U bent hier

Bunkerdag

Weerstandsnest Waldersee

 

Maak kennis met dit unieke weerstandsnest. Een gids geeft doorlopend uitleg bij de bouw en de functie van de verschillende onderdelen. Sinds begin dit jaar is deze site beschermd als monument. Waldersee is uitzonderlijk goed bewaard en daarom representatief voor alle weerstandsnesten van de Atlantikwall. een meer dan 5.000 kilometer lange verdedigingslinie, die Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog in de bezette gebieden  aangelegd tegen een geallieerde invasie. Je vindt er typische infanteriewerken zoals geschutstellingen, mitrailleur- en observatieposten, maar ook stellingen voor antitankgeschut, bunkers en accommodatie voor manschappen. Sommige structuren zijn zeldzaam. De geschutkazemat (type R612) overheerst en was in de Tweede Wereldoorlog voorzien van veldgeschut om de kust onder vuur te nemen. Via loopgraven stonden verdedigingswerken met elkaar in verbinding.

Praktisch

  • gratis rondleidingen op zondag 23 mei tussen 10 en 17.30 uur (duurt 40 minuten)
  • inschrijven is verplicht en kan hier
  • afspraak ter hoogte van surfclub Windekind, Zuidenwindhelling 1 (Groenendijk)

Workshop voor kinderen: De verboden bunker (8-12 jaar)

In het boek De verboden bunker ontdekken zes vrienden iets geheimzinnigs in een verlaten bunker. Ze gaan op onderzoek en beleven een spannend avontuur. Wil je er meer over weten? Kom naar de workshop met jeugdschrijfster Anneriek van Heugten in Villa Semiramis. Deze bijzondere witte villa, vlakbij de KYC, is gebouwd op een bunker. Eerst ga je samen met een gids op verkenning rond de geschutsbunker. Daarna vertelt Anneriek je het verhaal achter haar boek De verboden bunker. Misschien ga jij naar huis met een exemplaar van het boek!

Praktisch

  • gratis workshop op zondag 23 mei om 14 uur en 15.30 uur
  • inschrijven is verplicht en kan hier
  • afpsraak ter hoogte van Koksijde Yachting Club, Dumontlaan 8 (Sint-Idesbald)

Meer informatie over Bunkerdag op andere locaties langs de kust vind je op www.raversyde.be. De Europese bunkerdag is een samenwerkingsproject in het kader van het Europees jaar van het Cultureel Erfgoed, met de steun van het programma Creative Europe van de Europese commissie.

Vertel het verder