • die je niet meer gebruikt
  • maximum vijf jaar oud
  • in goede staat
  • voor laptops: draaiend op besturingssysteem Windows 8 (of hoger).
 2. Mensen met ICT-skills die bereid zijn om de gekregen materialen op punt te stellen voor verdeling.
 3. Klein computermateriaal, nuttig voor thuisonderwijs (muis, hoofdtelefoon, etc.)

Wanneer verzamelen we?

 • tijdens de week van 14 tot 17 april 
 • elke voormiddag van 9 tot 11.30 uur
 • voormalig politiekantoor Koksijde-Dorp (Zeelaan 44 - rechtover de Colruyt)

Er is een medewerker aanwezig om de overdracht te organiseren in de beste hygiënische omstandigheden en met respect voor social distancing.

Info: Anke Inghelbrecht – anke.inghelbrecht [at] koksijde.be of 0492 15 24 92

Update 10/04 (08:45)

Hulpnummers blijven altijd bereikbaar. Wil je een melding maken van huiselijk geweld? Bel Veilig Thuis op 0800 2000. Ook via 1712 is het mogelijk om alle vormen van (kinder)misbruik te signaleren. Heb je het in deze moeilijke tijden bijzonder zwaar? De Zelfmoordlijn is bereikbaar op 1813. Hou jullie gezond, zorg voor jezelf!
Veelgestelde vragen? Updates? Volg www.koksijde.be/coronavirus.

Update 09/04 (19.21)

De voorbije dagen zagen we heel wat mooie en originele boodschappen verschijnen op tv. Een tekening in krijt, een mooi spandoek met een slogan, …
Ook in Koksijde zagen we heel wat mooie berichten passeren. En daarom doen we een oproep! Maak een mooie boodschap voor iemand die je mist, voor mensen in de zorg, voor jezelf, voor ons? En stuur de foto naar communicatie [at] koksijde.be. We verzamelen de foto’s en zullen ze in de maand mei projecteren op het groot scherm aan het gemeentehuis en we maken een album aan op Facebook. Misschien komt je foto op de cover van Tij-dingen?
Doe je mee? Maak een echte #topesterk-foto!

Update 09/04 (15.13)

Bij ons is de paashaas al geweest!
Weet jij waar? Hij bracht ons een ei vol moed en hoop!

Update 09/04 (14.57)

Wat als je tijdelijk werkloos bent door #COVID19 en je niet langer je hypotheek of lening kan betalen? Voor tijdelijk werkloze Belgen bestaat de mogelijkheid tot 30/09 om geen leningen te moeten terugbetalen. Meer info via je bank!
De procedure voor tijdelijke werkloosheid is sterk vereenvoudigd. Wegens uitzonderlijke omstandigheden is het toegestaan om van 13/03 t.e.m. 13/06 de tijdelijke werkloosheiduitkering te combineren met vrijwilligerswerk of aanvullende activiteit. Alle info: www.rva.be

Update 09/04 (10.52)

Bim Bam Beieren de klokken leggen eieren. Je zou het haast vergeten maar dit weekend is het Pasen! Niets zo lekker als chocolade paaseitjes met hart en ziel gemaakt door onze eigen chocolatiers en bakkers! Ps: corona-kilo’s tellen niet op feestdagen 😉 #winkelier #kooplokaal #topesterk
Alle updates: www.koksijde.be/coronavirus

Update 09/04 (10:30)

Het college van burgemeester en schepenen ging akkoord met de samenstelling van 100 pretpakketten gemaakt voor kinderen die bekend zijn bij het Sociaal Huis.

👉 Waarom? Niet alle kinderen hebben thuis spelletjes, een tuin om te spelen, een tv, knutselgerief, enz. om zich bezig te houden tijdens de lockdown.
👉Ook horen we in de media berichten dat het voor deze gezinnen extra moeilijk is wat zich uit in familiaal geweld.
Het sociaal huis stelde pakketten samen voor kleuters en lagere schoolkinderen: een gezelschapsspel, kleurplaten, knutselgerief, chocolade, speelgoedje, doe-opdrachten, strip of boek, enz.
👉Deze pakketten werden door maatschappelijk werkers aan huis gebracht bij de gezinnen (foto). Alle ouders en kinderen reageerden verrast en heel blij.
Voor de samenstelling van de pakketten werd ook beroep gedaan op partners van het Huis van het Kind: bibliotheek, buitenschoolse kinderopvang en jeugddienst. #TopeSterk werd dit in twee dagen tijd gemaakt en afgeleverd.

Update 08/04 (16:20)

Steun de lokale handelaars

Winkels dicht, maar we houden contact! Het is niet omdat de deuren van je favoriete ondernemer momenteel gesloten zijn, dat ze van de aardbol verdwenen zijn! Wie weet vind je ze terug met een online pop-up winkel via sociale media of brachten ze de afgelopen dagen een kersverse webshop ter wereld!

Neem zeker een kijkje op www.koksijde.be/coronavirus/afhaalpunten en steun onze lokale ondernemers.


Update 08/04 (15:30)

Mini-editie kinderkrant Plezand

Hou je beregoed! Dat is de titel van een speciale mini-editie van de Koksijdse kinderkrant Plezand. Met binnenin een toepasselijk verhaal over de plezante vrienden en een superleuke kleurplaat! Ideaal om de kinderen tijdens de paasvakantie bezig te houden!

Lees Plezand digitaal via www.koksijde.be/kinderkrant-plezand


Update 08/04 (12:30)

Applausactie bij alle woonzorgcentra

Deze ochtend vond een éénmalige applausactie plaats door de Brandweer Westhoek aan de verschillende woonzorgcentra in onze hulpverleningszone. Brandweermannen hebben het zorgpersoneel gegroet om hun waardering tegenover hen te tonen.

En ook onze burgemeester en schepenen wensen alle woonzorgcentra en assistentiewoningen in onze gemeente een hart onder de riem te stoppen. Daarom werden bewoners én verzorgenden ook getrakteerd op paaseitjes en een fijne wenskaart.

Bekijk het fotoalbum op www.koksijde.be/fotoalbum


Update 07/04 (14:30)

Skateplaza blijft dicht

Het federale crisiscentrum heeft een nieuwe versie van de richtlijnen rond de strijd tegen het coronavirus online geplaatst. Naast wandelen, fietsen en lopen mag je nu ook skaten, steppen en skateboarden.

Opgelet: het gemeentelijke Skateplaza in Oostduinkerke is nog steeds verboden terrein! Let it roll, maar niet op de skateplaza dus!


Update 07/04 (13:30)

Wereldgezondheidsdag

Vandaag zetten we meer dan ooit een spotlight op de verpleegkundigen, dokters, mantelzorgers, ... We dragen alle zorgverstrekkers een warm hart toe. Blijf gezond en pas goed op jezelf en elkaar. #8670lovesyou #TopeSterk #Wereldgezondheidsdag

Update 07/04 (10:45)

Lokaal Bestuur Koksijde schenkt mondmaskers aan Politie Westkust

Burgemeester Marc Vanden Bussche overhandigde deze morgen namens Lokaal Bestuur Koksijde 680 mondmaskers aan Politie Westkust. Het gaat om 30 FFP3-maskers en 650 chirurgische maskers.


Update 07/04 (10:45)

Afhaalbibliotheek vanaf 08/04

Door de coronamaatregelen blijft de Bibliotheek Koksijde gesloten.
Vanaf 8 april biedt Lokaal Bestuur Koksijde een afhaalbibliotheek aan.

Werkwijze

 • Materialen aanvragen doe je bij voorkeur via het online formulier. Indien niet mogelijk per mail of telefonisch (op werkdagen: 10-12 en 14-16 uur). Kies uit de online catalogus.
 • Vermeld in de aanvraag steeds de titel en de auteur. Indien bepaalde titels niet leverbaar zijn (door een andere lener aangevraagd of tijdelijk in quarantaine na inname), zoekt het personeel alternatieven. Je laten verrassen? Formuleer je vraag ruim (bv. thrillers, boeken voor kinderen). Indien het gaat om gereserveerde materialen, gelieve dit zo te vermelden.
 • Deze service is uitsluitend voor leden van de bibliotheek. Lid worden? Lidmaatschap vervallen? Contacteer ons, het lidmaatschap (5 euro) betaal je als de bib heropent.
 • De uitleentermijn bedraagt vier weken en is eventueel verlengbaar (tenzij er een reservatie is) voor vier weken. Maximum vijf materialen per lid.
 • Levering aan huis mogelijk voor leden ouder dan 65 jaar of risicopatiënten
 • Materialen ophalen in de bib is mogelijk op werkdagen (10-12 en 14-16 uur) op het vooraf afgesproken tijdstip. Zonder afspraak is ontlening niet mogelijk.
 • Gelieve aanvragen te doen voor 12 uur, we proberen deze zo snel mogelijk te verwerken om de levering/ophaling daags nadien te laten gebeuren. De snelheid hangt af van het aantal aanvragen.
 • Geef bij je aanvraag aan wanneer je liefst je materiaal ontvangt of komt ophalen
 • Het tijdstip op je bevestigingsmail is het definitieve lever/afhaalmoment
 • Geen ophaling/thuislevering mogelijk tijdens het weekend
 • Afspraken bij afhaling: hou je lidkaart en opbergtas klaar en hou voldoende afstand

Vanaf dinsdag 14 april is de intelligente inleverbus (ondergrondse parking) opnieuw operationeel.

Ter info: Het is voorlopig niet duidelijk hoelang COVID-19 overleeft op boeken. Daarom houden we alle materialen standaard drie dagen in quarantaine vooraleer we ze opnieuw aanbieden.

Info: bibliotheek [at] koksijde.be – 058 53 29 53 – koksijde.bibliotheek.be


Update 06/04 (17:30)

Overlijdens tijdens coronacrisis: herdenking tijdens najaar

Een overlijden van je familie of je naaste, het is een zware beproeving. En in deze coronatijden wordt het proces nog intenser. Vanuit de crisiscel en schepencollege deelt de burgemeester mee dat – eens alle coronaproblemen van de baan zijn – er verschillende herdenkingsmomenten voorzien worden voor alle inwoners die tijdens deze moeilijke periode overleden zijn. Zo kunnen we nog eens op een waardige, ingetogen manier afscheid nemen. We doen dit i.s.m. de Pastorale Eenheid Ster der Zee Koksijde (O.L.V. Ter Duinenkerk in Koksijde en de St. Niklaaskerk in Oostduinkerke) en met het Vrijzinnig Huis. Data worden later meegedeeld.

Om het afscheid voor de nabestaanden wat persoonlijker te maken, gezien afstandsregels gelden, besliste onze burgemeester bovendien om aan de families en de nabestaanden de mogelijkheid te geven om er in alle sereniteit (lievelings-)muziek te laten spelen. Er wordt dan een geluidsinstallatie voorzien en er wordt een medewerker van ons Lokaal Bestuur ingezet om dit alles te bedienen.

Update 06/04 (14:30)

Milieupark Koksijde opnieuw open: uitsluitend op afspraak

Hou er rekening mee dat er strenge veiligheidsmaatregelen gelden. Het aantal bezoekers is beperkt. Kom daarom enkel met dringend af te voeren afval en stel je bezoek uit als dat kan.

Maak een afspraak via de website van het Milieupark. We vragen daarbij om de tijdsblokken na 17 uur en op zaterdag vrij te houden voor wie nog aan het werk is.

Samengevat

 • Sorteer materiaal goed op voorhand zodat je het vlot kwijt kan. Bezoekers worden maar een kwartier toegelaten op het park om een vlotte afhandeling mogelijk te maken.
 • Staat er alsnog een wachtrij aan de ingang, blijf dan in de wagen.
 • Respecteer de richtlijnen van de parkwachters.
 • Hou afstand (minstens 1,5 meter) met de parkwachters en de andere bezoekers.
 • Kom bij voorkeur alleen (of max. met twee indien je hulp nodig hebt bij het lossen van de wagen). Hou er rekening mee dat de parkwachters niet helpen bij het open maken of lossen van je wagen.
 • Raak je gezicht niet aan tijdens je bezoek en was je handen grondig eens je thuis bent.

Er kan momenteel geen textiel aangeleverd worden. Je kan ook tijdelijk geen asbesthoudend materiaal aanvoeren, omdat hiervoor de nodige beschermingsmiddelen ontbreken.

Update 05/04 (12:30)

Burgemeester reageert op uitspraak Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir

Burgemeester Marc Vanden Bussche wenst te reageren op de uitspraak van Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir. Zij riep deze morgen aan alle kustburgemeesters op om het voorbeeld van Knokke te volgen en dus tweede residenten te voorzien van een waardebon.

Burgemeester Marc Vanden Bussche: “De timing van de minister is zeer ongelukkig. Nu is het niet de moment om aan Sinterklaaspolitiek te doen en ad hoc beslissingen te nemen. Er moeten onderbouwde beslissingen genomen worden, mét de nodige visie. Onze grootste zorg gaat naar onze inwoners die thuis gekluisterd zitten. Naar onze senioren die afgesloten zitten van hun geliefden. Naar de mensen in de zorg en iedereen die momenteel risico’s ondergaat om de boel draaiende te houden."

