U bent hier

Ontwerp voor een levendig Dorpspark in Koksijde-Dorp

Van maandag 21 tot en met vrijdag 25 oktober 2019 vond de eerste ontwerpweek plaats in het kader van een ‘Leefbaar Koksijde-Dorp’.
Tijdens deze ontwerpweek dompelde een ontwerpteam van externe deskundigen en medewerkers van de gemeente Koksijde, provincie West-Vlaanderen en departement Omgeving van de Vlaamse Overheid, zich 5 dagen onder in de omgeving van het sportpark in Koksijde-dorp. Deze zone werd vanop de tekentafel getransformeerd tot een levendig Dorpspark.

Levendig Dorpspark

Door de centrale ligging in het dorp is het projectgebied een geschikte en unieke plek voor kernversterking. Dit wordt gedaan door functies op een doordachte manier te ordenen en rekening te houden met het bundelen van activiteiten, bereikbaarheid, duurzaamheid, multifunctionaliteit en verdichting. Zo wordt er ruimte gecreëerd voor sport, ontmoeten, publieke functies en betaalbaar wonen.

In de noordelijke zone van het Dorpspark vertrekt vanuit de Zeelaan een centrale wandel- en fietspromenade. Deze promenade verbindt de sportfuncties met elkaar. Tennis en padel, een sporthal met zalen voor vloersporten, het voetbalveld en een nieuw zwembad komen onder één dak terecht.
Op het centraal publiek plein van 5.300 m², met aansluitend een overdekte multifunctionele hal, kunnen inwoners en bezoekers elkaar ontmoeten of kunnen er evenementen georganiseerd worden.
Er wordt ingezet op wonen voor zowel jonge gezinnen als ouderen. In de zuidelijke rand van het Dorpspark wordt er een 53 gemengd aanbod van woningen en appartementen voorzien. Het wonen wordt gecombineerd met publieke functies zoals woonhuis Nieko, een coworking space en ontmoetingsruimte voor ouderen. Op de brandweersite voorzien we 16 wooneenheden. Er wordt ook een ondergrondse parking met 90 parkeerplaatsen voorzien die toegankelijk is van op de Houtsaegerlaan.

Na een eerste terugkoppeling met de bevolking op woensdagavond 23 oktober werden de plannen verder verfijnd. Op vrijdag 25 oktober wordt het ontwerp voor het Dorpspark voorgesteld aan de bevolking. De maquette en de beelden van dit ontwerp zijn van 4 tot en met 24 november in het gemeentehuis te bezichtigen.

Dit ontwerp kadert binnen T.OP Kustzone, het Territoriaal Ontwikkelingsprogramma voor de kust van het Departement omgeving en de Provincie West-Vlaanderen.

Bevolking denkt mee

Van maandag 25 tot en met vrijdag 29 november vindt een tweede ontwerpweek plaats voor de (woon)ontwikkeling in de omgeving van de Sint-Pieterskerk. Deze ontwerpweek kadert in het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) voor de reconversie van de Militaire Basis Koksijde. Ook daar kunnen geïnteresseerden op woensdag 27 november om 18 uur, en op vrijdag 29 november om 16 uur, de terugkoppelmomenten bijwonen. Inschrijven kan via de website iedereenmee.koksijde.be.

Voorafgaand aan deze twee ontwerpweken werden bewoners van Koksijde-Dorp, Koksijde maar ook tweede verblijvers tijdens tafelgesprekken bevraagd hoe zij Koksijde-Dorp vandaag beleven. Wat gaat er goed? Waar zitten de knelpunten? Waar zijn er opportuniteiten? Maar ook wat zou ervoor kunnen zorgen dat Koksijde-Dorp een leefbaar dorp is en blijft? De input van deze tafelgesprekken dient als inspiratie voor de ontwerpers die tijdens de ontwerpweken een ontwerp opmaken voor de twee gebieden.

video weergeven

 

Vertel het verder