U bent hier

Abdijstraat krijgt splinternieuwe asfaltlaag

Goed nieuws voor de bewoners en wie elke dag passeert in de Abdijstraat: de eerste fase van de werkzaamheden schakelt een versnelling hoger. Een frisse laag asfalt komt er deze zomer aan, dankzij de voortvarende aanpak van het gemeentebestuur. Daarna komt ook de Middenlaan aan de beurt.

Waarom kunnen we deze versnelling realiseren? Omdat het meeste huiswerk al was gemaakt. Na goedkeuring en aanbesteding, bereidden de studiebureaus al een ontwerp en budget voor. Dus kunnen we nu sneller schakelen voor de topasfaltlaag in de Abdijstraat. Er komt speciale aandacht ter hoogte van de Gemeenteschool van Koksijde.

Fietsstraat en zijstraten

De volgende stap is dat de Abdijstraat volledig wordt heringericht als fietsstraat, met ook een voetpad aan één zijde (afbeelding). In deze ronde van vernieuwingen komen ook enkele zijstraten aan bod: de Oudstrijdersstraat, Hostenstraat en de Helvetiastraat (tot aan de Noordduinen). Hier zijn ook de nodige rioleringswerken voorzien.

Middenlaan

Het budget voor de herinrichting van de Middenlaan was pas voorzien voor in 2027, maar Koksijde duwt ook daar al op het gaspedaal om eerder te kunnen beginnen: na de 2e fase van de werken in de Abdijstraat (timing afhankelijk van de vergunningen). Dus concreet: als de Abdijstraat helemaal in een nieuw jasje zit, is het aan de Middenlaan.

Deze straat zit nog in de wachtkamer, want de voorstudies moeten nog beginnen. Eerst moeten we als gemeente checken of het asfalt al dan niet vervuild is (met teer). Dat heeft een grote impact op het budget en ook op hoe snel we kunnen starten.

Om die periode te overbruggen, werkt Koksijde de Middenlaan twee keer per jaar bij met gietasfalt. Dit toont aan dat een goede voorbereiding het halve werk is. De aannemer liet weten dat dit plan van aanpak ervoor zorgt dat de straat intact blijft tot aan de echte herinrichting.

Burgemeester Marc Vandenbussche: “In Koksijde hebben we 619 straten en 287 km wegennet in totaal, daarvan zijn er 244 km gemeentewegen. We moeten met onze diensten (onder leiding van ir. Siska Stockelynck) heel goeie afspraken maken om het beheer daarvan te verzekeren.”

Blijf op de hoogte van alle recente updates over onze wegenwerken: www.koksijde.be/wegenwerken en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Vertel het verder