"Wat betreft de steunmaatregelen zullen we ons vooral richten naar onze horeca zaken en kleinhandel die momenteel de zwaarste klappen krijgt. We brengen iedereen in beeld en gaan in overleg met de getroffen sectoren en met alle fracties van de gemeenteraad om weloverwogen en doelgerichte acties op poten te zetten. Laat ons het hoofd koel houden en ons niet laten opjagen door een minderheid aan tweede residenten noch door minister Zuhal Demir."

"Laat ons ook kijken naar Frankrijk en Spanje. Hoe gaan ze daar het toerisme terug op gang brengen. Dat lijkt me belangrijk. Ook in ons land zullen op alle niveaus inspanningen geleverd moeten worden. Wij op lokaal niveau, maar evenzeer op provinciaal en op Vlaams niveau zal er steun moeten komen voor de toeristische sector."

"Het is belangrijk dat we als kustregio aan hetzelfde zeel trekken. Dat we als kustburgemeester samen hetzelfde standpunt verkondigen. Sowieso kom ik eerstdaags met de collega’s van de Westkust samen om hierin ons standpunt naar buiten te brengen. Want ik wil nog eens onderlijnen dat deze materie valt onder de bevoegdheid van de lokale autoriteiten!"

"Tot slot wil ik de tweede residenten oprecht bedanken voor de moeite die ze doen om thuis te blijven. We zien vandaag lege stranden en winkelstraten.En dat in volle paasvakantie. Het doet pijn, maar ik blijf het zeggen, deze dagen primeert het gezondheidsdebat!"

I"k heb een warm hart voor mijn inwoners én voor mijn tweede residenten."

"We moeten samen uit deze crisis geraken."

"Tope. Onze leuze: tope sterk!"

Update 05/04 (11:50)

Fysieke infosessies brandweer Westhoek worden aangepast

Elk jaar gaat Brandweer Westhoek in het voorjaar op zoek naar nieuwe brandweervrijwilligers. Hiervoor organiseert de hulpverleningszone infosessies in brandweerposten. In navolging op de verlenging van alle coronamaatregelen door de federale overheid worden deze fysieke infosessies van april vervangen door digitale sessies. Meer info

Update 03/04 (19:30)

Klokken luiden voor hoop & troost

Alle klokken in Koksijde luiden 's avonds om 20u voor hoop en troost tegen corona. Na de acht slagen van het uur, zal het Angelus te horen zijn. Het Angelusgebed is een oud gebed dat drie keer per dag de mensen op het veld en landelijke werk opriep om te bidden. De burgemeester is opgetogen met dit initiatief!

Update 03/04 (17:20)

De zon komt eraan! Maar hou het veilig buiten!

We weten dat de lentekriebels ondertussen al naar de voetjes gezakt zijn en velen onder jullie de buitenlucht zullen opzoeken de komende dagen. Zeker met het zonnetje in zicht! Daarom vragen we om toch zeker de 'social distancing' regels goed op te volgen.

Update 03/04 (16:40)

Burgemeester schenkt mondmaskers aan AZ West (Veurne)

Burgemeester Marc Vanden Bussche besliste vandaag om namens Lokaal Bestuur Koksijde 400 FFP3-mondmaskers te schenken aan Az West Veurne. Via ereschepen en hoofdgeneesheer Herwig Vollon (foto) vernam hij dat het ziekenhuis op zoek is naar maskers. Eens te meer ‘tope sterk’ dus in deze moeilijke tijden!

Update 03/04

Milieupark Koksijde gaat open op afspraak

Ook in Koksijde gaat het Milieupark vanaf dinsdag 7 april opnieuw open. In de dagelijkse crisiscel heeft onze burgemeester volgende zaken vastgelegd:

Hou er rekening mee dat er strenge veiligheidsmaatregelen gelden en dat een bezoek enkel op afspraak kan. Het aantal bezoekers wordt beperkt. Kom daarom enkel met dringend af te voeren afval en stel je bezoek aan het park uit als dat kan. Vanaf maandagavond 6 april kan een afspraak gemaakt worden via www.koksijde.be/milieupark. We vragen daarbij om de tijdsblokken na 17.00u. en op zaterdag vrij te houden voor wie nog aan het werk is.

Voorwaarden op het park:

 • Sorteer je materiaal goed op voorhand zodat je ze vlot kwijt kunt. Bezoekers worden maar een kwartier toegelaten op het park om een vlotte afhandeling van alle bezoeken mogelijk te maken.
 • Staat er alsnog een wachtrij aan de ingang, blijf dan in de wagen zitten. Het is niet de bedoeling om uit te stappen en een praatje te slaan met de andere bezoekers.
 • Respecteer het werk en de richtlijnen van de parkwachters.
 • Hou afstand (minstens 1,5 meter) tot de parkwachters en tot de andere bezoekers.
 • Kom bij voorkeur alleen of maximaal met twee personen indien je hulp nodig hebt bij het lossen van de wagen. Hou er rekening mee dat de parkwachters niet zullen helpen bij het open maken of lossen van je wagen.
 • Raak je gezicht niet aan tijdens je bezoek en was je handen grondig eens je thuis bent.

Er kan momenteel geen textiel aangeleverd worden. Je kan ook tijdelijk geen asbesthoudend materiaal aanvoeren omdat hiervoor de nodige beschermingsmiddelen ontbreken. De mondmaskers en beschermende pakken werden gedoneerd aan de zorgsector waar ze momenteel meer nodig zijn,

Zonder afspraak heb je geen toegang tot het park.

Update 03/04 (16:00)

Draag zorg voor je buur en stuur hen ons 'burenkaartje'

Zorg dragen zit in ieder van ons. Zorg voor jezelf, voor je familie, vrienden,... en buren! Misschien heb je een buurman/vrouw die hulpbehoevend is? Print dan ons kaartje, vul je gegevens in en steek het in de bus. Dan weten ze dat jij er voor hen bent. Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist om dit initiatief op poten te zetten. Je kan het kaartje ook vinden bij de lokale handelaar in jouw buurt.

Download hier je kaartje:

Update 03/04 (14:30)

Bibliotheek Koksijde: overzicht maatregelen

Ben je een vaste bib-bezoeker en wil je graag nog even alle praktische maatregelen op een rijtje? We helpen je graag met dit overzicht.

 • De Bibliotheek Koksijde is gesloten t.e.m. 19/04. Uitgeleende materialen worden automatisch verlengd tot 20/04.
 • Opgelet! Vanaf vandaag 3/04 is de intelligente inleverbus niet bereikbaar wegens schilderwerken in de ondergrondse parking. Tot het einde van de werken is het niet mogelijk om je materialen in te leveren.
 • Materialen reserveren blijft mogelijk. Heb je al materiaal gereserveerd? Dan blijft het voor je klaarstaan tot de heropening.
 • Materialen verlengen kan online via 'Mijn bibliotheek', telefonisch of per mail.

Heb je een vraag? De bib is tijdens de weekdagen bereikbaar van 10u tot 12u en van 14u tot 16u op 058 53 29 53. Mailen kan ook naar bibliotheek [at] koksijde.be

Update 02/04 (19:30)

Schilderwerken in ondergrondse parking

De schilderwerken in de ondergrondse parking liggen voor op schema. In die mate zelfs dat ze morgen (3/4) al kunnen starten met de werken van de muren/kolommen op -2. Om de werken niet te hinderen kunnen auto's vanaf morgen niet meer in de parking terecht maar op straat.

Update 02/04 (17:30)

Open brief van onze burgemeester aan onze tweede residenten

Beste tweedeverblijvers,

Met deze open brief willen we ons zeer specifiek tot u richten. Momenteel beheersen begrippen als ‘kliklijn’ en ‘heksenjacht’ onze media. Deze foute perceptie kwam er buiten onze wil om en willen we toch even rechtzetten. Dit is niet het beleid dat we voeren.

Het voelt ook voor ons bijzonder raar om - als gastvrije gemeente bij uitstek!- alle bezoekers te weren. Maar gezondheid gaat boven alles. We willen onderstrepen dat de regel om je niet naar je vakantiewoning te begeven wereldwijd geldt. Niemand mag zijn buitenverblijf in Spanje, Frankrijk, Nederland, Italië,.. opzoeken. De federale regering was ook in België duidelijk. Het is verboden om naar je tweede verblijf te gaan, de kust op te zoeken. Wij voeren deze federale regels uit.

We vragen dan ook solidariteit van alle mensen om deze regels na te leven. Om andere mensen niet te besmetten. Iedere persoon kan potentieel drager zijn van het coronavirus en dit zo ook meedragen en anderen besmetten. Zonder het te weten, want er worden amper tests gedaan. Daarom mogen enkel essentiële verplaatsingen nog, mag je enkel een luchtje happen in je nabije omgeving,... Voor de rest is de stelregel duidelijk: “blijf in uw kot”!

Momenteel zien we veel mensen in onze gemeente toekomen, ’s nachts, via sluipwegen en op slinkse wijze. Zijn dat de mensen die de social distancing nauwgezet zullen volgen? Het is een duidelijke overtreding van de wet. Het maakt ons echt bedroefd én bezorgd. We vragen om de nodige burgerzin, het nodige respect aan de dag te leggen om deze federale regels te volgen. En vooral om de gezondheid van andere mensen niet in gevaar te brengen. Vanuit deze bezorgdheid bellen mensen naar de Politie. Omdat ze bang zijn voor hun eigen gezondheid. Voor de gezondheid van hun ouders, grootouders, geliefden. Omdat ze zelf wél de regels nauwgezet volgen en angst hebben voor de toekomst. Omdat gezondheid primeert op alles. Zeker vandaag!

Momenteel loopt het goed in Koksijde. We hebben een goeie samenwerking met AZ West in Veurne, met de omliggende gemeenten. Als we de regels aan onze laars lappen komt de capaciteit van het ziekenhuis in Veurne in het gedrang. Bovendien telt Koksijde de oudste bevolking van het land. Het risico in onze gemeente is dan ook bijzonder hoog. Daarom moeten we de regels heel scherp stellen en onverbiddelijk zijn. Daarom moeten we allen een inspanning leveren, solidair zijn en kort op de bal spelen.

Laat ons duidelijk zijn. Koksijde is geen vakantie-oord op dit moment. Straten zijn leeg, slechts enkele handelszaken zijn open. Er heerst ook verdriet. We geven je het voorbeeld van begrafenissen mee… momenteel worden slechts 15 mensen toegelaten op de begraafplaats. Je kan dus niet eens in familiekring afscheid nemen. Hoe kan je je dan op vakantie gaan wanen aan zee?

We kunnen onze eigen (klein)kinderen, ouders en grootouders momenteel ook niet bezoeken. Dat is bijzonder hard! Maar het wordt door iedereen gerespecteerd. Bekijk onze gemeente dan ook net als die grootouder, als een oma, waar je momenteel niet naartoe kan gaan. Het gaat niet over tweedracht. Het gaat over wederzijds respect. Het gaat over je geliefde (Koksijde) uit voorzorg loslaten, om die binnenkort opnieuw warm in de armen te sluiten.

Want nét daar zit de essentie. Als we nu accuraat handelen en een inspanning leveren dan kunnen we snel onze deuren openen voor iedereen.

Bij deze willen we de talloze tweede residenten bedanken die zich wel aan de regels houden. We zijn jullie écht dankbaar om de discipline aan de dag te leggen.

Dan kunnen we binnenkort opnieuw gastvrij en gelukkig zijn. Opnieuw een topvakantiebestemming zijn om actief uit te blazen. Maar dit moeten we samen doen. Jong en oud. Inwoner én tweede verblijver.

Tope. Tope Sterk!


Lees ook de oproep van korpschef Politiezone Westkust Nicholas Paelinck:


Update 02/04 (16:10)

Digitaal loket

Dringend een formulier nodig? Ons e-loket bundelt alle onlineformulieren van de gemeente Koksijde. Je brengt eigenlijk een bezoek aan het loket zonder je te verplaatsen! We hopen je op die manier al zoveel mogelijk te helpen bij het zoeken naar specifieke documenten en attesten.

Update 02/04 (13:20)

Kunst versus Corona

Kunstencentrum Ten Bogaerde post elk dag een foto van een kunstwerk dat werd getoond tijdens één van de expo’s sinds 2016. De digitale bezoeker krijgt telkens een kunstwerk te zien en kan dan ervaringen rond dat kunstwerk delen. Zo vullen ze het kunstcentrum digitaal met een overzichtstentoonstelling en dit zolang de coronacrisis duurt!

Benieuwd wat het langst zal duren, kunst of corona...

Volg het Kunstencentrum Ten Bogaerde op Facebook!

Update 02/04 (11:15)

Schrijf je in op iedereenmee.koksijde.be

Iedereen mee met Koksijde? De burgemeester doet een oproep naar de inwoners van onze gemeente: "Plaats jouw idee in het iedereenmee-platform om onze gemeente nog handiger, mooier, veiliger, … te maken".

Opgelet: een kapotte straatlamp, put in het wegdek, … zijn meldingen voor www.koksijde.be/meldingen

Update 02/04 (09:00)

Boodschap van de burgemeester

Net als vorige week wenst onze burgemeester @Marc Vanden Bussche zich in het bijzonder tot jullie te richten. Met een stand van zaken en een update van alle maatregelen en beslissingen. Hij licht ook toe hoe er momenteel gewerkt wordt op beleidsmatig vlak. Hij vraagt met aandrang om dit weekend en tijdens de paasvakantie niet naar de kust af te zakken.

