U bent hier

Beaufort: 19 kunstwerken, 18 kunstenaars in 9 kustgemeenten

Wie Beaufort zegt, zegt hedendaagse kunst aan zee! In 2018 biedt de triënnale voor de zesde maal onverwachte ontmoetingen met hedendaagse kunst in het unieke decor van de Kust. Je ontdekt er 19 intrigerende werken van internationaal gerenommeerde kunstenaars op stranden, zeedijken, pleinen en parken in 9 kustgemeenten.

Ryan Gander – Koksijde
Really Shiny Things That Don’t Really Mean Anything - 2018

Ryan Ganders beeldhouwwerk bestaat uit een grote bal die opgebouwd is uit een heleboel glanzende objecten waarvan de functie niet duidelijk is. De kunstenaar geeft geen vaste uitleg over de betekenis ervan, en beseft dat er veel betekenissen zullen worden gecreëerd door de toeschouwers. Hij staat open voor die interpretaties, die voortdurend veranderen afhankelijk van context en publiek, en beschouwt ze als een bijdrage aan zijn werk. Volgens Gander is het eigen aan de mensheid om van glanzende dingen te houden, omdat men van nature gefascineerd is door de eigen weerspiegeling en door een parallelle realiteit.

Beaufort 2018, een eerbetoon aan de oppermachtige zee

Beaufort is een driejaarlijks kunstproject dat zich uitstrekt over de Belgische kust. De kunstenaars van Beaufort 2018 onderzochten de rol van monumenten in de publieke ruimte: hoe geven ze betekenis, welke interpretatie krijgen ze toebedeeld, en in hoeverre blijft hun boodschap actueel?

Beaufort 2018 is ook een denkoefening over de klimaatproblematiek. Ecologische veranderingen dwingen ons om ons aan te passen, zodat de aarde leefbaar blijft. Onze kwetsbaarheid is nog meer voelbaar aan de kust. De kunstenaars van Beaufort 2018 spreken over de veranderende verhouding tussen mens en natuur en brengen een eerbetoon aan de oppermachtige zee.

De zesde editie van Beaufort, zal plaatsvinden van 30 maart tot 30 september 2018, onder leiding van curator Heidi Ballet.

Curator Heidi Ballet: “Tijdens deze zesde editie werken de kunstenaars rond het vrijdenkende karakter van de Kust.  Die specifieke sfeer van de Belgische Kust is bijvoorbeeld aanwezig in het surrealisme van James Ensor en trok mensen aan zoals de muzikant Marvin Gaye en de Oostenrijkse  schrijver Stefan Zweig. Er is aan de Kust een open geest met een vleugje anarchie die tot de dag van vandaag voelbaar is”.

“Mensen die aan de Kustlijn wonen hebben een ander perspectief, ze hebben doorgaans een wereldbeeld dat beïnvloed is door het feit dat ze steeds contact zoeken met de wereld die achter de horizon ligt. Voor de Belgische kustlijn is dat niet anders. Zeebrugge was reeds in de Middeleeuwen via handel verbonden met de Baltische Staten en Zuid-Europa. Oostende had in de 18de eeuw zelfs kort handelscontacten met India en China. De Kust ontving aan het begin van de 20ste eeuw de Beau Monde uit de hele wereld, van New York tot Perzië. Tegenover al dit internationalisme staat het feit dat het intrinsieke karakter van deze regio bepaald wordt door een bijzonder lokaal gegeven: de dappere vissers die dagelijks de Noordzee trotseren. De projecten van Beaufort spelen met deze contradicties die een voedingsbodem vormen voor avontuur, surrealisme en anarchie. Bovendien zal er in deze editie aandacht zijn voor het in vraag stellen van het belang van monumenten in de publieke ruimte anno 2018.”

Nieuwsgierig? Kom dan tussen 30 maart tot 30 september 2018 naar de Kust. Een bezoek is gratis en kan met de auto, de kusttram, te voet of met de fiets.

U kunt de kunstwerken in Koksijde vinden op het plan via deze link.

 

Rondleidingen groepen

 • Reservering via gidsenkring 'De Lange Nelle': +32 (0)59 80 73 81 - info [at] oostendeahoy.be (subject: Reservatie%20rondleiding%20Beaufort) (info [at] oostendeahoy.be )
 • NL / FR / EN / DU
 • Exacte startplaats kan door de groep worden bepaald.
 • Halve dag - ca. 3 uur:
  Oostkust (Oostende - Knokke-Heist)
  Westkust (Oostende - De Panne)
  Middenkust (Middelkerke - De Haan)
 • Volledige dag - ca. 5 à 6 uur:
  Volledige kust (De Panne - Knokke-Heist)
 • Prijzen:
  Halve dag: 150 euro per gids
  Volledige dag: 300 euro per gids

Meer info

www.beaufort2018.be
#beaufort2018

Vertel het verder