U bent hier

Buck-e krijgt vervolg in 2020

Koksijde stapte vorig jaar mee in het digitaal platform Buck-e om alle schoolomgevingen veilig en gezond te houden.

In de week van de mobiliteit (16 september 2020) zet de gemeente het project, dat kinderen beloont wanneer ze te voet of met de fiets naar school komen, verder.

Deelnemende scholen zijn:

Leefschool De Letterzee, Vrije Basisschool De Ark, Vrije Basisschool Oostduinkerke, Gemeenteschool Koksijde en Gemeenteschool Oostduinkerke.

Kinderen terug op de fiets krijgen

Deze sensibiliseringscampagne richt zich rechtstreeks tot de schoolgaande kinderen. Met dit project verdienen kinderen digitale munten als ze op een duurzame manier naar school komen. De verdiende munten kunnen ze inruilen voor leuke activiteiten binnen de gemeente en bij lokale handelaars die mee instappen in het project. De bedoeling is om het aantal leerlingen dat dankzij dit initiatief naar school fietst of wandelt, spectaculair te zien stijgen zodat minder auto's aanwezig zijn in de directe schoolomgevingen. Bovendien zet het de kinderen ook aan om meer te bewegen en hun fietsvaardigheden te oefenen.

Wandel of fiets naar school… en verdien een beloning

Wie naar school fietst of stapt, zorgt voor een veiligere en gezondere schoolomgeving. En daarom verdien je een beloning.

Hoe werkt het?

  • Stap 1: Kom te voet, met je fiets, met je step of in de bakfiets (op het fietsstoeltje mag ook) naar school.
  • Stap 2: Zorg dat je een tag hebt voor je fiets of rugzak. En scan die in (op school staat een toestel dat biep zegt wanneer je passeert). Heb je nog geen tag voor je fiets of rugzak? Vraag er dan zeker naar op je school.
  • Stap 3: Met elke biep verdien je centjes: de zogenaamde bucks. Als je er genoeg hebt, betaal je daarmee bij enkele handelaars in Koksijde. Gebruik daarvoor het speciaal betaalkaartje (of je smartphone als je die al hebt).

Wist je dat…

  • ... je op je verjaardag, in de winter en op een regendag meer punten verzamelt?
  • ... een fietshelm en een fluohesje (of fluorugzakhoes) voor meer veiligheid zorgen in het verkeer? Elke school krijgt regelmatig bezoek van een mystery guest die het dragen van je helm en je fluohesje (of fluohoesje) controleert… en beloont. Zeker doen dus!

Verzamelde jij vorig jaar al bucks?

Doe zeker verder, maar vergeet niet om je punten in te wisselen. Weet je niet hoeveel je al bijeen gefietst of gestapt hebt? Log dan - samen met je ouders - in op je Buck-e account: www.buck-e.be/home.

Naast je verzamelde punten zie je ook waar je iets kan kopen.

Vertel het verder