Boodschap Burgemeester

Update 01/04 (19:30)

Opvang tijdens de paasvakantie

Het college van burgemeester en schepenen kiest er bewust voor om geen centrale opvang in de paasvakantie te organiseren, maar om in deze verlofperiode in elke basisschool opvang te voorzien voor de kinderen. Dit telkens 7 tot 19 uur.

Het is volgens virologen immers van groot belang dat de samenstelling van een bestaande groep mensen - die dus eerder al contact hadden - de komende weken gelijk blijft. Kinderen worden bij voorkeur dus ook opgevangen door mensen met wie ze de voorbije weken al contact hadden.

Het principe dat kinderen waar mogelijk thuisblijven, blijft ook tijdens de paasvakantie verder lopen. Voor wie dit niet kan, wordt noodopvang voorzien voor gezonde leerlingen uit enkel onderstaande groepen:

 • Kinderen van ouders met een beroep in een cruciale sector. (Ouders die niet kunnen thuiswerken omdat ze de zorg opnemen van zieken en mensen die hulp nodig hebben, ouders die werken bij het openbaar vervoer of in de veiligheidssector, voedingsindustrie of distributie)
 • Kinderen in een kwetsbare thuissituatie.

Opvang tijdens het paasverlof voor uw kind(eren) aanvragen

Meer info?

Patricia Beddeleem (beleidsmedewerker onderwijs)
058 53 21 08, 0491 35 63 47 of patricia.beddeleem [at] koksijde.be

Update 01/04 (14:30)

Vlaamse compensatiepremie

Alle ondernemingen die niet verplicht zijn om te sluiten en kunnen blijven werken, maar omzetverliezen hebben die groter zijn dan 60%, zullen kunnen genieten van een eenmalige Vlaamse compensatiepremie van 3.000 euro. Dat heeft de Vlaamse regering vandaag beslist.
Meer info voor ondernemers op www.koksijde.be/coronavirus/ondernemers

Update 01/04 (13:30)

Schrijf je nu in op BE-Alert

Bij een noodsituatie in Koksijde, willen we jou graag snel verwittigen. Daarom maakt Lokaal Bestuur Koksijde gebruik van BE-Alert, een systeem dat je meteen op de hoogte stelt van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon. BE-Alert stuurt een bericht uit naar iedereen waarop de noodsituatie impact heeft. Betrokken inwoners krijgen snel de nodige aanbevelingen, zoals tijdens deze corona-crisis.
Inschrijven is gratis en heel eenvoudig via www.be-alert.be. (Vul het inschrijvingsformulier zo volledig mogelijk in.)

Update 01/04 (09:50)

Bericht aan onze ondernemers:

Om jullie vragen nog efficiënter te beantwoorden, heeft het college van burgemeester en schepenen beslist een Koksijdse ondernemerslijn op te zetten. Voor eerstelijnsinformatie en advies kunnen jullie terecht op 058 53 30 36. We zijn elke voormiddag van de werkweek bereikbaar van 9 tot 12 uur. Jullie kunnen ons uiteraard ook steeds contacteren via economie [at] koksijde.be.
Alle recente info en updates kunnen jullie blijven volgen via www.koksijde.be/coronavirus/ondernemers

Update 01/04 (09:20)

Een hart voor onze senioren: vervolg!

Na de succesvolle 80+-campagne, waarbij alle 80+'ers in onze gemeente telefonisch werden gecontacteerd door medewerkers van Lokaal Bestuur Koksijde, wordt nu i.s.m. de seniorenadviesraad (SAR) en de aangesloten seniorenverenigingen, gestart met een vervolgverhaal.

De corona-maatregelen hebben een grote impact op veel mensen en zeker op kwetsbare groepen in onze samenleving. Mensen met een verzwakte gezondheid verlaten beter niet hun woning. Zij kunnen hulp gebruiken van vrijwilligers, zonder dat ze daarbij een risico moeten nemen.

Na positief advies van het college van burgemeester en schepenen en i.s.m. het Sociaal Huis Koksijde wil de SAR graag helpen om de kwetsbare personen binnen de seniorenverenigingen op te sporen. De 17 seniorenverenigingen zullen hun leden bevragen en het hulpaanbod van de gemeente voorstellen. Zo benaderen we terug een 2.000-tal Koksijdse senioren, jonger dan 80 jaar.

Aan elke senior wordt gevraagd hoe het gaat en of ze hulpvragen hebben. Aan de hand van deze hulpvragen zoekt het Lokaal bestuur Koksijde naar een gepaste oplossing.

OVERZICHT UPDATES MAART


Update 31/03 (18:33)

Afhaalpunten en webshops op de kaart!

Om het jullie extra gemakkelijk te maken én onze ondernemers een handje te helpen, hebben we alle afhaalpunten en webshops van lokale ondernemers op de kaart gezet! #kooplokaal #shopshopshop
De volledige lijst met afhaalpunten van onze ondernemers: www.koksijde.be/coronavirus/afhaalpunten

Update 31/03 (17:40)

Gratis parkeren verlengd t.e.m. 19/04

De 'gratis parkeren-maatregel' in Koksijde is verlengd t.e.m. 19 april. Tot dan hoef je ook je blauwe schijf niet meer te leggen. Door aanraking van betaaltoestellen te vermijden, willen we de kans op besmetting tegengaan.

Update 31/03 (17:00)

Asielcentrum Koksijde: aangepaste situatie

Na overleg met de gouverneur van West-Vlaanderen, het kabinet van Minister De Block en Fedasil heeft burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde, vandaag een nieuw burgemeestersbesluit genomen betreffende het asielcentrum in Koksijde. Het nieuw besluit houdt in dat er een verbod om het centrum te betreden is voor andere dan de bewoners en het personeel en het houdt ook in dat er geen nieuwe inwoners meer aan het centrum toegewezen kunnen worden, zolang de verbodsbepalingen die bij ministerieel besluit met betrekking tot de COVID-19 genomen worden, van toepassing blijven.

Er zal door het centrum en het bestuur een boodschappendienst worden georganiseerd zodat de verplaatsingen buiten het centrum tot het strikt noodzakelijke kunnen beperkt worden. Voor die verplaatsingen zal een toelating door het centrum moeten gegeven worden.

Sowieso zal het centrum volledig dicht zijn tussen 21.00 en 9.00 uur. Enkel de bewoners die zich voor hun werk moeten verplaatsen, zullen met een speciale toelating van de directie van het centrum, en na melding aan het gemeentebestuur, zich buiten deze uren zich naar buiten mogen begeven.

Voor de buitenwandelingen wordt door het centrum aan de bewoners de richtlijn gegeven dat de wandelingen plaats moeten vinden binnen een zone zoals door het besluit bepaald (Leopold III-laan, Van Buggenhoutlaan – Ter Duinenlaan – Koninklijke Prinslaan – Prof. Blanchardlaan – Zeedijk en strand thv. Ster der Zee.
Op die manier wordt het wederzijds gevaar van mogelijke besmetting van de bewoners van het centrum en van de inwoners van Koksijde beperkt.

De politie krijgt van de burgemeester de opdracht om toe te zien op de naleving van deze nieuwe voorwaarden.

Update 31/03 (16:30)

Koksijde Helpt!

Heb je hulp nodig of wil je zelf graag helpen? Neem dan zeker een kijkje op het gloednieuw platform ‘Koksijde helpt!’ Registreer je snel - samen komen we er wel - want ook in tijden van crisis zijn wij er voor jou. (i.s.m. het Sociaal Huis Koksijde).
Ontdek het platform via www.koksijde.be/coronacrisis/koksijdehelpt


Update 30/03 (17:50)

Telefonisch contact 80+'ers

Heel wat collega's en vrijwilligers hebben intussen telefonisch contact gehad met onze 80+'ers. Zo'n 1500 telefoonnummers werden gevonden. Van zevenhonderd 80+'ers vonden we helaas geen telefoonnummer. Maar op vraag van de burgemeester zullen zij een bezoekje krijgen van onze brandweermannen. De actie wordt heel warm onthaald bij de senioren.

Update 30/03 (15:00)

Cultureel nieuws

Ons Cultuurcentrum CasinoKoksijde brengt cultuur tot in je huis. Ze geven jullie alvast enkele tips mee:

 • Livestream concert Seckou Keita (AKA Trio). Het was een van de eerste concerten die ze moesten annuleren. Op 1 april speelt Seickou Keita, de Senegalese kora-speler van het trio, een livestream-concert vanuit zijn woonkamer.
 • Nog meer concerten in je huiskamer met www.podiumaanhuis.be! Jong en minder jong is even zoet de komende weken! Gezelschappen, kunst- en cultuurhuizen bundelen hun krachten om jou virtueel te ontroeren en ontspannen. Zo zou de 'Bij de buren-bus' vanuit Koksijde naar de Kortrijkse Schouwburg vertrekken voor de productie ‘Bach Studies’ van Ballet Vlaanderen en Benjamin Millepied. Dit pareltje vind je op de website terug.

Meer initiatieven?
Volg het cultuurcentrum CasinoKoksijde op Facebook, Instagram en hun website!

Update 30/03 (14:00)

Officiële website coronavirus België, Tele-Onthaal en Awel

Wie vragen heeft over de coronamaatregelen in België kan altijd terecht op de officiële website www.info-coronavirus.be of op het nummer 0800 14 689.

Zoek je in deze onzekere tijden een luisterend oor? Bij Tele-Onthaal kan je terecht op telefoonnummer 106 of chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102 of chat op www.awel.be.

Update 30/03 (10:30)

Beachbars, terrassen en strandcabines

Beslissing uit het veiligheidsoverleg Westkust- de burgemeester deelt mee:

 • Algemene regel: Beachbars mogen niet opgebouwd worden.
 • Toch opgebouwd? Dan moet deze voldoende afgesloten worden.
 • Onderhoudswerken aan de bar om schade te vermijden (vb. wegscheppen zand) wordt wel toegestaan.
 • Strandterrassen mogen niet verder uitgezet worden.
 • Strandcabines mogen nog niet geplaatst worden.

Update 30/03 (09:45)

Regeling ruiters en paardeneigenaars

Dit werd besproken op het veiligheidsoverleg Westkust - de burgemeester duidt:

 • Je mag niet met je paard op de openbare weg/openbaar domein. Enkel fysieke activiteiten zoals lopen, wandelen en fietsen zijn toegelaten. Deze regel geldt ook voor paardenvissers en strandvissers.
 • Je paard verzorgen op de manege en laten lopen op de piste kan op voorwaarde dat dit niet in groep wordt gedaan. De regels van social distancing (afstand bewaren) moeten gerespecteerd worden.
 • Woon je in het binnenland en verblijft je paard aan zee? Vraag aan de uitbaters van de manege om je paard te verzorgen.

Update 27/03 (19:15)

Verlenging maatregelen tot 19/04

De Nationale Veiligheidsraad heeft beslist dat de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, worden verlengd tot en met zondag 19 april. Dat is een verlenging met twee weken. Met mogelijk uitbreiding tot 3 mei.

De details van de maatregelen zijn beschikbaar op www.info-coronavirus.be.

Een paar verduidelijkingen:

Fysieke activiteit in open lucht blijft aanbevolen, met respect voor social distancing en alleen in het tijdsbestek dat echt nodig is. Mensen mogen dus alleen buiten zolang het lopen, wandelen of fietsen duurt. Mensen moeten ook in beweging blijven (en dus niet urenlang in de parken zitten).

De lockdown parties zetten al deze inspanningen op het spel en blijven een probleem met belangrijke gevolgen voor de gezondheid, zoals blijkt uit de feiten. Die feestjes blijven uiteraard verboden.

De werking van scholen tijdens de paasvakantie:

 • De regels blijven dezelfde. Ook tijdens de paasvakantie moet er opvang in de scholen mogelijk zijn.
 • Als dat echt onmogelijk blijkt, kan er een andere vorm van opvang worden georganiseerd, onder de volgende voorwaarden:
  • De kinderen die tot nu samen opgevangen werden, moeten dat ook blijven, en niet gemengd worden met andere kinderen.
  • De kinderen worden bij voorkeur opgevangen door mensen met wie ze recent al in contact zijn geweest.  

Deze beslissingen zijn gebaseerd op de aanbevelingen van wetenschappelijke experts. Overtredingen worden bestraft.

Iedereen heeft de individuele en collectieve verantwoordelijkheid om deze beslissingen te respecteren. Deze maatregelen zijn essentieel voor onze gezondheid.

Blijf voor jezelf zorgen en blijf zorgen voor de anderen.

Update 27/03 (13:45)

Koksijde, De Panne en Nieuwpoort slaan de handen in elkaar om ziekenhuiscapaciteit te verhogen.

Koksijde, Gemeente De Panne en Stad Nieuwpoort slaan de handen in elkaar om ziekenhuiscapaciteit te verhogen. Zo anticiperen de drie burgemeester op een mogelijk scenario waarbij het aantal bedden in AZ West Veurne niet meer toereikend zou zijn als het aantal coronapatiënten zou stijgen. "We volgen de situatie nauwlettend op de voet", aldus burgemeester Marc Vanden Bussche.

Lees ook het volledige persbericht

Update 27/03 (12:00)

#IKREDLEVENS nieuwe campagne Vlaamse overheid

De Vlaamse overheid start met een campagne om het coronavirus in te dijken:  #IKREDLEVENS bevat drie basisprincipes die iedereen moet eerbiedigen. "Omdat tijdens de coronacrisis iedereen het verschil kan maken, en om de bevolking elke dag aan de richtlijnen te herinneren en de mensen te motiveren om ze correct op te volgen," klinkt het.

