U bent hier

30 jaar later komt potvis Valentijn boven water!

Potvis Valentijn vlot opgegraven

Onder ruime belangstelling van pers en publiek werd potvis Valentijn van Sint André opgegraven. 
In twee indrukwekkende delen werd de walvis uit de put gehaald, de resten werden ter plaatse versneden voor vervoer. De werken verliepen zo vlot dat ze enkele dagen vroeger dan gepland al konden worden afgerond. Ondertussen zijn de resten op de campus diergeneeskunde, Vakgroep Morfologie, aangekomen. Daar wordt zijn skelet museumklaar gemaakt, een proces dat meerdere jaren in beslag zal nemen.   
Volg de voortgang van de van de werken op de Facebook-pagina van het museum. Bekijk ook het fotoalbum.


 

Opgraving Valentijn van Sint André

Wie is Valentijn van Sint André?

In 1989, op 12 februari, spoelde potvis Valentijn aan op het strand Sint-André in Oostduinkerke. Het gemeentebestuur van Koksijde begroef hem op het domein van de abdijhoeve Ten Bogaerde.

Het was toen al de bedoeling de 17 meter lange potvis later terug op te graven om hem tentoon te stellen. Na de proefopgravingen in 2013 werden concrete plannen gesmeed om Valentijn van Sint André uit de grond te halen.

“De resultaten van de proefopgraving in 2013 zijn hoopgevend”, zegt burgemeester Marc Vanden Bussche. “Daarom maakte de gemeente Koksijde maar wat graag budget vrij voor de opgravingen in 2019. Het team o.l.v. Prof. dr. Pieter Cornillie van de Universiteit Gent voerde de werken uit. Tijdens de jarenlange voorbereidingen en werkbezoeken bouwden we een enthousiaste samenwerking uit. Zijn team maakt het skelet in de loop van de komende jaren ook museumklaar. In het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum worden ondertussen de nodige verbouwingen uitgevoerd. Zo creëren we de nodige ruimte om het skelet in zijn geheel tentoon te stellen. Onze potvis Valentijn wordt onze nieuwe attractie. Zo’n verhaal spreekt tot de verbeelding.”

“Bovendien zorgen we ervoor dat iedereen dit project op de voet kan volgen”, vult schepen van o.a. Musea en Erfgoed, Stéphanie Anseeuw aan. “Tijdens de opgravingsweek kon iedereen een kijkje komen nemen. En ook van het werk van het team van de UGent zullen we op geregelde tijdstippen updates de wereld insturen. Zo wordt potvis Valentijn een bekende Koksijdenaar, nog voor hij in het museum komt te hangen.”

Lees meer op de website van het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum

 

Vertel het verder