U bent hier

Mededeling over de nieuwe zendmast in Koksijde-Dorp

Proximus geeft binnenkort een toelichting over de plaatsing van een nieuwe zendmast in Koksijde-Dorp. Lokaal Bestuur Koksijde maakt de exacte datum en locatie later bekend. 

Aan de hand van deze mededeling hoopt het gemeentebestuur alvast duidelijkheid te scheppen.

Van waar komt de vraag voor een nieuwe zendmast?

  • De bestaande mast is een vergunde Astrid-mast (communicatie- en datasysteem voor alle hulp- en veiligheidsdiensten)
  • Astrid is vragende partij om de bestaande mast (38,24 m) te vernieuwen op de huidige locatie. Op de huidige mast zit ook het netwerk van Base. De netwerken van Proximus en Orange (actueel op het brandweerarsenaal) vervoegen deze nieuwe mast - gelet op de instabiliteitsproblemen op het dak van het brandweerarsenaal
  • De verwijdering van de vergunde Astrid-mast is geen optie want de dekking van de radio- en datacommunicatie voor politie, ambulance en brandweer zou verstoord worden
  • Bovendien is er ook de veelvuldige vraag van de inwoners in Koksijde-Dorp om ten allen tijde telefonisch bereikbaar te zijn en vlot te kunnen surfen. Dit is nu niet altijd het geval.

Beslissing

De gemeente heeft een nieuwe locatie voorgesteld voor Astrid, ook binnen het sportpark. Deze beslissing werd goedgekeurd in de gemeenteraad op 3 september 2019. Er wordt rekening gehouden met het feit dat: 

  • de mast de toekomstige invulling van het masterplan Leefbaar Koksijde-Dorp niet mag hypothekeren. Tijdens de ontwerpweek werd de voorgestelde locatie voor de mast eveneens meegenomen. De ontwerpers bevestigden dat deze plaats de minste impact heeft op de site. Idem voor de omwonenden.
  • de mast voldoende weg staat van woningen.
  • ook Proximus en Orange van de mast gebruik maken. Zo staat er één antenne i.p.v. twee.
  • de mast geen gevaar meer betekent voor de gezondheid
  • er geen hoge gebouwen zijn in Koksijde-Dorp waarop de zendmast geïntegreerd kan worden, de Sint-Pieterskerk is te smal (zoals dat ook het geval is voor de Sint-Niklaaskerk in Oostduinkerke).

De hoogte van de nieuwe mast is ongeveer 45 meter. De pyloon zelf is 40 meter, daarop komt dan nog een smallere omni-antenne voor Astrid van ca. 5 meter. Ter vergelijking: de huidige mast is 38,2 meter.
De breedte van de nieuwe mast bedraagt slechts ruim één meter. Rond de mast komen enkele onderhoudsplatformen.

Alternatieve locatie

Het gemeentebestuur heeft destijds ook de piste laten onderzoeken om de antenne van de militaire basis te gebruiken (voor 4G-netwerk), maar dat was geen optie omdat er dan onvoldoende dekking zou zijn in Koksijde-Dorp.
Dit zou betekenen dat de inwoners van Koksijde-dorp minder tot niet telefonisch bereikbaar zouden zijn. Ook surfen zou niet evident zijn. Misschien is dit in de toekomst wel een optie dankzij een evolutie van de technologische mogelijkheden.

 

Vertel het verder