De campagne wil met drie belangrijke checksmensen aanzetten om goede gewoontes aan te nemen en vol te houden:

 • Ik blijf thuis en was regelmatig mijn handen
 • Ik hou met ouderen alleen digitaal of telefonisch contact
 • Ik hou 1,5 meter afstand als ik echt buiten moet zijn

Ik red levens: check check check

Update 27/03 (11:30)

Alle 80+'ers worden opgebeld

Lokaal bestuur Koksijde is gisteren gestart met het opbellen van alle 80+-ers. Dat zijn er ruim 2.000! Personeelsleden en vrijwilligers polsen hoe het met hen gaat en vragen of ze iets nodig hebben. Een gebaar dat bij iedereen wordt gewaardeerd.

Een aantal van deze senioren kan geen boodschappen doen of heeft moeite met het sociaal isolement waarin ze zitten en kunnen op niemand beroep doen. Het Sociaal Huis Koksijde zal hen verder opvolgen. Samen zoeken ze naar mogelijke oplossingen.

De boodschappendienst wordt ingeschakeld en wie dat wil kan regelmatig opgebeld worden voor een babbel.

Update 27/03 (10:00)

Vraag de hinderpremie aan

Belangrijk bericht voor onze ondernemers! De hinderpremie kan je vanaf vandaag aanvragen op www.vlaio.be/coronahinderpremie. Alleen wie verplicht moest sluiten (fysieke locatie) kan aanspraak maken op de premie. Hou zeker je e-ID en pincode, rekeningnummer,… bij de hand. Uiterlijke inschrijvingsdatum 5 mei.

Meer praktische info bij het ondernemersluik

Update 25/03 (15:30)

Waar kan ik met mijn gras naartoe?

Mooi weer? Het ideale moment om het gras af te rijden. Maar waar moet je ermee naartoe?

Een overzicht:

 • Wekelijkse ophaling tijdens inzameling van groente-, fruit- en tuinafval. Bestel je container via www.ivvo.be/container-restafval-gft. Zo krijg je bladeren, gras, onkruid en haagscheersel gemakkelijk kwijt. Je betaalt alleen voor wat je meegegeven hebt (0,05 euro/kg). De inzameling gaat voorlopig gewoon door.
 • Andere mogelijkheden om tuinwerken 'crisisbestendig’ te maken:
  • Mulchmaaien (gras wordt tijdens het maaien versnipperd en blijft liggen)
  • Kippen? Gooi het gras in het kippenren
  • Thuis composteren in een compostvat
  • Wat gras laten groeien en ruimte maken voor de natuur! Vervang een stukje gras door een wilde bloemenweide. De Provincie West-Vlaanderen voorziet nu gratis bloemenzaad (www.west-vlaanderen.be/bijen). Het is het ideale moment om aan de slag te gaan, de bijen zullen je deze zomer dankbaar zijn.

Update 25/03 (13:45)

Paardrijden

We krijgen nog heel wat vragen over ruiters die graag een ritje willen maken met hun paard. Politie Westkust zet alles nog eens op een rijtje.

 • Paardrijden op openbaar domein (dus ook niet op het strand) of openbare weg is niet meer toegelaten. Een manege is een privé-domein, daar mag dit wel nog mits de social distancing wordt nageleefd.
 • Eigenaars mogen hun dieren blijven bezoeken en voederen mits inachtname van de social distancing maatregelen.
 • Voor wat betreft buitenactiviteiten zijn enkel fiets-, wandel- en looptochten toegelaten in de onmiddelijke omgeving van de woonplaats. Autoverplaatsingen hiervoor zijn te vermijden.
 • Verplaatslingen met de auto voor recreatie zijn niet toegelaten

Voor de duidelijkheid

 • Paardrijden als recreatieve bezigheid is niet meer toegelaten
 • Wat kan wel nog: in de manège dieren wat beweging geven, maar niet meer paardrijden

Update 25/03 (10:00)

Initiatieven voor ondernemers

Er zijn al heel wat initiatieven op poten gezet om onze ondernemers te ondersteunen. Heb je er ook eentje voor onze Koksijdse ondernemers? Dan voegen we deze graag toe aan ons lijstje!

Update 25/03 (13:00)

Noodbesluit omgevingsvergunning

De Vlaamse Regering heeft op 24 maart 2020 ook maatregelen getroffen wat betreft de omgevingsvergunningsprocedures.

Uitgangspunt is dat de beslissingstermijnen van lopende en nieuwe dossiers verlengd worden, maar dat overheden niet geblokkeerd worden indien zij kunnen optreden. Er wordt aangeraden om waar mogelijk zo snel mogelijk stappen uit te voeren en te beslissen om zo aanvrager, beroepsindiener en burger niet te lang in het ongewisse te laten en de economische stilstand niet nog erger te maken.

Kort samengevat:

 • de lopende openbare onderzoeken worden opgeschort op 24/03 en verder gezet op 24/04/2020
 • nog niet gestarte openbare onderzoeken worden pas gestart na 24/04/2020
 • de beslissingstermijn in de vereenvoudigde procedure wordt met 30 dagen verlengd (van 60 naar 90 dagen)
 • de beslissingstermijn in de gewone procedure wordt met 60 dagen verlengd (van 105 of 120 dagen naar 165 of 180 dagen)
 • de beslissingstermijn in beroep wordt verlengd met 60 dagen
 • de periode waarbinnen beroep kan worden ingesteld wordt ook met 30 dagen verlengd, van 30 naar 60. Dit betekent ook dat de uitvoering van een door de gemeente afgegeven vergunning pas kan starten na 65 dagen (35 + 30).

Update 25/03 (10:40)

Speciale editie Tij-dingen

Ook ons infoblad Tij-dingen ontsnapt niet aan het #COVID19-virus. We maakten een speciale, kortere editie die je wat vaker in de bus zal terugvinden dan gewoonlijk. Deze Tij-dingen staat vol nuttige info & tips. Digitaal lezen www.koksijde.be/infoblad-tij-dingen

Update 25/03 (08:00)

Boodschap van onze burgemeester

Onze burgemeester Marc Vanden Bussche wenst zich vandaag in het bijzonder tot jullie te richten. Hij bezorgt een overzicht van alle maatregelen die Lokaal Bestuur Koksijde al nam. We volgen strikt de federale richtlijnen. Maar Koksijde steekt ook een helpende hand uit naar mensen die het moeilijk hebben. "Samen staan we sterk", aldus onze burgemeester! #topesterk #8670LovesYou

Boodschap burgemeester

Update 24/03 (17:30)

Belangrijk nieuws uit de Bibliotheek Koksijde:

Alle uitgeleende materialen zijn verlengd tot 20/04. In deze periode kan niemand een boete oplopen. Indien je toch eentje kreeg, neem dan zeker contact op met de medewerkers van de bibliotheek

Update 24/03 (16:20)

Enkele acties van de bibliotheek op een rijtje!

Ook in tijden van Coronamaatregelen staat Bibliotheek Koksijde voor je klaar! ??

 • Elke dag leest een medewerker een superleuk prentenboek of kamishibai-verhaaltje voor! Filmpjes? Check Facebook of Instagram van de bib.
 • Wist je dat je 15 gratis digitale kinderboeken van Fundels kan lezen? Zo leert je kind spelenderwijs én verhoog je zijn of haar leesvaardigheid.
 • Blader digitaal door het Gopress krantenarchief! Gebruik het archief om van thuis uit te werken aan opdrachten of schooltaken. Met je 'Mijn Bibliotheek-profiel' heb je toegang tot verschillende artikels.
 • Door je voorraad boeken heen? Iets nieuws proberen? Download gratis een e-boek via: 

Update 24/03 (14:30)

Kapperszaken gaan dicht

Ook kappers moeten nu volledig hun zaak sluiten. Dat besliste de Nationale Veiligheidsraad. Net als andere winkels in ons land die de deuren moeten sluiten, kunnen kappers een beroep doen op een hinderpremie van 4.000 euro.

Update 24/03 (12:00)

Nieuwsbrieven

Wil je graag op de hoogte blijven van het reilen en zeilen van onze diensten (sportdienst, musea, cultuurcentrum,...)? Ook nu tijdens deze corona-tijden? Schrijf je dan zeker in voor hun nieuwsbrief via www.koksijde.be/nieuwsbrieven.

Update 24/03 (10:00)

Lokaal Bestuur Koksijde: annulatie alle vrijetijdsactiviteiten t.e.m. 30 april

Het college van burgemeester en schepenen heeft besloten om alle vrijetijdsactiviteiten in de gemeente Koksijde te annuleren t.e.m. 30 april 2020. Dit geldt voor publieke en privé-activiteiten. Dus zowel eigen diensten en externe organisaties. Lokaal Bestuur Koksijde vraagt de externe organisatoren om dit ook in de communicatie mee te nemen.

Update 23/03 (19:35)

Banken zetten plan op om burgers en ondernemers te ondersteunen

www.febelfin.be/nl/journalisten/artikel/coronavirus-banken-zetten-plan-op-om-burgers-en-ondernemers-te-ondersteunen

Asielcentrum Koksijde gaat in lockdown

Het college van burgemeester en schepenen besliste vandaag om over te gaan tot een volledige lockdown van het asielcentrum van Koksijde. Een preventieve maatregel waarmee het college een mogelijke besmetting van het coronavirus wil voorkomen. Momenteel werd nog geen besmetting vastgesteld in het asielcentrum.

Wat houdt de lockdown in?

Deze lockdown betekent dat niemand het centrum nog mag betreden of verlaten met uitzondering van personeel of omwille van dringende/noodzakelijke (medische) situaties. De lockdown gaat vandaag in om 22.00 uur. Het schepencollege vraagt aan Fedasil om in te staan voor het uitvoeren van deze maatregel. Hiertoe dienen zij het nodige (veiligheids)personeel on site te voorzien.
Het blijft noodzakelijk om een besmetting met het covid19 virus buiten het centrum te voorkomen. Het asielcentrum van Koksijde telt momenteel 299 bewoners, die samenwonen verspreid over een aantal blokken. De kamers dienen met 10 tot 12 personen te worden gedeeld. Dit creëert een reëel risico voor alle inwoners in het centrum, alsook een mogelijke problematische situatie voor de draagkracht van het referentiehospitaal in Veurne.

Algemene corona-maatregelen respecteren

Ondanks een overleg op 6 en 13 maart op vraag van Lokaal Bestuur Koksijde betreffende de COVID-dreiging en een aantal algemene maatregelen binnen het asielcentrum (hygiëne, afstand houden, afspraken met referentiehospitaal igv besmetting) en op het terrein (tenten, tafels, stoelen om buiten te eten, buiten te zitten, voetbalgoals voor de kinderen) is een lock-down onvermijdelijk.
Lokaal bestuur Koksijde vernam langs verschillende officiële kanalen dat de bewoners zelf niet de nodige verantwoordelijkheid aan de dag leggen qua social distance, waardoor ze tegen zichzelf beschermd moeten worden.
Het college van burgemeester en schepenen acht het dan ook noodzakelijk om de maatregelen genomen ter indijking van de covid-pandemie te laten naleven via een volledige lockdown van het centrum.
Het centrum voorziet in alle basisbehoeften van zijn bewoners. In het centrum wordt gewerkt met een traiteursdienst die dagelijks zowel ontbijt, middagmaal als avondmaal levert. Op het terrein is er voldoende open ruimte om te spelen, te sporten. Ook indoor is er voldoende ruimte. Er is een medische staf aanwezig en de bewoners zijn voorzien van een WIFI-netwerk.

Update 23/03 (18:45)

De regering, NMBS en Infrabel voeren “Treindienst van Nationaal Belang” in

De crisis die het Coronavirus veroorzaakt, heeft een stevige impact op onze dagelijkse gewoontes en dus ook op onze verplaatsingen. Sinds het begin van de uitbraak werkt NMBS nauw samen met Infrabel en de regering. De situatie wordt op de voet gevolgd om de continuïteit van het openbaar vervoer te verzekeren. De bezettingsgraad van de treinen situeert zich vandaag tussen 8 en 10% en net zoals in vele andere sectoren heeft deze crisis ook een impact gehad op de beschikbaarheid van ons personeel. Vanaf maandag 23 maart wordt daarom een "Treindienst van Nationaal Belang" ingevoerd voor zij die absoluut met de trein moeten blijven reizen, zodat dit in alle veiligheid kan gebeuren.

Aanpassing van het treinaanbod

 • Een treinaanbod dat overeenkomt met ongeveer 75% van het aantal beschikbare plaatsen op een normale weekdag (inclusief de piekuren)
 • Een maximale dekking van de mobiliteitsbehoeften van de reizigers
 • Een stabiel en duurzaam aanbod met een bediening van alle lijnen
 • Een maximale samenstelling van de treinen, om de afstand tussen de reizigers zo groot mogelijk te houden

Alle informatie over de "Treindienst van Nationaal Belang" vanaf 23 maart.

Zal de trein van uw medewerker nog rijden vanaf maandag 23 maart?

