U bent hier

Aangepaste dienstregeling De Lijn vanaf 4 mei

Vanaf 4 mei rijdt De Lijn opnieuw volgens de normale dienstregeling zoals op een schooldag met uitzondering van de specifieke versterkingsritten voor scholieren. Deze zullen pas opnieuw rijden op het ogenblik dat de scholen opnieuw opstarten en de versterking nodig is in functie van het aantal verplaatsingen.

 • Voor de Kusttram betekent dit het opnieuw rijden volgens de normale dienstregeling op een 15’-frequentie (dienstregeling tussenseizoen).

 • De Lijn bekijkt momenteel hoe en wanneer de belbussen opnieuw veilig kunnen rijden. Van zodra er meer duidelijkheid is hierover, brengt De Lijn ons op de hoogte.

Hou rekening met deze maatregelen

Vanaf 4 mei is een mondmasker dragen verplicht voor alle reizigers ouder dan 12 jaar.

 • De Lijn behoudt de richtlijn rond social distancing op haar voertuigen en ook het achteraan opstappen blijft behouden. De achterdeur van de bus zal spontaan worden geopend, waardoor reizigers de knop niet dienen aan te raken.

 • Op alle bussen komt een ketting ter hoogte van het eerste wiel (in vervanging van de linten die momenteel gebruikt worden) zodat de reizigers niet tot bij de chauffeur kunnen komen en niet te dicht bij de chauffeur gaan zitten. De Lijn voorziet een ketting die makkelijk los kan om in geval van nood de voordeur toch te kunnen gebruiken.

 • Geen cash op de voertuigen blijft de norm.

 • De chauffeurs zorgen ervoor dat de bussen en trams regelmatig goed verlucht worden, bijvoorbeeld door het dakvenster open te zetten.

 • De Lijn blijft ook inzetten op het extra en grondig poetsen van de voertuigen met focus op de stuurposten en de ‘gevoelige’ onderdelen in het reizigersgedeelte zoals de handgrepen en de drukknopen.

Lijnwinkels open vanaf 11 mei

Als de winkels op 11 mei opnieuw open gaan, openen ook de Lijnwinkels opnieuw. Voor de vervoerregio Oostende gaat dit over de vaste Lijnwinkel aan het Station van Oostende.  De opening van de Kustlijnwinkels wordt bekeken in functie van de volgende fases in de afbouw van de maatregelen.

 • Om de social distance in de Lijnwinkels te garanderen voorziet De Lijn in die Lijnwinkels waar de medewerkers niet achter glas zitten, plexiwanden tussen de medewerkers en de reizigers.

 • De Lijn aanvaardt enkel betalingen met bankkaart en zorgen voor oorstokjes waarmee klanten de betaalterminal kunnen gebruiken.

 • Op de balies zorgt De Lijn voor alcoholgel voor de klanten en op de grond brengt ze afstandsmarkeringen aan om voldoende afstand te voorzien tussen de wachtende klanten.

 • Elke Lijnwinkel krijgt ook een grondige poetsbeurt voor de heropstart.

Bijkomende maatregelen bij exitstrategie 

Bij volgende fases in de afbouw van de maatregelen verwacht De Lijn opnieuw meer reizigers. De Lijn bereidt zich daar momenteel op voor door te bekijken op welke manier ze de extra drukte kan opvangen en welke maatregelen eventueel bijkomend genomen moeten worden. Uiteraard volgt De Lijn ook hier de fasering en instructies van de Veiligheidsraad.

Vertel het verder