U bent hier

Beaufort 21 - Els Dietvorst en Heidi Voet

 

Els Dietvorst

Els Dietvorst (°1964) is een beeldend kunstenaar en filmmaker die woont en werkt in Ierland. Ze gebruikt dialoog, experiment en intuïtie als haar belangrijkste artistieke strategieën. Sinds de jaren negentig wordt de kunstenares bewogen door sociale kwesties zoals migratie, racisme en klimaatverandering. Dietvorst onderzoekt de 'condition humaine'. Grote thema's als leven en dood, angst, vervreemding en verlangen, en de 'buitenstaander' komen dan ook aan bod in haar werk. Zij is de winnaar van de Belgian Art Prize 2021.

elsdietvorst.be


 

Windswept

Het geselecteerde kunstwerk voor Koksijde heet Windswept. Geïntrigeerd door de vorm van door de wind gebogen bomen, verzamelde Dietvorst tijdens haar strandwandelingen verschillende aangespoelde stukken drijfhout. Samen met een lokale ambachtsman timmerde ze een nieuwe, naar beneden knikkende boom in elkaar, die nadien in brons werd gegoten. Zo veredelt ze de stukken hout tot een edel schuiloord voor voorbijgangers of ontmoetingsplek voor de inwoners van Koksijde, die hier allen geborgenheid kunnen vinden. Met Windswept vereeuwigt ze door middel van de nieuw samengestelde boom het idee van kwetsbaarheid. Windswept weegt 1250 kg en is bijna 4 meter hoog. Rust dus maar even uit in deze aangespoelde boom en maak een prachtige foto!
Het oeuvre Windswept staat op het strand van Oostduinkerke ter hoogte van de Faberstraat opgesteld. Het werd zo geplaatst dat het vanuit de Albert I Laan goed zichtbaar is en vrij dicht van de wandeldijk staat.

 

 


 

Heidi Voet

De multidisciplinaire praktijk van Heidi Voet (°1978, Brussel en Taipei) is getekend door haar transculturele ervaringen en biedt ons een kritische blik op de culturele conventies, gedachtegoed en de productiemethodes van onze moderne consumptiemaatschappij. Haar werken zijn doordrongen van een wrange humor en spelen met alledaagse objecten en symbolen, en de connotaties die deze met zich meedragen. Gecombineerd met elementen uit de geschiedenis, de kunstwereld en verscheidene culturen, voegt Voet het verleden behendig in het heden en komen contrasterende tijdsregisters samen in haar werk. Met haar voorkeur voor raadselachtigheid, absurditeit en tegenstrijdigheid, vestigt zij de aandacht op belangrijke kwesties omtrent sociale ongelijkheid, (culturele) identiteit en globalisatie.

heidivoet.net/projects


 

White Dwarfs and Supergiants

Heidi Voet plaatst alledaagse voorwerpen in een nieuwe verhouding tot elkaar. In de duinen van Koksijde vinden we een groot aantal gekleurde, betonnen ballen, die zich onderscheiden door hun afdrukken en materialen. Elke bal kan je symbolisch linken aan een andere sociale groep in onze samenleving. Wanneer je even uitzoomt, kan je zien hoe de constellatie de stand van de sterrenhemel boven Koksijde op het sluitingsuur van Beaufort 21 weerspiegelt. Als resten van een hedendaagse cultuur, confronteren de ballen ons met de beperkingen van maatschappelijke constructies en verwijzen naar de plaats van de mens in een groot symbiotisch ecosysteem. Het kunstwerk is te vinden in de Schipgatduinen. Die bereik je het best via de Goede Aardelaan. Daar moet je wel nog een hoge duin over.

 


Beaufort 21: van 27 mei tot 7 november 2021

De curator is Heidi Ballet. Een terugkerend onderwerp in de kunstwerken van deze editie is hoe de mens onderhevig is aan de wil van de natuur. Als de hoogbouw aan de kust af en toe de vraag oproept 'hoe heeft de mens de kust veranderd', dan wordt de vraag nu omgedraaid: 'hoe heeft deze kust de mens veranderd'. De selectie toont in de eerste plaats de vergankelijkheid van mens en materiaal, maar verder ook de fluctuerende interpretatie van de geschiedenis.

Meer info

 

Vertel het verder