We raden aan de reis de dag voor het vertrek te plannen via de NMBS app of via nmbs.be om dit te checken. In verband met informatie over grensoverschrijdend en internationaal treinverkeer, kunt u terecht op nmbs-internationaal.com. Er werden nog vele andere maatregelen genomen door NMBS om ervoor te zorgen dat onze reizigers in de best mogelijke omstandigheden kunnen blijven reizen. Meer info. Ondanks deze ongekende crisis zullen alle NMBS- en Infrabel-medewerkers alles in het werk blijven stellen om degenen die absoluut met de trein moeten reizen daar ook toe in staat te stellen.

Het NMBS-team dankt u voor uw begrip en medewerking aan de genomen veiligheidsmaatregelen, want enkel samen kunnen we deze moeilijke periode doorstaan. Zorg goed voor uzelf en voor uw naasten.

Update 23/03 (17:40)

Intelligente inleverbus buiten werking

Nieuws uit de Bibliotheek Koksijde: het is niet meer mogelijk om materialen van de bibliotheek in te leveren via de intelligente inleverbus. Deze maatregel loopt van 23 t.e.m. 2 april wegens de installatie van het nieuwe computersysteem Wise. Vragen? Neem zeker contact op met de bib op werkdagen (van 10u tot 12u en van 14u tot 16u) via 058 53 29 53. Of stuur een e-mail naar bibliotheek [at] koksijde.be.

Update 23/03 (15:30)

Het Sociaal Huis is er voor jou!

Ontzettend veel waardering voor alle mensen die de zorg aan huis verder uitvoeren. Verpleegkundigen, huisartsen,… maar in het bijzonder ook de verzorgenden van onze dienst gezinszorg. Zij staan altijd klaar om bij te springen waar nodig.
Veel ouderen in Koksijde kunnen op niemand rekenen. Mantelzorgers kunnen soms niet meer langskomen omdat ze verder weg wonen en het risico op besmetting willen vermijden.
Het Sociaal Huis Koksijde staat voor hen klaar.

 • Bel: 058 53 43 10
 • Mail: vrijwilligers [at] sociaalhuiskoksijde.be.

Wij zoeken met jullie naar de best mogelijke oplossing!

Sociaal Huis - topesterk

Update 23/03 (15:10)

Oproep: ga wandelen bij laag water

Met dit mooie weer is het bijzonder aanlokkelijk om een fijne strandwandeling te maken. Deugddoend voor lijf en leden. Mogen we jullie vragen om dit bij voorkeur met laagwater te doen. Op die manier kan de 'social distance' maximaal in stand gehouden worden.

Update 23/03 (14:00)

Oproep: zet een knuffelbeer voor je venster

Kleine kinderen binnenhouden? Niet evident. Even snel de beentjes strekken kan wonderen doen. Plaats jij ook een teddybeer zichtbaar aan je venster zodat de kleine berenjagers hem kunnen zien? Zo maken we het wandelen met de allerkleinsten een beetje leuker.
Let wel: Hou het veilig als je op zoek gaat! Let op het verkeer en hou voldoende afstand! Zwaai eens naar elkaar, maar blijf niet staan voor een praatje.
Volg ook de Facebookpagina van Jeugddienst de PITvoor andere leuke tips en weetjes.

Update 23/03 (13:15)

Het NAVIGO-museum gaat digitaal!

Het Navigo - Nationaal Visserijmuseum gaat helemaal digitaal! Tijdens de gedwongen sluiting zal het museum haar museale verhaal en bijzondere collectie zoveel mogelijk digitaal ontsluiten! Onze collega’s nemen je mee op Facebook en Instagram voor een virtuele rondleiding in het museum, ook voorzien ze toffe tips om de lockdowntijd fijn in te vullen.
Top of the bill is ‘Cinema NAVIGO’! Vanaf vandaag (23/03) halen ze enkele exclusieve films en documentaires van onder het stof! Ze delen ze in verschillende afleveringen op hun Facebookpagina. Afspraak elke weekdag om 14 uur, gratis toegang. Breng wel je eigen popcorn mee!
Volg de sociale media voor meer leuke tips!

Update 23/03 (12:00)

Nood aan hulp? Vragen over geweld?

Thuisblijven is niet voor iedereen even gemakkelijk. De hulplijn 1712 is een professionele hulplijn voor burgers met vragen over geweld. Tijdens de coronacrisis zullen professionele 1712-hulpverleners klaarstaan om oproepen hierover te beantwoorden. Ook de chat blijven ze bemannen! Meer info op de website www.1712.be

Update 22/03 (17:10)

E-commerce-activiteiten voor ondernemers

Weetje: Mogen ondernemers hun e-commerce-activiteiten blijven verderzetten als ze niet essentieel zijn? (kledingzaak, baby- en kinderwinkels, doe-het-zelf-zaken,...) JA! Dat mag zolang ze de maatregelen rond social distancing volgen.
E-commerce? Levering aan huis (komen niet binnen) en afhaling aan officiële afhaalpunten. Leveringen aan huis krijgen voorkeur. OPGEPAST: Bestellingen afhalen in de winkel is niet toegelaten.
Bedrijven die een online verkoopsysteem willen opzetten, moeten er dus voor zorgen dat ze thuisbezorging organiseren.

Update 22/03 (10:20)

Ondernemerslijst

Onze lijst met ondernemers is inmiddels flink aangevuld! Ga dus zeker een kijkje nemen op www.koksijde.be/coronavirus/afhaalpunten!
Ben je zelf handelaar en staat jouw actie nog niet in onze lijst? Vul dan zeker het formulier in.

Update 21/03 (11:00)

Logistieke steun ondernemers/handelaars

Vorige week brachten onze collega's van de dienst Lokale economie al een bezoek aan de Koksijdse ondernemers om ze een hart onder de riem te steken. Vandaag zijn de vrijwillige brandweermannen op vraag van de burgemeester op bezoek bij onze ondernemers. Ze gaan na of ze logistieke steun kunnen gebruiken (nadars, tafels,..) Bij sommige handelszaken worden ook witte stippen aangebracht om de wachtrij correct te laten verlopen

Technische steun ondernemers

Update 21/03 (10:10)

Afvalophaling: hoe zit dat nu?

We kregen veel vragen over de ophaling van afval. Daarom zetten we graag even alles op een rijtje

 • Huishoudelijk restafval, gft, pmd en ophaling papier-karton blijven ongewijzigd.
 • Grofvuil op afroep is uitgesteld.
 • Inzameling selectieve bedrijfsafvalstoffen (papier-karton) is aangepast. Lokale handelaars mogen grotere hoeveelheden (> 1m³) aanbieden bij de inzameling huishoudelijk papier-karton.

Update 20/03 (17:00)

België sluit grenzen, toeristische verplaatsingen naar ons land verboden

Sinds 15 uur vrijdag zijn er grenscontroles op niet-essentiële verplaatsingen van en naar België om de voorschriften rond het coronavirus af te dwingen. Dat zegt het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).
"In het bijzonder worden de toeristische verplaatsingen naar België verboden en zullen grenscontroles voortaan van toepassing zijn", zegt de mededeling van de minister. "Elke overtreding zal strikt worden gesanctioneerd. Het Federaal Coördinatiecomité (COFECO) onder leiding van het Crisiscentrum wordt belast met de uitvoering van deze maatregelen".
"Elke verplaatsing naar de tweede verblijven op het Belgisch grondgebied is eveneens verboden. De federale politie en de lokale politiezones worden belast met de toepassing van deze beslissing", aldus De Crem.

Update 20/03 (17:15)

Selectieve bedrijfsafvalstofffen

We vernamen dat één van de grote afvalspelers de inzameling van selectieve bedrijfsafvalstoffen (papier-karton) heeft stopgezet. We nemen als lokaal bestuur Koksijde onze verantwoordelijkheid en willen lokale handelaars blijven ondersteunen. In overleg met afvalintercommunale IVVO mogen lokale handelaars daarom tijdelijk ook hun grotere hoeveelheden papier-karton (meer dan 1 m³) aanbieden voor onze inzameling van huishoudelijk papier-karton. Belangrijk: aanbieden in goed hanteerbare en draagbare pakketten. Zo blijft dit werkbaar voor de ophalers.
De ophaaldata staan vermeld op onze afvalkalender (www.ivvo.be/koksijde)

Update 20/03 (16:50)

In navolging van de strengere federale corona-maatregelen worden vandaag specifieke richtlijnen aan de zitbanken in onze gemeente voorzien. We vragen met aandrang om ze na te leven.

corona zitbanken


Update 20/03 (16:30)

Onze lokale handelaars een hart onder de riem steken? Raadpleeg zeker eens de lijst van takeaway en webshops op onze website. Zij zetten zich blijvend voor je in. Creatieve oplossingen om je zo goed mogelijk van dienst te zijn vind je op onze website

Update 20/03 (16:00)

Schenk voedsel aan de meest kwetsbaren

Het coronavirus heeft impact op ons allen en in het bijzonder de meest kwetsbaren van onze samenleving die zich moeten beroepen op voedselhulp. Een groot deel van het aanbod van voedselhulporganisaties komt uit schenkingen van de REO-veiling, supermarkten, voedingsbedrijven, … Door het hamstergedrag van burgers is de toevoer aan verse voeding echter sterk afgenomen waardoor de voedselhulp in het gedrang komt. Lokaal Bestuur Koksijde roept haar lokale handelaars en voedingsbedrijven op om voedsel(overschotten) te schenken. Samen kunnen we voedselhulp voor de meest kwetsbare inwoners blijven garanderen.
Heb je overschotten? Neem contact op met het Sociaal Huis Koksijde (058 53 43 54 of info [at] sociaalhuiskoksijde.be).

Update 20/03 (13:00)

Bericht aan onze tweedeverblijvers
Ons land verkeert in verhoogde staat van paraatheid. Het coronavirus treft onze maatschappij recht in het hart.
De experts ontraden verplaatsingen maximaal. Deze beperking is intussen ook wettelijk vastgelegd via het ministerieel besluit en we zullen dat strikt toepassen. Lokaal Bestuur Koksijde is strikt gebonden om deze maatregelen uit te voeren.
Het tijdelijk niet meer toelaten van tweedeverblijvers en toeristen kadert hierin en heeft als enige doel om het besmettingsgevaar onder controle te houden en de capaciteit van onze openbare en zorginstellingen niet te overbelasten.
De eerste zorg van Lokaal bestuur Koksijde is de gezondheidsrisico’s van het coronavirus te beperken en te managen. We doen dat samen met onze lokale experten en in nauw overleg met de federale en regionale overheden. Daarom treffen we de nodige maatregelen, zoals de politionele controles bij de invalswegen van onze gemeente.
Over de belastingen wordt later gecommuniceerd als de omvang van deze crisis in kaart is gebracht. En dit in overleg met alle kustgemeenten. De verzending van de aanslagbiljetten aanslagjaar 2020 wordt tot nader order opgeschort. Mensen die betalingsproblemen ondervinden om facturen of belastingen te betalen, mogen altijd een afbetalingsplan gespreid in de tijd voorstellen via e-mail.
Ten slotte bedankt Lokaal Bestuur Koksijde u voor de solidariteit.
Via ons speciaal nummer van Tij-dingen voor tweedeverblijvers en onze algemene e-nieuwsbrief (inschrijven via www.koksijde.be/nieuwsbrieven) houden wij u graag op de hoogte.
Als u specifieke vragen hebt over uw eigen specifieke toestand dan kan dat via info [at] koksijde.be.

Update 20/03 (10:50)

Steunactie #Mercivanuitmijnkot

Doe vanmiddag (12u) mee aan de steunactie #Mercivanuitmijnkot! Ook in Koksijde willen we massaal witte handdoeken, lakens,... zien buiten hangen als dank voor de vele zorgverleners en vrijwilligers. We willen iedereen die ons door deze moeilijke Corona-tijden helpt een hart onder de riem te steken!
Doe je ook mee? Post je foto of filmpje onder ons Facebookbericht of tag ons in je Instagramstory #TopeSterk #8670LovesYou

Merci vanuit mijn kot Koksijde

Update 20/03 (10:20)

Ziektesymptomen? Ga niet zelf naar de apotheek!

Heb je symptomen van een infectie met het coronavirus (hoest, koorts, loopneus, keelpijn, griepachtig)? Blijf dan thuis en ga NIET naar de apotheek!
Bel naar je huisarts of apotheker. Wil je een voorschrift elektronisch (sms, e-mail …) naar je vertrouwde apotheker sturen? Of heb je voorschriftvrije geneesmiddelen nodig? Neem ook dan vooraf telefonisch contact op met je apotheker.
Levering van geneesmiddelen: Wie symptomen van het coronavirus vertoont, moet thuis blijven! Kom niet zelf naar de apotheek en

 • stuur bij voorkeur een niet-symptomatische contactpersoon.
 • of spreek af met de apotheker om geneesmiddelen aan huis te leveren.

Bedankt om deze voorschriften zorgvuldig na te leven. Zo helpen we de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan

Update 19/03 (18:10)

De westkust heeft de oudste bevolking van het land. Daarom slaan de Westkust-burgemeesters de handen in elkaar. "We overleggen voortdurend en zochten naar een manier om de capaciteit in de ziekenhuizen (AZ West, Veurne en de KEI, Oostduinkerke) te verhogen," zegt burgemeester Marc Vanden Bussche. "Concreet worden drie vakantiecentra vrijgemaakt om gewone ziekenhuispatiënten te laten revalideren."
De gebouwen Duinenzee, Barkentijn en Zorgverblijf Ter Duinen worden preventief in gebruik genomen als schakelzorgcentrum. In deze centra komen niet-positief geteste mensen die net nog niet naar huis kunnen of mensen die uit de thuiszorg worden weggehaald.
Bekijk het interview met Burgemeester Marc Vanden Bussche (Focus/WTV)

Update 19/03 (17:30)

De zon schijnt en dus is een wandeling of vakantietripje naar onze kust aantrekkelijk. "Toch vragen we uitdrukkelijk om weg te blijven van onze kust", zegt Burgemeester Marc Vanden Bussche: "Wij zitten met de oudste bevolking, een risicogroep!"
Bekijk het interview met burgemeester Marc Vanden Bussche (Focus/WTV)

Update 19/03 (15:40)

Inzameling grofvuil en sluiting Kringwinkels Vlaanderen

De inzameling van grofvuil op afroep (die normaal volgende week georganiseerd zou worden) is uitgesteld. Wie zich al inschreef, wordt persoonlijk gecontacteerd. We blijven de situatie op de voet volgen en vragen iedereen intussen om begrip voor deze uitzonderlijke situatie.
De Kringwinkel in Veurne is net als alle andere kringwinkels in Vlaanderen gesloten. Je kunt er dus tijdelijk geen herbruikbaar materiaal meer naar toe brengen of aanschaffen. Ook de inzameling van herbruikbare goederen aan huis werd stopgezet.

Update 19/03 (15:00)

Parkeerbeleid: tijdelijk niet betalen

In Koksijde moet je tijdelijk niet betalen om te parkeren. Je hoeft ook je blauwe schijf niet meer te leggen. Deze nieuwe maatregelen zijn voorlopig geldig tot 3 april. Door aanraking van betaaltoestellen te vermijden, willen we de kans op besmetting tegengaan.

Update 19/03 (14:40)

Bericht voor de HORECA: Terrassen weghalen

Bericht voor HORECA: de federale overheid vraagt om dringend terrasmeubilair binnen te zetten. Terrassen die niet weg zijn worden morgen weggenomen. Als deze crisis voorbij is, komen we allen graag terug genieten!

Update 19/03 (14:30)

Wassalons en wasserettes open

Onze Politie Westkust laat weten dat wassalons / wasserettes open mogen blijven gezien niet iedereen over een eigen wasmachine beschikt. Het naleven van de hygiënemaatregelen en social distancing blijven van toepassing.

Update 19/03 (12:20)

Informatie voor anderstaligen

We willen echt iedereen mee in onze strijd tegen het coronavirus! Ben je anderstalig en op zoek naar meer informatie? Heb je een anderstalige buur, vriend, kennis,…?
Via onderstaande websites kan je de maatregelen in eenvoudige taal terugvinden. Deel ze via sociale media, whatsapp of mail en zorg ervoor dat we allemaal samen sterker zijn dan het coronavirus!

Update 19/03 (11:15)

Acitiviteiten in Koksijde

Alle gemeentelijke activiteiten tot en met 30 april worden afgelast.

Update 18/03 (16:00)

Deze extra maatregelen nam de Vlaamse regering vandaag tegen het coronavirus.

 • Vlamingen die technisch werkloos worden, moeten gedurende een maand geen gas, elektriciteit of water betalen.
 • De hinderpremie voor bedrijven die noodgedwongen moeten sluiten, wordt uitgebreid naar alle getroffen sectoren. Het gaat om een bedrag van 4.000 euro voor de eerste drie weken, en vervolgens 160 euro per bijkomende dag.
 • Ook de aanmoedigingspremie, die ertoe moet leiden dat werknemers van bedrijven in moeilijkheden vlotter deeltijds kunnen werken, wordt uitgebreid. Op die manier moeten hopelijk minder bedrijven de deuren sluiten ten gevolge van de coronacrisis.
 • VDAB zal een platform aanmaken voor gedeeld beheer, waar mensen in tijdelijke werkloosheid zich kunnen aanmelden voor een job in die sectoren waar nu extra personeel nodig is.
 • De vaccinaties door Kind en Gezin bij jonge kinderen worden opgeschort tot 5 april.
 • Vakantiekampen en jeugdwerkactiviteiten in de paasvakantie gaan niet door.
 • Aan de lokale besturen wordt gevraagd om te bekijken welke lokale heffingen zij kunnen uitstellen om bedrijven te ondersteunen.
 • De inning van de verkeersbelastingen voor ondernemingen zal met vier maanden worden uitgesteld.
 • De scholen blijven open zodat de continuïteit van de essentiële diensten verzekerd kan worden. Toch roept onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) ouders op om in de mate van het mogelijke zelf voor de opvang van hun kinderen in te staan. “Beroep u enkel op het onderwijs als er echt geen enkel alternatief mogelijk is.”

Update 18/03 (13:00)

Hulp nodig?

Onze burgemeester is in deze moeilijke periode extra bezorgd om zijn inwoners. Er wonen heel wat senioren in onze gemeente. Mensen die zorg en warmte behoeven.
Nood aan een babbel? Boodschappen nodig? Een maaltijd aan huis?
Tijdens de kantooruren kan je hiervoor terecht bij Sociaal Huis Koksijde.
Telefoon. 058 53 43 10
vrijwilligerswerking [at] sociaalhuiskoksijde.be
Let wel! Boodschappen worden enkel gedaan voor zorgbehoevende personen die hiervoor op niemand beroep kunnen doen.
Heeft u weet van mensen in je straat of omgeving die zorgbehoevend zijn? Laat het ons ook weten!

Update 18/03 (10:50)

Maatregelen voor het asielcentrum

Ook binnen het asielcentrum van Koksijde wordt alles gedaan om het corona-virus buiten de muren te houden.

 • Sinds dit weekend worden geen externe personen, anders dan het personeel, toegelaten in het centrum.
 • De bewoners worden actief in hun moedertaal op de hoogte gehouden van alle reguliere maatregelen (extra aandacht voor handen wassen, fysieke afstand houden, geen handen geven, …)
 • Er werd hen ook gevraagd om bij het verlaten van het centrum deze instructies steeds in acht te nemen.
 • De ganse staf, ondersteund door een medische ploeg, houdt alles nauwgezet in de gaten. Verpleegkundigen ter plaatse zijn zeer aandachtig voor symptomen van mogelijke corona-besmetting.

Het zo dicht samenleven in een grote groep van mensen zorgt er echter voor dat de uitdagingen nog groter zijn dan in een gewoon gezin.

 • Sinds dit weekend wordt gegeten in verschillende shiften, en is er ook de mogelijkheid om op de kamer te eten. Lokaal bestuur Koksijde leverde heel wat extra tafels en stoelen. Daarnaast kwam de scouts van Oostduinkerke ook een grote tent opzetten, zodat buiten eten een mogelijkheid wordt.
 • Lokaal Bestuur Koksijde leverde reeds wat extra buitenspeelmateriaal, en kijkt verder nog hoe dit kan uitgebreid worden. Op deze manier willen we ook de kinderen de mogelijkheid geven om zich zoveel mogelijk buiten te amuseren.

Tot slot willen we melden dat er in het centrum nog geen geval van Corona-besmetting gemeld werd.

 • Indien dit wel het geval zou zijn, gaf de burgemeester de opdracht om het centrum te beschouwen als een schip, en deze in volledige quarantaine te plaatsen. Beide partijen engageerden zich om hierover ten allen tijde open te communiceren.

Update 18/03 (10:00)

Vanaf 12:00u zijn nieuwe maatregelen zijn van kracht voorlopig gebruiken we onderstaande externe links met officiele informatie, een update zal nog volgen:
https://www.belgium.be/nl/nieuws/2020/coronavirus_versterkte_maatregelen
https://crisiscentrum.be/nl/news/crisisbeheer/covid-19-blijf-thuis-zorg-...

De Nationale Veiligheidsraad heeft op woensdag 17 maart 2020 besloten de bestaande maatregelen te versterken. Deze nieuwe maatregelen gaan in op woensdag 18 maart 2020 om 12:00 uur en blijven ten minste tot en met 5 april 2020 van kracht.
Een goede individuele handhygiëne en voldoende sociale afstand houden, blijven belangrijke maatregelen die iedereen moet opvolgen. Een strikte naleving ervan door iedereen, van jong tot oud, is noodzakelijk om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Burgerzin en solidariteit met de meest kwetsbare personen is onontbeerlijk.
Toch zijn er verdere inspanningen nodig om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Het is nu cruciaal om verdere maatregelen te nemen en na te leven!

Wat betekent dit concreet?

 • Je blijft maximaal thuis om externe contacten te beperken.
 • Je kan je huis verlaten voor volgende zaken:
  • Voedingswinkel
  • Dokter
  • Apotheek
  • Postkantoor
  • Bankautomaat
  • Benzinestation
  • Hulp bieden aan kwetsbare personen
 • Niet-essentiële winkels blijven gesloten met uitzondering van:
  • Krantenwinkels
  • Kappers (1 klant per keer)
  • Nachtwinkels (open tot 22u)

Zij moeten uiteraard  de sociale afstand respecteren.

 • Alle voedingswinkels blijven geopend

De toegang tot de supermarkten zal worden gecontroleerd om het aantal personen die tegelijkertijd binnen aanwezig zijn te beperken. Er wordt maximaal 1 persoon per 10 m² en maximum 30 minuten per klant toegelaten.

 • De markten worden gesloten, tenzij ze onontbeerlijk zijn voor de voedselvoorziening en als de lokale overheid de maatregelen van sociale afstand kan garanderen.
 • Winkels die in hoofdzaak dierenvoeding verkopen vallen onder de definitie van voedingswinkels en mogen geopend blijven.
 • Fysieke buitenactiviteiten (wandelen, hardlopen, fietsen, …) worden aanbevolen, maar alleen met mensen die onder hetzelfde dak wonen of met een vriend(in), op voorwaarde dat het contact met anderen beperkt kan zijn (1,5 meter afstand).
 • Elke bijeenkomst is verboden.
 • Kinderen van ouders met essentiële beroepen kunnen opgevangen worden in scholen en kinderopvang.
 • De horeca moet het terrasmeubilair binnen plaatsen.
 • Het openbaar vervoer moet zo worden georganiseerd dat de sociale afstand kan worden gegarandeerd.
 • Bedrijven, ongeacht hun grootte, kunnen hun activiteiten verder zetten als ze telewerk organiseren voor elke functie waar dit mogelijk is. Bedrijven waar dit niet mogelijk is, moeten de principes van de sociale afstand nauwgezet respecteren.

Deze regel geldt zowel voor de uitvoering van de werkzaamheden, als voor het door de werkgever georganiseerde vervoer. Als bedrijven niet voldoen aan deze verplichtingen, moeten ze verplicht sluiten. Dit geldt niet voor cruciale sectoren en essentiële diensten.

 • Alle niet-essentiële reizen naar het buitenland zijn verboden.
  De lokale en federale politie zullen ervoor zorgen dat de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus strikt worden nageleefd en zal de gezondheidswerkers bijstaan.

We zijn allemaal vastbesloten om nu te handelen.

De sociale afstand moet zo strikt mogelijk toegepast worden.

Blijf thuis, zorg voor jezelf en voor anderen!

Update 17/03 (22:30)

Deze avond, na de veiligheidsraad, kondigde onze regering strengere maatregelen aan. Ze gaan vanaf morgenmiddag in. Wij zijn alles nog volop aan het uitzoeken en wachten op concrete richtlijnen. Van zodra wij meer weten wordt alles duidelijk gecommuniceerd via onze kanalen. Maar de boodschap is wel duidelijk, blijf thuis. Respecteer de sociale distance.
Zorg voor elkaar!

Update 17/03 (13:00)

 1. Alle containerparken zijn gesloten.
 2. Vervoersmaatschappij De Lijn schakelt over naar een aangepaste dienstregeling Updates via de kanalen van De Lijn voor de laatste info op de app van De Lijn, en hun sociale mediakanalen en website
 3. Al onze gocartverhuurders hebben gezamenlijk beslist om hun zaak te sluiten om zo de verspreiding van het virus tegen te gaan

Update 17/03 (12:00)

Sluiting Milieupark in Koksijde

Omwille van de grote toeloop en stijging van het aantal bezoekers werd zonet door de Vlaamse overheid beslist om de recyclageparken te sluiten.

Update 17/03 (10:00)

De wekelijkse markten in Koksijde en Oostduinkerke zijn voorlopig tot en met 3 april afgeschaft.
We krijgen nogal wat vragen of het Milieupark open blijft. Dat is het geval.

 • Het is uiteraard wel verstandig om je bezoek uit te stellen als dat kan.
 • Als je komt, zijn de gebruikelijke maatregelen van toepassing (hou afstand van elkaar, …).
 • De parkwachters zullen er bijkomend op toezien dat bezoekers maximaal in tijd en ruimte gespreid worden. Het kan dat je ds even in je wagen moet wachten voor je toegelaten wordt op het park.
 • De inzameling van asbesthoudend materiaal is wel tijdelijk stopgezet. Bij de verdere afvoer daarvan gebruiken onze medewerkers immers mondmaskers die op dit moment elders nuttiger kunnen worden gebruikt.

Update 16/03 (18:00)

Vandaag besliste het college van burgemeester en schepenen van Lokaal Bestuur Koksijde om over te gaan naar een totale lockdown bij de eigen diensten. Dit betekent dat de dienstverlening verzekerd blijft, maar in minimale bezetting. Alle diensten blijven telefonisch en via mail bereikbaar; een afspraak kan je enkel maken voor dringende dossiers of gevallen, maar steeds na telefonische contactname.
Lokaal bestuur Koksijde zet maximaal in op telewerken. Hiervoor werden o.a. een 50-tal extra laptops beschikbaar gesteld. Alle maatregelen gelden tot 3 april en zullen tijdig geëvalueerd en bijgestuurd worden. Alles kan mogelijks worden verlengd. Lokaal bestuur Koksijde volgt de richtlijnen van de federale overheid terzake.

Update 15/03 (13:00)

Het gemeentehuis en Sociaal Huis zijn vanaf morgen enkel telefonisch bereikbaar of na afspraak.

Telefoon gemeentehuis: 058 53 30 30
Telefoon Sociaal Huis: 058 53 43 10

Update 15/03 (10:30)

Op de kleinkinderen passen? Er is nog onduidelijkheid voor heel wat mensen. Dit schema van FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu helpt je alvast op weg.

Grootouders corona

Update 15/03 (10:30)

College van Burgemeester en schepenen in teken van Corona-virus

Het College van Burgemeester en schepenen (CBS) staat morgen volledig in het teken van het Corona-virus. Zo wordt er o.a. besproken welke extra maatregelen er genomen moeten worden. Ook de lokale economie krijgt extra aandacht tijdens het college. Het is nu vooral ook belangrijk om de richtlijnen m.b.t. volksgezondheid na te leven.

Update 14/03 (17:40)

Wat moet je doen als je je ziek voelt?

 • Ziek? Blijf thuis en bel naar de huisarts! In het weekend of ’s avonds bel je 1733.
 • Patiënten met klachten aan de luchtwegen (hoest, niezen, keelpijn …), een grieperig gevoel of koorts komen niet rechtstreeks naar de consultatieruimte van de huisarts of de Huisartswachtpost (Veurne) of naar de spoeddienst AZ West of naar dienstencentrum de Zonnebloem. Dit om besmetting te vermijden.
 • Patiënten met deze symptomen bellen eerst naar de huisarts of in het weekend en ’s avonds naar 1733. Daarna zal een arts hen opbellen en een gepast advies gegeven.

Update 14/03 (11:50)

Geen bezoekers meer in opvangcentrum Koksijde

Naar aanleiding van de maatregelen betreffende COVID-19 zijn er momenteel geen bezoekers noch vrijwilligers toegelaten in het opvangcentrum. Dat laat Fedasil Koksijde weten.

Update 14/03 (08:30)

Koksijde Golf ter Hille gaat dicht

De Federale kabinetten en Regionale overheden hebben beslist om op dit ogenblik geen uitzonderingen toe te laten waardoor alle sportclubs moeten sluiten. Koksijde Golf ter Hille zal vanaf zaterdag 14/03 dus volledig gesloten zijn.

Update 13/03 (15:30)

Ondersteuning bedrijven en zelfstandigen

Tijdens de ministerraad van vrijdag 6 maart 2020 heeft de federale regering verschillende maatregelen goedgekeurd ter ondersteuning van bedrijven en zelfstandigen die getroffen worden door de gevolgen van Covid-19.
Die maatregelen zijn er op gericht om

 • ondernemingen die getroffen zijn in staat te stellen hun werknemers tijdelijk werkloos te maken om de werkgelegenheid te behouden,
 • te voorzien in regelingen voor spreiding, uitstel en vrijstelling van betaling van sociale bijdragen, voorheffing en sociale en fiscale belastingen voor ondernemingen en zelfstandigen.

Alle nuttige info:


Update 13/03 (15:10)

Onderwijs en kinderopvang

De uren van voor- en naschoolse opvang in elke school blijven zoals gebruikelijk gehanteerd.
Op woensdag is er tot 12.30 uur opvang in elke basisschool in onze gemeente.
Op woensdagnamiddag en zaterdag is er geen buitenschoolse opvang.
Kinderen die opgevangen worden op school blijven binnen de schoolmuren; activiteiten buiten de schoolmuren kunnen niet.
Scholen voorzien een sas voor het brengen en halen van de kinderen.

Voor elke opvangvorm (onthaalouder, opvang op school en buitenschoolse opvang) worden volgende principes toegepast:

 • hou de kinderen zoveel mogelijk thuis
 • opvang door grootouders is af te raden
 • opvang is met voorrang voor kinderen van medisch en gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen (openbare veiligheid)
 • kinderen met ziektesymptomen komen niet naar de opvang
 • vermijd contact van groepen die normaal gezien ook niet met elkaar in contact komen (schoolkinderen kunnen dus voor opvang niet terecht bij onthaalouders)

Update 13/03 (12:45)

In navolging van de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad van donderdagavond 12 maart 2020 lanceert Lokaal Bestuur Koksijde de volgende maatregelen om verdere besmetting van het coronavirus tegen te gaan. Deze instructies gelden tot en met 3 april 2020.

Vragen? Contacteer ons via 0800/85.670

Lokaal Bestuur Koksijde lanceerde het telefoonnummer 0800/85.670 waarop iedereen tijdens de kantooruren terecht kan met specifieke vragen omtrent de coronamaatregelen.
Ook vragen via sociale media en mail (corona [at] koksijde.be) worden zo snel mogelijk beantwoord.
Om de verdere besmetting van het coronavirus tegen te gaan, besliste burgemeester Marc Vanden Bussche, ter vrijwaring van de openbare gezondheid, in dezelfde lijn van de beslissingen die de veiligheidsraad heeft genomen om alle activiteiten voor het publiek van onderstaand niet-limitatief overzicht van lokale diensten, gebouwen en instellingen op te schorten en deze gebouwen en diensten niet toegankelijk te maken:

 • Gemeentehuis
 • Sociaal Huis
 • Cultuurcentrum CasinoKoksijde
 • Bibliotheek
 • Het Bedrijf – OTO in Oostduinkerke
 • Kunstencentrum Ten Bogaerde
 • Kapel Ster der Zee
 • Gemeentelijke musea: Abdijmuseum Ten Duinen, NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum
 • Westhoek Academie Koksijde
 • StapWest (dans-, muziek en woord)
 • Noordduinen
 • Koksijde Golf Ter Hille
 • Strand- en watersportclubs (Sycod, KYC, Windekind)
 • Hoge Blekkerbad zwembad
 • Sporthal Koksijde-Dorp, Sporthal Hazebeek Oostduinkerke
 • Outdoorsite sportpark Hazebeek wordt afgesloten (skateput, atletiekpiste, voetbalterreinen)
 • Powerzaal Koksijde-Dorp, zaal voor vloersporten
 • De indoor tennishal Koksijde-Dorp
 • Jeugdhuis De Pit
 • Feestzalen: Witte Burg, Oud Schooltje, Noordduinen, Kerkepannezaal, De Brug.
 • Erfgoedhuis Bachten de Kupe
 • Natuureducatief centrum Duinenhuis

Het gemeentehuis en Sociaal Huis blijven open. UPDATE 15/03 (13.00)

Toerismekantoren worden gesloten.
Lokaal Bestuur Koksijde roept alle inwoners op om alleen in hoogdringende gevallen langs te komen. Mensen die ziek of grieperig zijn worden sowieso verzocht om thuis te blijven. Neem telefonisch of digitaal contact op met de diensten waarvoor je langskomt. Attesten, akten en andere officiële documenten kunnen via de online dienstverlening thuisloket makkelijk opgevraagd worden: www.koksijde.be/digitaalloket
Huwelijken kunnen nog steeds plaatsvinden.
De gemeenteraad, voorzien op 16 maart, wordt geannuleerd.

Scholen

Wat de scholen betreft, worden de lessen opgeschort. Er is zeker opvang georganiseerd voor kinderen van medisch en gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen (openbare veiligheid). De school staat ook in voor opvang van de kinderen voor wie ouders geen geschikte opvang kunnen voorzien. (update 16/3) Het is ten zeerste af te raden kinderen te laten opvangen door de grootouders. De scholen zoeken naar alternatieven om het leerrecht van kinderen te garanderen. Afwezigheden op school worden niet geregistreerd. Voor het basisonderwijs wordt het leerlingenvervoer voor en na school geschrapt. En er worden op school geen warme maaltijden voorzien.
Kinderen die opgevangen worden op school brengen een eigen lunchpakket mee. De vereiste aanwezigheid van leerkrachten op school wordt bepaald volgens de gemaakte afspraken met hun schoolbestuur en het bevoegde onderhandelingscomité.

Buitenschoolse Kinderopvang - Onthaalouders

Deze instellingen volgen ook de regels van de scholen inzake bezoek en maaltijden. Kinderopvang voor baby’s en peuters blijft op dit moment ook gewoon open. Toont uw kindje ziektesymptomen, dan moet hij/zij thuisblijven.
De buitenschoolse kinderopvang blijft open maar er worden geen activiteiten georganiseerd. Aan de ouders wordt gevraagd om de kinderen aan de deur af te halen. Externen worden niet toegelaten.

Ondernemers

De impact op onze lokale economie wordt onderzocht. Lokaal Bestuur Koksijde zal verschillende maatregelen voorstellen aan de gemeenteraad wanneer de gevolgen en de impact in kaart zijn gebracht.
Zo overweegt Lokaal Bestuur Koksijde om het tarief van de terrasbelasting voor 2020 op nul te zetten. Er wordt eveneens overwogen om de toeristische logiesbelasting pro rata te heffen, afhankelijk van de duurtijd van de federale maatregelen.
De aanslagbiljetten van de gemeentebelastingen voor ondernemingen worden pas verstuurd na 1 juli. Een betalingstermijn van twee maanden is van toepassing.
Deze maatregelen worden voorgesteld op de gemeenteraad van juni 2020.

De Vlaamse regering trekt 100 miljoen euro extra uit voor crisiswaarborgen voor de ondernemingen die in financiële moeilijkheden komen.

 • o.a. discotheken, cafés en restaurants blijven gesloten
 • hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant
 • thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan
 • winkels blijven de hele week open, maar niet tijdens het weekend
 • voedingszaken en apotheken blijven gewoon open, ook tijdens het weekend. Toch wordt aanbevolen om de hygiënemaatregelen te versterken op basis van de reeds geformuleerde aanbevelingen.

Meer info voor ondernemers via:

Woonzorgcentra

Na overleg met de vertegenwoordigers van de Vlaamse woonzorgcentra werd besloten dat zij standaard de deuren sluiten voor externe bezoekers. Deze maatregel geldt voorlopig tot en met het einde van de paasvakantie.
Het Koningin Elisabeth Instituut neemt deze maatregelen: https://www.kei.be/nl/Nieuws/Artikel/Id/2514/Maatregelen-Coronavirus

Cinema Koksijde

De federale overheid heeft besloten om alle bioscopen te sluiten, dus ook Cinema Koksijde gaat dicht.

Werk

De essentiële dienstverlening komt niet in het gedrang. Lokaal Bestuur Koksijde zet maximaal in op thuiswerken.
Dit is ook volgens de oproep van de Vlaamse overheid: “laat mensen zoveel mogelijk thuiswerken, indien niet mogelijk: spreid werkuren en lunchpauzes om contact tussen mensen zoveel mogelijk te vermijden.”
Bepaalde openbare diensten moeten blijven werken volgens de Vlaamse overheid: huisvuilophaling, drinkwaterlevering, levering elektriciteit en gas. Er volgen richtlijnen voor intercommunales (bij ons: IWVA en IVVO).

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om je te beperken tot noodzakelijke verplaatsingen. Met glijdende werkuren is het mogelijk om het openbaar vervoer niet te overbelasten.
Ook vervoersmaatschappij De Lijn neemt maatregelen. Zo moeten passagiers vanaf nu achteraan opstappen op bussen en trams, om zo het contact met de chauffeur tot een minimum te beperken. De stuurposten worden ook zoveel mogelijk helemaal afgesloten. De Lijn wil ook dat reizigers niet meer cash betalen aan chauffeurs of in de lijnwinkels.
De NMBS laat geen trein meer vertrekken als er niet voldoende water en zeep aan boord is. De ticketcontroles blijven gebeuren. Het treinaanbod wordt normaal gezien niet aangepast.

Rode Kruis

Donorcentra sluiten niet, mobiele bloedinzamelingen blijven in alle veiligheid doorgaan – dat moet om de bloedvoorraad (die allicht onder druk komt te staan) op peil te houden.

Banken

Febelfin, de vertegenwoordiger van de bankensector, kondigt maatregelen aan. De bankkantoren blijven open, maar de sector roept op om zoveel mogelijk bankverrichtingen digitaal uit te voeren.

Erediensten en Vrijzinnig Huis

Alle gebedsdiensten worden gesloten. De Katholieke Kerk heeft beslist om alle publieke liturgische bijeenkomsten in ons land te schorsen tot en met 3 april 2020. Doopsels, huwelijken en uitvaarten kunnen plaatsvinden in beperkte kring. De kerkgebouwen blijven open voor persoonlijk gebed en bezinning. Ook het Vrijzinnig Huis zal gesloten zijn en schort alle activiteiten op.

Varia

 • Fitnesscentra moeten sluiten
 • Markten tijdens het weekend vallen onder de cluster voeding en gaan door

Milieupark

Het Milieupark in Koksijde blijft open. We vragen de bezoekers om aandachtig te zijn en niet te dicht bij elkaar te komen. Alle gebruikelijke maatregelen zijn van toepassing.

Samen tegen het Coronavirus

Om de verspreiding van het virus af te remmen, wordt iedereen aangeraden om de hygiënemaatregelen strikt toe te passen. Naast aandacht voor je eigen gezondheid en persoonlijke hygiëne, kan je ook verschillende tips toepassen die je contact met anderen beperken.
Zo verlicht je het werk van dokters en ziekenhuizen en help je mee om kwetsbare personen te beschermen. Iedereen heeft dus een rol om ervoor te zorgen dat het coronavirus zo weinig mogelijk verspreidt.
Pas de volgende maatregelen toe om je persoonlijke hygiëne te verbeteren:

 1. Blijf thuis als je ziek bent. Ga niet naar de spoedafdeling van AZ West, maar contacteer je huisarts.
 2. Was regelmatig je handen met water en zeep.
 3. Gebruik elke keer een nieuw papieren zakdoekje en gooi het weg in een afsluitbare vuilnisbak.
 4. Geen zakdoek? Hoest of nies in je elleboogholte.

Vertraag de verspreiding van het virus met volgende tips:

 1. Vermijd om handen te geven, te kussen of te knuffelen als je iemand begroet.
 2. Wees aandachtig voor risicogroepen (personen ouder dan 65 jaar, diabetici, personen met hart-, long- of nieraandoeningen, kinderen jongere dan 6 maanden, zwangere vrouwen, personen met een verzwakt immuunsysteem, etc.)
 3. Kinderen worden niet ernstig ziek van het coronavirus, maar kunnen het wel makkelijk verspreiden. Contact tussen kinderen en ouderen is dus af te raden.
 4. Vermijd contact met mensen die zichtbaar ziek zijn of hou voldoende afstand.

Alle info:

www.koksijde.be/coronavirus

www.info-coronavirus.be

De Vlaamse overheid heeft een coördinatiecel opgericht om de communicatie naar alle lokale besturen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Update 13/03

Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès

Zoals aangekondigd op 10 maart jl. wordt de evolutie van de verspreiding van het coronavirus dagelijks geëvalueerd. De gezondheidssituatie van gisteren is immers niet dezelfde als die van vandaag of morgen. Naar aanleiding van de laatste ontwikkelingen is de Nationale Veiligheidsraad op donderdag 12 maart in aanwezigheid van en in overleg met de ministers-presidenten bijeengekomen. Deze vergadering van de NVR werd gehouden in het verlengde van de vergaderingen van de deskundigengroepen, namelijk de Risk Assessement Group en de Risk Management Group.

Er is beslist om de huidige maatregelen te versterken met aanvullende social distancing maatregelen die met hetzelfde doel de verspreiding van de epidemie moeten tegengaan. Deze maatregelen zijn proportioneel en gericht op maximale efficiëntie. Operationeel gezien gaan we nu de federale fase van het crisisbeheer in, wat betekent dat alle beslissingen zullen worden genomen door een beheerscel die bestaat uit de eerste minister, de bevoegde ministers en de ministers-presidenten. Deze fase garandeert een betere coördinatie en informatie over de maatregelen die door de verschillende entiteiten worden genomen. De aangekondigde maatregelen zijn van toepassing op het hele grondgebied.

Alle bevoegdheidsniveaus delen hetzelfde streven om in hun actie, communicatie en uitvoering coherent te zijn met de besliste maatregelen. We willen dat dezelfde beslissing overal op dezelfde manier wordt toegepast. De prioritaire doelstelling is daarbij de bescherming van de volksgezondheid.

Deze maatregelen zijn geldig vanaf vrijdag middernacht tot en met 3 april. Net als voorheen zullen de ontwikkelingen dagelijks worden beoordeeld.

Wat de scholen betreft:

 • Wat de scholen betreft, worden de lessen opgeschort. Er zal kinderopvang worden georganiseerd, zeker voor de kinderen van medisch en gezondheidspersoneel en gezagsafdelingen (openbare veiligheid). Kinderen voor wie er geen andere opvangoplossing is dan het inschakelen van ouderen, zullen ook terecht kunnen in de scholen.
 • De crèches blijven open.
 • Voor de universiteiten en hogescholen wordt aanbevolen om modules voor afstandsonderwijs te ontwikkelen. Deze scholen worden dus niet gesloten, maar worden aangemoedigd om te zorgen voor alternatieven voor de traditionele cursussen in collegezalen of in besloten ruimtes;

Wat de handelszaken en de zogenaamde recreatieve activiteiten (sport, cultuur, folklore, enz.) betreft:

 • Al deze activiteiten worden geannuleerd, ongeacht hun omvang en of ze openbaar of privé zijn.
 • Onder andere discotheken, cafés en restaurants blijven gesloten;
 • Hotels blijven open, behalve hun eventuele restaurant;
 • Thuisbezorging en drive-in zijn toegestaan;
 • De winkels blijven de hele week open, maar niet in het weekend;
 • Voedingszaken en apotheken blijven gewoon open, ook in het weekend. Niettemin wordt aanbevolen dat zij de hygiënemaatregelen versterken op basis van de reeds geformuleerde aanbevelingen.

Wat het werk betreft:

 • Iedereen blijft in de mate van het mogelijke aan het werk maar telewerk moet worden bevorderd en zo nodig versterkt .

Wat het openbaar vervoer betreft:

 • Het openbaar vervoer functioneert normaal, maar er wordt gevraagd om zich te beperken tot  noodzakelijke verplaatsingen. Met glijdende werkuren is het mogelijk het openbaar vervoer niet te overbelasten.

We wijzen erop dat deze maatregelen een aanvulling vormen op de eerder geformuleerde aanbevelingen. We blijven in de versterkte fase twee.
Wij zijn ons er terdege van bewust dat deze beslissingen gevolgen zullen hebben voor de economie, en met name voor bepaalde sectoren.

In dit kader had de Ministerraad op 6 maart jl., tien maatregelen ter ondersteuning van het bedrijfsleven goedgekeurd, namelijk:

 1. Tijdelijke werkloosheid door overmacht
 2. Tijdelijke werkloosheid om economische redenen
 3. Betalingsplan voor sociale werkgeversbijdragen
 4. Betalingsplan btw
 5. Betalingsplan voor bedrijfsvoorheffing
 6. Betalingsplan personenbelasting/vennootschapsbelasting
 7. Vermindering van de voorafbetaling voor zelfstandigen
 8. Uitstel of vrijstelling van betaling van sociale bijdragen voor zelfstandigen
 9. Verkrijgen van een vervangingsinkomen voor zelfstandigen (overbruggingsrecht)
 10. Flexibiliteit bij de uitvoering van federale overheidsopdrachten

Deze maatregelen zullen voortdurend worden geëvalueerd om ze waar nodig te versterken.

Basishygiënemaatregelen van toepassing

Tot slot herinneren we eraan dat de basishygiënemaatregelen nog steeds gelden, namelijk de handen wassen met zeep, hoesten en niezen in de ellenboog en dicht contact vermijden. Als je de minste twijfel hebt, raadpleeg dan je huisarts. Iedereen moet zijn steentje bijdragen om de verspreiding van het virus te beperken.

Info over COVID-19 (coronavirus)

Meer details over de toepassing van de verschillende maatregelen zullen in de komende uren worden gecommuniceerd.

Je kan ze terugvinden op de referentiesite: www.info-coronavirus.be/nl.

De volgende telefoonnummers zijn beschikbaar voor alle burgers met vragen:

Voor vragen over gezondheid en openbare orde: 0800/14.689
Voor vragen over economie: 0800/120.33

Be-Alert: schrijf je nu in!

Update 12/03 (23:40)

Op donderdagavond 12/03 werd een nationale veiligheidsraad georganiseerd, de richtlijnen die daaruit voortvloeien zullen we strikt opvolgen.

 • De scholen sluiten de deuren tot en met 3 april, tot aan de paasvakantie. Er zal opvang worden voorzien. Crèches mogen openblijven.
 • Alle recreatieve, sportieve, culturele activiteiten worden geannuleerd. Alle restaurants en cafés moeten dicht.
 • Enkel winkels die essentiële diensten leveren, blijven continu open. Het gaat dan om apothekers, voedingswinkels en winkels voor dierenvoeder. Alle andere winkels blijven open tijdens de week, maar sluiten in het weekend.
 • Ouderen moeten thuis blijven om onnodig risico's te vermijden.

Op vrijdag 13/03 communiceren we verder over de gevolgen hiervan voor ons lokaal bestuur.
Blijf ons volgen op onze sociale media (Facebook, Twitter en Instagram) en via onze gemeentelijke website.

Update 12/03 (18:30)

Het politiecollege van de zone Westkust (Koksijde, Nieuwpoort, De Panne) neemt een gezamenlijk standpunt in met betrekking tot maatregelen in functie van het coronavirus. De drie Westkustburgemeesters (Marc Vanden Bussche (Koksijde), Bram Degrieck (De Panne), Geert Vandenbroucke (Nieuwpoort) zitten op één lijn en beslisten als volgt:

 • Alle sportieve en socio-culturele activiteiten die plaatsvinden in gemeentelijke gebouwen worden afgelast tot 31 maart.
 • Culturele centra, musea en gemeentelijke zwembaden van Koksijde en Nieuwpoort worden gesloten tot 31 maart.

Vanavond wordt een nationale veiligheidsraad georganiseerd, de richtlijnen die daaruit voortvloeien zullen strikt worden opgevolgd.
Daarnaast worden per gemeente nog individuele maatregelen genomen. U vindt deze terug op de desbetreffende websites vanaf morgen.

Update 11/03

Preventieve maatregelen: bijeenkomst

Burgemeester Marc Vanden Bussche heeft na overleg met de gouverneur deze morgen beslist om op vrijdag 13/03 samen te zitten met alle actoren (woonzorgcentra, organisatoren, scholen, seniorenconsulente,...) om eventueel extra maatregelen uit te schrijven. We volgen de situatie op de voet en communiceren via al onze kanalen (website, sociale media, …)
Info artikel HLN

Verbod evenementen

Verbod op evenementen en samenscholingen van meer dan 1000 deelnemers die plaatsvinden in besloten, gesloten of afgesloten ruimtes op het grondgebied van de provincie West-Vlaanderen. Meer info in het document:

Geen maaltijden in Dunecluze

In het kader van de preventie tegen het Coronavirus werd door de directie van Dunecluze beslist dat het vanaf 12 maart 2020 niet meer mogelijk is om te gaan eten in Dunecluze en dit voor onbepaalde tijd.

Update 10/03

Seniorenfeest afgelast

De dansnamiddag voor senioren is geannuleerd wegens het coronavirus. Dat besliste het bestuur van de seniorenadviesraad na advies van AZ West.
Meer info

Update 02/03

Fase 2

Door de verschillende door het coronavirus besmette personen binnen België, heeft de FOD Volksgezondheid haar risicobeheersplan naar de fase 2 (op een schaal van 3) opgeschaald.
Er zijn drie fases om de verspreiding van het virus tegen te houden. De FOD Volksgezondheid houdt hier nauwgezet toezicht op.
Gisteren is een beperkte ministerraad bijeen gekomen om de balans op te maken van de situatie in België. Er werd bevestigd dat de FOD Volksgezondheid de Belgische aanpak coördineert en ook communiceert over de situatie van het coronavirus in ons land.

De verschillende fases

 • Fase 1: de FOD Volksgezondheid probeert het virus uit het land te houden. Hiervoor werken ze samen met alle huisartsen en ziekenhuizen. Zij staan klaar om iemand met symptomen te identificeren en te behandelen. Er bestaan strenge procedures die bij de minste twijfel worden toegepast. Wil je meer weten over de huidige maatregelen, dan kan je hier terecht.
 • Fase 2: Fase 2 heeft tot doel de verspreiding van het virus in te perken. Geïnfecteerde patiënten worden geïsoleerd en verzorgd in een speciaal beveiligde sectie/of thuis, in overleg met de huisarts en de gezondheidsinspecteur. Alle personen met wie zij nauw contact hebben gehad (familie, collega’s, andere reizigers) worden in kaart gebracht, gecontacteerd en onder toezicht geplaatst. Indien mogelijk worden ze getest of in thuisisolatie geplaatst totdat men zeker is dat ze niet geïnfecteerd zijn.
 • Fase 3: bij een groot aantal besmette personen, concentreert de FOD Volksgezondheid zich voornamelijk op de behandeling van patiënten. Hiervoor werken ze nauw samen met de ziekenhuizen. Ze bekijken waar er extra capaciteit nodig is, hoe ze patiënten het best kunnen verdelen over verschillende ziekenhuizen en welke opnames uitgesteld kunnen worden.

Tip: goede hygiëne!

Een goede hygiëne is de belangrijkste manier om de verspreiding van virussen te stoppen:

 • Was regelmatig je handen
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Blijf thuis als je ziek bent

Zo bescherm je jezelf en anderen.

Officiële informatiekanalen

Je vindt alle informatie over het nieuwe coronavirus (COVID-19) op de website www.info-coronavirus.be. Als er nieuwe maatregelen getroffen worden, zal je die hier ook terugvinden.

Vertel het verder